Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Metoda scorurilor (scoring)


Metoda scorurilor (scoring)


Metoda scorurilor (scoring)

A fost si este utilizata in special de catre investitori si creditori ai firmelor pentru a stabili riscul la care se expun. Functia scor se bazeaza, pe o combinare liniara a unui grup de indicatori semnificativi, fiecare avand un coeficient de pondere stabilit pe baza statistica.

Aplicarea metodei presupune observarea pe o perioada mare (de exemplu 15 ani) a unui ansamblu de firme format din doua grupe distincte: una cu dificultati financiare si alta cu o activitate normala. Pentru fiecare dintre cele doua grupe se determina cea mai buna combinatie liniara de rate care sa permita diferentierea grupelor.Distributia diferitelor scoruri permite clasificarea intreprinderilor din punctul de vedere al sanatatii financiare. Scorul Z atribuit fiecarei firme se determina cu ajutorul functiei

Z = a1x1 + a2x2 + a3x3 + + anxn, in care:

x - ratele implicate in analiza;

a - coeficientii de ponderare.

in teoria si practica economica internationala au fost elaborate o serie de modele. Dintre cele mai cunoscute sunt: modelul Altman, modelul Conan si Holder, modelul Bancii Frantei etc.

a)  Functia Z, stabilita de Altman are urmatoarea formula:

Z = 3,3x1 + 1,0x2 + 0,6x3 + 1,4x4 + 1,2x5, in care:

x1 - rezultatul curent inaintea impozitarii/activ total;

x2 - cifra de afaceri/activ total;

x3- capitalizare bursiera/imprumuturi;

x4 - profitul reinvestit/activ total;

x5 - activ circulant/activ total.

b) Modelul Conan si Holder pentru intreprinderile industriale se exprima prin functia Z = 0,24x1 +0,22x2 + 0,16x3 - 87x4- 10x5, in care:

x1 - rezultatul brut al exploatarii/datorii;

x2 - capital permanent/activ total;

x3 - valori realizabile si disponibile/activ total;

x4 - cheltuieli financiare/cifra de afaceri;

x5 - cheltuieli cu personalul/cifra de afaceri.

Riscul de faliment depinde de valoarea scorului. Se disting trei zone:

zona nefavorabila - pentru Z < 4;

zona de incertitudine - pentru Z < 9;

zona favorabila - pentru Z > 9.

Pe aceasta baza s-a stabilit probabilitatea falimentului in functie de valoarea scorului:

Tabelul 8.8

Scor Z

Probabilitatea

falimentului

Negativ

>80%

Zona cu risc

mare de faliment

Zona de incertitudine

9,5

35%

Zona cu risc

redus (favorabila)

10

30%

13

25%

16

15%

c)  Functia scor stabilita de Centrala Bilanturilor a Bancii Frantei cuprinde o baterie de opt note cu coeficienti de ponderare, astfel:

Indicatorii (ratele) si coeficientii de ponderare stabiliti pe baza statistica sunt prezentati in tabelul de mai jos:

Tabelul 8,9

Numar rata

Denumirea ratei

Relatia de calcul

Coeficient de ponderare

R1

Rata cheltuielilor financiare

R2

Rata de acoperire a capitalului

investit

R3

Rata capacitatii de rambursare a datoriilor

R4

Rata marjei brute de exploatare

R5

Durata medie a creditului furnizori

R6

Rata de crestere a valorii adaugate

R7

Durata medie a creditului clienti

R8

Rata investitiilor fizice

in functie de valoarea lui Z se disting trei zone:

zona nefavorabila: Z < - 0,25;

o zona de incertitudine: - 0,25 ≤ Z ≤ 0,125;

o zona favorabila: Z > 0,125.

Metoda scorurilor completeaza metodele clasice ale analizei riscului de faliment, fiind o metoda preponderent predictiva.

În incheiere facem observatia ca, in tara noastra, in perioada actuala, nu sunt intrunite conditiile pentru aplicarea metodei scorurilor cu coeficienti de ponderare fixati in alte tari, care exprima situatia specifica tarilor respective.

Ca exemplu, putem avea in vedere diagnosticul global al firmei al carui scop este:

realizarea unei imagini de ansamblu asupra situatiei economico-financiare a firmei, prin sintetizarea diagnosticelor pe componente si eviden­tierea punctelor tari si slabe ale activitatii firmei, precum si a disfunctionalitatilor care apar in activitatea firmei si a cauzelor lor.

Ca indicatii metodologice mentionam:

in rezolvarea problemelor se vor utiliza urmatoarele modele de diagnostic global: SWOT si Alexandru Gheorghiu. Aplicarea acestor modele presupune stabilirea unor criterii economice si a unor sisteme de punctaj care permit calcularea unei note medii, deci incadrarea firmei intr-o anumita categorie (viabila, neviabila din punct de vedere economic). În interpretarea datelor se vor folosi ca baze de comparatie rezultatele perioadelor precedente, datele de plan si standardele sau uzantele internationale.

Surse informationale utilizate sunt:prezentarea S.C. "TRICO' S.A,. bilantul contabil, contul de profit si pierdere tabelele 8.11 si 8.12.

Prezentarea S.C. "CONFECTIA' S.A.

S.C. "CONFECTIA' S.A. actioneaza pe piata tricotajelor din bumbac si tip bumbac (imbracaminte pentru adulti si copii). Aceasta societate s-a aflat in proces de privatizare, scopul diagnosticului fiind legat de privatizarea firmei (analiza-diagnostic pentru actionari).

Firma a luat fiinta in anul 1900 ca societate pe actiuni. In anul 1941, la nomina­lizarea actiunilor, s-a stabilit urmatoarea structura a capitalului: 40% roman, 31% elvetian, 10% american, 10% cehoslovac si 9% altii.

În anul 1948 intreprinderea a fost nationalizata, dupa care a urmat un proces de extindere si modernizare, transformandu-se intr-una dintre cele mai importante intre­prinderi industriale romanesti. În conformitate cu Legea nr. 15/1990 si in baza H.G. nr. 87/1990, in anul 1990 s-a transformat in societate comerciala cu capital majoritar de stat.

Principalele informatii privind piata intreprinderii sunt:

a) Volumul vanzarilor realizate de intreprindere a scazut dramatic in ultimii ani, atingandu-se un nivel de utilizare a capacitatii de productie de doar 30% in anul N.

Tabelul 8.10

Specificatie

N - 3

N - 2

N - 1

N

Vanzari (mii buc.),

din care: export

850

550

Principalele cauze ale scaderii productiei vandute sunt:

concurenta ridicata;

gradul ridicat de uzura a mijloacelor fixe de baza;

flexibilitatea redusa a capacitatilor de productie;

capital de lucru insuficient, fapt ce a antrenat accesul limitat la piata de aprovizionare (bumbac, coloranti);

lipsa unei strategii coerente.

b) Cota de piata la intern a scazut de la 11% in anul N-3 la 9,5% in anul N-9 apoi la 8,5% in anul N-1 si la 8% in anul N. Clientii autohtoni sunt firme specializate in domeniul comercializarii tricotajelor. Concurenta este acerba intre producatorii interni (peste 20 de firme romanesti competitoare pe o piata "asaltata' si de importuri), toti confruntandu-se cu probleme de subutilizare a capacitatilor, precum si cu lipsa surselor de finantare pentru aprovizionarea cu bumbac, dar si cu concurenta externa. O solutie de supravietuire pentru aceste intreprinderi a reprezentat-o cresterea ponderii activitatii de lohn.

c) Concurenta pe piata externa este de asemenea foarte puternica, exportatorii din China, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, India si unii din tarile vest-europene fiind foarte puternici si agresivi.

d) Tendinta pietei mondiale este de constituire a centrului industriei textile in Asia de Sud-Est, paralel cu restrangerea prezentei producatorilor europeni. Astfel, in perioada 1990-1995, productia de tricotaje a CEE a scazut cu peste 15% (cele mai afectate tari fiind Franta, Germania, Spania si Portugalia).

Principala piata consumatoare (ca volum si structura) va ramane insa tot piata tarilor dezvoltate. Un punct de cotitura pe piata mondiala a fost anul 1992, cand pentru prima data, exportul tarilor comunitare (59 mld. $) a fost depasit de exportul tarilor asiatice (60 mld. $).

Tendinta inregistrata de productia si exportul tarilor din estul Europei a fost de crestere, Romania neavand insa o evolutie favorabila a exportului de tesaturi dupa anul 1990.

e) Competitivitatea produselor S.C. "TRICO' S.A. se situeaza la un nivel mediu din perspectiva raportului calitate-pret, tendinta inregistrata in ultima perioada fiind nefavorabila (ca urmare a subutilizarii capacitatilor, scaderii productivitatii muncii nivelului modest de remunerare a muncii etc.). in cadrul firmei exista un modul de cercetare-dezvoltare, cu o dotare tehnica modesta si personal insuficient, care are ca scop imbunatatirea calitatii productiei si innoirea permanenta a acesteia. Fondurile de care dispune acest modul sunt insa foarte reduse (circa 0,5% din cifra de afaceri).

f) Politica de marketing-promovare. Firma analizata actioneaza intr-un domeniu in care cei mai puternici competitori "fac moda si implicit piata' (in sensul ca au capacitatea de a orienta cererea catre un anumit stil, deci stiu din vreme ce se va vinde pe piata si isi vor orienta corect resursele). in aceste conditii este dificil sa se impuna o firma care o lunga perioada nu s-a confruntat direct cu o cerere in schimbare permanenta.

Compartimentul de marketing din cadrul S.C. "TRICO' S.A. este relativ nou iar actiunile promotionale au vizat: participarea la targuri si expozitii, campanii de promovare (de mici dimensiuni), distribuirea unor cataloage de prezentare etc. Ponderea cheltuielilor de marketing-promovare nu a depasit 1,5% din totalul cifrei de afaceri.

Informatii legate de management si resursele umane

Firma beneficiaza de o acoperire buna a activitatilor cu forta de munca pregatita (97% din muncitori sunt calificati). Personalul administrativ detine o pondere de 10% in total angajati, dintre acestia 32% avand studii superioare (doar 2% au pregatire economica). Chiar in conditiile reducerii semnificative a numarului de angajati, atat pro­ductivitatea muncii, cat si remunerarea muncii se situeaza mult sub nivelul marilor competitori de pe piata, managementul fiind nevoit sa faca fata in permanenta presiunii de majorare a salariilor.

Confruntata cu o multitudine de probleme curente, in conditiile unui mediu economic turbulent si lipsei pregatirii necesare, conducerea firmei nu si-a construit o strategie coerenta care sa permita asigurarea cerintei competitivitatii pe plan intern si extern.

Informatii privind potentialul tehnic

Dotarea tehnica a intreprinderii este nesatisfacatoare, apreciere confirmata de urmatoarele informatii:

circa 73% din utilajele intreprinderii au un grad ridicat de uzura fizica si morala;

peste 62% din utilajele de tricotat sunt amortizate integral, fiind folosite in continuare, desi performantele sunt scazute (consum mare de manopera si energie, calitate scazuta a produselor rezultate, flexibilitate minima);

80% din dotarea tehnica a sectiei de finisaj chimic este amortizata, masinile pentru alb-vopsit, uscat etc. sunt depasite fizic si moral.

S.C. "TRICO' S.A. a achizitionat cateva utilaje moderne pentru operatiile de vopsit (in limita surselor de finantare disponibile).

Situatia patrimoniului pe baza bilantului contabil Tabelul 8.11 -mii lei -

Indicatori

N-3

N-2

N-1

N

Active imobilizate

5.932

Active circulante

6.683

Stocuri, din care:

2.600

Materiale

890

594

587

457

Productie in curs

318

541

711

735

Produse finite

678

790

1.608

Creante, din care:

3.817

Clienti

3.696

Disponibilitati

97

179

266

Alte active:

539

2.733

Diferente de conversie

437

947

2.697

Cheltuieli in avans

102

99

0

36

Capital propriu

1.151

Datorii - total

Credite pe termen

mediu si lung (>an)

638

0

0

Datorii curente, din care:

1.372

2.748

8.113

Furnizori

747

755

1.813

Alte datorii

Credite pe termen scurt

Alte pasive

Diferente de conversie

556

334

366

366

497

2.506

364

364

1.986

4.910

465

465

6.281

4.189

1.895

1.895

Total bilant

Date suplimentare

pentru anul N

Stocuri nevalorificabile

750

Clienti incerti

596

Datorii cu scadenta:

pana la 90 zile

intre 90 zile si 1 an

peste 1 an

1.121

7.289

Aprovizionari din tara

in raport cu total aprovizionare

85%

Contul de profit si pierdere Tabelul 8.12 -mil. lei

Indicatori

N-3

N-2

N-1

N

Venituri totale

Venituri din exploatare

Cifra de afaceri

Venituri din productia stocata

Venituri din productia imobilizata

Alte venituri din exploatare

528

0

130

410

0

47

800

4

-75

0

5

Venituri financiare

Dobanzi

Diferente de curs valutar

Alte venituri financiare

71

0

0

41

2

19

2

Venituri extraordinare

71

86

Cheltuieli totale

Cheltuieli de exploatare

Cheltuieli variabile:

Cost marfuri

Materii prime si materiale

Utilitati

Cheltuieli cu personalul

Impozite si taxe

66

702

25

70

412

8

178

773

19

290

74

Cheltuieli fixe:

Amortizari

Cheltuieli cu personalul

Cheltuieli adm. servicii terti

Impozite si taxe

132

658

213

298

835

361

13

305

585

30

785

819

110

Cheltuieli financiare

Dobanzi

Diferente de curs valutar

Alte cheltuieli

Cheltuieli extraordinare

Rezultatul din exploatare

Rezultatul financiar

Rezultatul extraordinar

23

0

5

66

0

81

5

880

428

2

56

778

0

279

Rezultatul brut

Impozit pe profit

Rezultatul net

0

0

0

Ca solutii pentru probleme precizam:

1. modelul SWOT al carui obiect de analiza este stabilirea punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a riscurilor si prezen­tarea acestora sub forma unui tabel (tabelul 8.14). Ca model de analiza se poate introduce un sistem de punctaj (de la 1 la 5, de exemplu) pentru a fixa in final o nota medie.

Se recomanda si utilizarea unor coeficienti de importanta pentru a determina nota medie, ponderata dupa relatia : ,

unde:

X1, X2, , Xn - parametrii luati in considerare, cu nota respectiva;

X-coeficientul de importanta pe fiecare parametru;

I-nota medie sau punctajul mediu pe firma care permite caracterizarea medie a situatiei intreprinderii.

Cuantificarea indicatorilor (pentru anul N) se realizeaza astfel:

punctul critic al exploatarii:

gradul de utilizare a capacitatii de productie:

viteza de rotatie a activelor circulante:

rata autonomiei financiare:

rotatia activului:

lichiditatea generala:

lichiditatea curenta (intermediara):

solvabilitatea globala:

gradul de indatorare:

rentabilitatea comerciala:

valoarea adaugata medie la l leu CA:

unde:

CF - cheltuieli fixe;

CV - cheltuieli variabile;

CT - cheltuieli de exploatare totale;

Pc - punct critic;

Ac - active circulante;

CA - cifra de afaceri;

Kpr - capital propriu;

Pt - pasiv total;

At - active totale;

S - stocuri;

Dc - datorii curente;

Dt - datorii totale;

Pr - profit brut;

VA - valoarea adaugata.

Evolutia principalilor indicatori Tabelul 8.13

Indicatori

Indici %

Productia vanduta

80

64,71

94,55

Cifra de afaceri

Venituri din exploatare

Venituri totale

Cheltuieli totale

Cheltuieli de exploatare

Stocuri

86,26

Active circulante

86,98

Disponibilitati banesti

9,5

148,6

Active totale

Capital propriu

19,38

Datorii curente

73,72

Datorii totale

Valoarea adaugata medie la

1 leu CA

92,13

61,73

Modelul Swot Tabelul 8.14

Compo-

nenta

Puncte tari

Puncte slabe

Oportunitati (conditii favorabile)

Riscuri (conditii nefavorabile)

 

Resurse

 

Umane

97% din muncitori sunt calificati

Pondere foarte redusa a economistilor (2% din personal cu studii superioare)

Se pot recruta tineri

Nivelul redus al salariilor

 

Mijloace fixe

Grad redus de dotare cu mijloace moderne

Grad redus de utilizare (30%, sub punctul critic)

Accentuarea concurentei

 

Active circulante

Posibilitati relativ bune de aprovizio-nare

Stocuri relativ mari de produse finite si productie in curs

Accentuarea concurentei Scaderea puterii de cumparare

 

Resurse financiare

Nivel scazut al lichiditatii curente Pondere scazuta a capitalului propriu

Posibilitati de export

Blocaj financiar

Inflatie

Dobanzi ridicate

 

Relatii

 

Interne

Deficiente in managementul desfacerii

Ornai buna organizare prin introducerea unui sistem informatic integrat

 

Concurenta

Productia este compe­titiva la scara medie

Segmentele de productie sunt ramase in urma

Prin activitati de cercetare-dezvoltare pot fi asimilate noi produse

Au aparut multe firme particulare flexibile

 

Relatii cu mediul

Nerezolvarea problemelor de poluare si de valorificare a deseurilor

Utilizarea unor fonduri puse la dispozitie de organisme internationale

Insuficienta surselor pentru investitii in depoluare

 

Activitati

 

Dinamica CA

Cresterea reala a CA (cu 86% fata de 46% rata inflatiei)

Reducerea semnificativa a volumului de activitate (cu 6%)

Cresterea cererii pe piata externa

Scaderea in continuare a cererii pe piata interna

Cota de piata

Scade in ultimii patru ani consecutiv (de la 11% la 8%)

Orientarea catre pietele care vor avea o crestere in viitor

Concurenta acerba

Produse

Îmbunatatirea calitatii la unele produse

Scaderea ponderii produselor cu valoare adaugata ridicata

Modernizarea sectiei de vopsitorie

Lipsa surselor financiare pentru o politica de investitii in cercetare-dezvoltare

Rezultate

Venituri

Cresterea veniturilor din exploatare si a celor financiare

Reducerea productiei fabricate

Cresterea preturilor ca urmare a inflatiei

Rezultatul exploatarii

Cresterea CA intr-un ritm superior ratei inflatiei

inregistrarea de pierderi

Mentinerea costurilor ridicate

Profitul brut

Cresterea veniturilor totale

Cresterea intr-o proportie mai mare a cheltuielilor (204% >150%) decat veniturile

Cresterea cererii pe piata externa

Dobanzi ridicate

Inflatie

Eficienta

Rotatia activului

Cresterea vitezei de rotatie a activului

Reducerea rotatiei activului ca urmare a gradului de uzura ridicat

Investitii in echipamente de productie in sectia de finisaj chimic etc.

Lipsa surselor proprii de finantare

Dobanzi ridicate

Lichiditate curenta

Evolutie nefavorabila in ultimii trei ani (in anul N < 0,65)

Recuperarea creantelor imobilizate

Dobanzi ridicate

Inflatie

Solvabili-tate globala

Eficienta activelor circulante creste

Gradul de indatorare se accentueaza

Investitii in imobilizari, cresteri de active circulante

Blocaj financiar

Inflatie

Lichiditate redusa a firmei

Rentabili-tate comerciala

Înregistrarea de

pierderi

Privatizarea integrala

Mentinerea costurilor la un nivel ridicat Inflatie

Ca date suplimentare avem:

97% din muncitori sunt calificati; 32% din personalul administrativ au studii superioare, iar dintre acestia 2% au pregatire economica;

gradul de utilizare a capacitatii de productie este de 30%;

aproximativ 73% din utilajele intreprinderii au un grad avansat de uzura fizica si morala; peste 62% din utilajele de tricotat sunt amortizate integral; 80% din dotarea tehnica a sectiei de finisaj chimic este amortizata integral; s-au achi­zitionat doar cateva utilaje moderne pentru operatiile de vopsit;

cota de piata la intern a scazut de la 11% in anul N - 3 la 8% in anul N;

ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare este de 0,5% din CA;

ponderea exportului in productia totala a scazut de la 70% in anul N - 3 la 58% in anul N;

valoarea adaugata (mil. lei) este de:

N - 3 = 2.522

N - 2 = 2.765

N - l = 5.334

N = 6.004

valoarea adaugata medie la l leu cifra de afaceri a avut urmatoarele valori:

N - 3 = 0,4829

N - 2 = 0,4449

N - l = 0,6959

N = 0,4296

patrimoniul net (mii. lei) a inregistrat urmatoarele valori:

N-3 = 3.540

N-2 = 4.889

N - 1 = 4.443

N = 313

rata inflatiei in aceasta perioada a fost:

N - 3 = 136,7%

N - 2 = 32,3%

N - 1 = 38,8%

N = 46%

Concluzii

in urma evaluarii financiare cu ajutorul metodei SWOT, evaluare prezentata in tabelul 8.14, rezulta ca S.C. "CONFECTIA' S.A. nu este viabila in conditii de competitie interna si externa, ca urmare a:

calitatii medii a productiei si imposibilitatii de realizare imediata de investitii in utilaje moderne, performante, precum si in tehnologii avansate;

gradului ridicat de uzura a utilajelor, gradului scazut de utilizare a capacitatii de productie si functionarii sub punctul critic;

productivitatii scazute a muncii;

lipsei unui compartiment de cercetare-dezvoltare activ si eficient, precum si ponderii reduse a cheltuielilor de acest fel (0,5%);

situatiei financiare deficitare, caracterizate prin lipsa de lichiditati, ceea ce deter­mina acumularea de noi datorii, nevalorificarea operativa a creantelor si scaderea ponderii capitalului propriu, deci cresterea gradului de indatorare;

managementului neperformant al firmei;

inexistentei actiunilor de prospectare a pietei in scopul cresterii cotei de piata si al gasirii de noi clienti si furnizori.

Recomandarile privind viabilitatea firmei pot fi urmatoarele:

imbunatatirea calitatii produselor si diversificarea gamei de produse, in scopul cresterii cotei de piata si atragerii de noi clienti;

realizarea de investitii in aparatul tehnic si modernizarea tehnologiei de fabricatie;

cresterea randamentului managementului, perfectionarea personalului si apli­carea unei politici salariale motivationale;

elaborarea de studii de marketing pentru piata interna si externa si aplicarea masurilor promotionale pentru cresterea cotei de piata;

privatizarea integrala a societatii comerciale.

modelul A.G. (Alexandru Gheorghiu) are ca obiect de analiza stabilirea viabilitatii firmei cu ajutorul unei note medii calculate pe baza unor criterii si a unui sistem de coeficienti de importanta.

Modelul de analiza presupune stabilirea componentelor esentiale ale activitatii firmei, cu anumiti coeficienti de importanta (vezi tabelul 8.16):

Tabelul 8.15

Financiar

Piata si

concurenta

Cercetare-dezvoltare

Produse

Management

Productie

Comercial

Personal

Total

Sistemul de notare este diferit fata de alte modele, deoarece se opereaza cu noua note, respectiv cu note care marcheaza jumatatea intervalului, avand in vedere competitia pe piata interna si externa (respectiv 1,5; 2,5; 3,5 si 4.5).

Nota medie obtinuta (vezi tabelul 8.16) in urma aplicarii modelului A.G. este:

Modelul A.G. Tabelul 8.16

Compo-

nente

Coef. imp.

Criteriu

Caracterizare

Apreciere

Masuri necesare

Finan-

ciar Media:

Cifra de afaceri

A crescut cu 82% fata de perioada precedenta Volumul vanzarilor a scazut cu 6%

Cresterea cotei de piata Valorificarea stocurilor

de produse finite

Profit

Evolutie fluctuanta

S-a inregistrat pierdere in anul N

Cresterea volumului

produselor si

scaderea costurilor

Capital propriu

Pondere foarte scazuta in

capitalul total (8%)

Cresterea surselor de finantare

Lichidi-tate generala Lichidi-tate curenta

Situatie nefavorabila (0,5432<1,8)

(0,3319<0,65)

Reducerea datoriilor curente si valorificarea creantelor

Datorii totale

Firma este indatorata in proportie de 80%

Utilizarea eficienta a

creditelor Cresterea

ponderii Kpr

Necesar de fond de rulment

Are valoare negativa

Capitalizarea firmei

Patrimo-niu net

Reducerea substantiala a patrimoniului net (cu 93%)

Reducerea graduala a datoriilor

Prag de rentabili-tate

A inregistrat pierderi (este sub punctul critic)

Cresterea gradului de utilizare a capacitatii de productie

Piata si concu-renta

Media: 2,8

Piata

interna

Cota de piata la intern este de 8%

Dezvoltarea activitatii de marketing

Piata externa

60% din total productie revine la export

Cresterea calitatii produselor in scopul mentinerii pietelor actuale si cuceririi de noi piete

Tendinte ale pietei

Cresterea pe termen scurt si acapararea ei de catre producatorii asiatici

Efectuarea de studii de prospectare a pietei interne si externe

Structura concur-ntei

Puternica atat pe piata interna, cat si pe cea externa

Ridicarea calitatii produselor si asimilarea de noi produse

Competiti-vitate

Medie, luand in considerare raportul performanta-pret

Modernizarea si innoirea potentialului tehnico-productiv

Cercetare dezvoltare

Media 2,4

Raportul performan-ta-pret

Mediu

Cresterea calitatii produselor si a gamei de produse

Capaci-tate tehnica si pro­fesionala a mo­dulului de cercetaredezvolta-re

Dotare tehnica nesatisfaca-toare

Modernizarea departamentului de cercetare - dezvoltare

Know-how

Personal competitiv

Angajarea de noi specialisti in domeniu

Cheltu-ieli de cercetaredezvolta-re in cifra de afaceri

Procent foarte redus in cifra de afaceri (0,5%)

Aportul cercetariidezvolta-rii la innoirea produc-tiei

Anual, 1-2 produse in functie de model si de cererea de pe piata

Diversificarea gamei de produse

Produse

Media: 2,9

Calitate-fiabilitate

Medie

Nivel tehnolo-gic

Mediu

Perfectionarea tehnologiilor de fabricatie

Gama de produse

Variata

Introducerea in fabricatie de noi produse

Cooperari externe

În regim de lohn

Varsta critica a produselor

Relativ variata de la un contract la altul, in functie de tendintele modei

Management

Media: 2,67

Managementul gestiunii activelor

Viteza de rotatie a activelor s-a accelerat

Accelerarea in continuare a vitezei de rotatie

Politica de cercetaredezvolta-re

Randamentul scazut al acestui modul

Masuri organizatorice si dotare cores­punzatoare

Produc-tie

Tendinta de reducere (cu 4% fata de anul N-1)

Restructurarea realizata de catre managerii firmei pe baza studiilor de piata

Comer-cial

Satisfacator - exista deficiente in domeniul desfacerii

Introducerea unui sistem informatic integrat

Finan-ciar-

Contabi-litate

Ratele de

rentabilitate

economica si financiara sunt

negative

Reducerea

costurilor si

depasirea punctului critic al

rentabilitatii

Personal

O buna

coordonare a

functiei de personal

Productie Media: 2,58

Amplasamente

Corespunza-toare in raport cu obiectul de activitate

Valorificarea spatiilor neutilizate

Organi-zare

Echilibrata

Aparat tehnic

Grad ridicat de uzura 73% Amortizate integral 62%

Investitii privind modernizarea aparatului tehnic

Calitate tehnolo-gii

Medie; tehnologii invechite

Modernizarea tehnologiilor de fabricatie

Grad de utilizare a capaci-tatilor de produc-tie

Foarte scazut

Utilizarea eficienta a  capacitatii de productie, peste punctul critic

Proble-me ecologi-ce

Nu s-au rezolvat problemele de recuperare a deseurilor

Utilizarea fondurilor puse la dispozitie de organismele internationale

Comercial Media: 3,125

Clienti

S-au mentinut clientii din tara

Masuri pentru cresterea numarului de clienti

Furnizori

Stabili, dar putini

Canale de distributie

Exista deficiente privind distributia

Marirea si diversificarea canalelor de distributie

Service post-

Nu este cazul

Actiuni promotionale

Eforturi pentru promovarea produselor

intarirea prestigiului pe piata; intensificarea

actiunilor de

publicitate,

reclama,

organizarea unui

sistem de agenti

de vanzari etc.

Personal

Media: 2,7

Numar de personal

Supradimen-sionat fata de volumul vanzarilor

Restructurare

Structura personalu-lui

Corespunzatoare din punctul de vedere al perso­nalului tehnic

Politica salariata motivationala

Competen-ta persona-lului

Cresterea ponderii personalului cu pregatire superioara

Concedierea personalului excedentar

Stabilitatea fortei de munca

Iesiri de forta de munca, mai ales prin restructurare

Produc-tivitatea muncii

Foarte scazuta

Cresterea

volumului desfacerilor, a gradului de pregatire a personalului; modernizarea potentialului productiv

Avand in vedere punctajul obtinut, de 2,4428, care reprezinta mai putin de jumatate din punctajul maxim, firma nu poate fi considerata viabila fara o restructurare corespunzatoare, potrivit recomandarilor (vezi si modelul SWOT, pct. 4). Un rol esential il va avea privatizarea integrala a societatii comerciale.

BIBLIOGRAFIE

ACHIM T: BACIU: "Costurile", Ed. Dacia, Cluj-Napoca,2001;

A.ISFANESCU, C.STANESCU, A.BAICUSI: "Analiza economico-financiara", Ed.Economica, Bucuresti, Editia aII-a,2004;

ALEXANDRU GHIORGHIU: "Analiza economico-financiara la nivel microeconomic", Ed. Economica, Bucuresti,2004;

AUREL ISFANESCU (coordonator): "Analiza economico-financiara", Ed.ASE, Bucuresti,2002;

AUREL ISFANESCU (coordonator): "Ghid practic de analiza economico-financiara", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti,1999;

AUREL ISFANESCU, VASILE ROBU, ANCA MARIA HRISTEA, CAMELIA VASILESCU: "Analiza economico-financiara", Ed.ASE, Bucuresti,2002;

A. MIKOL, H. STOLOW: "Dictionaire Fiduciaire. Organisation et gestion", La Villequérin Editions, Paris,1991;

BANQUE DE FRANCE CENTRALE DE BILANS: "Méthode d¢analyse financière", Paris,1990;

BATRÂNCEA I.:"Analiza financiara", Ed.Dacia, Cluj-Napoca,2000;

B.COLASSE: "Géstion financière de l¢entreprise", Ed. Press Universitaires de France, Paris,1987;

B.COLASSE: "La rentabilité de l¢entreprise", Ed. Dunod, Paris,1987;

B.DERVAUX, A. COULAUD: "Dictionaire de management et de control de gestion", Ed. Dunod, Paris,1986;

BOGDAN-CONSTANTIN ANDRONIC: "Performanta firmei", Ed. Polirom, Iasi,2000;

CAPANU I.:"Indicatorii macroeconomici. Continutul si functiile lor", Ed. Economica, Bucuresti,1998;

CAPANU I., ANGHELACHE C.:"Indicatori economici pentru managementul micro si macroeconomic", Ed. Economica, Bucuresti, 2000;

CARUNTU C.:"Analiza reflectarii muncii si capitalului real in principalele performante economico-financiare ale intreprinderii", Ed. Hermes, Bucuresti,1998;

CARUNTU CONSTANTIN: "Costuri, preturi si tarife in economia moderna", Ed.Hermes, Bucuresti,1999;

CARUNTU C.:"Contabilitate generala",Ed. hermes, Bucuresti,1998;

CHARREAUX G.: "Analyse financière", Ed.Litec, Paris,1991;

20.COHEN E.: "Analyse financière", Les édition d¢Organisation, Paris,1990;

COJOCARU C.:"Analiza economico-financiara a exploatatiilor agricole", Ed. Economica, Bucuresti,1997;

CONSTANTIN BARBULESCU: "Diagnosticarea intreprinderilor in dificultate economica", Ed. Economica, Bucuresti,2003;

CONSTANTIN COJOCARU: "Analiza economico-financiara", Ed. Economica, Bucuresti,2004;

CORNEL CRECANA: "Analiza afacerilor", Ed. Economica, Bucuresti,2002;

CORNELIU RUSU, MADALINA ALBU: "Diagnosticul si strategia firmei", Ed.Tribuna Economica, Bucuresti,2005;

COSTACHE RUSU: "Analiza si reglarea firmei prin costuri", Ed. Gh. Asachi, Iasi,1995;

C.MEREUTA (coordonator): "Analiza diagnostic a societatilor comerciale in economia de tranzitie", Ed. Tehnica, Bucuresti,1994;

C.MEREUTA (coordonator): "Analiza diagnostic a societatilor comerciale in economia de tranzitie", Ed. Economica, Bucuresti,1998;

C.STANESCU (coordonator): "Analiza economico-financiara", Ed. Economica, Bucuresti,1996;

D.MARGULESCU (coordonator): "Analiza economico-financiara", Ed. Fundatiei Romania de maine, Bucuresti,2000;

D.MARGULESCU, C. CARUNTU, S. MARGULESCU: "Analiza economico-financiara a intreprinderii", Ed. Hermes, Bucuresti,1999;

DUMITRU MARGULESCU, CONSTANTIN CARUNTU:   "Metode de analiza economico-financiara in comert si turism", Ed. Hermes, Bucuresti,1999;

EDUARD DINU: "Analiza economica si financiara a firmei", Ed. ASE, Bucuresti,2001;

EDUARD DINU: "Analiza economica si financiara a firmei", Ed. ASE, Bucuresti,2003;

EDUARD DINU: "Rentabilitatea firmei in practica", Ed. All Beck, Bucuresti,2004;

FLOREA PÂRVU: "Costuri si fundamentarea deciziilor", Ed.Economica, Bucuresti,2002;

F.RADU, M.DINCA, L.BUSE, M.SIMINICA: "Analiza economico-financiara a firmei", Ed.Scrisul Romanesc, Craiova,2001;

F.RADU, M.DINCA, L.BUSE, M.SIMINICA: "Analiza si diagnosticul economico-financiar al firmei", Ed.Reprografia, Craiova,1999;

GHEORGHE I. ANA: "Profitul", Ed. Economica, Bucuresti,1998;

GH. N. IOSIF: "Analiza economico-financiara a firmei in domeniul agro-alimentar", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti,2000;

GHEORGHE VÂLCEANU, VASILE ROBU, NICOLAE GEORGESCU: "Analiza economico-financiara", Ed. Economica, Bucuresti,2004;

GHIORGHIU AL.(coordonator):"Analiza activitatii economice a intreprinderilor", EDP,1997;

GHIORGHIU AL., MARGULESCU D., ISFANESCU A. (coordonator): "Analiza activitatii economice a intreprinderii industriale", EDP,1977;

ILIE BABAITA, ALEXANDRINA DUTA: "Piete si preturi", Ed. De Vest, Timisoara,1999;

IOAN BATRÂNCEA (coordonator): "Diagnosticul si evaluarea intreprinderii", Ed. Risoprint, Cluj-Napoca,2003;

ION DIACONU, LIANA MOLDOVEANU, MIHAIL V. IVAN: "Costuri, Preturi si Tarife in Economia Moderna", Ed. Tranzitie, Bucuresti, 1997;

ION STANCU: "Finante (Teoria pietelor financiare, Finantele intreprinderilor, Analiza si gestiunea financiara)", Ed. Economica, Bucuresti,2000;

IOSEFINA MOROSAN: "Analiza economico-financiara", Ed. Fundatiei Romania de maine, Bucuresti,2002;

ISFANESCU A. si colaboratorii: "Evaluarea intreprinderii", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti,1998;

ISFANESCU A., ROBU V., ANGHEL I., TUTU A.: "Evaluarea economica a intreprinderii", EDP, 1998;

ISFANESCU A., STANESCU C., BAICUSI A.:"Analiza economico-financiara", Editia a doua, Ed. Economica, Bucuresti,1999;

JACQUES LECAIRRON: "Analyses macro-économique", Ed. Cujas, Paris,1999;

J.BRÉMOND, A. GÉLÉDAN: "Dictionnaire économique et social", Ed. Hatier, Paris,1990;

J. CARRE, P. DOUGLAS, E. MALINRAND: "La croissance française",1972;

J.P. BETBEZE: "Manuel d¢économie contemporaine", Ed. Nathan Superior,1986;

JLIVIU SPATARU: "Analiza economico-financiara instrument al managementului intreprinderilor", Ed.Economica, Bucuresti,2004;

LECAILLON J.: "Analyse micro-économique", Ed.Cujos Paris,1989;

LORANT EROS-STARK: "Analiza situatiei financiare a firmei", Ed.Economica, Bucuresti,2001;

LUCIAN BUSE, MARIAN SIMINICA, NICU MARCU: "Analiza economico-financiara", Ed.Scrisul Romanesc, Craiva,2003;

MARIA BATRÂNCEA,LARISSA-MARGARETA BATRÂNCEA: "Analiza financiara intreprinderii"Ed.Risoprint, Cluj-Napoca,2004;

M.DIDIER: "Economie les règles du jeu", Ed. Economica, Paris,1992;

M.D.PARASCHIVESCU, W.PAVALOAIA: "Modele de contabilitate si analiza financiara", Ed.Neuron, Focsani,1998;

MARGERIN J., MAILLARD J.: "Analyse financiére", Sedifor, Paris,1990;

MARIA BATRÂNCEA: "Risc si faliment", Ed. Dacia, Cluj-Napoca,2003;

M.C. BARTHE: "L¢économie cachée", Syros,1988;

MARGULESCU D.: "Analiza economico-financiara in comert si turism", Ed. Oscar Print,1998;

MARGULESCU D.(coordonator): "Analiza economico-financiara a intreprinderii", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti,1994;

MARGULESCU D., ISFANESCU A.: "Analiza economico-financiara a unitatilor agricole", Ed. Ceres,1997;

MARGULESCU D., NICULESCU M., ROBU V.: "Diagnostic economico-financiar. Concepte, metode, tehnici.", ED. Romcart, Bucuresti,1994;

MIHAI I.: "Analiza situatiei financiare a agentilor economici", Ed. Mirton, Timisoara,1997;

MONICA PETCU: "Analiza economico-financiara a intreprinderii", Ed. Economica, Bucuresti,2003;

NICOLAE GEORGESCU, VASILE ROBU: "Analiza economico-financiara", Ed.ASE, Bucuresti,2001;

NICULESCU M.: "Diagnostic global strategic", Ed. Economica, Bucuresti,1997;

NICULESCU O. (coordonaor): "Strategii manageriale de firma", Ed. Economica, Bucuresti, 1998;

P. KOTLER: "Managementul marketingului (economie, finante, afaceri-traducere in limba romana)", Ed. Teora, bucuresti,1997;

P. LEBEL: "Practique de la créativité entreprise", Les éditions d¢Organisation, Paris,1990;

PAUL HALPERN, J: FRED WESTON, EUGENE F: BRIGHAM: "Finante manageriale-modelul canadian", Ed. Economica, Bucuresti,1998;

PÈNE D.: "Evaluation et prise de contrôle de l¢entreprise", Les edition d¢Organisation, Paris,1990;

P. LEHNISH: "Créations d¢entreprise", Les éditions d¢Organisation, Paris,1990;

PETRU STEFEA: "Analiza rezultatelor intreprinderii", Ed.Mirton, Timisoara,2002;

PEYRARD J.: "Analyse financiere", Ed. Vuibert, Paris,1991;

PH.AVARE, G.LEGROS, L.RAVARY, P.LEMONNIER: "Gestiune si analiza financiara", Ed.Economica, Bucuresti,2002;

RADU F.: "Metode si tehnici de analiza economico-financiara", Ed. Scrisul Romanesc, Craiova,1999;

ROUX D.: "Analyse economique et gestion de l¢entreprise", tome 2, Ed. Dunod, Paris,1983;

STANCU I.:"Finante. Teoria pietelor financiare, finantele intreprinderilor, analiza si gestiunea financiara", Ed. Economica, Bucuresti,1997;

STARR M.: "Conducerea productiei. Sisteme si sinteze (traducere)", Ed. Tehnica,1970

STANESCU C., ISFANESCU A., BAICUSI A.: "Analiza economico-financiara", Ed. Economica, Bucuresti,1996;

T.ATAMER, R. CALORI: "Diagnostic et decisions strategiques", Ed. Dunod, Paris,1993;

T. LAUTARD: "Diagnostic économique et financier. Politique general de l¢entreprise hôtelière", Ed. BPI, Paris,1990;

TATIANA MOSTEANU: "Preturi, echilibru concurential si bunastare sociala", Ed. Economica, Bucuresti,2001;

THIBAUT J. P.: "Le diagnostic d¢entreprise", Les édition

d¢Organisation, Paris,1989;

TOLE MARIN: "Analiza economico-financiara", Ed.Universitara, Bucuresti,2004;

VASILE I. DOBROTA: "Restructurare si dezvoltare economica", Ed. Teora, Bucuresti,2004;

VERNIMMEN P.: "Finance d¢entreprise. Analyse et gestion", Ed. Dalloz, Paris,1988;

VINTILA G.: "Diagnostic financiar si evaluarea intreprinderii", Ed. Teora, Bucuresti,1998;

VIOREL BEJU: "Preturi", Ed. Economica, Bucuresti,2000;

VIZZAVONA P.: "Gestion financière", Atol Edition, Paris,1990;

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate