Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA


CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA


CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA

Cu toate eforturile unui indelungat demers teoretic, definirea conceptuala, principiile si modalitatile de masurare a eficientei economice nu au gasit un consens deplin, de unde si posibilele directii diferite de abordare si tratare a lor.

In literatura de specialitate se regasesc numeroase modalitati de exprimare a conceptului de eficienta economica, modalitati care nu se indeparteaza mult de esenta lui relatia cauzala efort-efect. Astfel, conceptul este uneori tratat din perspectiva cresterii economice si a optimului economic, iar abordarile actuale analizeaza con-ceptul din perspectiva externa a sistemului care presupune complexitate, incertitu-dine, risc etc. Prin urmare, consideram ca eficienta economica acopera un sistem complex de relatii de interdependenta intre intrarile de resurse si rezultatele obtinute intr-o economie a serviciilor bazata pe autoreglare, reciclare, risc si incertitudine.Eficienta economica se prezinta sub o diversitate de forme, in general, una-nim acceptate de specialistii in domeniu. Astfel, ca forme generale ale eficientei eco-nomice putem mentiona:

a) Productivitatea ca forma primara a eficientei economice, reflecta insusirea unei activitati de a fi utila, in sensul atingerii unui anumit scop, intr-un interval de timp dat. Productivitatea, indeosebi productivitatea muncii, este indisolubil legata de legea economiei de timp, careia in epoca contemporana, i se acorda o atentie deosebita. Strans legat de productivitate sunt alte doua concepte, si anume: economicitatea si ren-tabilitatea.

Economicitatea reprezinta capacitatea sau insusirea unei actiuni de a se solda cu economisirea resurselor rare. Ea exprima masura in care efectele unei activitati corespund performantelor sau obiectivelor prestabilite. Aceste efecte sunt, de cele mai multe ori, de natura economiilor de costuri sau, in general, eliberari de resurse, rezultate in urma desfasurarii unei activitati. Eficacitatea vizeaza sporirea productiei la un consum de factori de productie dat.

Etimologic, termenul de eficienta poate fi gasit in limba latina, sub numele: "efficere", "efficiere", "efficax", cu sensul de produce efectul sau rezultatul dorit. In acest prim sens, gasim caracterizata eficienta, in general, eficienta economica, in special, ca fiind masura in care s-a produs efectul scontat, anticipat.

Rentabilitatea este definita, sintetic, ca fiind insusirea unei unitati economi-ce, a unui produs sau a unei resurse de a aduce un profit, ca urmare a unor incasari, intr-o perioada data, mai mari decat cheltuielile. In mod frecvent, se folosesc, cu aceeasi semnificatie, termenii de rentabilitate si profitabilitate. Intre cele doua notiuni exista insa deosebirea ce consta in faptul ca, in timp ce rentabilitatea arata rezultatele capitalului investit, profitabilitatea, calculata ca raport intre profitul din activitatea de exploatare si cifra de afaceri, permite aprecierea eficacitatii vanzarilor2.

b) Eficienta economica simpla si complexa, urmareste si analizeaza o singura activitate sau intreprindere, se determina pentru o perioada relativ scurta, urmareste un scop unic etc., respectiv urmareste si analizeaza o activitate ca parte a unui sistem dinamic si complex, cuantifica toate efectele rezultate dintr-o activitate, urmareste un sistem independent de interese etc.

c) Eficienta economica reala si potentiala reprezinta eficienta atinsa in conditii efective de comensurare a resurselor si de obtinere a efectelor urmarite, respectiv aceea care ar putea fi atinsa, atunci cand s-ar indeplinii unele cerinte privind realizarea de efecte pozitive ca urmare a consumului de resurse, efecte ce ar corespunde volumului si structurii cererii sociale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate