Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ANALIZA SOLVABILITATII FIRMEI


ANALIZA SOLVABILITATII FIRMEI


ANALIZA SOLVABILITATII FIRMEI

Solvabilitatea reflecta capacitatea intreprinderii de a-si achita obligatiile pe termen mediu si lung, de a asigura sursele banesti capabile sa sustina continuitatea activitatii pe termen lung. Este expresia garantiilor pe care firma le poate oferi in raporturile cu tertii.

1 Analiza solvabilitatii generale

Indicele solvabilitatii generale (Isg) arata masura in care activele totale ale firmei pot acoperi totalul datoriilor acesteia

Isg = activ total / datorii totale 


Pentru acest indicator se accepta un nivel minim de 1,66 sub acest nivel firma se afla in pericolul incapacitatii de plata

ANALIZA SOLVABILITATII GENERALE

Tabelul 1

Nr crt

Denumire

Formula

u.m

Perioada de analiza

Activ total

AT

mii lei

Datorii totale

Dat

mii lei

Indice solvabilitate generala

Isg

Indice de crestere Isg

Indice de crestere AT

Indice de crestere Dat

Acest indicator inregistreaza valori supraunitare de-a lungul perioadei analizate si deasupra limitei inferioare pragului minim. Aceasta inseamna ca firma poate sa-si plateasca integral datoriile pe seama activelor. In dinamica, indicatorul inregistreaza o tendinta descrescatoare datorita cresterii mai rapide a datoriilor totale fata de activul total(vezi tabelul 1) . Pentru a nu se ajunge la situatia in care firma sa nu mai poata sa-si achite datoriile pe seama activelor, firma trebuie sa creasca valoarea acestora ( mai ales sa investeasca in active productive) cu surse proprii (capitaluri proprii). Se foloseste mai ales in situatii exceptionale cum ar fi starea de faliment.

2 Analiza solvabilitatii patrimoniale

SP = Capital social / capital social +credite pe termen mediu si lung

 
Solvabilitatea patrimoniala (SP) exprima gradul in care din capitalul social sunt garantate obligatiile fata de creditori si actionari. Acest indicator se apreciaza ca fiind asiguratoriu pentru valori cuprinse intre 40-60%.

ANALIZA SOLVABILITATII PATRIMONIALE

Tabelul 2

Nr.

Crt

Denumire

Formula

u.m

Perioada de analiza

Capital social

Cs

mii lei

Capital social +credite pe termen mediu si lung

Cs+ctl

mii lei

Solvabilitate patrimoniala

SP

Indice de crestere Cs+ctlSolvabilitatea patrimoniala, in primii doi ani inregistreaza nivele asiguratorii pentru firma in ceea ce priveste garantarea obligatiilor din capitalul social fiind un punct pozitiv pentru intreprindere. In ultimul an insa, cresterea mai rapida a imprumuturilor pe termen lung comparativ cu mentinerea la acelasi nivel a capitalului social a dus la inrautatirea acestui indicator, firma in viitor trebuind sa-si majoreze capitalul social pana la un nivel care sa asigure, la nevoie, achitarea majoritatii datoriilor pe termen mediu si lung prin intermediul sau.


Evolutia solvabilitatii

3

Isg 

SP 

 
2

1

1999 2000 2001


Fig 2

3 Analiza capacitatii de rambursare a datoriilor

Se apreciaza cu ajutorul gradului de rambursare a serviciului datoriei (Gsd) Indicatorul masoara posibilitatea de restituire a serviciului datoriei(ratele anuale la credite+ dobanzile aferente) avand un nivel minim acceptat de 1, solvabilitatea fiind cu atat mai buna cu cat nivelul indicatorului este mai mare ca 1.

ANALIZA CAPACITATII DE RAMBURSARE A DATORIILOR

Tabelul 3

Nr.

Crt

Denumire

Formula

u.m

Perioada de analiza

Autofinantarea

Af

mii lei

Serviciul datoriei

Sd

mii lei

Gradul de acoperire a serviciului datoriei

Gsd

Indice de crestere Af

Indice de crestere Sd

Indicatorul inregistreaza valori asiguratorii pentru intreprindere pe toata perioada analizata inregistrandu-se o inrautatire a acestuia in ultimul an cand s-a inregistrat o crestere mai rapida a datoriilor pe termen lung fata de autofinantarea intreprinderii.

Sub aspectul bonitatii financiare firma se afla intr-o situatie buna, atat sub aspectul lichiditatii cat si a solvabilitatii, cu precizarea faptului ca valorile scazute ale lichiditatii rapide pot afecta trezoreria si echilibrul financiar curent. Firma trebuie sa actioneze la incasarea creantelor spre a restabili nivelul trezoreriei la valori asuguratorii. Evolutia foarte buna a indicatorilor de solvabilitate in primi doi ani este urmata de o inrautatire a indicatorului in ulimul an datorita cresterii volumului obligatiilor de acoperit.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate