Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
FACTORII DE INFLUENTA A MASEI SI RATEI PROFITULUI


FACTORII DE INFLUENTA A MASEI SI RATEI PROFITULUI


FACTORII DE INFLUENTA A MASEI SI RATEI PROFITULUI

La nivel micro, mezo sau macroeconomic profitabilitatea activitatilor repre-zinta scopul si efectul catre care tinde orice intreprinzator. De aceea, important pentru practica economica este cunoasterea factorilor de influenta a masei si ratei profitului. Dintre acesti factori mentionam:

a) Volumul productiei determina direct masa profitului, daca productia raspunde unor parametri economici, dintre care: volumul fizic al productiei este dimensionat pe criteriile rentabilitatii, luandu-se in considerare rezultatele analizei tehnice a valorii; intreaga productie destinata vanzarii are piata de absorbtie asigurata; in jocul concurential de piata, valoarea de intrebuintare a produselor satisface trebuintele sociale intr-o masura mai mare sau cel putin egala cu altele similare fabricate de alti in-treprinzatori.b) Structura productiei, fiind adaptabila si o rezultanta a cerintelor pietei, reprezinta in fapt elementul care trebuie sa fie cel mai elastic. Volumul fizic al productiei poate ramane constant, insa structural ea sa se deplaseze frecvent catre produsele solicitate de piata si care, in consecinta, pot fi valorificate la preturi reale mai mare, aspect deloc neglijabil in aportul la formarea profitului. In industrie, din productia neta global obtinuta si oferita pietei, structura sortimentala este factorul care influenteaza preponderent marimea veniturilor brute din vanzare.

c) Calitatea productiei conditioneaza direct - alaturi de volumul fizic si structura sortimentala - masa profitului intrucat produsele de o calitate superioara, confir-mata sunt absorbite de piata mai repede, avand ca efect economic: obtinerea unor preturi de vanzare mai mari; scurtarea timpului de stocare-vanzare si ca urmare a reintregirii mai rapide a plasamentelor de capital imobilizate temporar in sfera aprovizionarii si productiei.

d) Nivelul costului de productie inglobeaza totalitatea cheltuielilor aferente consumarii si interactiunii factorilor de productie utilizati pentru producerea si vanzarea produselor, lucrarilor si serviciilor, fiind factor complex din punct de vedere al componentelor sale. Daca pretul de vanzare al marfurilor fabricate se formeaza in functie de nivelul cererii si ofertei de pe piata la un moment dat, nivelul costului de productie, in anumite limite, poate fi prevazut de intreprinzator, atat ca suma totala pentru intreaga productie, cat si ca suma (cost) pe unitate de produs fabricat.

Dintre toti factorii cu actiune directa asupra marimii profitului, costul productiei are cea mai mare influenta, aspect care tine in stare de alerta permanenta pe oricare intreprinzator sau manager.

e) Nivelul pretului de vanzare exprima suma in bani platita pentru intrarea in posesia unei marfi (a unui bun, lucrare sau servicii) la un moment dat. In sfera activitatii economice se practica urmatoarele tipuri de preturi: preturi cu ridicata, la care circula marfurile (produsele) intre intreprinderi; preturi cu amanuntul, practicate pentru finalizarea valorii marfurilor (produselor) prin consum individual; tarife pentru serviciile prestate intreprinderilor si populatiei.

f) Nivelul productivitatii muncii influenteaza in mod direct masa profitului, pentru ca esenta acesteia este utilizarea deplina si eficienta a resurselor economice.

g) Repartizarea veniturilor este un alt factor cu actiune directa asupra masei profitului. Dupa cum se cunoaste, sfera activitatilor economice antreneaza doi factori de productie importanti: capitalul, detinut de una sau mai multe persoane ca asociati, ori actionari; munca, care genereaza cheltuieli sub forma salariilor si asimilate acesto-ra. Plata acestor factori ia forma profitului si salariului.

h) Viteza de rotatie a capitalului, ca indicator calitativ, exprima eficienta utilizarii acestuia in functie de posibilitatea recuperarii, reintregirii si reactivarii plasamentelor initiale in noi cicluri economice. Acest indicator da posibilitatea ca atat in sfera previziunii, cat si in cea a analizei de gestiune sa se evidentieze numarul rotatiilor capitalului intr-o perioada de timp, de regula un trimestru sau un an, precum si numarul de zile in care se infaptuieste o rotatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate