Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
CONCEPTUL DE PRET SI BAZA PRETURILOR


CONCEPTUL DE PRET SI BAZA PRETURILOR


CONCEPTUL DE PRET SI BAZA PRETURILOR

Pretul reprezinta o suma de bani primita sau platita pentru cedarea respectiv obtinerea unui bun sau serviciu.Pretul este prezent pretutindeni.In relatiile dintre oameni totul are sau nu un pret.

Sub aspect economic pretul este expresia baneasca a valorii bunurilor sau serviciilor.Pretul a aparut odata cu aparitia productiei de marfuri.Pretul exprima relatiile banesti care apar si se delureaza intre agentii economici si populatie.Marimea preturilor este dependenta de valoarea etalonului preturilor si de marimea valorii marfurilor.Modificarea preturilor influenteaza puterea de cumparare a monedei si masa monetara.

Referitor la factorii de formare a preturilor au existat mai multe teorii:

A . Teoria valorii munca sustinuta de reprezentantul economiei franceze Adam Smith si David Ricardo spun ca merfurile isi trag valoarea din 2 izvoare din raritatea si cantitatea de munca necesara pentru obtinerea lor.

B . Teoria valorii munca sustinuta de a Marx care afirma ca valoarea marfii reprezinta munca omeneasca

C . Teoria utilitatii marginale.Pretul unei marfi este determinata de utilitatea marginala

2 FUNCTIILE PRETURILOR

A Pretul ca instrument sintetic de masura a valorii marfurilor asigura schimbul de marfuri, evidenta cheltuielilor de productie.

Elementele normative constau in legi , hotarari si ordonante guvernamentale , ordine ale ministerelor.Elementele obiective sunt date de existenta si functionarea pietei ; raportul ceere -oferta , cheltuieli de productie , rata profitului.

B .Functia de parghie economica . In primul rand mentionam ca preturile cuprind in structura lor: salarii , impozite , contributii. In al doilea rand formarea preturilor la produsele din ramurile finale are la baza preturi din ramurile primare si intermediare avand si ele rol de parghie economica. In al treilea rand este de remarcat preturilor pretutindeni. In al patrulea rand , preturile au implicatie in gestiunea agentilor economici ele conditioneaza situatiile economico -financiara.

3 CATEGORII DE PRETURI SI STRUCTURA PRETURILOR

A Preturile cu ridicata sunt preturile care se negociaza si ca care circula produsele , intre agentii economici.Ele cuprind ; costuri , profit de regula si accizele datorate bugetului de stat . Ele pot fii de 2 feluri si cu 2 niveluri :

- preturi cu ridicata ce revin unitatilor producatoare PRp si care marcheaza sfarsitul procesului de productie .Ele trebuie sa asigure acoperirea acoperirea costurilor de productie si obtinerea unei rate de profit , precum si realizarea accizelor datorate statului

- preturile cu ridicata ce revin unitatilor comertului cu ridicata PRa .Ele cuprind in plus adaosul comercial aferent unitatilor comerciale.

Preturile cu amanuntul nu contin TVA dar constitue baza de calcul de impozitare .

B Pretul cu amanuntul PVA sunt preturile la care se vand populatiei anumite produse de catre unitatile comerciale sau de catre magazinele proprii ale unitatilor producatoare.Ele cuprind : costuri , profit , accize ( dupa caz ), adaos comercial ( comision) aferent unitatilor comerciale cu ridicata ( dupa caz) si adaosul comercial cuvenit unitatilor comerciale cu amanuntul, precum si TVA calculat si colectat.

C .Tarifele reprezinta categoria de preturi care se practica in domeniul prestarilor de servicii.Ele au caracterul de preturi cu ridicata ( cand serviciile se pastreaza de agentii economici ) sau de preturi cu amantul.

Pana in 1990 se foloseau 4 categorii de preturi;

-pretul producatorului Pp

- pretul de livrare Pl

--pretul cu amanuntul PVA

--tarifele

In acea perioada erau importante Pp si PVA iar Pl se deduceau din cele cu amanuntul prin scaderea rabatului comercial.

Preturile cu ridicata ale produselor provenite din import Ppi ACESTEA SUNT FORMATE DIN;

valoarea in vama

taxa vamala

alte taxe si accize dupa ca

La acestea se calculeaza dupa caz un comisio cuivenit unitatii importatoare. Cel mai bine ar fii ca marfurile sa treaca pe cat posibil de la producator diorect la consumator astfel se reduce timpul in care produsele ajung la consumator , se reduce suma adaosului comercial , TVA , deci pretul pe care consumataorul trebuie sa-l plateasca.

5 FORMELE PRETURILOR SI TARIFELOR

a . in functie de cerintele politicii economice si sociale , de importanta produselor , de locul de realizare a marfurilor, preturile pot imbraca diferite forme:

- fixe sau inflexibile

- limita

- libere sau flexibile

Preturile si tarifele fixe sunt pretri care se practica in general pe o perioada determinata de timp.

Pretrile limita sau stabilit ca limita maxima ce nu putea fii depasita.

Preturile libere au cea mai mare sfera de aplicare in functie de raportl cerere oferta.

La randul lor preturile fixe sau limita pot fii;

unice

diferentiate

Preturile   unice se aplica la acelasi nivel de catre toti agentii economici.Preturile diferentiate s-au aplicat la produsele agricole diferentiate pe zone , pe judete , pe sezoane.

b. in functie de locul realizarii roduselor , de conditiile de livrare:

- preturi franco depozitul furnizorului situatie in care cheltuielile de trensport cad in sarcina cumparatorului

- franco statia de expeditie presupune ca cheltuielile de transport prima la prima statie cade in sarcina producatorului iar mai departe in sarcina cumparatorului

- preturi franco destinatie ; cheltuielie pana la cumparatorul marfiii cad in sarcina producatorului( furnizorului).

6 RELATIILE DINTRE PRETURI

Legaturile dintre preturi sunt relatiile intre diferitele categorii de preturi.EX ; legatura dintre pretul cu ridicata al unui produs si pretul cu amanuntul se realizeaza prin adaosul comercial si tva datorat bugetului de stat.

Corelatiile dintrepreturi sunt raporturile dintre preturile de aceeasi categorie ( INTRE PRETURI CU RIDICATA SAU INTRE PRETURI CU AMANUNTUL ) Aceste corelatii pot fii:

cu caracter general : ex intre preturile marfurilor alimentare si preturile marfurilor industriale

cu caracter special : intre preturile marfurilor ce se pot inlocui reciproc ; intre preturile marfurilor ce nu se pot inlocui reciproc

Interdependenta dintre preturi exprima raporturile complexe dintre diferite categorii de preturi ale unor produse pe de o parte si nivelul costurilor si preturile produselor care se obtin din primele produse pe de alta parte.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate