Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
STRUCTURA SI NIVELUL COSTURILOR DE PRODUCTIE


STRUCTURA SI NIVELUL COSTURILOR DE PRODUCTIE


STRUCTURA SI NIVELUL COSTURILOR DE PRODUCTIE

Cuantificarea eforturilor depuse de firme pentru executarea bunurilor si serviciilor, aprecierea finalitatii economice, presupune cunoasterea structurii cos-turilor. Aceasta ofera posibilitatea recunoasterii componentelor ce influenteaza hota-rator cheltuielile si preturile de vanzare ale bunurilor.

In teoria economica se identifica o diversitate de structuri ale costurilor de productie, fiecare clasificare cautand sa puna cat mai mult in evidenta componenta cheltuielilor firmei, sa releve specificul fiecarui proces de productie si sa permita, in viitor, optiuni pentru variante tehnologice optime (avantajoase).

Principalele criterii dupa care se structureaza cheltuielile de producere a unui bun si/sau serviciu sunt:a) Dupa modul cum se modifica la schimbarea volumului productie, distingem: costuri variabile si costuri fixe. Importanta gruparii costurilor de productie in fixe si variabile rezida din urmatoarele: sta la baza metodei de calculatie "direct costing" si a previziunii costului; furnizeaza informatii necesare fundamentarii deciziilor de pret, respectiv optimizarea diferitelor strategii ale firmei.

b) Dupa modul de individualizare a costurilor de productie, acestea se pot grupa in urmatoarele categorii:

-costurile directe sunt acelea ce se pot individualiza pe produs sau grupa de produse omogene, faze ale procesului de productie si se pot include direct in costul acestora (materii prime si materiale directe, salarii di-recte, CAS, combustibil, energie, alte cheltuieli directe).

-costurile indirecte sunt acelea ce nu se pot localiza, sunt comune mai multor produse sau grupe de produse (cheltuieli cu regia, sectie, cheltuieli generale ale firmei, cheltuieli cu promovarea etc.). Aceste cheltuieli se repartizeaza asupra produselor in raport cu: cheltuieli comune sectie, sa-larii directe, consumurile de materii prime, ore de functionare utilaje etc.

Structurarea costului in directe si indirecte are rol contabil si sta la baza determinarii costului complet comercial (costului de productie total - Ct), dupa ce se adauga costurile ocazionate in afara productiei (Cd):

in care: Cp - costurile de productie propriu-zise; Cd - costuri de comercializare (desfacere)

c) Dupa nivelele la care se consuma factorii de productie in cadrul firmei se calculeaza urmatoarele categorii de costuri: costul de sectie, costul de uzina si costul comercial (costul de productie). Aceste categorii de costuri reprezinta niveluri de cost pentru acelasi produs.

d) Dupa utilitate, in activitatea de planificare, evidenta si urmarire a costurilor, un rol deosebit revine urmatoarelor structuri:

-structurii costurilor de productie pe elemente de cheltuieli primare Aceasta permite cunoasterea ponderii diferitelor elemente de cheltuieli si orientarea eforturilor de reducere a costului de productie;

-structurii costurilor de productie pe articole de calculatie, care permi-te determinarea costului unitar si, implicit, a pretului unitar.Analizand structura costului pe elemente primare de cheltuieli, folosita potrivit legislatiei in vigoare, se pot face urmatoarele aprecieri critice:

a) In costul de productie sunt cuprinse unele elemente care, propriu-zis, nu con-stituie cheltuieli efectuate de societatea comerciala: impozitul pe fondul de salarii, contributia la asigurarile sociale, contributii pentru ajutorul de somaj, dobanzi, contributii la fondul de cercetare stiintifica etc. Primele trei elemente reprezinta parti ale plusprodusului si, daca se respecta strict, din punct de vedere economic, relatia dintre cost si valoare, acestea nu ar trebui incluse in cost. Scoaterea in afara costului a elementelor respective nu ar duce la scaderea interesului unitatilor respective in legatura cu folosirea rationala a resurselor.

b) In structura actuala a costurilor de productie nu sunt incluse anumite chel-tuieli care apar ca o necesitate, datorita dezvoltarii rapide a industriei si a celorlalte ramuri a economiei nationale: cheltuieli necesare prevenirii si inlaturarii poluarii me-diului, apei, solului etc.

Corelatia elementelor primare de cheltuieli-articole de calculatie se prezinta in figura 7.6.

Fig. 7.6. Corelatia elementelor primare de cheltuiel-articole de calculatie

Nivelul costurilor reflecta dimensiunea eforturilor firmelor in legatura cu producerea si comercializarea unui produs, fata de nivelul pretului de vanzare. Acest lucru este determinant pentru producator in conditiile in care pretul de vanzare este cunoscut sau stabilit. In conditiile concurentiale, nivelul costurilor reprezinta un element deosebit, de diferentiere intre agentii economici, fiecare urmarind sa obtina marfuri cu un cost cat mai redus si sa-si insuseasca un profit cat mai insemnat.

Nivelul costurilor pe unitatea de produs depinde de doua categorii de factori:

a) Consumul factorilor de productie, care se afla, la randului lui, sub in-fluenta performantelor tehnologiilor de fabricatie utilizate, nivelul de calificare al lucratorilor, calitatea capitalurilor circulante atrase in circuitul economic etc.;

b) Evolutia preturilor factorilor de productie, care se afla sub influenta ra-portului dintre cererea si oferta factorilor de productie pe diferite piete, usurinta (dificultatea) procurarii capitalurilor necesare, etc.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate