Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
DEZVOLTAREA ECONOMICA IN ANSAMBLU


DEZVOLTAREA ECONOMICA IN ANSAMBLU


DEZVOLTAREA ECONOMICA IN ANSAMBLU

Formarea si dezvoltarea pietei de capital din Romania si construirea Bursei de Valori reprezinta elementele esentiale ale procesului de restructurare a sistemului economic din tara noastra si de creare a mecanismelor si institutiilor specifice unri economii de piata.Constituirea si dezvoltarea unei piete de capital in tara noastra sunt indisolubil legate de procesul de privatizare a intreprinderilor cu capital de stat, din diferite domenii.

Existenta unei piete secundare active poate reprezenta un ajutor important pentru piata primara, emitentilor neputandu-le fi lipsita de importanta, atat cotatia la bursa a actiunilor lor cat si ccelelalte cotatii.

Este de remarcat faptul ca intre piata financiara si cea monetara, granitele au devenit tot mai difuze, ca urmare a faptului ca unele instrumente monetare moderne se apropie din ce in ce mai mult de categoria titlurilor, a valorilor mobiliare.

Astfel statistica tranzactiilor cumulate pe 3 luni ale anului 2001 arata ca 85% din societatile de valori mobiliare detin doar o cincime din piata, intermediind fiecare tranzactii de mai putin de 27 miliarde lei. celelalte patru cincimi din valoarea totala  a tranzactiilor au fost castigate de primele 15 SVM - uri, care s-au situat peste medie.

La sfarsitul lunii martie, 98 de societati erau active pe Bursa si /sau pe Rasdaq, adica 74% din numarul total al celor autorizate.

In statistica privind valoarea cumulata a tranzactiilor realizate pe cele doua piete secundare de la inceputul anului, ponderea celor inregistrate pe Rasdaq reprezinta o treime. In luna martie valoarea tranzactiilor pe Rasdaq a reprezentat dublul tranzactiilor pe Bursa, fapt care nu a putut decat sa amelioreze situatia primului trimestru.

Valoarea tranzactiilor efectuate in primul trimestru

BVB

RASDAQ

Ianuarie

Februarie

Martie

TOTAL

Astfel dupa ce in primii, activitatea de tranzactionare a pietei RASDAQ s-a dezvoltat, ajungand la valoarea de 419 milioane dolari in anul 1998, odata cu deprecierea monedei nationale si a situatiei economice, valoarea tranzactiilor a scazut, ajungand la putin peste 242 milioane dolari in anul 1999.

In anul 2000, pana la sfarsitul lunii octombrie s-au tranzactionat numai 943.2 milioanede actiuni, in valoare de 116,6 milioane dolari. In plus pe langa valoarea tranzactiilor realizate a scazut si numarul societatilor de valori mobiliare de la 197 in anul 1998 la 150 in anul 2000. In schimb numarul societatilor cotate pe RASDAQ este semnificativ, respectiv de 5.394 de societati, dar numarul celor tranzactionate este destul de redus.

In Romania anului 2000, randamentele diferitelor tipuri de plasamente au fost urmatoarele:

Dobanda medie bancara la depozitele bancare a fost cu 2-3 puncte procentuale superioara fata de rata inflatiei de 40,7% cu costuri fiscale de 1% si riscuri acopeite pana la concurenta a 2.900 USD;

La plasamentele in titluri de stat, nivelul dobanzilor s-a ridicat 50% (fata de 70% in 1999);Plasamentele in anumite actiuni au fost cele mai profitabile, dar numarul lor a fost destul de restrans.

Astfel in anul 2000, valoarea tranzactiilor a scazut cu 5,26% pana la 1.837 miliarde lei sau cu 30,7% pana la 86,8 mil. USD.

INDICATOR

Capitalizare (mld.lei)

Capitalizare (mil.USD)

Indicele BET (sf. An)

Nr. soc. cotate

Curs ROL/USD


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate