Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
REVENTUL. Rheum rhabarbarum,Fam. Polygonaceae.


REVENTUL. Rheum rhabarbarum,Fam. Polygonaceae.
REVENTUL. Rheum rhabarbarum,Fam. Polygonaceae.

Importanta culturii. Reventul se cultiva pentru petiolul frz care se pot folosi la prepararea compoturilor, dulceturilor. Are gust acrisor si contine 1 glucide, acizi organici (lactic, malic, oxalic) si 0,5% subst proteice. Contine vitamine (C) si saruri minerale (K, Ca). Originea si raspandirea culturii. Reventul este originar din China, Mongolia si Siberia. La noi se cultiva pe supraf restranse, in Transilvania si nordul Moldovei. Particularitati biologice. Reventul este o specie perena erbacee. In sol se form un rizom puternic, bine dezvoltat, care prez in partea inferioara radacinile carnoase care patrund in sol pana la m adanc. In partea superioara, pe rizom se gasesc muguri, din care se dezv frz mari, cordiforme, lung petiolate. Petiolul frunzelor ajunge la 30-60 cm lungime si o grosime de 4-5 cm. Sunt carnosi, suculenti, usor muchiati pe partea dorsala si au culoare roz, rosie sau violacee in partea bazala. Florile sunt mici, alb-verzui, grupate in infloresc de tip panicul. Fructele sunt de tip achena, triaripate, brun-rositice si contin o singura samanta. Facultatea germinativa este de 70-80%. Se cutiva soiul De Ardeal. Relatiile cu factorii de vegetatie. Are cerinte moderate fata de tempe. Plantele se dezv bine la temp de 18-20sC , rezista la temp de -10 . -18C, fapt ce permite iernarea plantelor in camp, fara protejare. Fata de umiditate pretentiile sunt moderate, dar lipsa apei determina reducerea suculentei petiolurilor. Este putin pretentios fata de lumina astfel ca se poate cultiva si in locuri mai umbrite. Prefera solurile mijlocii spre grele, lutoase sau luto-argiloase, dar protunde si bine structurate.
TEHNOLOGIA DE CULTURA Cultura reventului se poate realiza prin despartirea tufelor sau pe supraf mai mici, prin producerea puietilor care se obt din seminte. Tufele de revent se pot desparti toamna, in sept-oct, sau in cazuri exceptionale primavara foarte devreme. Producerea materialului saditor. Pt producerea puietilor se seamana pe strat sau in ghivece nutritive, 2-2,5 kg samanta, pentru infiintarea unui hectar de cultura, fiind necesara o suprafata de 1000 m. Se seamana in randuri la 30-40 cm distant si la adancimea de 2-3 cm. In timpul perioadei de vegetatie, cultura se mentine curata de buruieni si pe timp secetos, se uda. Puietii se recolteaza toamna sau primavara, inainte de infiintarea culturii. Alegerea si pregatirea terenului. Pt cultura reventului pot fi folosite si terenurile relativ umbrite. Terenul se fertilizeaza din toamna cu 50-60 t/ha gunoi de grajd, 250-300 kg/ha superfosfat si 100-150 kg/ha sare potasica. Ingrasamintele se incorporeaza in sol odata cu desfundarea terenului la 40 cm. Primavara se aplica 150-200 kg/ha azotat de amoniu si se marunteste solul cu grapa cu discuri sau combinatorul. Plantarea puietilor. Se planteaza toamna sau primavara devreme, la distante de 1,2-1,4 m intre randuri si 0,8-1 m intre plante pe rand. Plantarea se face manual in cuiburi sau mecanizat, in rigole. Lucrarile de intretinere. Cultura se mentine curata de buruieni, se uda pe timp secetos. Anual se fertilizeaza cu 150-200 kg/ha Complex III si incepand din anul al treilea de vegetatie se aplica din toamna gunoi de grajd (25-30 t/ha) odata la doi ani. Recoltarea. Petiolurile se recolteaza manual incepand din anul al doilea de cultura. Perioada de recolare este aprilie-iunie. Lucrarea se executa odata sau de doua ori pe saptamana, recoltandu-se cel mult patru frz de la fiecare planta. In primul an de recoltare productia este de 4-5 t/ha ajungand pana la 20-30t/ha dupa7-8 ani dupa care incepe sa scada. Dupa recoltare se indeparteaza limbu frunzelor, apoi petiolurile se fasoneaza la 35-40 cm lungime si se leaga in manunchiuri de pana la 5 kg. Producerea semintelor. Semintele se obt din culturile pentru consum, incepand din anul patru sau cinci de vegetatie. Plantele de la care urmeaza sa se recolteze seminte, vor fi marcate inca din anul anterior si nu se recolteaza petioli in anul producerii semintelor. Se aplica lucrarile de intretinere obisnuite. Recoltarea semincerilor are loc in perioada iulie-august, in momentul in care fructele sau brunificat. Plantele se taie de la baza, se leaga in snopi si se lasa la uscat cateva zile, apoi se batozeaza si se conditioneaza semintele. Productia de seminte este de 400-600 kg/ha.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate