Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
» Intretinerea albinelor în perioada culesului


Intretinerea albinelor în perioada culesului


INTRETINEREA ALBINELOR ÎN PERIOADA CULESULUI 

intelegerea caracteristicilor intretinerii albinelor in perioada culesului;

cunoasterea elementelor tehnologice specifice producerii mierii in sectiuni

Intretinerea albinelor in stupi multietajati

Inversarea corpurilor primavara

Inversari succesive

Al treilea corp

Familia de albine ierneaza pe doua corpuri. Cel superior contine rezerve de hrana, iar cel inferior faguri goi sau cu mici cantitati de miere ("coroane de miere"). Albinele formeaza "ghemul" de iernare in partea centrala a ambelor corpuri. Datorita spatiului liber creat intre sipcile superioare ale ramelor din primul corp si cele inferioare ale celui superior, albinele au posibilitatea sa treaca pe toate pentru folosirea hranei. În timpul iernii, o parte din celulele fagurilor din corpul superior se elibereaza de hrana, astfel ca se creeaza putin spatiu liber pentru cresterea puietului.

Primavara, intrucat in corpul superior, datorita rezervelor de hrana, nu exista spatiu suficient pentru cresterea puietului, se procedeaza la inversarea corpurilor, astfel, corpul de jos, care contine faguri goi, se ridica in partea superioara, unde conditiile termice sunt mai favorabile, iar cel de sus se coboara pe soclul stupului. În urma acestei inversari, corpul superior care contine miere ajunge pe soclul (fundul) stupului, situatie normala pentru albine. În acest caz, albinele transporta mierea in corpul superior pentru a fi pusa la adapost fata de daunatori, creandu-se astfel o autoalimentatie stimulenta, care intensifica foarte mult ritmul de dezvoltare a familiei de albine.

În mod normal, in timpul infloritului pomilor fructiferi, cand albinele trec in perioada de crestere a populatiei, in corpul superior exista circa sapte rame cu puiet. În aceasta situatie, pentru asigurarea conditiilor necesare cresterii in continuare a puietului, se executa o noua inversare a corpurilor, ridicandu-se in partea superioara corpul de jos, care intre timp a fost eliberat de miere si puiet.

Avand in vedere durata ciclului de metamorfoza (21 de zile), dupa 3 saptamani se procedeaza la o noua inversare, operatiune deosebit de importanta pentru prevenirea si combaterea roitului, intrucat corpul superior, unde, eventual, s-au construit botci, iar matca a depus in ele oua, ajunge in partea inferioara, unde este mai rece, situatie in care albinele abandoneaza larvele din botci.

Odata cu inceperea culesului de salcam, se trece la organizarea cuibului, asezandu-se pe soclu corpul cu puiet necapacit, apoi cel cu puiet capacit, atasandu-se totodata si cel de-al treilea corp cu faguri goi, unde albinele vor depozita mierea si nectarul recoltat. Pe masura ce puietul din corpul al doilea eclozioneaza, albinele depun in celulele eliberate nectar si miere, transformandu-l astfel intr-un corp destinat pentru depunerea mierii.

În cazul in care nu se valorifica culesul timpuriu de salcam ci numai cel de vara (zmeur, tei, fanete, floarea-soarelui), pentru prevenirea si combaterea roitului se fac inversari periodice, din trei in trei saptamani, pana in momentul in care incepe culesul.

Daca familiile de albine ierneaza pe un singur corp, primavara, in momentul in care spatiul devine insuficient, se ataseaza in partea superioara cel de-al doilea corp, pentru a permite o dezvoltare corespunzatoare a familiei de albine. În continuare, familiile de albine se intretin dupa metoda amintita anterior.

Test de autoevaluare 1 Scrieti raspunsul in spatiul liber din chenar.

Care este avantajul folosirii stupului multietajat in aceasta perioada calendaristica?

Raspunsul la test se gaseste la pagina 101.

Producerea mierii in sectiuni

Diversificarea produselor stupului

Cutie calapod pentru taierea fagurilor artificiali in sectiuni

Calapod pentru fixarea fagurilor artificiali in sectiuni

Sectiuni de faguri cu miere

Modul de asezare a sectiunilor in magazin

Cercetari pentru producerea mierii in sectiuni

Se folosesc doar familii puternice

Tehnici de

lucru

Cum se recolteaza sectiunile

Producerea mierii in sectiuni reprezinta o modalitate de diversificare a produselor stupului si de crestere a valorii comerciale a acestora. Mierea obtinuta in sectiuni este de calitate superioara, are culoare deschisa, nu cristalizeaza si pastreaza integral aroma fina si gustul placut al mierii (LAZAR, 2002).

Pentru obtinerea mierii in sectiuni se preteaza culesurile de la care se obtine o miere deschisa la culoare, care nu cristalizeaza sau cristalizeaza foarte greu. Pentru obtinerea acestui produs in tara noastra se foloseste in primul rand culesul de la salcam, dar pot fi folosite si culesurile de tei, zmeura si zburatoare.

Sectiunile se prezinta sub forma unor faguri mici (fagurasi), care sunt inclusi in rame-sectiuni standard (102 mm lungime, 129 mm inaltime, 33 mm latime si 2,5 mm grosime). Datorita dimensiunilor reduse fagurasii sunt umpluti cu acelasi sortiment de miere. Pentru producerea mierii in sectiuni se aleg doar acele familii de albine care capacesc uscat, fapt ce face ca sectiunea sa aiba o culoare deschisa. Capacirea umeda a mierii da un aspect mai putin placut sectiunilor si drept urmare le diminueaza valoarea comerciala.

Ramele-sectiuni, confectionate din lemn de esenta moale (tei), au spetezele mai late decat a ramelor obisnuite, pentru protejarea fagurasilor cu miere impotriva strivirii, si prezinta portiuni decupate, care permit trecerea albinelor printre sectiuni. Capetele ramelor-sectiuni sunt prevazute cu tincuri pentru fixare. Sectiunile neincheiate se pastreaza iin camere cu pardoseala din ciment, care se umezeste periodic cu apa. Atunci cand sectiunile nu au fost pastrate in camere umede, pentru a fi incheiate, se umecteaza cu apa calda si apoi dupa 15-20 minute se asambleaza.

Fagurii artificiali folositi pentru sectiuni sunt mai subtiri (16-18 foi standard la 1 kg) decat cei obisnuiti, sunt realizati din ceara de calitate superioara si au o culoare deschisa.

Sectiunile sunt asezate cate patru in rame-sustinatoare, care se sprijina pe falturile magazinului. Ramele-sustinatoare pot fi netede sau cu crestaturi in stinghiile de sus si de jos, corespunzator decupajelor facute pentru trecerea albinelor prin ramele-sectiuni.

Pentru a impiedica albinele sa construiasca faguri de legatura intre randurile de sectiuni, intre acestea se pun gratare separatoare care asigura o construire uniforma a celulelor fagurilor din ramele-sectiuni. In cazul in care sectiunile sunt lipsite de decupaje, pentru trecerea albinelor se pot folosi:

separatoare sub forma unor grile orizontale prin care albinele pot circula, unite intre ele prin stinghii verticale;

separatoare continue din lemn la care se fixeaza in doua parti stinghii transversale;

magazine cu suporti din tabla sub forma literei "T" rasturnate pe care se     aseaza sectiunile, fara rame-sustinatoare (Lazar, 2002).

Pentru producerea mierii in sectiuni, Capisizu-Delabirca (1989) a montat intr-o rama neinsarmata STAS (435/300 mm) 8 sectiuni din material plastic. Inainte de instalarea sectiunilor a impartit rama pe orizontala cu o sipca, astfel ca a realizat doua randuri de sectiuni, care au fost in asa fel dimensionate incat pot fi fixate exact in rama. In mod experimental apicultorul a introdus ramele cu sectiuni in magazinul de recolta sau in cuibul familiei de albine langa ultima rama cu puiet. Cercetarile au aratat ca in conditiile unui cules abundent, familiile puternice cladesc si capacesc uniform, umpland sectiunile cu miere in timp scurt, pe cand familiile slabe, cladesc greu, neuniform, capicesc incomplet si umplu doar partial sectiunile cu miere. Un sistem oarecum asemanator a experimentat POP (1988), care a realizat sectiunea ca o microrama confectionata din sipci de lemn de esenta moale, cu fagure cu suprafata de pana la 1 dm2, care cladit si umplut complet cu miere are pana la 300 g greutate. In ramele-suport sectiunile sunt asezate pe doua randuri, cate 4 sectiuni pe rand. In sectiuni sunt instalati faguri artificiali, fabricati din cea mai pura si fina ceara de culoare deschisa, in greutate de 80 g fiecare. Ramele-suport cu sectiunile cu faguri artificiali in ele sunt asezate in magazinul de recolta, unde sunt umplute complet si capacite. Sectiunile pline complet cu miere sunt inlocuite cu altele goale pregatite din timp.

Pentru obtinerea mierii in sectiuni se folosesc cel mai frecvent stupii multietajati si verticali cu un corp si magazin, dar aceasta productie poate fi realizata in orice tip de stup, care este pregatit si echipat corespunzator.

Ingrijirea familiilor de albine in vederea producerii mierii in sectiuni. La obtinerea mierii in sectiuni sunt folosite numai familiile de albine putemice, cele slabe fiind utilizate doar pentru intarirea familiilor producatoare de miere in sectiuni. Pentru a avea familii de albine foarte puternice se stimuleaza in tot cursul sezonului activ cresterea puterii acestora, astfel ca la declansarea culesului ele sa atinga dezvoltarea maxima. Momentul optim al trecerii la depozitarea mierii in magazinul cu sectiuni este atunci cand fagurii din cuib sunt plini cu puiet si miere.

La inceputul actiunii de recoltare a mierii in sectiuni, familiile producatoare sunt reduse la un singur corp, peste care se aseaza corpul (magazinul) cu sectiuni. Se procedeaza in acest mod pentru a crea o aglomerare mare de albine in stup. La stupul multietajat se pastreaza drept cuib corpul al doilea in care se gasesc matca, puietul si rezervele de hrana ale familiei. Albinele din corpurile indepartate se scutura in fata urdinisului stupului care adaposteste familia de baza, in timp ce fagurii cu puiet si cu miere excedentari se folosesc pentru intarirea familiilor mai slabe din stupina. Prin faptul ca in familie exista o cantitate mai mica de puiet, doicile sunt obligate sa se transforme in culegatoare. Magazinul cu sectiuni se instaleaza cu multa atentie, pentru a nu dezlipi fagurasii din ramele-sectiuni. Pentru a stimula albinele sa cladeasca cat mai repede sectiunile, se introduce in mijlocul magazinului o sectiune cu fagure cladit.

In cazul in care pentru obtinerea mierii in sectiuni se folosesc alte tipuri de stupi, se recurge la aceleasi tehnici de pregatire a familiilor pentru aceasta productie. In acest scop se restrange cuibul la 7-8 faguri si se ocupa restul stupului cu materiale izolatoare, obligand albinele sa lucreze in magazinul cu sectiuni. Trebuie avut grija pentru ca puterea mare a familiei, spatiul redus asigurat pentru ouat, cantitatea mica de puiet din cuib si restrangerea familiei la un singur corp, creeaza in familii conditii propice pentru manifestarea instinctului de roire al albinelor. In vederea prevenirii roitului se recurge la 3 -4 zile de la aplicarea magazinului la un control amanuntit al familiei de albine si se distrug toate botcile. Dupa alte 3-4 zile se scoate matca din familie sau se omoara si se repeta operatiunea de distrugere a botcilor, astfel ca familia ramane orfana. La 4 zile dupa orfanizare se efectueaza o noua verificare si se distrug toate botcile. Dupa alte 4 zile se repeta operatiunea de distrugere a botcilor, iar in familie se introduce o botca capacita sau o matca tanara imperecheata. Ulterior se recurge la imbunatatirea regimului termic din interiorul stupului prin marirea urdinisului si prin umbrirea stupilor.

Primul magazin cu sectiuni se aseaza deasupra cuibului dupa inceperea culesului. Dupa ce fagurasii din primul magazin sunt jumatate claditi, se aplica deasupra acestuia cel de-al doilea magazin. Cand in primul magazin albinele incep sa capaceasca celulele cu miere din fagurasi, iar in cel de-al doilea magazin a inceput construirea fagurasilor, se procedeaza la inversarea celor doua magazine. In situatia unor culesuri abundente, in momentul in care sectiunile din primul magazin sunt aproape pline iar cele din al doilea sunt pe jumatate umplute cu mie­re, se aseaza al treilea magazin, deasupra celor doua.

Recoltarea sectiunilor se face pe masura ce fagurasii au fost umpluti cu miere si capaciti complet. Pentru a nu deprecia capacelele fagurasilor, se vor indeparta albine cu ajutorul fumului, prin periere usoara sau prin folosirea unui izgonitor de albine. În momentul recoltarii, sectiunile care nu au fost umplute cu miere se scot si se aseaza in alt magazin, care se pune deasupra familiei puternice pentru a fi finisate intr-un timp cat mai scurt.

Depozitarea magazinelor cu sectiuni se face in incaperi corespunzatoare, ferite de atacul unor daunatori. In aceste depozite magazinele se aseaza unul peste altul, constituind coloane de 10-15 bucati. Pentru a preveni atacurile de gaselnita se afuma coloanele cu bioxid de sulf. Acest tratament se repeta la interval de 5-6 zile, pana cand sectiunile cu miere sunt ambalate pentru livrare. Pentru a mentine mierea din sectiuni in stare fluida prevenind cristalizarea, in incaperile de pastrare se asigura o temperatura cuprinsa intre 21 -32°C si cu variatii nu prea mari. Ambalarea sectiunilor se face cu multa atentie pentru a nu le degrada si in conditii de igiena perfecte. Sectiunile sunt ambalate prin vidare cu celofan sau cu pungi de polietilena.

Test de autoevaluare 2 Scrieti raspunsul in spatiul liber din chenar.

Care este scopul obtinerii mierii in sectiuni?

Ce culesuri se preteaza obtinerii acestui produs?

Raspunsul la test se gaseste la pagina 101.

În loc de rezumat

Am ajuns la sfarsitul Unitatii de invatare Nr.

Va recomand sa faceti o recapitulare a principalelor subiecte prezentate in aceasta unitate si sa revizuiti obiectivele precizate la inceput.

Este timpul pentru intocmirea Lucrarii de verificare Unitate de invatare pe care urmeaza sa o transmiteti tutorelui.

Lucrare de verificare Unitate de invatare

Prezentati in maxim o pagina ce lucrari trebuie indeplinite la intretinerea familiilor in stupi multietajati.

Raspunsurile si comentariile la testele de autoevaluare

Raspuns 1

Care este avantajul folosirii stupului multietajat in aceasta perioada calendaristica?

permite dezvoltarea pe verticala a familiei de albine si valorificarea instinctului albinelor de a depozita provizii de miere deasupra puietului;

adaptati culesurilor abundente;

productivitatea muncii ridicata, lucrandu-se cu corpul.

Raspuns 2

Care este scopul obtinerii mierii in sectiuni?

Ce culesuri se preteaza obtinerii acestui produs?

Scopul este diversificarea produselor stupului si cresterea valorii comerciale a acestora.

Culesul principal este cel de salcam, dar se preteaza si culesurile de tei, zmeura si zburatoare.

Bura, M. si colab., Tehnologie apicola, Editura Solness, Timisoara, 2005;

Capisizu-Delabirca, I., Una Din caile de rentabilizare a stupinei- producerea mierii in sectiuni, Apicultura in Romania nr. 8, 1989;

Cirnu, L, Roman, Gh., Din viata albinelor, Editura Ceres, Bucuresti, 1986;

Lazar, St., Bioecologie si tehnologie apicola, Editura Alfa Iasi, 2002

Marghitas, L.A., Albinele si produselelor, Editura Ceres, Bucuresti, 2005

Pop, D., Producerea fagurilor cu miere in rame speciale, Apicultura in Romania nr. 5, 1988

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate