Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
RURALUL-CONCEPT, CARACTERISTICI


RURALUL-CONCEPT, CARACTERISTICI


RURALUL-CONCEPT, CARACTERISTICI

Introducere

Dupa cum rezulta din majoritatea studiilor intreprinse, se impune o schimbare de concept, de mentalitate, o noua filosofie a ruralului corelata cu autonomia locala si regionala si cu principiul subsidiaritatii.

Dupa colectivizarea ruralului romanesc, sociologia si sociologii romani, fie au tacut, in cel mai bun caz, fie au incercat sa fundamenteze 'stiintific' aberantul act de sovietizare si, mai apoi, 'de sistematizare rurala', de fapt, de distrugere a satului romanesc. Asupra acestei macabre perioade din istoria satului romanesc nici nu merita sa ne ocupam, decat in masura in care trebuiesc corectate si, acolo unde este cazul, reparate aceste profunde actiuni impotriva fiintei nationale romanesti.

Urmarind evolutia satului romanesc in decursul timpului, se poate aprecia ca, in general, aceasta s-a bazat pe fenomene de evolutie naturale si pe concepte empirice, pe observatiile comunitatilor rurale. Asezarile umane, comunitatile si activitatile acestora s-au format functie de o serie de conditii ecologice, geografice, sociale si istorice locale.Etimologic cuvantul rural provine din latinescul rurs, ruris si semnifica cultura, campuri, teritoriu ocupat, locuit, amenajat si muncit de om. In sensul cel mai larg al notiunii, rural defineste campurile ( tara ), taranii si in general toate teritoriile si activitatile neurbane.[1] Dictionarul Explicativ al Limbii Romane da adjectivului rural sensul de : satesc , referitor la sat.

Ruralul este mai mult decat o ''stare de spirit '', el evoca o parte a spatiului terestru unde predomina padurile, campurile, culturile, spatiile verzi. El mai evoca de asemenea, o forma de ocupare a acestui spatiu si un tip de societate, predominant agricola.

Spatiul rural - este expresia efortului indelungat al omului pentru a pune in serviciul sau componentele fizico-geografice ale spatiului, ale naturii. Este un spatiu pe care omul l-a modelat de-a lungul timpului, in functie de nevoile sale, pe care l-a creat prin munca sa si l-a umplut cu creatiile sale de natura antropica, fiind deci, o adevarata "capodopera rustica " a omului.

Ruralul are capacitatea de a conserva si reconstrui cadrul natural, ca urmare a unei presiuni antropice mai reduse, asociata cu tipul exploatarii economice si nivelul general de dezvoltare al fortelor de productie. Cimpurile extinse de culturi, absenta cailor principale de comunicatie, prezenta insulara a cadrului construit de dimensiuni mai mici si aturmelor de animale, tradeaza fara tagada prezenta ruralului.

Spatiul rural, in sensul banal, dar real al termenului, a aparut pe suprafata pamantului o data cu sedentarizarea omului si aparitia primelor locuinte si a primelor amenajari asi in primul rand in vederea realizarii unor productii agricole (in primul rand). In timp istoric, intre societatile rurale si pamantul luat in exploatare s-au creat o serie de relatii durabile, intarite prin traditii, obiceiuri si interese, exprimate in peisaj prin diferite tipuri de spatii rurale.

Indeosebi in secolul al XX-lea (indeosebi), sub impactul urbanizarii, spatiul rural a cunoscut modificari structurale evidente, amenajari si ameliorari pentru cresterea capacitatii de productie a pamantului, pentru modernizarea habitatului rural.

Expansiunea spatiului urban, dezvoltarea cailor de comunicatie, implantarea unor activitati neagricole, introducerea unor tehnici si tehnologii au dus la incarcarea spatiului rural cu noi elemente si noi relatii, imbogatindu-l calitativ si cantitativ.

Desigur, pentru a face o analiza cat mai exacta a ceea ce inseamna spatiu rural, cu toate elementele sale caracteristice, nu putem sa delimitam ruralul de urban. Cel mai adesea, spatiul rural intretine relatii cu spatiul urban. Cunoasterea ruralului, in toate dimensiunile sale, reclama, din multe puncte de vedere, o analiza comparativa ''rural-urban''. Diferentele dintre zonele rurale si cele urbane, din punct de vedere al organizarii economice si sociale, precum si a problemelor dezvoltarii, sunt rezultatul distinctiei ''rural-urban'', un criteriu universal folosit pentru caracterizarea populatiei.Le Petit Larousse, Paris, 1998

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate