Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Sistemul de agricultura cu ogor


Sistemul de agricultura cu ogor


Sistemul de agricultura cu ogor

In oranduirea feudala, cresterea populatiei a continuat iar odata cu ea si nevoia de cereale, ca principala sursa de hrana pentru oameni si animale. Din aceasta cauza, perioada de mentinere a terenului necultivat s-a redus la 1 an sau doi iar denumirea sistemului s-a schimbat din parloaga in ogor. Acest sistem presupunea ocuparea a 60-70% din suprafata unei feude cu culturi de cereale, in special, iar 30-40% se lasa ogor, obtinandu-se un asolament de 2-3 ani. Sola cu ogor neocupat servea ca principala veriga de sporire a fertilitatii solului, folosindu-se diferit: ogor sterp sau tarziu care se pasuna incepand din primavara si se ara in vara; ogor negru cand aratura se facea inca din toamna sau in primavara de timpuriu si se mentinea apoi curat pana la semanatul cerealelor de toamna. In regiunile umede cu pajisti naturale bune, unde cresterea animalelor era mai dezvoltata, ogorul se ingrasa cu gunoi de grajd sau prin tarlire cu vitele pe cand in regiunile de stepa, unde se urmarea, in special acumularea umiditatii in sol, ogorul se ingrasa uneori, numai prin tarlire. Cele doua sole insamantate in fiecare an se ocupau, de regula, una cu cereale de toamna si alta cu cereale de primavara.

Odata cu patrunderea in Europa a noilor culturi, de porumb, floarea soarelui, cartof s.a., ogorul lasat pana atunci necultivat, a fost nevoie sa fie ocupat de aceste plante. Porumbul a patruns rapid, populatia simtind relativ repede importanta alimentara a acestei plante. El a inlocuit treptat meiul in tara noastra, din care se facea o turta numita mamaliga; denumirea s-a transferat fierturii facuta din malai de porumb iar cultura de porumb a fost adoptata pentru marea ei productivitate precum si pentru faptul ca oferea furaj pentru animale. |aranii nostri de azi, putem spune ca au ramas la fel de multumiti de aceasta planta, pentr aceleasi motive. Totusi, dupa 1989 s-a inregistrat o crestere nerationala a ponderii porumbului, graului si florii soarelui in detrimentul culturilor leguminoase amelioratoare, a sfeclei de zahar s.a. ceea ce a facut ca pretul lor sa scada foarte mult si sa determine saracirea cultivatorilor. Acest lucru s-a produc deoarece porumbul, graul si floarea soarelui sunt culturi rezistente si cu tehnologii simple, mai putin pretentioase la imburuienare sau apa.Pe langa porumb si floarea soarelui, din America a fost adus si cartoful, pe buna dreptate considerat a doua paine a omului. Adoptarea lui de catre europeni a fost insa greoaie dar, odata cultivat, a fost foarte apreciat determinand salvarea de la foamete a unor mari populatii din Vestul Europei.

Treptat, noul sistem s-a infiripat, asa incat tot terenul era ocupat, culturile se roteau, dand nastere unui nou sistem de agricultura, sistemul de agricultura cu asolament altern.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate