Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Pepenele galben (Cucumis melo Fam.Cucurbitaceae)


Pepenele galben (Cucumis melo Fam.Cucurbitaceae)
Pepenele galben (Cucumis melo Fam.Cucurbitaceae)

Importanta culturii: Se cultiva pentru fructele care se consuma, la maturitate fiziologica, in stare proaspata, fiind appreciate de consumatori gustul, suculenta si aroma deosebita.

Fructele constin glucide, proteine, vit C, carotene, vitaminele B1, B2, saruri minerale.

Originea si raspandirea culturii: dupa unii autori are origine in Asia dar este posibil sa provina din Africa de sud-est. Pepenele galben se cultiva in toate zonele , cu climat mai cald, productia mondiala fiind aproximativ de 9 mil tone. Suprafete mari se cultiva in China, Japonia, Spania, Italia, Franta, Grecia si Portugalia. In tara noastra se cultiva din secolul 17 cu zonele favorabile in campia de sud sic ea de vest.

Particularitati biologice: este o specie anuala, erbacee. Sistemul radicular se dezvolta repede patrunzand pana la 1 m in sol.Tulpina este taratoare , ramificata, viguroasa, ajungand pana la 4-5 m lungime. Este acoperita cu perisori fini si este prevazut cu carcei si emite usor radacini adventive. Frunzele sunt petiolare , simple, pentalobate , cu forma usor diferita in functie de nivelul la care apare. Florile sunt mari, galbene unisexuat monoice sau hermaphrodite, cu cinci petale concrescute. Florile mascule apar mai devreme , la subsoara frunzelor cate 3-5 la un loc, se deschide dupa 10 zile si ramane deschisa 1-2 zile. Florile female sunt in nr. mai mare pe lastari secundari si sunt de obicei solitare. Ele se deschid dupa 2-3 zile dupa aparitie si raman deschise o zi dupa care se ofilesc. Polenizarea este entomofila. Fructele este de tip melonida, de forma, marime si culoare diferita in functie de soi. Ele pot fii cu suprafata neteda(var. cultus) sau costata(var. cantalupensis) iar unele soiri prezinta o retea suberificata. Miezul are o culoare alb-galbuie, galben-verzuie sau portocalie, este succulent, dulce si aromat. Semintele sunt asemanatoare cu cele de castraveti numai este rotunjit la extremitati, si isi pastreaza facultatea germinativa 5-10 ani.
Relatia cu factorii de vegetatie: are cerinte mari fata de caldura. Temp minima de germinatie a semintelor este de 14-15C iar cea optima 25-30C. Temp optima a solului este de 20-25C, care favorizeaza o crestere normala a sistemului redicular si o buna absorbtie a apei si a sarurilor minerale. In per de formare a fructelor , temperaturile ridicate 35-40C, determina o maturare rapida a acestora, in detrimental calitatii acestora. Fata de lumina are cerinte mari. In faza de rasad insuficienta luminii determina alungirea acestora. In perioada de formare a fructelor lumina intense favorizeaza acumularea zaharulilor. Datorita sistemului radicular profund este rezistent la seceta. In faza de crestere active umiditatea solului trebuie sa fie de 65-70% din capacitatea de camp iar in perioada de inflorire-fructificare 70-75%. Excesul de umiditate determina scaderea continutului de zahar. Prefera solurile profunde, fertile, mijlocii, cu reactie neutral.

Nutritia minerala: Pepenela galeben este sensibil la carenta in macro si microelemente.

Cultura pepenelui galben in camp.

Se aleg terenurile plane, cu expozitie sudica, ferrite de curentii reci de aer. Cultura se ampleaseaza in asolament, dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole sau dupa bulboase si radacinoase. Pentru prevenirea atacului de Fusarium si verticilium, pepenii nu pot reveni pe acelasi teren sau dupa alte cucurbitaceae numai dupa 10-12 ani.

Pregatirea terenului: incepe din toamna cand se fertilizeaza cu 30-40 t/ha gunoi de grajd, 300-400 kg/ha superfosfat si 200-250 kg/ha sare potasica. Primavara dupa graparea araturii se aplica 200-225 kg/ha azotat de amoniu sau 250-300 kg/ha ComplexIII, daca nu s-au administrat ingrasaminte chimice toamna si dupa se ierbicideaza.

Infintarea culturii are loc prin semanat direct , cu SPC-6 pe suprafete mari sau prin rasad in zonele mai putin favorabile. Cultura se infinteaza la inceputul lui mai cand in sol sunt 14C. Se seamana la 140-150 cm intre randuri si 40-50 cm intre plante pe rand, la 4-5 cm adancime, folosind 2-3 kg samanta/ha.

Lucrarile de intretinere constau in raritul plantelor pe rand in faza de 2-3 frunze adevarate, lasanduse la fiecare cuib 2 plante. Se fac 2-3 prasile mecanice si 1-2 prasile manuale. In perioada de inflorile-fructificare se fac 1-2 fertilizari faziale cu 150 kg/ha azotat de amoniu si 120-150 kg/ha sare potasica. Pentru grabirea fructificarii se rupe varful de crestere cand planta are 2-3 frunze adevarate si a lastarilor laterali dupa 5-8 frunze, determinand ramificarea mai rapida a plantei. Se uda de 3-4 ori cu 300-350m3 apa/ha. Dupa formarea fructelor se evita udarile pentru a evita craparea fructelor.

Recoltarea incepe din luna iulie si dureaza pana in septembrie. Se recolteaza esalonat la maturitatea fiziologica, cand au o culoare caracteristica a soiului. Productia este de 20-25 t/ha.Cultura pepenelui galben is sera.

Pregatirea serelor pentru plantarea pepenelor galbeni se face ca pentru cultura castravetilor. Varsta rasadului la plantare este de 50-60 zile. Plantarea are loc in luna februarie, cate 2 randuri pe o travee, la distanta de 200 cm intre randuri si 30-35 cm intre plante pe rand. Lucrarile de intretinere constau in dirijarea temperaturii la valori de 15-20C noaptea si 20-25C ziua. In zilele cu insolatie puternica se aeriseste pentru a evita crestera temp peste 25C. Umiditatea aeruluitrebuie sa fie 75% pentru a prevenii aparitia bolilor. Prin udari repetate se asigura in sol o umiditate de 75-85% din capacitatea de camp. Plantele se paliseaza in V dirijand alternative fiacare planta sau conducandu-se cate doi lastari de la fiecare planta , dup ace s-a practicat ciupitul, in faza de 3-4 frunze. Pentru polenizare se asigura un numar corespunzator de insecte polenizatoare. In perioada de polenizare se vor evita tratamentele cu insecticide pentru a evita distrugerea albinelor. Pentru a evita ruperea fructelor de pe vrej se recurge la sistinerea acestora cu plase speciale. Recoltarea fructelor se face esalonat, in perioada aprilie-iunie. Prodictia medie este de 50-80 t/ha.

Cultura pepenelui galben in solarii.

Pregatirea solariilor incepe din toamna si se realizeza ca pentru castraveti. Rasadurile se produc in sere inmultitor sau rasadnite calde unde se seamana direct in ghivece sau cuburi nutritive, cate 1-2 seminte/cub, in perioada 10-20 martie. Plantarea rasadului are loc in perioada 10-20 aprilie. Dupa plantare se uda cu 0,5-1 l apa la fiecare planta pentru asigurarea prinderii. Lucrarile de intretinere constau in asigurarea temperaturii de 15-18C noaptea si 20-25C ziua. In faza de 4-5 frunze se ciupeste si se paliseaza in V. Lastarii secundari se ciupesc scurt lasnadu-se cate un fruct si se elimina lastarii sterili. Recoltarea se face la maturitatea fiziologica incepand din luna iunie. Productia este de 20-30 t/ha.

Producerea semintelor de pepene galben.

Cultura se infinteaza prin semanat direct. Se asigureza o distata de 2km fata de alte culture. Se fac 2 purificari biologice, prima inainte de inflorire cand se indeparteaza plantele netipice si a doua dupa formarea fructelor. Se limiteza fructele pe planta la 4-5. Fructele se rec esalonat la mat fiziologica. Semintele se extrag manual prin scoaterea tesutului placentar care se lasa sa fermenteze. Prin spalari si decantari repetate sunt separate semintele de resturile de tesut placentar. Uscarea seminteloor se face cat mai repede pentru a prevenii inegrirea acestora. Productia este de 100-200kg/ha.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate