Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
» Pepenele verde (Citrullus lanatus Fam. Cucurbitaceae).


Pepenele verde (Citrullus lanatus Fam. Cucurbitaceae).
Pepenele verde (Citrullus lanatus Fam. Cucurbitaceae).

Importanta culturii: sec ultiva pentru fructe care se consuma in stare proaspata fiind apreciat pentru gustul si suculenta lor. Fructele contin 6-11% subs uscata, glucide, protide, vitamina C, carotene, vit B1, saruri minerale: potasiu calciu, fier. Au o valoare terapeutica , folosindu-se in prevenirea si tratarea unor afiectiuni renale. Fructele verzi, nematurate se utilizeaza la prepararea muraturilor asortate.

Originea si raspandirea culturii. Este originar di Africa centrala si de Sud, unde creste in stare spontana. In europa se cultiva din sec 4. Tarile mari prod sunt SUA, Japonia iar in Europa, Spania si Italia.La noi se cultiva pe aprox 30mii ha, cu prod med de 20 t/ha. Zonele favorabile pentru cultura pepenelui verde sunt sudul si vestul tarii.

Particularitati biologice. Pepenele verde are un system redicular bine dezvoltat, rad principala ajunge pana la 1-1,5m adancime iar radacinele secundare se dezvolta lateral pana la 3-4m. Din acesta cauza pepenele rezista la seceta. Sistemul radicular se reface greu dupa transplanatare si din acesta cauza se cultiva prin semanat direct. Tulpina este erbacee, taratoare, bine ramificata si ajunge pana la 3-4m. Este acoperita cu perisori si in contact cu solul emite radacini adventive. FRunzele sunt adanc sectate, cu lobi inegsali si rotunjiti, acoperite cu perisori alb-cenusii. Florile sunt unisexuat monoice. Florile mascule predomina pe tulpina principala iar florile female pe ce cele secundare si au o polenizare entomofila. Fructele de tip melonoida, sunt mari, sferice sau alungite, cu coaja groasa, de culoare verde-inchis sau deschis, unele cu dungi sau desene caracteristice. Miezul este zemos, dulce, de culoare rosie, cu nuante diferite. S-au obtinut si pepeni triploizi fara seminte.
Relatiile cu factorii de vegetatie. Pepenele verde este o specie pretentioasa la temperature. Astfel temp min de germinare a semintelo este de 14-15C iar cea optima 20-30C. Temp optima de vegetatie este de 25-30C, cu minime de 12-15C si maxime de 30-35C. Fata de lumina are cerinte mari. In conditii de lumina insuficineta nu acumuleaza suficiente zaharuri si nu sunt dulci. Cerintele fata de apa sunt mari, datorita coeficientului de transpiratie de 600-700l apa/1 kg s.u, dar plantele rezista bine la seceta datorita sistemului radicular. In perioada de inflorire-fructificare sunt necesare 2-3 udari, in conditii de seceta. Prefera solurile usuare spre mijlocii, nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu reactie neutral.

Nutritia minerala. Excesul de azot determina o crestere vegetative exagerata, influenteaza negative coacerea si calitatea fructelor spre deosebire de fosfor si potasiu care determina o fructificare buna a plantelor so obtinerea de fructe, calitativ superioare.

Cultura pepenelui verde in camp.

Cultura se amplaseaza pe terenuri plane , cu expozitie sudica, adapostite de vanturi. Bune premergatoare sunt lucerna, trifiul, terenurile destelenite dar si mazarea, fasolea, varzoasele si radacinoasele.

Pregatirea terenului incepe din toamna cand se fertilizeaza cu 20-30 t/ha gunoi de grajd, 400-500 kg/ha superfosfat si 200-250 kg/ha sulfat de potasiu potasica. Primavara se fertilizeaza cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu, se erbicideaza cu Balan 6-8l/ha.

Infiintarea culturii se face prin semanat direct, de la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, cand in sol se realizeaza 14-15C. Se foloseste samanta de 2-3 ani care se dezinfecteaz cuCriptodin 2g/kg, pentru a preveni atacul de boli sau pentru grabirea germinatiei se umecteaza timp de 24 ore in apa la 25-30C. Se seamana la 140-150 cm intre randuri si 40 cm intre plante pe rand, cu SPC-6, la adnacime de 3-4 cm , utilizand 3-4kgsamanta/ha.

Lucrari de intretinere cansatu in asigurarea rasaririi plantelor prin spargerea crustei daca este cazul sau prin irigare cu 200-250m3 apa/ha. Pana cand vrejii se intend pe sol se fac 2-3 prasile mecanice si 1-2 manualr. In faza de 2-3 frunze se raresc plantele, lasanduse 1-2 la fiecare cuib. In perioada de inflorire se fertilizeaza cu cu 150 kg/ha azotat de amoniu, 250kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sulfat de potasiu sau ComplexIII, 200-250kg/ha. Se fac 2-3 udari , in perioada secetoasa , cu 350-400m2 apa/ha.
Recoltarea fructelor are loc la maturitatea fiziologica, esalonat, in perioada iulie-septembrie. Momentul optim de recoltare se poate stabilii tinand cont de urmatoarele criterii: -carcelul de pe vreji corespunzator fructului copt, se usuca incepand de la varf. –pe fructele mature, dimineata devreme se formeaza ma putina roua. –scoarta zgaraiata cu unghia este albicioasa, si nu verde ca la fructele necoapte. – partea fructului care sta pe sol su unde nu este clorofila, se ingalbeneste. Productia este de 25-30t/ha.

Producerea semintelor de pepene verde.

Pentru producerea semintelor se procedeaza ca la culturile pentru consum, dar se asigura distente de izolare de 2km fata de alte soiuri. Ciltura se infinteaza in luna mai ,prin semanat direct. In cursul perioadei de vegetatie se fac 2-3 purificari biologice. Purificarile se fac in stadiile ca la pepenele galben. Ultima purificare are loc concomitant cu extragerea semintelor, cand se elimina fructele care nu au seminte caracteristice. Pentru obtinera semintelor de calitate superioara, se limiteaza nr de fructe pe planta, la 3-4, celelalte indepartandu-se cand sunt inca mici. Fructele se recolteza la mat fiziologica. Semintele se extreag manual, pentru cantitati mici sau mecanizat cu ajutorul unor masini de zdrobit apoi se separa cu pasatricea. Semintele extrase se spala in mai multe ape, apoi se intend instrat subtire la soare pentru uscare. Productiaeste de 150-200kg seminta/ha.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate