Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Nautul - bobul fermecat - totul despre cultivarea nautului


Nautul - bobul fermecat - totul despre cultivarea nautului


NAUTUL - BOBUL FERMECAT

TOTUL DESPRE CULTIVAREA NAUTULUI


NAUTUL - BOBUL FERMECAT

Nautul este o planta leguminoasa, apreciata pentru calitatile sale in mai multe tari ale lumii. Cu semintele comestibile de naut, asiaticii inlocuiesc cafeaua; europenii intrebuinteaza pe larg aceasta planta in industria alimentara. Chiar daca in tara noastra se cultiva doar in unele regiuni (preponderent, in zonele de Centru si de Est ale republicii), toti fermierii care il cresc afirma ca nautul este o cultura foarte avantajoasa.

Sotii Dragoman din satul Papauti, raionul Rezina, au cultivat naut, vorba vine, de cind se stiu. 'Este o cultura foarte raspindita prin partile noastre, spune Maria Dragoman, stapina casei. Fara naut, la noi nu se trece nici o nunta, o cumatrie sau o inmormintare, fie post sau cislegi. Stiu ca in alte raioane nu se creste naut si nu prea inteleg de ce. Cred ca In Moldova nautul se cultiva din vremuri stravechi, altfel de unde provine cintecul popular 'Foaie verde, bob naut'?..'.Cultura nautului nu se deosebeste foarte mult de cea a fasolei, ba e mai convenabila. M. Dragoman spune ca avantaje ar fi cel putin doua. In primul rind, se seamana primavara devreme, cind este sificienta umezeala in sol si fermierii nu sunt prea ocupati cu alte lucrari agricole (ceea ce nu este lipsit de importanta). Al doilea avantaj este ca se recolteaza tot mai devreme fata de alte culturi. De fapt, taranii din Papauti seamana nautul de doua ori pe an: in martie, decum se poate iesi in cimp, si ceva mai tirziu, pe la sfirsitul lui mai-inceputul lui iunie. Astfel, fermierii se asigura o data in plus: daca se intimpla sa fie recolta proasta pe o parcela, se compenseaza de pe cealalta. 'Toamna, chiar daca nu reusesti sa-l dezghioci, il poti depozita intr-un sopron si il cureti in timpul iernii, spune M. Dragoman. Nautul nu face gargarite, ca fasolea, si poate fi pastrat zeci de ani. Ca sa nu-l atace daunatorii, se suficient sa pui printre boabe citiva catei de usturoi necuratati'.

Pentru ca poate fi vindut in orice perioada a anului la preturi mai mari decit fasolea, nautul reprezinta un element important in strategia financiara si alimentara a taranului. 'Pentru familiile care au copii-studenti, e o adevarata salvare: il inmoi peste noapte in apa cu bicarbonat de sodiu (asa-numita 'soda de mincare'), il fierbi cu carne grasa de porc, il pui in borcane si le dai la cuptor, apoi le inchizi ermetic - ies niste conserve delicioase'. Maria Dragoman stie o sumedenie de alte retete cu naut: copt in oala la cuptor cu carne grasa de gisca sau de rata; amestecat cu orez (trei parti de naut la una de orez); fiert ca si fasolea, cu putin ulei vegetal (daca e post) ori cu piept de pasare afumat; servit rece in salate cu ceapa, ulei si alte ingrediente etc.

Olesea, fiica sotilor Dragoman, este studenta in capitala dar pe timp de vara vine in fiecare zi la piata din Rezina, unde vinde diferite produse agricole, inclusiv boabe de naut. Acum nu vinde boabe, caci nu mai are naut din roada veche, iar cel din anul curent inca nu s-a copt. Oricum, pentru ca este solicitat de cumparatori, un pahar de boabe se vinde cu 2-3 lei. Membrii familiei Dragoman afirma ca nautul este o cultura agricola cu un potential economic sporit, iar piata de desfacere exista si in Moldova, si peste hotare. Ramine numai s-o gasesti.

Elena RomanTOTUL DESPRE CULTIVAREA NAUTULUI

Nautul (in popor - nahut, mazarea berbecului, mazare cu doua boabe) este una din culturile de baza in India, Pakistan si Turcia, fiind totodata cultivata pe suprafete reduse si-n R. Moldova, in special, in sectoarele Stefan-Voda, Orhei, Camenca, Slobozia etc. Expertii sunt de parerea ca nautul este o cultura economic rentabila, de aceea cultivarea ei pe suprafete mari poate aduce numai beneficii fermierilor.

Nautul este inalt apreciat pentru valoarea nutritiva ridicata a boabelor, care contin un 'car' de substante proteice. Pe de alta parte, din faina de naut amestecata in proportie de 10-15 la suta cu cea de grau se poate coace paine care la calitatile gustative o 'bate' pe cea facuta numai din grau. Iar boabele verzi sunt folosite sub forma de salata si conserve. Totodata, tulpinile plantei sunt utilizate drept nutret pentru animale.

Conditii climaterice

Semintele de naut germineaza la temperatura de +3.+4 grade C (in aceste conditii primele plante apar la trei saptamani de la semanat). Daca temperatura solului e de +6.+8 grade C - plantele rasar in 9-10 zile. Nautul este o planta termofila, in fazele avansate de vegetatie consumand multa caldura. Totodata, suporta bine caldurile in fazele de inflorire si fructificare. Cultura are cerinte moderate fata de umiditate, dar este pretentioasa in perioada de germinatie. In restul vegetatiei suporta bine seceta datorita sistemului radicular puternic dezvoltat. Pe de alta parte, excesul de umiditate in timpul vegetatiei favorizeaza aparitia diferitor boli criptogamice.

Solurile

Nautul prefera solurile mijlocii, dar, in special, cele usoare de tipul cernoziomurilor, brunelor de padure etc., care contin un pH neutru sau slab alcalin. Solurile argiloase si grele sunt putin potrivite, iar cele excesiv de umede si acide - nerecomandate.

Soiuri

Actualmente, in R. Moldova sunt omologate doua soiuri de naut, care pot fi cultivate pe suprafete extinse, dar si-n gospodariile mici. Este vorba despre Volgogradskii 10 (perioada de vegetatie - 89-91 zile, productivitatea - 19-27,2 q/ha) si Sovhoznii 14 (perioada de vegetatie - 95-100 zile, productivitatea - 20,5-38 q/ha).

Expertii recomanda sa procurati materialul semincer numai de la gospodariile ce dispun de licenta sau de la cele cu o experienta bogata. Capacitatea de germinare a semintelor de naut e de maximum 3-4 ani, de aceea pentru semanat trebuie folosite numai semintelor proaspete, capatate in anul precedent. Puritatea semintelor - 95-97 la suta, iar germinatia minima - 90 la suta. Acestea este necesar sa fie mascate, calibrate, cu o rezerva buna de substante nutritive si cu masa a 1000 de boabe de 200-250 g. In functie de marimea semintelor la un ha aveti nevoie de 150 - 300 kg de seminte. Pretul unui kg este de 15 lei.

Premergatorii

Savantii in domeniu considera ca o recolta inalta de boabe poate fi obtinuta numai folosind o tehnologie avansata de cultivare. Un rol important il joaca si premergatorii. Cei mai buni sunt cerealele de toamna si de primavara (grau, orz, secara, ovaz, mei etc.) si porumbul recoltat pentru siloz. Pe de alta parte, dupa naut poate fi semanat graul de toamna, fiindca cultura paraseste terenul timpuriu, lasandu-l curatat de buruieni si cu o insemnata rezerva de azot. Nautul poate sa se intoarca pe acelasi teren nu mai tarziu de 4-5 ani.

Pregatirea terenului

Terenurile destinate pentru naut trebuie arate sau sapate din toamna la 24-27 cm, fiindca daca solul este lucrat adanc, atunci sporeste si productivitatea plantei. Concomitent cu aratul se executa lucrarea cu grapa cu discuri echipata cu lama nivelatoare. Primavara se face cultivarea, maruntirea bulgarilor si nivelarea terenului. Afanarea se face cat mai devreme. Inainte de semanat cu 2-3 zile patul germinativ urmeaza a fi maruntit uniform.

Pentru a spori productivitatea este recomandat sa folositi ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu. Acestea sunt incorporate in sol odata cu lucrarea de baza a terenului. Daca ati scapat momentul, atunci odata cu semanatul in sol se va introduce superfosfat granulat molibdenizat. Dozele de fosfor si potasiu se stabilesc in functie de gradul de aprovizionare a solului cu aceste elemente.

Inainte de semanat, pentru a ridica productivitatea boabelor, acestea se trateaza cu nitragina (o portiune de 2 kg apa, plus 30-40 g de mobilden) sau cu preparatul Rizolic (aceeasi doza). Procedura se efectueaza in incaperi pentru a evita pierea bacteriilor. Astfel pot fi umectate 1,5-2 q de seminte. Acest procedeu sporeste considerabil germinatia semintelor de naut in camp. Concomitent cu semanatul se aplica superfosfatul simplu in doza de 50-75 kg/ha, introduse separat si putin mai adanc decat semintele.

Semanatul

Nautul trebuie semanat primavara devreme, fiindca consuma multa umiditate. Calendaristic, in functie de inceputul primaverii, nautul se seamana in prima jumatate a lunii aprilie, uneori putin mai devreme sau mai tarziu. Semanatul se face mecanizat sau manual. Distanta dintre randuri - 45 cm pe sectoarele mai imburuienite si 15 cm pe sectoarele curate.

Dupa semanat se face tavalugitul, in special daca solul e uscat si contine o cantitate redusa de umiditate. Mai tarziu se aplica 1-2 prasile sau cultivari a spatiului dintre randuri. Eficient la combaterea buruienilor s-a dovedit a fi erbicidul Treflan care se aplica inainte de semanat cu incorporare imediata in sol cu doza de 4-5 l/ha. Norma de consum a solutiei este de 300-400 l/ha.

Daunatorii

Cele mai raspandite boli ale nautului sunt ascohitoza, antracnoza si ofilirea fuzariena. Pentru a preveni aparitia acestor maladii e necesar ca semintele sa fie curatate, uscate si tratate cu preparatele TMTD 80% (4l/t), Tachigaren 70% (2kg/t) sau Rizoplan (1l/t).

Dintre daunatori cele mai mari pagube le provoaca gargaritele nodozitatilor, buha capsulelor de bumbac, viermele mazarei si gargarita bobului. La combaterea lor (in special contra gargaritei bobului) se utilizeaza unul din urmatoarele preparate chimice: Arrivo 25% (0,24 l/ha), Sherpa 25% (0,24 l/ha), Cymbuch 25% (0,24 l/ha), Basudin 60% (2 l/ha), Zalone 35% (2,4 l/ha), Decis 2,4% (0,5 l/ha) etc.

Boabele recoltate se curata de impuritati si daca e necesar se usuca la soare. Nautul are o productivitate ridicata de boabe - 20 q/ha.

Opinia expertilor

Alexei Arseni, doctor in stiinte agricole, membru al Asociatiei Producatorilor si Prelucratorilor de Plante Leguminoase pentru Boabe 'Sofana'

'Cultivarea nautului in R. Moldova este o afacere de perspectiva, care poate aduce venituri serioase. Daca sunt respectate toate recomandarile specialistilor, atunci fermierul obtine o recolta 'fabuloasa'. Gratie calitatilor sale gustative boabele de naut sunt inalt apreciate de gurmanzi, insa uneori cultura lipseste cu desavarsire de pe piata. Acest gol poate fi 'umplut' de producatorii agricoli care s-ar lansa in aceasta afacere. Totodata, daca reusiti sa incheiati niste contracte de livrare cu agentii economici de peste hotare, atunci cu investitii mici puteti face bani 'mari'.'

Vasile Tugui, fermier din Stefan Voda

'Cultiv nautul de mai multi ani pe suprafete mici, insa folosind tehnologii avansate. M-am convins ca daca respecti sfaturile savantilor atunci succesul e garantat suta la suta. Poate una dintre problemele de baza cu care ma confrunt este starpirea buruienilor. Una dintre cele mai eficiente masuri agro-tehnice pentru combaterea buruienilor in fazele timpurii de dezvoltare este graparea (boronirea cu boroane usoare sau medii) semanaturilor pana la ivirea plantelor.'

Cheltuielile orientative la cultivarea unui ha de naut

Remunerarea muncii - circa 300 lei

Motorina si lubrifianti - 450 lei

Seminte - 1500 lei

Ingrasaminte minerale - 500 lei

Pesticide - 250 lei

Arenda terenului - 500 lei

Alte cheltuieli directe - 100 lei

Cheltuieli indirecte - 150 lei

Amortizarea si reparatia tehnicii - 100 lei

Cheltuieli de transport - 50 lei

Impozite - 250 lei

Cheltuieli totale - circa 4.000 leiPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate