Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Datele introducerii porumbului in agricultura romaneasca


Datele introducerii porumbului in agricultura romaneascaCand s-a introdus porumbul, aceasta planta providentialista in agricultura romaneasca? Unde s-a cultivat ea intai, in Transilvania, in Muntenia sau in Moldova? Banul Mihai Cantacuzino, autorul unei Horii a romanilor, scrisa in 1776, si a unei genealogii a Cantacuzinilor, atribuie introducerea porumbului in Muntenia inaintasului sau Serban Cantacuzino, care a domnit intre 1678 si 1688.

Pe de alta parte Dinicu Golescu, in Insemnarea a calatoriei mele, tiparita la Buda 1826, afirma ca "intaiul aducator al samantii porumbului iar Constantin Mavrocordat", cel ce intemeiaza si scoli. Cum acest voievod domneste in Tara Romaneasca intre 1731-1733, 1735-1741 si 1744-1748 -prima domnie cam de o luna(14 septembrie 1730- octombrie 1730) fiind prea scurta pentru a incepe ceva rezulta, din opinia lui Golescu, ca introducerea porumbului s-ar fi facut in prima jumatate a secolului alXVIIIlea. Aceasta informatie este gresita deoarece inca in 1962 constatam ca se cultiva porumbul in Tara Romaneasca. Dintr-un document din acest an, iunie 18, scris la Glodeanu (judetul Buzau) reiese ca semanarea ca porumbul ar fi o planta recent cunoscuta, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost cunoscut abia din domnia lui Serban Cantacuzino; suntem deci in drept a formula ipoteza ca porumbul era cunoscut in Muntenia inainte de aceasta domnie.In Moldova, prima mentiune despre cultivarea papusoiului este din domnia lui Constantin Duca(1693-1695). Din felul cum vorbeste de cultivarea acestei plante, cu sapele prin curaturi, sa nu moara de foame, rezulta ca ea avea un caracter secundar, ca n-ar fi fost deci de mult inradacinata; pe de alta parte insa, ea luase totusi o oarecare extensiune, de vreme ce se putea pune o dare pe pogonul de porumb.

In Transilvania "cucuruzul" era cunoscut de asemenea in veacul alXIIlea . E. Bulz in lucrarea sa aparuta la Sibiu in 1857 afirma ca porumbul s-a cultivat pentru prima data in partile nord-vestice ale Transilvaniei in 1639, apoi pe Valea Somesului incepand cu 1652, pe aceea a Muresului din 1697, in sfarsit pe Valea Tarnavelor si anterior, fructului brazilor. Forma acestui fruct si alcatuirea lui cu randul de solzi, a determinat probabil pe unii cultivatori ai porumbului sa-i zica cucuruz. Astfel incat topicele amintite mai sus nu sunt o indicatie certa pentru stabilirea datei cand s-a introdus cultivarea cerealelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate