Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Tehnologia de cultivare a familiei SALIX


Tehnologia de cultivare a familiei SALIX


Tehnologia de cultivare a familiei SALIX

Continut:

  1. Istoric
  2. Infiintarea culturilor de Salix
  3. Lucrari de intretinere
  4. Recoltarea
  5. Desfiintarea culturii
  6. Boli - daunatori
  7. Soiuri de Salix
  8. Calendarul cultivarii


Istoric

Salix este o planta care are o viata indelungata (25-30 ani), fiind recoltat anual, si folosit ca sursa energetica sub forma de tocatura, bricheti si peleti.

Plantatiile de salix se pot infiinta in apropierea utilizatorilor, astfel se poate asigura o sursa energetica sigura pe un timp indelungat.

Familia de Salix este numeroasa (cca 300 specii) dar numai putine soiuri ameliorate correspund conditiilor de a fi o sursa energetica (crestere rapida, putere calorica ridicata).

Primele preocupari pentru obtinerea soiurilor (hibrizilor) energetice, au fost incepute inca in anul 1970, de catre specialisti suedezi.

Productia obtinuta atinge 40-45 to/ha material, daca lucrarile agricole sunt efectuate corect.

Puterea calorica a hibrizilor energetice este foarte mare, in raport cu alte plante (4900kcal/kg).

Energia consumata pentru producerea Salixului este numai 5% - din energia rezultata prin utilizarea ei ca sursa energetica.

Salixul, pe langa utilizarea ei ca sursa energetica, mai poate fi utilizat:

pentru epurarea apei din statiile de epurare ale localitatilor

in industria celulozei

pentru fabricarea metanolului

Salixul energetic se recolteaza anual sau la 2-3 ani alternanta.

In toate cazurile recoltarea se face toamna-iarna (dupa caderea frunzelor), prin operatie de taierea plantelor la nivelul solului.

In locul recoltat, primavara incepe cresterea unei plante noi, nefiind nevoie de alte interventii.

Desfiintarea culturii se poate face cu utilaje agricole clasice iar terenul se poate utiliza pentru alte recolte, fara nici o problema.

Ca si alte plante, si Salixul necesita lucrari de intretinere.

Foarte important este primul an, cand este foarte important sa fie solul curat. Pentru o mai buna recolta se poate administra si ingrasaminte chimice.

Infiintarea culturilor

a)     Alegerea locului

Este important, ca in limita posibilitatilor, distanta intre utilizator si    plantatie sa fie cat mai mica. Este recomandat ca intr-un loc sa fie plantatii de min. 5 ha.

Cele de mai sus asigura un cost redus pentru tocatura de salix.

Recolta rezultata este in functie de calitatea solului. Se recomanda soluri cu pH 5,5-7,5.

Cele mai bune sunt terenurile argiloase, dar sunt bune si terenuri nisipoase daca se poate asigura umiditatea necesara.

Salixul creste foarte bine pe terenurile cu inmlastinare permanenta sau periodica avand o capacitate de evapotranspiratie de 15-20 litrii apa/zi/m.

In cazul in care plantatia se realizeaza in zone cu temperaturi reduse (posibile ingheturi) atunci trebuie alese soiuri rezistente la inghet.

Este recomandat utilizarea terenurilor plane, in vederea mecanizarii recoltarii (combaine).

O problema importanta este, la alegerea locului, ca drumurile de acces sa fie practicabile iarna (in timpul recoltarii).

Avand in vedere viata lunga (25-30 ani) a unei plantatii, precum si faptul ca pot creste la inaltimi de 7-8 m, trebuie sa avem in vedere aceste lucruri la alegerea locului plantatiei. (pentru a se clarifica daca nu este prevazut o sistematizare in aceasta perioada in zona respectiva).

O plantatie bine pregatita poate sa aduca o serie de beneficii zonei, ca aspect, loc preferat pentru multe animale, influenta asupra climatului etc..

b)    Pregatirea solului

Pregatirea solului incepe cu un an inaintea plantarii, cu eliminarea buruienilor si distrugerea radacinilor acestora.

Cea mai buna solutie daca terenul se ara, se lasa necultivat, iar buruienile care apar se administreaza cu Roundup, in cursul verii.

Pe langa administrarea Roundupului este necesara si o interventie mecanica (discuit, prasit mecanic) pentru distrugerea completa a radacinilor.

Toamna terenul o discuim iar primavara mai aplicam un tratament cu Roundup, in timp cat mai aproape de operatia de plantare.

Buruienile trebuie sa aiba 3-4 frunze ca tratamentul cu Roundup sa fie eficienta.

Inainte de plantare - terenul trebuie nivelat. Un teren bine pregatit ajuta mult la plantare, iar solul acopera butasii dupa plantare si astfel pierderile de umiditate vor fi reduse.

c)     Plantarea

In cazul plantarii manuale, lujerii inaintea plantarii sunt taiate la lungimi de 181 cm, si se tin in apa min 24 ore.

Plantarea se face din martie (dupa dezghet) pana la mijlocul     lunii mai .

Cele plantate in lunile martie-aprilie au o dezvoltare a radacinii mai buna ceea ce va duce la dezvoltare a plantei mai buna.

Plantarea se face in cate doua randuri la distante de 75 cm intre ele, urmat de un spatiu liber de 150 cm, dupa care iar doua randuri cu distante intre ele de 75 cm.

Distanta intre doi butasi (in lungul liniei) este de 60-65 cm.

La un ha teren sunt necesare cca 14.000 buc butasi.

Pentru a usura recoltarea (cu combina, sau cu tractor la care se ataseaza utilaj de recoltat) este bine daca randurile sunt cat mai lungi, iar la capete exista drum de acces. In lipsa drumului, trebuie lasat liber un spatiu necesar pentru intoarcere cu utilaje agricole.

d)    Combaterea buruienilor   

Combaterea buruienilor este o operatie foarte importanta, pentru ca buruienile - absorba umiditatea, si hrana de la Salix, iar in perioada initiala umbresc, ceea ce deranjeaza in dezvoltare.

In conditii in care combaterea buruienilor nu se face eficient, dezvoltarea Salixului este mai redusa si recolta va fi mai mica.

Imediat dupa plantare - (in max o saptamana) se administreaza chimic cu Cougar sau Bacara, solutii care actioneaza asupra semintelor buruienilor.

In perioadele urmatoare se actioneaza mecanic, ori de cate ori va fi necesar (6-8 ori pe an - in primul an).

Ca regula generala pentru interventii este, ca atunci cand pe o suprafata cat palma, apar 2-3 buc buruieni mai mari de 2-3 cm.

Lucrari de intretinere

a)     Combaterea buruienilor in primul an si in anii urmatori

Este foarte important ca in primul an sa tinem sub control absolut solul (fara buruieni) unde am plantat salcie energetica.

Este anul in care se dezvolta radacina salixului, si modul cum se dezvolta in primul an, va avea efect asupra intregii perioade de existenta.

O plantatie care in primul an nu a avut conditii optime de dezvoltare (sol curat in permanenta, umiditate suficienta) nu va avea recolta scontata in anii urmatori.

In primul an interventia pentru combaterea buruienilor se va face ori de cate ori va fi nevoie (este in functie cum a fost pregatit solul inainte de plantatie).

In anul doi, in general sunt suficiente doua interventii. Se pot administra ierbicide, inainte de plantare, dar acestea nu sunt atat de eficiente, ca interventia mecanica.

In cazul in care in primul an am reusit sa facem o combatere eficienta, in anii urmatori, nu va mai fi necesar nici o interventie, pentru ca plantele se consolideaza si buruienile nu mai au conditii de dezvoltare.

Si pentru acest aspect este foarte important anul I.

Iarna se vor recolta lujerii, iar in primavara recolta urmatoare va fi mai densa.

Este bine daca recoltarea se face mecanizat (combina, coasa mecanica)

b)    Administrarea de ingrasaminte

La inceputul dezvoltarii, plantatia de salix are nevoie de ingrasaminte - in special nitrogen.

Administrarea ingrasamintelor se face ori sub forma de ingrasaminte chimice, ori prin inundarea cu apa din statiile de epurare ale localitatilor.

In primii doi ani, administrarea ingrasamintelor este foarte important pentru ca acesta este singura sursa de marirea fertilitatii solului.

In anii urmatori frunzele cazute, asigura o sursa de fertilitate pentru sol.

Recomandarea cantitatilor de ingrasaminte pe parcursul anilor este urmatoarea:

Anul 1: 450 kg/ha

Anul 2: 100-150 kg/ha

Anul 3: 100-150 kg/ha

Administrarea ingrasamintelor se face primavara, inainte de a incepe cresterea lugerilor - se acorda o mare atentie ca utilajul folosit sa nu distruga tulpina.

Inprastierea namolului din statii de epurare se face ori inainte de plantatie, ori imediat dupa recoltare , cu ajutorul utilajului clasic de imprastiat balegar.

Namolul asigura necesarul de fosfor (P) dar nu si necesarul de potasiu (K) motiv pentru care acesta trebuie administrat separat.

Recoltarea

Recoltarea se face iarna, dupa ce au cazut frunzele.

Recoltarea pe suprafete mai mari se face cu combina, complectata cu un sistem special (dispozitivul H2, pentru combine Claas Jaguar). Combina taie lugerii, le toaca, si tocatura se colecteaza intr-o remorca tractata de un tractor (similar cu recoltarea porumbului pentru siloz)

Recoltarea cu combina este productiva, dar nu in toate locurile se poate intra cu combina, datorita greutatii proprii. In aceste locuri (la plantatii in suprafete de 100-300 Ha) se recomanda utilaje de recoltat atasabile tractoarelor. Aceste utilaje, au o productivitate mai redusa, dar o mobilitate mai mare.

Desfiintarea culturii

Sunt mai multe motive pentru care se ia decizia de desfiintarea unei plantatii de salix. Ori dorim ca pe terenul respectiv sa facem altceva, ori o plantatie invechita dorim sa o inlocuim cu una noua.

Operatia de desfiintare nu este dificila, avand in vedere ca radacinile nu sunt la adancimi foarte mari.

Dupa recoltare trebuie lasata plantatia sa creasca cca. 0,5 m, dupa care se administreaza cu pesticide (Glyfos si MCAP) pentru a distruge plantatia.

Dupa ce s-a uscat plantatia se ara sau se discuieste solul, pentru a maruntii radacinile. In continuare se fac operatii agricole clasice pentru a utiliza solul altor scopuri.

Boli - daunatori

a)     Cele mai mari pagube unei plantatii le poate provoca inghetul. In Suedia foarte multe plantatii au suferit datorita inghetului. In prezent butasii folositi sunt rezistente la inghet, motiv pentru care aceasta problema s-a ameliorat foarte mult. Este important ca plantatia sa fie facuta in lunile martie-aprilie, ca plantele sa aiba timp sa se dezvolte, sa se intareasca pana la iarna. Si acesta este un motiv in plus ca anul 1. sa fie tratat foarte serios, sa asiguram toate conditiile optime plantatiei sa se dezvolte bine, sa se intareasca.

b)    Insecte daunatoare

Soiurile de salix, in general sunt rezistente la daunatori. Totusi sunt ani cand acestia se inmultesc peste normal si creaza probleme. Daunele produse nu sunt semnificative. Soiurile noi sunt mai rezistente. Este interzis in UE combaterea acestor daunatori cu chimicale, pentru ca nu sunt pesticide omologate acestui scop.

c)     Rugina frunzei

Este un soi de ciuperca, care ataca salixul, si drept rezultat cad frunzele prematur, iar plantatia devine mai sensibila la inghet. Este un fenomen intalnit la plantatiile batrane. Soiurile noi sunt rezistente si la aceasta boala.

d)    Pagubele produse de animale

Se intalneste fenomenul in marginile plantatiilor, unde distrugerile se datoreaza urmelor practicate de animale. In general plantele nu sunt preferate de animale, avand un gust neplacut.

Soiuri de salix

Cercetarile continua in Suedia de peste 30 ani, pentru gasirea unor hibrizi mai rezistenti, si cu o recolta tot mai mare.

Soiuri recomandate pentru zone cu inghet sistematic: Gudrun, Doris, Karin, Tora

Soiuri recomandate pentru zone mai calde: Tora, Tordis, Sven, Torhid, Inger

Soiuri recomandate pentru zone mai secetoase: Tordis, Inger,

Calendarul cultivarii

a)     Inainte de plantare

stabilirea locului

informarea vecinilor

combaterea buruienilor

comandarea butasilor

b)    Plantarea

o operatie suplimentara de combaterea buruienilor

discuire

plantarea

tratamentul cu pesticide (in max. 8 zile dupa plantare)

combaterea mecanica a buruienilor

recoltarea

c)     In anul doi

prasit mecanic

administrat ingrasaminte

recoltarea

Plantatiile de salix in anul I. - au o recolta de cca.10-15 % din recolta unei plantatii mature (o plantatie este matura din anul trei) . In acest an se dezvolta radacina, se consolideaza planta.

Dupa prima recoltare tulpina devine mai densa (mai multi lujeri pe o tulpina).

In anul II, productia rezultata este de cca 30-35 % din recolta unei plantatii mature.

Incepand din anul III - recolta este cea maxima (40-45 to/ha) ceea ce se mentine in toti anii urmatori.

In viata unei plantatii anul I este determinant. In aceasta perioada trebuie sa avem grija deosebita de plantatie.

In anii urmatori aproape nu mai avem alte interventii - decat recoltarea.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate