Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima Duch. Fam Cucurbitaceae)


Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima Duch. Fam Cucurbitaceae)
Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima Duch. Fam Cucurbitaceae)

Importanta culturii. Se utilizeaz fructele la maturitatea fiziologica de la care se consuma miezul copt sau fiert, preparat sub forme diferite(prajituri,placinte,sucuri), bogat in glucide, 8-10%, vitamine si saruri minerale.Fructele se pastreaza foarte bine din toamna pana primavera. Semintele de dovleac au continut ridicat in ulei, 36-54%, care se poate extrage si constituie un produs de buna calitate.

Originea si rasoandurea culturii Are origine in America. Se cultiva pe arii rastranse. La noi, se cultiva mai ales de producatorii particulari, intercalate de abicei prin culturile de porumb.

Particularitati biologice. Este planta anuala, monoica. Radacina pivotanta, puternic dezvolatata, ajungand pana la 2-3 m profunzime avand majoritatea radacinilor secundare raspandite in stratul de sol pana la 50cm adancime. Tulpina creste sub forma de vrej, cu lungime de 3-5m, acoperita cu perisori aspri, este goala in interior. Frunzele sunt mari, lung petiolate, cu diametru de 15-40cm, acoperita de perisori aspri, rigizi. Florile sunt unisexuate, mari, diametrul corolei ajungand la unele soiuri pana la 20cm in diametru, au culoare galbena, cu polenizare alogama, entomofila. Florile mascule se deschid de obicei inaintea celor female, asigurand cantitati suficiente de polen.Pedunculul este scurtsi ingrosat la baza. Fructele au culoare diferita, cu suprafata neteda si costata. Semintele sunt mari, aplatizate de culoare alba sau galben-maronie. Facultatea germinativa se pastreaza 5-6 ani.
Relatiile cu factorii de mediu Este specie termofila dar mai putin pretentios fata de temperature, comparative cu pepenii si castravetii. Samanta incepe sa germineze la 12-13C, dar plantele sunt distruse la 0C. Datorita sistemului radicular puternic, plantele rezista la seceta chiar daca consumul de apa este ridicat, din cauza suprafetei foliare mari prin care planta pierde cantitati considerabile de apa. Prefera solurile afanate, profunde, bogate in humus.

Tehnologia de cultura.

In asolament, poate sa urmeze dupa legume care au fost fertilizate cu gunoi de grajd sau dupa leguminoase anuale sau perene. Cultura se infinteaza primavera, la sf lunii aprilie, cand in sol, temperature se stabileste la 12-23C. Se seamana la 1,4m intre randuri si 0 -1m intre plante pe rand, folosind 5-6kg samanta/ha, repartizand 3-4 seminte/cuib. Lucrarile de intretinere constau in 2-3 prasile mecanice si manuale, udari in perioadele secetoase si o fertilizare cu 200-225kg/ha ComplexIII, la inceputul perioadei de fructificare. Recoltarea fructelor se face la maturitatea fiziologica, cand coaja s-a intarit si a devenit lucioasa, pedunculul este zbarcit s-a lignificat iar fructele au culoare specifica soiului. Productia este de 50-60t/ha.
Producerea seminteor se face ca la dovlecel. Se izoleaza in spatiu pana la 2km fata de alte culturi. Semintele se extrag manual, dupa aproximativ 2 saptamani dupa recoltare, apoi se usuca in strat subtire, 2-3 cm. Productia de seminte este de 200-300kg/ha.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate