Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» "Saltul" OODA si inteligenta in afaceri


"Saltul" OODA si inteligenta in afaceri


Introducere

Daca nu aveti un avantaj competitiv, nu concurati
- Jack Welsh

Definitii

Business Intelligence (BI) reprezinta the gathering, managementul, si analizarea unor mari cantitati de date despre clientii, produsele si serviciile companiei, si toate tranzactiile dintre acestea.Inteligenta Competitiva (IC) este un proces - utilizand mijloace etice si legale- pentru a descoperi, dezvolta, si a furniza oportun, inteligenta semnificativa necesara pentru creatorii de decizie cu scopul de a face organizatia lor mai competitive

Inteligenta reprezinta cunoasterea mediului inconjurator pentru a conduce la decizia si actiunea de conducere.

Inteligenta pietei reprezinta studiul de piata care a fost analizat. Este folosita pentru a identifica si a defini problemele si oportunitatile marketingului; pentru a genera si a evalua actiunile de marketing ; pentru a monitoriza performantele merketingului ; si pentru a imbunatati intelegerea procesului de marketing.

Inteligenta organizationala se refera la capacitatea unei corporatii ca un intreg pentru a aduna informatie, pentru a inova, genera cunoastere, si pentru a actiona eficace in functie de cunoasterea care a generat.

Dezvoltarea strategiilor de afacere victorioase se bazeaza pe alegerile informate, care necesita disponibilitatea de incredere, informatie semnificativa si oportuna

Scopul IC este sa le dea un inteles cantitatilor imense de date disponibil despre mediu, despre concurenti, si despre piata. Este o componenta importanta pentru cadrul de inteligenta al organizatiei pentru o corporatie agila.

O provocare majora reprezinta copierea cu informatie si luand decizii intr-un astfel de mediu dinamic. Pilotii de lupta priceputi trebuiasca fac acelasi lucru in timp real. Ei sunt educati pentru a folosi « Saltul » OODA( Observare Orientare Decizie Actiune) pentru a efectua manevre riscante pentru a incurca inamicul.

Scopul acestei lucrari este de a arata cum functiile principale de inteligenta ale organizatiei - inteligenta de afacere, inteligenta de piata, si inteligenta competitiva poate sa fie aproape legata la luarea deciziei strategice si operationale intr-un mediu de piata dinamic. Corporatii de succes, cum ar fi Dell Computer, sunt indemanatice sa aplice tehnici care s-au dezvoltat in mare masura de la armata cum ar fi functiile de inteligenta si tacticile de lupta si realizand separarea starilor - o caracteristica pentru o organizatie agila.

In timp ce in nici un caz nu se dorea sa se glorifice lupta, faptul simplu este ca armata are o istorie lunga de expertiza in activitatea de prelucrare a informatiilor, in asa fel incat sa fie de inteles, si intreprinzand actiunile corespunzatoare. Si de aceea exista lucruri care comunitatea de afaceri sa le poata utiliza pentru devenirea unei corporatii agile.

« Succesul in razboi depinde pe regulile de importanta majora ale luptei: viteza, simplitate, si indrazneala. »

General George Patton

Astazi, mai mult decat oricand, dvs aveti nevoie de sa fiti agili la nivelul personal de asemenea pe masura cat si la nivelul de organizatie pentru a prospera intr-o lume de schimbare continua.

In trecut se putea spune ca acele decizii de afacere toate au fost facut de un manager si muncitorii trebuiau sa isi continue activitatea. In timp ce deciziile majore strategice inca sunt luate de manageri, acum este cazul in care multe decizii operationale sunt asteptate sa fie luate si de catre niveluri mai joase din organizatie. De asemenea, orice stire de semnificatia majora este asteptata sa fie adusa in atentia managerilor.

Nu multe ocupatii cer mai mult decat ceea a unui pilot de lupta cand se intample sa ia o decizie intr-o rapida schimbare a mediului.

In timp ce numai niste decizii de afacere sunt transmise in timp real ca de exemplu negocieri fata-in-fata, viteza in luarea deciziei devine vitala. De exemplu, nu este neobisnuit pentru o decizie majora daca se liciteaza sau nu pentru achizitionarea unei alte companii, si pregatirea unei propuneri, in mai putin de 10. Sunt lucruri pe care putem sa le invatam de la faptul cum un pilot isi face meseria pentru a ajuta persoane de afaceri de a lua o decizie rapida? Da, intr-adevar sunt si se regasesc in in conceptul de corporatie agila.

Inteligenta Competitiva este Management Informational eficient

Cand Razboilu Rece s-a terminat in 1990, o mare parte din personalul de inteligenta al guvernului s-a mutat dincolo catre lumea comerciala si a prezentat tehnicile inteligentei organizatiilor comerciale pentru a imbunatati competitivitatea lor. Acest activitate este definita ca Inteligenta Competitiva (IC).

Inteligenta competitiva este o abordare disciplinata si eficienta pentru a cauta o informatie din mediu si de a transorma informatia in inteligenta actionabila. Prin folosirea de filtre si o varietate de tehnici de analiza, un practician IC reda o semnificatie aceastei informatii, care este dupa aceea comunicata la ceilalti intr-o organizatie. Aceste tehnici rezulta intr-o abordare calitativa a oricarei cerinte de cautari de informatii.

IC permite:

 • Anticiparea schimbarilor dintr-o piata
 • Anticiparea actiunilor concurentilor
 • Descoperirea concurentilor potentiali
 • Identificarea punctelor forte ale concurentilor
 • Intreprinderea de cercaetari pentru fuziuni si
 • Investigarea potentialelor aliante ale partenerilor
 • Testarea pentru cele mai bune practice in IC sau alte domenii
 • Reducerea surplusului de informatii si multe altele

"Saltul" OODA

Col. John R. Boyd (1927-1997) a fost un pilot de lupta al US Air Force cu extraordinare abilitati.Dupa prima experienta din razboiul coreean si-a dedicate o mare parte din viata lui pentru a studia tacticile de lupta printre altele. Initial numai in interesul pesronalului military, aceasta ocupatie a lui se pare ca este acum cea mai relevanta pentru comunitatea de afaceri.Din experienta lui, Boyd a dezvoltat "Saltul" OODA: Observare - Orientare - Decizie - Actiune ca un model pentru manevrele de lupta.

Prezentarea modului in care un pilot foloseste acest salt OODA :

Observarea adversarului cu senzori on-board

Orientarea folosind previziunea cursului manevrelor pentru lupta cu inamic bazat pe energia adversarului, cunostintele despre tacticile, avionului inamicului.

Decizia asupra manevrei folosite de el pentru a invinge atacul adversarului sau de a raspunde actiunii defensive a adversarului in timpul ofensivei.

Actiunea - realizand manevrele cu viteza mare cu scopul de a fi de neprevazut. Consecinta acestor manevre este o intrerupere a cursului manevrelor la care adversarul se astepta, rezultand incurcarea adversalui.

Acest ciclu este repetat. Daca o serie de manevre pot fi realizate cu o asemenea viteza astfel incat adversarul sa nu poata reactiona, atunci victoria este sigura.

"Saltul" OODA aplicat in afaceri

Afacerea este diferita de lupta in sensul ca nu exista un loc de a ataca direct un concurrent, altfel decat cu luarea raspunderii legale pentru incalcarea drepturilor. In afara de faptul ca, exista momente cand dvs puteti sa aveti nevoie de concurentul dvs pe postul de aliat. In schimb, tinta dvs ar trebui sa devina mult mai placuta la ultima gandire- clientii dvs actuali si potentiali clientii noi. Influenta asupra concurentilor este asemanatoare cu locurile de jocuri de profit cu un produs de succes si nu ca un scop. O alta diferenta este aceea ca consecintele deciziei unui pilot sunt imediat evidente, pe cand consecintele unei decizii de afacere poate san u fie observata o perioada lunga de timp. In general intarzierile de timp devin din ce in ce mai scurte.

Ceea ce «Saltul » OODA inseamna intr-un context de afacere este acela ca daca dvs puteti sa executati acest succesiune mai rapida decat concurentul dvs in a va face insiva mai atractiv clientului dvs, dvs veti realiza un avantaj competitiv. Un exemplu celebru este « lupta » Honda Yamaha despre care a fost bine analizat de George Stalk si Thomas Hout in ' Competing Against Time'. Cand Honda a auzit ca Yamaha a planuit sa construiasca o fabrica mare pentru a construi motociclete ,ei nu au raspuns prin construirea unei alte fabrici. In schimb ei s-au concetrat pe imbunatatirea procesele de afacere lor si a fost capabile pentru a realiza o « inundatie » de noi modele la un ritm mult mai decat ar fi putut Yamaha. Clientilor le-a placut si Honda a ajuns sa devina invingatoare. Un aemenea efect se defineste ca fiind o subminare a pietei.

Inteligenta si "Saltul" OODA

« Inteligenta este sursa capacitatii organizatiei de a supravietui »

- Arie de Geus

Inteligenta Organizatiei, conform clui Michael Mcmaster, se refera la capacitatea unei corporatie ca un intreg pentru a aduna informatia, pentru a inova, genera cunoastere, si pentru a actiona eficace in functie de cunoasterea pe care el a generat. Saltul OODA este modul in care o afacere poate sa realizeze o inteligenta organizatiei cu agilitate, unde agilitatea este definita ca fiind capacitatea de a prosperea intr-un mediu de schimbare continua.

Este foarte comun pentru a gasi acele decizii facute in mare masura pe baze de experienta anterioare cu o limita si o veche baza de cunoastere. Intr-o rapida miscare a mediului de afacere, acest lucru este periculos pentru ca ceea ce ar fi putut mers bine anul trecut nu poate fi de folos in prezent. Pentru a actualiza baza de cunoastere/experienta, dvs aveti nevoie de a va actualiza inteligenta ca baze pentru decizii.

Observare

OrientareDecizie

Actiune

Inteligenta Managementului

Managementul Manevrelor

 • Inteligenta afacerii
 • Inteligenta Pietei
 • Inteligenta Competitiva
 • Viziunea subminarii
 • Abilitatea de a submina
 • Tactici pentru subminare

Baza de Experienta/Cunoastere

Fig. 1 - Prezentarea Inteligentei Organizatiei

Pentru a faceca Saltul OODA sa functioneze pentru dvs, aveti nevoie de sa fiti luminati repede in modul prin care dvs inaintati prin ciclul Observare Orientare Decizie Actiune. Intr-un mediu de afacere, Inteligenta Managementului acopera si Observarea si Orientarea, si include una sau mai multe metodologii de « inteligenta » ale inteligentei afacerii, inteligenta de piata, si inteligenta competitiva. Restul fazelor, Decizie si Actiune, este Managementul Manevrelor care descrie exact procesul din cele doua puncte de vedere- cel uman si cel al sistemului.

Pe partea Managementului Manevrelor, un model care a fost dezvoltat de Richard D`Aveni pentru relatiile cu competitia este Cadrul 7-S nous au modificat, care consta in viziunea subminarii, si capacitatea si tacticile pentru a intelege distrugerea.

Ce este Inteligenta competitiva (IC)?

Inteligenta Competitiva (IC) este un proces - folosind mijloace legale si etice - pentru descoperirea, dezvoltarea, si livrarea oportuna, a inteligentei semnificative necesara pentru creatorii de decizie pentru a face organizatia lor mai mult competitiva in ochii clientului. Este folosita pentru sprijinirea deciziilor strategice, cum ar fi dezvoltarea de produse, fuziuni, achizitii si aliante, ca si initiative tactice, cum ar fi anticiparea oscilatiilor clientilor, sau concurentilor.

Society of Competitive Intelligence Professionals( SCIP) (Ascociatia Profesionistilor Inteligentei Competitive) descrie IC ca 'Inteligenta Competitiva (IC) este un proces de monitorizare a mediului competitiv.IC permite managerilor din companiile de toate dimensiunile pentru a lua deciziile informate despre tot ce tine de piata, R& D, si investind tactici la strategiile de afacere pe termen lung. Efectiv IC este un proces continuu implicand colectia legala si etica de informatie, analize care nu evita concluziile nebinevenite, si propagarea controlata de inteligenta actionabila pentrucreatorii de decizie.'

Inteligenta militara - Geneza IC

Este adevarat ca retelele de inteligenta mai vechi au fost concentrate pe inteligenta militara si ca metodele au fost ambele publice si secrete, in multe cazuri mai tarziu implicand retelele de spioni.

Astazi, adevaratii profesionisti ai IC functioneaza cu un cod de conduita care implica numai metodele legale de obtinere a informatiilor. Folosind metode creative pentru a obtine informatiii, este posibil sa construiasca imagini corecte fara sa aiba nevoie de spionaj sau spioni. Oricum, au fost cazuri unde anumiti indivizi lipsiti de scrupule au fost prinsi spionand. Un caz remarcabil a fost acela in care personalul executiv al Hitachi au fost acuzati in 1982 pentru conspiratie pentru sa fure secretele comerciale de la IBM. Dupa cateva luni Hitachi s-a declarat vinovat si corporatia si doi angajati au primit amenzile grele.

Semnale si semnificatii

In multe cazuri organizatiile vor sa dea semnale si se straduiesc pentru aceste semnale sa fie primite de audienta tintita. De exemplu, o afacere cautand sa angajeze angajati noi poata sa plaseze un anunt publicitar in presa. In cautarea de noi cumparatori pentru produsele lor, companiile vor de obicei sa publice produsele lor pe larg. Aceste sunt exemple publice disponibile care pot sa devina piese valoroase de inteligenta despre un concurent.

Cele mai importante 12 prioritati pentru Inteligenta competitiva

In timp ce inteligenta competitiva ramane in cea mai mare parte indreptata spre urmarirea si monitorizarea directa a comportamentului concurentei pentru a sustine luarea deciziei in mod tactic strategic pentru firma. Inteligenta competitiva s-a extins pentru a sprijini companiile pentru ca aceasta sa includa sprijinul prin colectarea de informatii externe, formularea si analiza recomandarilor strategice, obiectivele de scurta si lunga durata ale marketingului firmei cel putin cele legate de competitivitatea organizatiei si abilitatea de a crea un nivel de autoritate suprema a marketingului in acele intreprinderi care au contribuit cel mai mult la valoarea creata pentru mandatarii firmei. Dar inteligenta competitiva este perceputa ca o cheltuiala prea mare.

Eroarea pe care in mod obisnuit este facuta de catre echipele IC o reprezinta devierea scopului si a pozitionarii in ceea ce priveste misiunea lor initiala - o definitie a propriilor lor valori pentru firma asa cum e relatat pentru urmarirea concurentei in care frima actioneaza in prezent cu concentrare redusa sau efort orientat direct catre indrumarea firmei pentru marirea profitului sau a folosi oportunitatile prezente de circumstantele economice. Din alt punct de vedere alte echipe ale IC isi extind misiunea peste aceste prioritati fundamentale prea repede devenind un ''slujitor'' cu prea multi ''stapani'' . Balanta corecta a proritatilor este diferita pentru fiecare firma ; dar ramane consistenta in ceea ce priveste posibilitatile pentru echipele inteligente sa le introduca in planul lor de afaceri.

Strategia competitiva este foarte importanta pentru firma dealungul scaderii activitatii economice.

Minimizarea amenintarilor

IC intotdeauna si-a concentrat atentia asupra minimizarii amenintarilor pana la activitatile economice curente si a incuranjat o mai buna intelegere a initiativelor operationale pe termen scurt, firma ar putea sa domine piata in care aceasta concureaza in prezent. Aceasta a permis multor companii sa isi creeze o IC efectiva in prezent comparativ cu concurentii sai pentru acelasi segment. Totodata a mai permis multor companii sa isi creeze activitati de IC cu misiunea constienta si cu faptul de a reactiona la amenintarile competitive pe moment ce apar pe teritoriul pietei. Mai degraba aceasta reactie ramane principalul obiectiv al IC, cu toate ca frecvent, doar de a fi constient de activitatile curente intr-o piata este credibila doar in mica parte de catre ''ganditorii'' activi din cadrul firmei.

Maximizarea oportunitatilor

Domeniul general in care IC functioneaza dezamagind clientii sai interni este acela de a maximize oportunitatile noi care apar pentru firma. In timpo ce multi manageri refuza a accepta rolul IC in ajuta companiile pentru a selecta cereri noi pentru ofertele existente, sau alte oportunitati pentru firma de a creste valoarea pentru actionari , aceasta fiind o lectie vitala pentru echipele IC sa inteleaga : valoarea lor va fi cea mai bine evaluata in mare pe baza contributiei la profitul net al intreprinderii sau cheltuielile nete pentru apararea cererilor existente. Este cel mai important in aceasta privinta pentru functia IC de a ajuta firmele sa descopere noi cereri pentru produsele si serviciile deja existente pentru a indrepta firma spre cea mai profitabil domeniu potential simultan cu evitarea erorilor dezastruoase si costisitoare in directia strategica luata de catre cel care e incredintat cu luarea deciziei.

Prezentarea de mai jos descrie prioritatile intr-o ordine estimativa a nivelurilor de experienta si a importantei relative pentru inteprinderile medii. Aceasta prezentare stabileste anumite limite in care echipa IC poate sa-si planifice extinderea serviciilor in viitor.

 1. Monitorizarea activitatilor si strategiilor curente ale concurentei

Este important de amintit ca, in primul rand, clientii asteapta ca achipa IC sa fie constienta si utila pentru intelegerea activitatilor si planurilor curente ale concurentilor. Surse obisnuite de cercetare provin din anunturile publice (Web, stiri, etc ) si urmatoarele interviuri conduse impotriva concurentei pentru a stabili angajarea lor pentru initiativele curente.

 1. Monitorizarea clientilor si vanzatorilor

Aceste amenintari de integrare inaintata si data inapoi de catre clienti si vanzatori sunt cunoscute ca concurenti ''ascunsi'', ori ca aceia care ar putea relativ usor sa se miste inainte si inapoi in sistemul de preturi pentru a exclude firma ca fiind o sursa preferata intr-o piata deschisa.

 1. Testarile operationale/ de performanta

Initiativele testarilor sunt in mod traditional dirijate impotriva concurentilor directi dar se poate de asemenea sa se dovedeasca folositor in studiu concurentilor latenti. Cel mai adesea, asemenea teste de studii sa inceapa cu izolarea deficientele operationale prezente in firma, identificand practici la firme care sa se exceleze in acele domenii, atunci efectuand cercetari pentru a determina de ce ei exceleaza si transfera acea cunoastere pentru firma pentru a spori eficienta tactica.

Uneori o companie poate sa ajunga la un concurent sau dezvolta propria lor diferenta comparata la alte optiuni de furnizor care vor crea un nivel de dominatie de piata bazate pe eficienta operationala. Aceasta este in special adevarata pentru acele firme care par ca nu pot sa realizeze costul competitiv dar in schimb concureaza din rautate cu prelul lor de vanzare.

Posibilitatile strategice si previziuni posibile

Viitorul este terenul de lupta pentru toate afacerile, si, pe masura ce noi incercam sa prezicem acest viitor,' planul scenariului' a fost o unealta folosita de multi strategisti concurenti pentru a intelege totalul previziunilor.Jocurile de lupta de afaceri joaca incearca sa prevada cum companiile vor lua deciziile si efectele comparative ale acestora.

Vanzarile de produse/servicii & Suportul Marketingului

Unul dintre domeniile cu cele mai mari impacturi prin care echipa de inteligenta sa poata sa asiste, intr-o intelegere de forte si slabiciuni, nu doar a concurentilor dar si a clientilor si a perceptiilor de marketing ale firmei , ajutand fortele de vanzare sa castige noi clienti si sa maximizeze numarul de clienti existenti.

 1. Managementul intern de cunostinte

Managementul de cunostinte si conexiunea lui cu IC a fost adesea discutata, dar parerea mea proprie e aceea ca, IC prezinta care este cel mai solid caz de afaceri probabil pentru initiativele MC pe care firma le poate prelua. 1. Exploatarea/protectia proprietatii intelectuale

Proprietatea intelectuala poate sa determine cine castiga si in cele din urma pierde batalia competitiva in inimile si mintile de clientilor. In pietile sigure, proprietatea intelectuala este influenta singura cea mai mai mare de victorii si pierderi.

 1. Suportul de investitie si alianta

Cumparand, investind si alianta cu companii care au ce sa ofere ori in forma canalelor de piata sau capabilitatile de productie, daca nu bani gheata - furnizeaza multor firme esenta ascensiunii pentru planul viitor de expansiune. Oricum,din punct de vedere statistic , cele mai multe afaceri esueaza sa creeze valoarea promisa de a o crea pentru actinoari.

 1. Previziuni de piata pe termen lung

In directia cea mai uzuala a intelegerii, in care pietile vor creste cel mai rapid (un studiu de piata traditional) si dupa aceea facand recomandari la creatorii de decizie pe baza faptului cu care firma sa poata sa vina sa domine acele pieti, o intelegere solida de competenta este de asemenea importanta.

 1. Siguranta informatiilor

IC este dirijata de fiecare companie, impotriva tuturor concurentilor, desi acest lucru se poate califica ca fiind cel mai adesea un proces neoficial, mai degraba decat unul cu un personal oficiala si o misiune specifica. Echipa de inteligenta are un rol important pentru a juca ca un punct de contact pentru acesti aparatori ai informatiei firmei prin acea ca personalul IC este cel mai potrivit pentru a raspunde la aceleasi strategii.

 1. Impactul legislativ asupra afacerii

In anumite industrii , mai mult decat altii, activitatile de guvern se poate sa influenteze disproportionat in a ajuta sau impiedica strategiei competitiva a firmei

 1. Suportul de decizie si consultanta

Echipele de inteligenta vor trebui sa asiste la decizia tacticile si strategiile decizionale in a deveni constienti de toate optiunile disponibile pentru ei in fiecare de acele decizii

IC permite obtinerea Avantajului Competitiv

'In spatele fiecarei strategii de success a fost un indelung efort de colectare a inteligentei.
- Benjamin Gilad

Ce s-a intamplat? De ce nu ati vazut acest lucru? De ce nu este un radar disponibil pentru afaceri cum este cel pentru nave care arata ce se intample in mediu si pentru a evita sa loveasca un aisberg, de exemplu?

Ei bine, Exista un asemenea 'radar' si se numeste ca fiind Inteligenta Competitiva. Asa cum un vapor care foloseste un numar de echipamente de navigatie, sonare, navigatie prin satelit, IC analizeaza nu numai mediul ci si concurentii si piata. Abraham Lincoln a spus odata cum sa guvernezi o natiune asa cum o persoana ar conduce o barca pe rau. « Nu se ajusteaza busola si te indrepti spre sud - altfel vei rula repede. In schimb virezi dintr-un punct in altul, dupa modul cum raul curge si dupa modul cum iti apar obstacole in directia ta »

IC furnizeaza managementului de varf cu informatii relevante si actuale necesare pentru a formula strategiile de afacere victorioase in comparatie cu presupuneri depasite despre ce se intampla pe piata.

Procesul IC - creat pentru eficienta

Procesul Inteligentei Competitive este alcatuit din 6 faze:

 1. Faza destinatiei - pregatirea si capabilitatea de a indeplini misiunea
 2. Faza cererii identifica informatia necesara si determinarea abordarii ce urmeaza a fi luata
 3. Faza descoperirii implica cautarea si colectarea de surse de informatii prin mijloace
 4. Faza dezvoltarii evidentiaza o imagine din piesele de date care au fost descoperite si analizate
 5. Faza furnizarii comunica inteligenta rezultata oamilor potriviti la timpul potrivit
 6. Faza decuplarii implica chestionarea clientilor si reflecatrea asupra imbunatatirii procesului

1.Faza destinatiei

Aceasta este perioada de pregatire pentru a manipula misiunile si cu monitorizarea. Include instruirea personalului IC ca si alte persoane din organizatie de asemenea. Este de asemenea perioada cand sistemele (nu neaparat computerele) sunt puse in ordine astfel ca sa poata fi realizata eficient.

Scopul Fazei de destinatie a procesului de IC este sa initieze sau, in situatia in care anumite functii ale IC deja exista, sa realizeze un audit pentru a dezvolta mai departe o capacitate de IC in organizatie. Nu are importanta cate resurse sunt aplicate la functia IC, ce este mult mai important este cum resursele sunt aplicate.

Pasul 1: Capatarea de suport de management executiv

Pasul 2: Numirea in functiea unui manager IC

Pasul 3: Realizarea unei analize a actionarilor

Pasul 4: Determinarea scopului, directiei si politicilor

Pasul 5: Realizarea uui audit de informare

Pasul 6: Realizarea unei analize SWOT

Pasul 7: Realizarea unei analize a "campuli de forte"

Pasul 8: Determinarea factorilor critici de succes

Pasul 9: Decizia asupra strategiei

Pasul 10: Definirea planului de actiune

2. Faza cererii

Aici este locul de unde porneste o sarcina. Pentru exista atat de multe date, este vital ca niste limite sau cadre sunt puse in activitatea de IC pentru a se concentra pe domeniile cele mai importante de interes. Este necesara identificarea solutiilor subiectelor de inteligenta si a solutiilor intrebarilor de inteligenta care trebuiesc a fi adresate de catre unitatea IC.

A se retine ca IC reprezinta mai mult decat analiza concorentei.IC examineaza domeniile care sunt intrari fundamentale procesul de planificare strategica: mediul, concurenta si piata. Aceasta informatie completeaza informatiile disponibile despre mediu din surse interne despre comportarea clientilor si tendintele lor. De obicei numita inteligenta afacerii, adesea implica depozitarea de date si forarea de date pentru a furniza aceasta informatie de la bazele de date interne.

3. Faza descoperirii
Descoperirea de informatii despre ce se intampla intr-o piata nu este noua.
Toate afacerile fac acest lucru dar in masuri diferite. Totusi, in particular in intreprinderile mici si mijlocii, aceasta, frecvent, este reprezentata prin adunari ad-hoc si activitati dezorganizate. Este posibil sa apara dupa ce compania a pierdut la licitatie cu o companie rivala. Sau este posibil sa apara cand exista o perspectiva de cumparare a unei alte afaceri si datorita sarguintei pe informatie de la sursele externe este necesara. Astfel o solutie in aceasta definitie a IC este procesul, intelegand o metoda strucurata de capatare a inteligentei competitive.

Practicienii IC se bazeaza pe publicatii, furnizori si clienti ca fiind sursele cele mai multe populare de informatie, urmate de angajatii companiei, expertii de industrie, Internet, conferintele de industrie, si baze de date comerciale. De fapt o cantitate enorma de informatie deja exista in cadrul unei firme dar este de obicei ignorata, neorganizata si neinregistrata.

4. Faza dezvoltarii
Analiza reprezinta mijloacele de a da un sens nenumaratelor date disponibile. Implica evaluearea datele pentru folosirea lor tinand seama de relevanta , adevarata valoare, nivelul de intelegere, nivelul de satisfacere, semnificatie si termenele limita de timp. Informatia este dupa aceea colectata si sintetizata conform cu tinta si prioritatile specificate de utilizator.

5. Faza furnizarii
Informatia filtrata este memorata si propagata la partidele semnificative interesate vizavi de rapoarte scirse , sau email-uri, sau verbal. Facilitati on-line sunt adesea furnizate pentru utilizatori sa acceseze rapoarte inteligente memorate.

Doua situatii foarte diferite pot sa fie implicate in faza de furnizare. Prima este unde functia de inteligenta este separata de la functia de luare a deciziei, un exemplu fiind unde o unitate IC sa poata sa fie intrebata sa furnizeze o intrare la masa de directori cine are nevoie de adoptarea unei strategii de cucerire. Pe de alta parte, decizii operationale sunt adesea manipulate de membri ai echipelor functionale care totodata poata sa fie implicata in dezvlotarea inteligentei. In acest caz functia de inteligenta are nevoie sa fie integrata cu luarea deciziei. Un exemplu este unde o companie poate sa fie constienta de un anuntarea iminenta a unui produs noud in partea concurentilor , si ca rezultat poate decide sa aduca propriile lor lansari de produse.6.Faza decuplarii

Acest este un element important care lipseste de la ciclul de inteligenta IC. Invatarea are loc prin reflectarea pe ceea ce s-a intamplat si identificand cai pentru a imbunatati procesul data viitoare. Acest pas garanteaza calitatea in proces. Acest pas se aplica in cazul monitorizarii sau in cazul unei eliberari din sarcina. Desi calculatoarele joaca un rol important in sistemele IC, exista o componenta mare si necesara pentru implicarea umana in toate fazele procesului IC.

IC face posibil strategiile de afaceri efective

'Garbage in, garbage out."

De fiecare data cand un client decide sa cumpere ceva, are loc o evaluare competitiva. Aceasta nu inseamna neaparat ca ei vor alege cel mai mic pret al produselor sau serviciilor. Clientii vor avea grija ca ceea ce percep ei sa le fie cel mai indicat astfel incat produsele sau serviciile indeplinesc cel mai bine nevoile lor. Fiecare vanzare facuta de acestia,prin urmare, este impotriva unor forte concurentiale.

In al douazecilea secol s-a mers de la o situatie de lipsa de produse pana astazi pentru a avea o abundenta de alegere. Cu multe alegeri disponibile pentru cumparatori, avand un avantaj competitiv este vital pentru companie care doresc sa prosperere. Cunoscand competitia este o parte de intelegere a avantajului competitiv si acest lucru se bazeaza pe informatie.

Informatia este solutia pentru ambele tactici si decizii strategice de afacere. De exemplu, analisti din cadrul firmelor de brokeraj continua sa evalueze companii pentru investitia lor potentiale si deciziile de investitie sunt facute zilnic. De multi ani, acum planul strategic de afacere a fost evidentiata ca un vehicul principal pentru configurarea directiei companiei pe termen lung. In « Renewal Factor » de Robert Waterman, el spune ' tratati informatie ca pe principalul avantaj strategic'. De asemenea,el ca nu este numai informatia , dar a fi si alert la oportunitati si avand parte de joc de intuitie in dezvoltarea strategiilor flexibile si eficace.

Intr-o activitate de cercetare dirijata de « Futures Group » in octombrie 1997, cei chestionati au fost intrebati sa identifice unde inteligenta este necesara pentru luarea deciziilor. Aceste domenii au fost asezate in ordinea de importanta:

 1. Activitati competitive
 2. Schimbarea structurii pietei sau industriei
 3. Activitatile clientilor sau furnizorilor
 4. Initiativele tehnologice
 5. Conditiile economice globale
 6. Climatul legislativ
 7. Climatul politic

In cartea « Business Blindspots » de Benjamin Gilad, spune,' Competitivitatea este bazata pe invatare, care este bazata pe capacitatea de ascultare a: clientilor, consumatorilor, asociatilor ca de exemplu furnizori, sau concurentilor, expertilor de industrie, si, cel mai important, unuia din proprii angajati. Esenta acestei filozofii este astfel simpla incat este jenant. Mediul competitiv expedieaza mesajele tot timpul: semnalizeaza despre schimbare, tendinte, perspective, amenintari si slabiciuni. La inceput, aceste semnale sunt slabe, ambigue si ascunse. Inregistrandu-le si dupa aceea invatand de la ele este o arta care necesita ochii deschisi, urechi si minte.'

Alegerea solutiei tehnologice pentru IC

Luand in considerare pachetele de soft pentru inteligenta competitiva (IC), clientul trebuie sa isi dea seama de importanta de a avea puternice, eficace procese si proceduri de IC in schimb inainte de achizitionarea oricarei tehnologii. Numai tehnologia nu este o solutie. Mai degraba poate sa sporeasca, sau imbunatateasca usurinta folosirii,depozitarii, si colectarii de IC in procesul de luare a deciziilor. Luati in consideratie aceasta analogie utila : Un cuvant bun prelucrand un program nu va face un scriitor mai bun, nici sa scrie in mod magic rapoarte si comentarii pentru dvs. Oricum, face mult mai usor din punct de vedere fizic a scrie decat cu o masina de scris sau de mana. De asemenea, echipamente sigure ca verificarea ortografiei poate sa descopere greseli care de altfel ar putea fi omise.

Cu toate acestea sarcina de a scrie depinde tot de dvs. Calitatea reala si continutul unui raport nu este diferit daca dvs folositi cel mai bun program de prelucrare a cuvantului in lume sau intr-un blocnotes si creion. Similar, pachetele software ale IC poata sa faca ocupatia dvs ca analistul IC mai usor, dar numai daca procesele definite sunt deja destul de bune de a genera inteligenta actionabila.

Folosirea computerelor pentru marirea productivitatii

Calculatoarele joaca un rol semnificativ in fiecare din domeniile majore de inteligenta competitiva: descoperire, dezvoltare si livrare. In domeniul de Descoperire,cel mai util calculator este softul de contactare a managerului pentru a urmari sursele de informatie, incluzand contactele de industrie.

Companiile gasesc disponibilitatea de informatie pe Internet in special folositor pentru indeplinirea cercetarii secundare, pentru monitorizarea informatiei, si pentru propagarea

interna de inteligenta prin intraretele. Intr-o inspectie dirijata de Institutul Montague,cele mai importante trei motive declarate de cei chestionati despre folsirea internetului si intranetului pentru utilizarea lor de catre porpria companie au fost :

 • Imbunatatirea calitatii inteligentei de afaceri sau cea competitiva (70%)
 • Marirea costului efectiv pentru achizitionarea, propagarea si folosirea informatiilor interne (58%)
 • Adaugarea de valoare pentru propriile produse si servicii (55%)

Un beneficiu major al internetului acela de a automatiza sarcinile. De atunci informatia este intr-un formular electronic, in primul rand este posibil pentru a angaja tehnologia agentului pentru a gasi,pentru a descarca in mod automat, filtrarea si memorarea informatiei fara interventie umana.

In fazele de Dezvoltare si Furnizare ale IC, Lotus Notes este probabil cel mai folosit soft pentru memorare si propagare a inteligentei in corporatiile mari. Exista cativa programatori de soft care au scris pachetele pentru cerintele IC si aceasta se extinde acum in domeniul de management de cunostinte.

IC este folosita de companiile de de varf

In 1970 si 1980 corporatiile mari au fost cele care au adoptat planificarea strategica ca o obiectiv esential al managementului dar acum noi vedem companiile mici de asemenea care folsesc metodele planificarii strategice. In acelasi mod, corporatiile mari au fost liderii in ceea ce priveste utilizarea IC, dar companiile mici isi dau seama de importanta ei.

Conform cercetarii « Futures Group » , 82% din companiile din SUA cu venituri peste 10 miliarde au un sistem de IC organizat. Companiile care au perceput profitarea intr-o maniera cat mai utila de inteligenta afacerilor sau competitiva sunt prezentate in urmatoarea ordine : Microsoft, Motorola, IBM, Procter & Gamble, General Electric, Hewlett-packard, Coca-cola, si Intel.

Bibliografie

https://storage.canalblog.com/06/56/28404/6778023.pdf

https://www.aurorawdc.com/arj_cics_priorities.htm

https://www.worksys.com/ci101.htm#whatisPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate