Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
GPV Romania - Strategii in afaceri


GPV Romania - Strategii in afaceri


GPV Romania

Strategii in afaceriLogo GPV Groupe

1. Prezentarea generala a companiei

GPV GROUPE Navare Diffusion isi are sediul social si capacitatile de productie secundare sunt situate la marginea orasului Davezieux. Avand o experienta de peste un secol, grupul GPV, cu filiale si reprezentante in 14 tari, este unul dintre cei mai mari producatori de plicuri si furnizori de servicii conexe, fiind printre liderii europeni de pe aceasta piata. Filialele grupului GPV produc impreuna peste 1 miliard de plicuri/luna si realizeaza o cifra de afaceri de circa 250 milioane de EURO pe an.

GPV Romania are astazi peste 300 de angajati la nivel national si detine capacitati de productie moderne si performante in Cluj Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti. Metodele moderne de depozitare asigura stocuri permanente, care fac posibila o servire prompta a tuturor clientilor, numarul acestora find situat in jurul valorii de 4200. Plicurile GPV sunt adaptate perfect pentru orice tip de culoare sau imprimare, suporta si pot fi construite cu ferestre de orice dimensiune sau forma.

Filiala din Romania a grupului francez a fost deschisa in anul 1996, locatia aleasa fiind orasul Cluj-Napoca, prin prisma faptului ca primii revanzatori directi ai grupului francezi isi desfasurau activitatea in zona Transilvaniei. Afacerea a inceput prin producerea unui singur model de plic, formatul standard C6, cu lipire gumata, avand doar 3 angajati si o singura masina de fabricat plicuri. In momentul de fata filiala locala produce peste 50 milioane de plicuri pe luna, detine o linie tehnologica de productie de 23 de masini de confectionat plicuri si 7 masini de tipar de ultima generatie, desfasurate pe o suprafata de peste 9000 mp.

Produse si servicii

In anul 1996, cand s-a infiintat societatea SC GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL, avand un singur administrator si inca 2 angajati, s-a inceput la scurta vreme productia primului model de plic destinat pietei romanesti. Anterior infiintarii filialei locale, singurele produse - plicuri disponibile pentru consumatorii romani erau cele produse de mici intreprinzatori privati sau de catre anumite societati de stat, acestea fiind produse exlusiv din hartie autohtona, uneori de o calitate indoielnica si la preturi putin prea ridicate pentru piata achizitiei si productei de plicuri de la acea vreme. In urmatorii ani s-au investit sume importante de bani pentru achizitionarea de noi masini de fabricat plicuri, treptat intrand in productie si alte modele de plicuri. In momentul de fata, societatea produce peste 60 modele de plicuri in formate recunoscute de standardele europene din domeniu,in diferite gramaje si tipuri de lipire.

Produsele fabricate sunt in exclusivitate plicuri din hartie alba, alaturi de acestea si articole de papetarie conexe: tuburi postale de carton, caiete si bloc notes-uri pentru uz divers. Plicurile produse in fabrica de la Cluj acopera orice nevoie a consumatorilor, atat in ceea ce priveste utilizarea, cat si calitatea sau cantitatea. Plicurile pot fi realizate exact cerintei clientului, pot avea orice dimensiune incepand cu dimensiunea unei carti de vizita si terminand cu dimensiunea unui format A2, pot avea geam pozitionat oriunde pe suprafata acestora, clientul poate alege dintre 3 tipuri de lipire si inchidere a clapei, deasemenea culoarea fondului interior sau a celui exterior poate satisface orice gust si orice imaginatie.

Tiparirea plicurilor albe se constituie intr-un serviciu conex activitatii de productie a plicurilor, fiind oferit oricarui clienti care il solicita. Tiparirea se face direct pe plicul alb, prin tipar offset folosind echipamente proprii, moderne, sau direct in coala de hartie, urmand a se realiza plicul in pasul urmator.

In contextul incalzirii globale si a prejudiciilor pe care aceasta le are asupra mediului inconjurator, GPV GROUPE, a lansat o gama de produse reciclabile 100%, extra albe, sub marca GPV GREEN. Productia plicurilor este realizata prin achizitionarea a 3 masini suplimentare pentru productia in tara a acestor articole. In procesul de productie se foloseste extract natural de porumb pentru fereastra plicurilor, extract de soia pentru adezivul clapei, cerneluri pe baza de apa pentru fondul interior.

Grupul GPV este singurul din tara care produce si comercializeaza plicuri din hartie 100% reciclata si extra alba, motiv prin care se doreste sensibilizarea opiniei publice cu privire la efectele pe care le are consumul de hartie asupra mediului inconjurator si efectele productei industriale de hartie asupra rezervelor nationale de masa lemnoasa.

Certificarile pe care firma le-a obtinut pentru derularea activitatii sale sunt:

Cerificat Sanatate si Securitate ocupationala ISO 18001:2008

Cerificat Managementul calitatii ISO 9001: 2000 si ISO 9001:2001

Certificat Management de mediu ISO 14001: 2005

Serviciul de livrare a produselor catre clienti este externalizat catre o societate de curierat rapid, care asigura zilnic expedierea coletelor oriunde la nivel national. Livrarile catre export se realizeaza de catre o casa de expeditii specializata, care asigura servicii complete, de la receptie marfa la depozitare si intocmire documente necesare.

Obiectivele produse oferite de catre GPV Romania este satisfacerea nevoilor consumatorilor, mentinerea unor standarde ridicate de calitate prin care firma reuseste sa satisfaca si sa fidelizeze clientii. Inca un obiectiv este reprezentat si de atragerea de noi potentiali clienti. Pe termen mediu se doreste mentinerea liniei de produse, aceasta fiind la ora actuala foarte variata. In obiectivele pe termen lung se discuta de o dezvoltare a liniei de produse, pentru satisfacera tuturor cerintelor aparute din randul clientilor.

2. Determinarea SBU-urilor

Produsele societatii comerciala GPV Romania se impart in 5 unitati strategice si anume:

I.            SBU1: plicuri catalog

II.         SBU2: pungi

III.       SBU3: plicuri tiparite

IV.      SBU4: plicuri personalizate

V.         SBU5: plicuri hartie reciclata (ECO)

Unitate strategica

Contributie la cifra de afaceri

Contributie la profit

SBU1

SBU2

30.07 %

SBU3

20.02 %

SBU4

SBU5

Activitatea companiei GPV Romania inregistreaza un ritm de crestere pe sectorul plicurilor de catalog de 12%, a pungilor de 10%, a plicurilor tiparite de 17%, a plicurilor personalizate de 7%, iar a celor din hartie reciclata o crestere de 5%.

In cadrul pietei nationale destinata articolelor de corespondenta, GPV Romania are ca si concurent principal compania RomKuvert, companie de asemenea cu capital strain si anume german. Printre ofertele de articole ale companiei concurente se regasesc:

- Plicurile de catalog, cu o cota de piata de 20%;

- Pungile, 40% din cota de piata;

- Plicurile tiparite, 30%;

- Plicuri personalizate, 10%

- Plicuri ECO, 1% din cota de piata nationala.

Plicuri catalog

Pungi

Plicuri tiparite

Plicuri personalizate

Plicuri ECO

CP GPV Ro

CP Concurent

RomKuvert

CRP

Ritm crestere

3. Determinarea pietelor si produselor cheie

 

Produse

Distribui tori

Tipografii

Cumparatori finali

Mari clienti corporativi

Institutii publice

Total

plicuri (buc X 1000)

Plicuri catalog

Pungi

Plicuri tiparite

Plicuri pers.

Plicuri ECOTotal plicuri (bucX 1000)

Dupa cum se observa din tabel, piata cea mai productive este cea a distribuitorilor, deoarece ofera cea mai mare cerere de produse GPV. Pe locurile urmatoare se situeaza piata marilor clienti corporativi si cea a cumparatorilor finali. In cea din urma categorie se incadreaza totalitatea persoanelor juridice care achizitioneaza plicuri sau derivate din plicuri pentru uz intern.

Gama de produse cea mai comercializata este cea a plicurilor de catalog, in formate internationale, apoi cea a plicurilor tiparite.

Produse

Contributie la vanzari

Profit pe produs

Vanzare vs. valoare medie

Profit vs.

profit mediu

Simbol

Plicuri catalog

M

M

A

Pungi

15 %

65

m

M

B

Plicuri tiparite

23%

20

M

m

C

Plicuri pers.

20%

35

M

m

D

Plicuri ECO

10 %

20

m

m

E

Media

20%

37

-

-

Strategiile pe care compania GPV Romainia trebuie sa le adopte sunt:

- Pentru plicurile de catalog (A ) - mentinerea si dezvoltarea pe piata.

- Pungi ( B ) - reorietarea spre alte piete.

- Plicuri tiparite ( C ) - mentinere datorita volumurilor mari, reducerea costurilor.

- Plicuri personalizate ( D ) - mentinerea in continuare pe piata

- Plicuri ECO ( E ) - mentinere deoarece concurenta pe piata este aproape inexistenta, in caz de scadere a cererii, se va retrage.


4. Elaborarea matricei BCG

Cele cinci unitati strategice in care se imparte compania GPV Romania sunt:

I.            SB1: plicuri catalog - 35%

II.         SB2: pungi - 30%

III.       SB3: plicuri tiparite - 10%

IV.      SB4: plicuri personalizate - 20%

V.         SB5: plicuri hartie reciclata (ECO) - 5%


SB 3

SB 4(X)

SB 1

SB 2

SB 5

In urma analizei graficului Matricei BCG se observa:

  • Plicurile de catalog si pungile se arata a fi cele mai profitabile articole comercializate de catre GPV, iar strategia adecvata pentru acestea este cea de mentinere;
  • Pentru plicurile tiparite este nevoie de adoptarea unei strategii selective , deoarece este reprezinta un produs relative nou pe piata marilor clienti;
  • In cazul plicurilor personalizate, acestea aduc un profit considerabil, iar investitiile facute penrtu realizarea lor sunt destul de mari;
  • Plicurile ECO, aduc cel mai mic profit firmei GPV, insa trendul spre un mod de viata ecologic, incurajeaza firma sa mentina inca produsul pe piata, chiar daca profiturile generate de acesta sunt scazute.

5. Determinarea atractivitatii sectorului pentru un SBU ales

Forta sectoriala

Mare

Medie

Mica

Observatii

Usurinta patrunderii

X

-

Puterea furnizorilor

X

0

Rivalitatea dintre concurenti

X

+

Existenta produselor substituibile

X

+

Puterea cumparatorilor

X

-

Activitatea desfasurata de catre GPV Romania, se deruleaza in cadrul unui sector cu o atractivitate medie.

6.Prezentarea factorilor de success

Factori

Coeficient de importanta

Produse de caliatate

0.30

Design

0.18

Rezistenta

0.09

Accesibilitate

0.12

Preturi accesibile

0.20

Varietate

0.05

Posibilitate de personalizare

0.06

Produse de calitate si accesibilitatea preturilor sunt elementele cheie ale succesului companiei GPV in Romania.

7. Analiza mediului concurential pentru plicurile standard ( catalog)

Pe piata nationala de plicuri activeaza in momentul de fata alte trei mari companii, reprezentand in acelasi timp concurentii directi ai grupului GPV pe plan mondial. Acestia sunt:

  1. RomKuvert - comercializeaza produse asemanatoare, insa pretul este ridicat iar calitatea relative egala.
  2. Herlitz - o parte din produsele oferite este asemanatoare, insa plicurile sunt importate, lipsind productia nationala, implicit satisfacerea clientilor de nivel mare. Fiind produse importate, face ca pretul sa fie mai ridicat.
  3. LMD Kaynak - este o companie cu origine turca, relative nou aparuta pe plan national, cu punct de productie in tara, dar pentru volume foarte mici. Calitatea plicurilor este relative mai scazuta decat cea a Gpv Romania, iar varietatea produselor este estrem de redusa.

Concurent

Calitate

Pret

Distributie

Romkuvert

Egala

Mai mare

Egala

Herlitz

Egala

Mai mareMai slaba

Kaynak

Mai slaba

Mai mic

Mai slaba

In urma analizei concurentei se poate observa ca cel mai competitiv concurrent este RomKuvert, care ofera produse si distributie egala cu cea a companiei GPV. Dezavantajul acestora este insa pretul ami ridicat.

8. Elaborarea hartii concurentiale pentru plicurile standard

Pret

Mare

Jaf

Pret exagerat

Pret mare

Mediu

Lucru ieftin

Marfa obisnuita

Atragerea clientilor

Mic

Marfa ordinare- convenabila

Afacere

Afacere rentabila

Calitate

redusa

Medie

Ridicata

Gpv Romania practica un pret mic si o calitate ridicata ceea ce face ca afacerea sa fie rentabila.

RomKuvert ofera un pret mediu si o calitate ridicata ceea ce situeaza compania in in zona de atragere a clientilor..

Herlitz ofera o calitate ridicata si un pret la fel, situand afacerea in sfera preturilor mari.

Kaynak practica un pret mic la o calitate redusa, oferind un produs ordinar, convenabil.

9. Diferentierea concurentiala a plicurilor standard

Concurent

Punct de diferentiere

RomKuvert

- distributie in regim propriu

Herlitz

- design inovator

Kaynak

- costuri reduse prin importuri pe cale maritima

Exitenta unei retea de distributie proprie a companiei RomKuvert face ca aceasta sa obtina costuri mult mai reduse in ceea ce priveste livrarea comenzilor.

Designul inovator al firmei Herlitz, poate satisface nevoile celor mai pretentiosi clienti, acaparand astfel o nisa semnificativa de piata ca si valoare, insa nu ca si volum.

Costurile reduse datorate transporturilor maritime, ofera posibilitatea ofertarii de produse la preturi mult mai competitive pe piata, in cazul celor de la Kaynak.

10. Harta diferentierii pentru plicurile standard

Nevoile

Nu se pot satisface Se pot satisface

1

2

3

4

5

Produse de calitate

K

R

H

G

Design

K

G

R

H

Rezistenta

R

K

G

H

Accesibilitate

K

G

R

H

Preturi accesibile

H

R

G

K

Varietate

K

H

G

R

Posibilitate de personalizare

K

H

R

G

Unde: G = GPV Romania H = Herlitz

R = RomKuvert K = Kaynak

Dupa cum se poate observa in urma elaborarii hartii diferentiale, nevoile clientelei GPV se pot satisface in totalitate, indiferent daca este de vorba de calitate, pret, varietate, design, sau personalizare.

11. Strategii propuse

A. Strategii la nivel organizatoric

B. Strategia resurselor

C. Strategii de management

STRATEGII DE DEZVOLTARE

Piața pe care acționeaza compania este o piața care inca nu a ajuns la maturitate, lucru dovedit de un studiu realizat de catre Metro Media Transilvania, in perioada ianuarie - februarie 2008, pe un eșantion de 1000 companii din diverse domenii de activitate, care prespun un consum mai ridicat de articole de papetarie, aici incluzandu-se societațile care acționeaza in domeniile: tipografii, publicitate, vanzare birotica și papetarie, comercializare articole de birou, IT&C, cercetare-dezvoltare, telecomunicații, instituții de stat, media și comunicare, și așa mai departe. Studiul s-a dorit o evaluare a pieței de plicuri si a achiziței de plicuri la nivel național, iar rezultatele sunt singurele care pot oferi o radiografie reala. Astfel, in condițiile in care GPV GROUPE, alaturi de Romkuvert Romania sunt singurii producatori cu capacitați reale de producție și distribuție, doar 60% dintre companiile intervievate au recunoscut una din cele doua marci in asocierea acestora cu un produs banal - plicul. Modurile in care sunt utilizate plicurile, activitațile pentru care sunt utilizate, volumele achiziționate si furnizorii de la care se aprovizioneaza, toate aceste aspecte dezvaluie faptul ca cei doi producatori se afla pe o piața inca nematurizata, cu un potențial mare pentru dezvoltare, dominata de o cerere care crește la fiecare 6 luni si cu cerințe din ce in ce mai complexe, atat din punctul de vedere al calitații, cat și din punctul de vedere al formei și utilizarii. Compania este pregatita pentru a-și modifica produsele si serviciile in momentul in care piața o va cere. Planurile de viitor includ achiziționarea de noi utilaje, dezvoltarea unor produse noi, dezvoltarea in orizontala prin acoperirea eficienta a unor domenii de nisa cum ar fi piața plicurilor personalizate de nivel calitativ și creativ inalt, externalizarea unor servicii interne in scopul creșterii profesionalismului cu care sunt oferite, conceperea unor campanii pentru promovarea unor produse mai puțin vandabile, lobby in favoarea folosirii produselor reciclate și ecologice, educarea piețeii de papetarie si birotica, adoptarea unor noi standarde de calitate si eficiența in management, o politica de raspundere sociala corporativa și un plan fiabil de dezvoltare durabila, la nivel european.

MISIUNILE GRUPULUI GPV

In calitate de lider european in domeniul productiei si comercializarii de plicuri, este responsabilitatea noastra sa contribuim la dezvoltarea durabila si pe termen lung a pietei.

A atinge excelenta in domeniul nostru: design-ul, productia, vanzarea plicurilor si ambalajelor postale vazute ca si media.

Una din ambitiile noastre este sa devenim generator de crestere durabila, sa cream permanent valoare pentru clienti, personal si actionari.

VALORI IMPARTASITE

Protectia mediului si dezvoltarea durabila

Implementarea consistenta a strategiilor noastre

Satisfactia clientilor

Spiritul de echipa

Capacitatea de a asculta

Diferenta perceputa ca si un avantaj competitiv

Transparenta in luarea deciziilor

Protectia informatiilor confidentiale

Spirit corporatist

La GPV suntem mereu deschisi pentru inovare, dorim sa fim eficienti si responsabili in tot ceea ce facem si oferim.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate