Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Sc deliprod srl - plan de afaceri


Sc deliprod srl - plan de afaceri


SC DELIPROD SRL

PLAN DE AFACERI

PARTEA I

DESCRIEREA AFACERII1.Produsul

Firma SC DELIPROD SRL se ocupa cu producerea ciupercilor pleurotus.

Aceste ciuperci, comparativ cu celelalte specii cultivate, se obtin mult mai usor, fiind rezistente la boli si daunatori, la variatii mai mari de temperatura si nu necesita lucrari costisitoare de cultivare si intretinere. Forma de comercializare este in pungi de 0.5 kg.

2.Pozitia pe piata si sansele de dezvoltare

Datorita capacitatii de productie de 3 tone/luna SC DELIPROD SRL va fi lider de piata in judetul Constanta, ceilalti 2 competitori avand o capacitate de 0.5 respectiv 0.7 tone/luna. Datorita folosirii unei tehnologii de productie de ultima ora, vom avea posibilitatea unei productii constante, spre deosebire de firmele concurente, care nu au acest avantaj.

3.Obiectivele

Avand in vedere profitul destul de bun pe care il vom obtine, ne putem extinde foarte usor afacerea, pentru a intra pe piata altor judete. Ne propunem ca intr-un interval de 3 ani sa ne amortizam cheltuielile initiale, iar apoi sa ne dublam capacitatea de productie.

Partea a II-a

PLANUL DE MARKETING

1.Sinteza analizei de piata

In tara noastra consumul ciupercilor in perioada actuala nu se afla la un nivel ridicat , pe cap de locuitor fiind foarte scazut . Chiar daca productia de ciuperci este in crestere , alaturi de cele recoltate din flora spontana se asteapta ca pe termen lung sa fie absorbite mult mai mult de piata interna care in prezent nu constituie o alternativa profitabila .

Este normal sa ne orientam spre pietele externe unde exigentele calitative fac ca putini sa reuseasca sa exporte in mod constant . Singura solutie o reprezinta culturile profesioniste la cele mai inalte standarde europene si internationale .

2.Produsul

Produsul firmei - ciupercile - fiind rezultatul unei noi activitati, la inceput datorita conditiilor de dezvoltare a acestora (pe cicluri de productie), activitatea de distributie a produsului va fi discontinua, intermintenta, el adresandu-se pietei de alimentatie publica (restaurante, pizzerii, cantine institutii, spitale, firme, scoli, gradinite), consumului populatiei si va trebui sa umple golurile lasate de lipsa unor produse similare cu preturi competitive, atractive si intr-un timp corelat cu starea de perisabilitate a ciupercilor.

3.Promovarea

Pentru inceput, dupa prima recolta de proba a ciupercilor vom incerca sa distribuim produsele magazinelor en-gros , cantinelor, restaurantelor, pizzeriilor cu titlu gratuit, intr-o prezentare cu ambalaje usoare, ecologice, care sa puna in valoare calitatile produsului, ambalaje care sa contina vizibil datele de identificare si contact ale firmei.

In paralel cu faza de promovare prin distributie gratuita la eventualii cumparatori, se va face o reclama prin media audio si vizuala locala si mijloacele proprii de transport prin care se va scoate in evidenta valoarea nutritionala a produsului, calitatea bio-naturala fara ingrasaminte chimice, avantajele consumarii produsului ca un adevarat inlocuitor al carnii si cu economii deosebite pentru bugetul consumatorului.

Costurile promovarii la inceput vor fi mai mari urmand ca dupa ce piata va invata locul de distribuire al ciupercilor sa scada .

COSTURI PROMOVARE

Mijloace de promovare

Cost estimativ

. Publicitate prin mass media

RON/an

-radio

-televiziune

-ziare

. Realizarea unui site web

gratuit

www.ciupercideliprod.com

prin inscrierea in toate paginile

web baze de date

. Realizarea unui comunicat de

gratuit

presa ce va fi distribuit revistelor

de profil

. Reclama pe mijloacele de

gratuit

transport proprii

4.Pretul

Pretul pe kilogramul de ciuperci proaspete va fi stabilit pe baza

- costurilor de productie ;

- cererii clientilor (-volum de marfa,

-modalitate de plata,

-modalitate de livrare :

- la sediul DELIPROD fara transport,

- la adresa solicitata de client cu transportul firmei);

- preturile concurentei .

Astfel,

Pretul pe kg de ciuperci proaspete este de

7,50 RON/kg

5.Plasarea

Plasarea produsului se va face la inceput, cu mijloace proprii de transport care sa urmareasca o harta cu linii (canale) ale viitorilor clienti cumparatori si de asemenea la sediul firmei, unde clientii pot fi atrasi in primul rand prin mediatizarea adresei si in al doilea rand prin importante discount-uri si servicii de prezentare si ambalare a produsului.

Avand in vedere slaba cerere pe piata interna se va avea in vedere odata cu crestere productiei de ciuperci si exportul acestora in Uniunea Europeana si in afara acesteia .

Partea a III-a

PLANUL DE PRODUCTIE

1.Furnizori

Pentru o buna derulare a activitatii firmei avem nevoie de materii prime de calitate la preturi reduse. Materia prima necesara producerii substratului ne va fi furnizata de producatorii de cereale din zona dobrogei la un pret de 5 ron/balotul de paie(dintr-un balot putem obtine 5 saci cu substrat. Miceliul il vom achiztiona de la SC.OPTIM.SRL la un pret estimate la 4 ron/sticla. Energia electrica ne va fi furnizata de catre SC.ELECTRICA.SA la un pret de 0.3 ron/kw, iar gazul necesar pasteurizarii va fi furnizat in principal de SC.CONGAZ.SRL. la un pret de 7 ron/m3. Apa necesara pasteurizarii si mentinerii umiditatii substratului va fi furnizata de SC.APANOVA.SRL la un pret de 2 rom/m3.

2.Licente de fabricatie

Cererea - tip de solicitare a licentei de fabricatie va fi insotita de urmatoarele documente in copie : statutul societatii comerciale, certificatul de inmatriculare al societatii comerciale, autorizatia sanitara de functionare, fisa cu privire la pregatirea de specialitate a personalului, in care sa se mentioneze:

v     personalul de conducere al procesului de fabricatie, care trebuie sa aiba, in functie de gradul de complexitate al unitatii, cel putin pregatire profesionala medie de specialitate, atestata;

v      personalul de laborator, care trebuie sa aiba, in functie de gradul de complexitate al unitatii, cel putin pregatire profesionala de specialitate, atestata;

v      personalul de exceptie, care va cuprinde, preponderent, personal calificat cu pregatire profesionala specifica la nivelul de complexitate al activitatilor pe care le desfasoara.

3.Organizarea productiei

Pentru a obitne o productie constanta spatiul de cultura va fi divizat in 3 camere pentru fructificare si 1 pentru incubare.

Se foloseste cu maximum de randament substratul nutritiv utilizat care, dupa un ciclu de cultura de aproximativ 3 luni, va putea fi refolosit in agricultura, ca furaj pentru animale sau ingrasamant pentru sol.

Cultura ciupercilor pleurotus nu necesita teren agricol si poate fi executata sezonier, cu 1- 2 cicluri pe an, cat si cu tehnologie intensiva " non stop ", formand o adevarata industrie cu productia prognosticata si realizata fara riscuri.

Materialele pe care se dezvolta miceliul poarta numele de substrat.

Proprietatile substratului determina care ciuperci si microorganisme pot creste pe el. Microclimatul deasemenea joaca un rol important:umiditatea din aer, lumina sau intunericul, ventilatia si temperatura impreuna cu conditiile din interiorul substratului,determina care miceliu poate creste pe un anumit tip de substrat.

Ca substrat nutritiv pentru cultura ciupercilor vom folosi paie de cereale. Dintre acestea, cele mai productive sunt paiele de ovaz si ozoaica. Randamentul obtinut la cultivarea ciupercilor Pleurotus este de 80-120 % raportat la cantitatea folosita de material celulozic uscat, insamantat si intretinut corect. Materialele folosite trebuie sa fie uscate, curate, fara pete de mucegai (verde, negru, gri), sa aiba o culoare galben-aurie si sa nu fie mai vechi de un an. Pentru a obtine rezultate optime substratul trebuie sa fie tratat termic si/sau chimc pentru a nu aparea mucegaiuri si pentru a forma un mediu propice dezvoltarii ciupercilor. Dupa" dezinfectia" substratului se efectueaza amendarea cu ipsos si insamantarea cu miceliu. Cantitatile de ipsos si miceliu se vor calcula raportate la cantitatea de material pasteurizat, scurs si cantarit. Dupa insamantare se face o omogenizare usoara apoi amestecul obtinut se introduce in saci de polietilena (latimea maxima 50 cm si lungimea de 90-100 cm ), presand bine substratul pe masura ce se umplu pentru a nu ramane pungi de aer in interior.

Pentru a evita contaminarea substratului cu sporii altor ciuperci sau de mucegai, operatiunile de racire, insamantare si introducere in saci se vor face in incaperi inchise, curate, dezinfectate si fara a se efectua ventilari cu aer din exterior, nefiltrat. Vasele si sculele folosite la tratamentele termice si la insamantare se vor dezinfecta cu solutie de hipoclorit de sodiu (inalbitor de rufe). Pentru protectia personalului care lucreaza in ciupercarie, este obligatorie folosirea mastilor de tifon ( masti chirurgicale ) pentru prevenirea inhalarii sporilor de ciuperci. Acestia pot produce stari alergice respiratorii deosebit de grave.

Dupa recoltare ciupercile se curata ,se cantaresc si se ambaleaza in pungi de polietilena sau in caserole invelite cu folie autoadeziva.Cel mai bine se pastraza in caserole de 500g,invelite cu folie.In pungi, de cele mai multe ori, in timpul transportului ciupercile se deterioreaza,faramitan-du-se. Dupa recoltare, transport si pana la vanzare,sau consum propriu,este recomandat ca ciupercile sa se mentina la o temperatura cuprinsa intre 2 si 4 grade C.

Pastrate la temperaturi ridicate, fiind foarte perisabile, pot crea afectiuni gastro intestinale grave (mai ales in sezonul calduros).

Pentru a asigura buna functionare a firmei, este nevoie de 3 ciupercari calificati, un inginer agronom si un distribuitor. Cei 3 ciupercari au rolul de a pasteuriza substratul, de a insamanta sacii cu ciuperci si de a recolta ciupercile produse. Inginerul agronom coordoneaza procesele de pasteurizare si insamantare, asigura calitatea produselor, controleaza sistemele de climatizare. Distribuitorul are rolul de a asigura distributia ciupercilor la consumatori si de a face aprovizionarea cu materii prime si materiale.

4.Echipamente si tehnologii

Capacitatea de productie a firmei este de 3 tone/luna. Dotarile necesare functionarii sunt: instalatie de pasteurizare a substratului, spatiu de insamantare, instalatie de climatizare. Avem nevoie de asemenea si de o autoutilitara pentru distributie si aprovizionare.

Partea a IV-a

PLANUL DE MANAGEMENT

1.Organizarea firmei

Forma juridica a societatii comerciale este S.R.L. si este condusa de un

Consiliu de Administratie format din cei doi asociati fondatori :

Marleneanu Vlad-Marian si

Petre Cristian

2.Conducerea executiva a firmei este asigurata de un manager de specialitate Inginer agronom .

3.Organigrama firmei

AGA

(Adunarea Generala a Asociatilor)

CA

(Consiliul de Administratie)

Compartiment

Manager

Marketing

(Director executiv)Comp.

Comp.

Comp.

Productie

Financiar

Resurse Umane

4.Comp. Marketing

5.Comp. Productie

6.Comp. Resurse Umane

Descrierea postului

Studii

Obligatii si responsabilitati

1. Muncitor

medii

# amenajarea locului de productie

# supravegherea cresterii ciupercilor

# culesul ciupercilor

# ambalarea si depozitarea ciupercilor

# curatenia la locul de munca

2. Contabil

medii/

# tinerea evidentei financiar - contabile

superioare

3. Manager

superioare

# organizarea si conducerea firmei

# asumarea intregii responsabilitati pentru

deciziile strategice

# controlul permanent al veniturilor si

cheltuielilor firmei

# recrutarea si angajarea personalului

Corespunzator

Recrutarea personalului se va face in principal de pe piata muncii locale pe baza unei cereri de angajare si a unui CV (Curriculum Vitae) .

Va fi angajata forta de munca calificata ce nu necesita cheltuieli suplimentare pentru pregatire .

7.Necesar de forta de munca si salarizare

SALARIZAREA PERSONALULUI ANGAJAT

(RON)

Nr.

Functia

Salariu de

Obligatii

Salariu   

Obligatii

Total

crt.

baza

bugetare

net

bugetare

SALARII

salariat

societate

pe luna

Inginer agronom

1.000

263

737

321

1.321

Distribuitor

900

233

667

290

1.190

Contabil

550

111

439

176

726

Muncitor (nr.1)

500

96

404

161

661

Muncitor (nr.2)

500

96

404

161

661

Muncitor (nr.3)

500

96

404

161

661

TOTAL

3.950

895

3.055

1.270

5.220

2*.Conducerea firmei

Conducerea executiva a societatii comerciale este asigurata de un specialist cu studii superioare in agronomie - un Inginer agronom .

Acesta va asigura intregul proces de crestere si dezvoltare a ciupercilor in stare de siguranta fito-sanitara , de la insamantare pana la cules si ambalare, respectand in permanenta obiectivele si bugetele trasate de Consiliul de Administratie .

Ron

Actual

Proiectii

T1

T2

T3T4

N+1

N+2

N+3

N+4

Vanzari

Interne

Costuri si cheltuieli

Costul bunurilor vandute

Materii prime si materiale

Combustibili si energie

Servicii subcontractante

Altele

Salarii, prime si contributii

Costul total al bunurilor vandute

Costuri administrative si de desfacere

Amortizare

Amortizare totala

Costuri nete din dobanzi

Total costuri nete din dobanziTotal costuri de exploatare

Total profit / pierdere extraordinara

VENIT NET INAINTE DE IMPOZITARE

IMPOZITUL PE PROFIT

PROFITUL NET

Partea a V-a

PLANUL FINANCIAR

1.Cont de profit si pierdere

1. 100P/CA

2 .100P/CT

3. 100P/K

2.Alternative de finantare:

  1. Creditul pentru afaceri oferit de PROCREDIT BANK S.A. Perioada maxima de rambursare: 5 ani. Suma maxima ce se poate acorda este de 120.000 RON. Experienta minima in afaceri necesara pentru acordarea acestui tip de credit este de 6 luni. Garantiile solicitate sunt flexibile, garantiile imobiliare nefiind necesare.
  2. Creditul de investitii fara aport propriu de la banca transilvania pentru mijloace fixe. Nu necesita avans, nu se cer garantii suplimentare. Creditul se acorda pe o perioada maxia de 5 ani. Valoarea maxima a creditului este de 50.000 RON
  3. Banca transilvania - programul fmo pentru finantarea imm-urilor. Suma maxima: 750.000 EUR; suma minima: 10.000 EUR. Durata maxima: 8 ani. Costuri eligibile ale creditelor: achizitia de active fixe, capital de lucru.
  4. Creditul descoperit de cont de la HVB BANK ROMANIA S.A. Costuri eligibile: necesitati currente si cheltuieli genrale
  5. Creditul "rapid" pentru IMM de la LIBRA BANK. Limita de credit: 40.000 ron; posibilitatre de rambursare: 12 rate egale la un interval de 90 de zile calendaristice.

ANEXE

Cuprins

Capitolul I: Aspecte legislative privind infiintarea unei firme . . . . ..pag. 17

1.1.Intocmirea documentatiei necesare infiintarii unei firme

1.2.Inmatricularea societatii - cerere de inregistrare(formular tipizat)

1.2.1.Cerere de depunere si mentionare acte

1.2.2.Cerere de verificare si rezervare emblema

1.2.3.Anexele cererii de inmatriculare- Anexa 6- cerere despre obiectul de activitate

1.2.4.Declaratii prin care fondatorii numiti indeplinesc conditiile cerute de lege

1.2.5.Dovada sediului social

1.2.6.Specimenul de semnatura al reprezentantilor societatii (in original)

1.3.Inregistrarea si autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in

mod independent

1.3.1.Declaratie pe proprie raspundere

1.3.2.Autorizarea comerciantilor cu legislatia specifica in domeniul:

v      prevenirii si stingerii incendiilor(PSI)

v      sanitar(DSP)

v      sanitar veterinar(DSV)

v      protectia mediului(APM)

v      protectia muncii(ATM)

Capitolul al II-lea: CV-uri angajati..

Capitolul al III-lea:Contract individual de munca

Capitolul al IV-lea:Contract de furnizare a energiei electrice la consumatori

casnici

Capitolul al V-lea: Anexa nr.2(Cerere pentru acordarea licentei de fabricatie)

.

Capitolul al VI-lea:Cerere de acordare a unui credit

Capitolull al VII-lea:Copie dupa certificatul de inregistrare

Capitolul I

Aspecte legislative prvind infiintarea unei firme

1.1.Intocmirea documentatiei necesare infiintarii unei firme

LEGEA Nr. 359 din 8 septembrie 2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul cometului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice.

Conform art. 6 din Legea 359/2004 prin inregistrarea in registrul comertului se intelege inmatricularea persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, precum si inregistrarea altor operatiuni, care potrivit legii se mentioneaza in registrul comertului.

****Capitolele II, III, IV,V,VI,VII se afla in fisierul "Anexe"Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate