Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» MEDIUL DE AFACERI DIN ROMANIA


MEDIUL DE AFACERI DIN ROMANIA


MEDIUL DE AFACERI DIN ROMANIAImpactul aderarii Romaniei la UE asupra mediului de afaceri din Romania

In ultima vreme, o data cu apropierea datei de aderare a Romaniei la UE,s-au intensificat si discutiile pe tema efectelor aderarii asupra mediului de afaceri din Romania,si care va fi de fapt pretul real al aderarii.

Privind cu atentie mediul de afaceri din Romania, putem observa cu usurinta anumite probleme structurale, derivate din obisnuinta oamenilor de afaceri de a se baza pe anumite instrumente neconcurentiale, iar aceasta coroborata cu protectionismul statului, a dus la formarea unei anumite categorii de afaceri care nu pot rezista intr-un mediu concurential ca cel al EU.

Intr-adevar aderarea Romaniei,va aduce pe termen mediu,si o curatire a mediului de afaceri, cat si crearea cadrului concurential care va duce automat la imbunatatirea calitatii produselor oferite de firme.Disparitia barierelor vamale va facilita importul produselor din alte tari UE, si va exercita automat o presiune asupra producatorilor autohtoni.

Probabil ca impactul cel mai mare va fi asupra firmelor care se ocupa cu agricultura. Aderarea la UE va aduce anumite norme care vor impune un anumit nivel calitativ, nivel care pentru a fi realizat va avea nevoie de investitii, investitii care vor depasi in cele mai multe cazuri capacitatea de finantare a antreprenorilor romani, lucru ce va duce automat la iesirea acestora de pe piata.

Bineinteles ca UE va aduce si multe avantaje. Odata cu aderarea, tara noastra,datorita marimii si a pretului fortei de munca relative redus, va deveni atractiva si ca loc de productie, investitii considerabile fiind preconizate sa se efectueza odata cu aderarea. Astfel, intr-o epoca in care firmele cauta din ce in ce mai mult sa isi reduca costurile, Romania poate fi o alternativa pentru construirea locatiilor de productie a multor companii occidentale.

Alta avantaj pe care se pare ca UE il va aduce pentru firmele romanesti, este cel al liberalizarii completea pietei serviciilor.Desi controversata, directive Bolkenstein, este urmatoarea etapa in intarirea mediului concurential in cadrul UE, iar aceste masuri vor avantaja firmele est-europene, care se vor putea, prin preturile mai scazute, lupta cu firmele din aceleasi domenii din Europa de Vest.

In concluzie se poate spune ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana,va duce la o imbunatatire a mediului de afaceri din Romania prin filtrarea companiilor care sunt active pe piata. Astfel, o parte din ele vor iesi de pe piata, din cauza incapacitatii lor de a se adapta mediului concurential si de a gasi surse de finantare necesare investitiilor iar cealalta parte vor reusi sa se adapteze creand astfel un nucleu al firmelor romanesti capabile sa actioneze pe piata UE.

Romania isi imbunatateste mediul de afaceri

Romania se afla pe pozitia 38 intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in randurile a 60 de tari in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2005-2009.

Fiecarei tari i-a fost atribuit un calificativ calculat in functie de 70 de factori, grupati in 10 categorii, cu implicatii directe asupra stimularii sau franarii afacerilor. Modelul evalueaza calificativele din ultimii 5 ani si realizeaza previziunile pentru urmatoarea perioada de 5 ani.

Analistii britanici au estimat ca statele din Europa de Est vor inregistra cresteri semnificative ale atractivitatii mediului de afaceri, in special in cazul noilor tari membre ale Uniunii Europene. In ceea ce priveste tara noastra, care va adera la Uniune cel mai probabil in 2007, analistii economici sunt de parere ca ocupa un loc destul de bun in clasament.

Potrivit EIU, calificativul Romaniei a crescut de la 5,18 la 6,53 puncte. Totusi, tara noastra se afla in urma unor state din regiune cum ar fi Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia. Pe primul loc in top se afla Danemarca, urmata de Canada si de Statele Unite.

Studiul ilustreaza o imagine favorabila pe urmatorii ani a mediului de afaceri mondial. Tendinta globala de liberalizare si de reglementare va fi sustinuta de anumiti factori, cum ar fi integrarea regionala si competitia intensa pentru atragerea investitiilor straine.

Romania este fruntasa la reforme pentru mediul de afaceri

Romania este pe primul loc in Europa la reforme favorabile mediului de afaceri, iar la nivel mondial a urcat 51 de locuri in ultimii doi ani, arata Raportul Bancii Mondiale "Afacerile in 2007. Cum se face reforma", facut public recent la Bucuresti.

"Studiul cu privire la Romania din Raportul Afacerile in 2007 poate fi rezumat intr-o singura fraza: Romania este reformatorul numarul unu din Europa in ceea ce priveste mediul de afaceri", a subliniat Simeon Djankov, directorul proiectului Doing Business si coautor al seriei de rapoarte Doing Business.

Romania a reusit performanta de a se afla pe locul 49 din lume in ceea ce priveste mediul de afaceri, a aratat autorul raportului Bancii Mondiale, Simeon Djankov. "Reformele majore au inceput in 2004, 2005 si aceasta a permis Romaniei performanta remarcabila de a urca 51 de locuri in doi ani in topul usurintei de a intreprinde afaceri', a afirmat Djankov.

In prezentarea sa, autorul a oferit exemplul reformei sistemului vamilor in Romania. Astfel, dupa implementarea reformelor, procedurile pentru importul de marfuri s-au scurtat de la 28 la 14 zile, iar in prezent sunt si mai scurte. De asemenea, procedura de faliment a fost simplificata, ieftinita si accelerata, a aratat Simeon Djankov. Romania se afla pe locul 7 in lume in ceea ce priveste usurinta de a demara o afacere.

Simeon Djankov a mai subliniat ca unul dintre principalele avantaje ale imbunatatirii mediului de afaceri este unul social - mai multe locuri de munca si un nivel de trai crescut.

La randul sau, seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca raportul "trage linie si evalueaza impactul reformelor care s-au facut in ultima vreme in Romania, reforme care au fost confirmate si in viata reala".

Premierul a aratat ca "lucrurile ar fi decurs altfel daca Romania ar fi avut o tranzitie mai scurta". in prezent, a aratat Tariceanu, "suntem intr-un moment de oportunitate istorica, de modernizare si de crestere economica", care va permite ca in urmatorii 12-13 ani Romania sa fie de doua ori mai bogata. "Daca ramanem in acelasi ciclu de dezvoltare, in 12-13 ani PIB-ul se va dubla. Daca privim mai aproape, aceasta inseamna o crestere de 50% a PIB in urmatorii 6-7 ani", a mai aratat Premierul.

"Guvernul este preocupat acum de asigurarea sustenabilitatii economice si a stabilitatii politice, element esential pentru o dezvoltare economica sanatoasa". Economia romaneasca se gaseste intr-un ciclu dinamic de crestere de aproximativ 5,5% incepand cu anul 2000 si ajungand la 7% in anul 2006. Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca previziunile pentru 2007 depasesc 6%.

Calin Popescu Tariceanu a aratat ca in viitor una dintre prioritatile Guvernului va fi domeniul cercetare/dezvoltare. Premierul a propus realizarea de parteneriate public-private pentru inovare, cercetare si dezvoltare. "Investitia majora in inteligenta umana, in cercetare si dezvoltare este cheia pentru accelerarea dezvoltarii economice', a mai subliniat premierul.(G.Serban)

"Mediul de afaceri este, in momentul de fata, precum cetateanul turmentat"

Oamenii din fruntea unor companii cu cifre de afaceri impresionante si contributii substantiale la buget nu au ramas impasibili la framantarea politicienilor. In aceste momente, multi dintre cei care au crezut ca vor avea o mai buna predictibilitate a business-ului incepand din 2005 incearca sa ghiceasca in ce mod ar putea fi afectati de posibilele influente negative ale reluarii procesului electoral, la nici un an de la alegeri. Unii se tem de reactiile partenerilor externi, altii de efectele asupra monedei nationale, iar cei mai multi nu vad cu ochi buni confuzia care se perpetueaza in domeniul politicii fiscale. Chiar daca unii spun ca economia nu va fi afectata in profunzime, majoritatea recunosc faptul ca schimbarea prea rapida a reperelor economico-politice influenteaza procesul de decizie in business.

Pentru a vedea cum privesc oamenii de afaceri alegerile si cum incearca sa se protejeze de influentele nefaste din plan economic, am adresat catorva exponenti de varf din mai multe industrii urmatoarele intrebari: 'Care credeti ca va fi influenta alegerilor anticipate asupra afacerilor pe care le derulati? Cum credeti ca va va afecta perioada care urmeaza?'

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

"Va exista o intarziere de sase luni in mai toate proiectele, totul se va translata cu o jumatate de an. Iar, pe de alta parte, putem spune ca se pierde, din nou, avantajul predictibilitatii. Mediul de afaceri este, in momentul de fata, precum cetateanul turmentat. Intreaba in dreapta si in stanga: dar eu cu cine discut strategia fiscala si Codul Fiscal? Cred ca asta reda cel mai bine confuzia care incepe sa pluteasca in mediul de business romanesc."

Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental

"Daca se vor declansa alegeri anticipate, cred ca va trebui sa dau destul de multe explicatii partenerilor straini despre noua «calitate» a mediului de afaceri din Romania, ce va trebui sa functioneze intr-un cadru de instabilitate constitutionala si legislativa. Fara a subestima importanta capitolului Justitie pentru intrarea noastra in UE, cred ca demisia guvernului este caracterizata de inconsistenta si politicianism, iar folosirea acestui pretext, chiar daca moral, trebuia amanata. Mediul de afaceri nu a fost imbunatatit in cele sase-sapte luni, dimpotriva, a devenit extrem de incert prin masuri cel putin slab fundamentate. Demisia guvernului ar trebui sa ma bucure pentru ca ar inceta o stare de fapt si poate se va intrevedea altceva. Din pacate, va trece inca un an (12 luni) in care voi reduce investitiile, voi avea aceeasi incertitudine asupra politicii fiscale (in special in turism), voi astepta din nou definirea tuturor reperelor economico-politice pentru a decide continuarea dezvoltarii.'

Peter Imre, director Corporate Affairs Philip Morris Romania

"Eu cred ca economia romaneasca este indeajuns de stabila pentru a mai fi afectata de jocuri sau crize politice. Nu cred ca, intr-un fel sau altul, economia va fi profund afectata. Cred, totusi, ca procesul legislativ de armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana poate sa inregistreze unele ramaneri in urma, din cauza unor eventuale alegeri anticipate. Si mai cred ca, daca politicienii vor lasa economia in pace, aceasta va functiona mai bine. Cu cat se vor ocupa mai mult de alte lucruri si nu se vor mai implica in mersul economiei, cu atat va fi mai bine. Nu cred ca vor fi afectati investitorii care sunt deja in tara; probabil ca o sa aiba un impact negativ asupra atractivitatii Romaniei ca destinatie a viitoarelor investitii."

Florin Dolea, director general al CA IB Asset Management

"Atat timp cat o decizie finala in privinta alegerilor anticipate se va lua cat de curand si atat timp cat aceasta perioada de instabilitate - de genul vor fi sau nu vor fi alegeri - se va termina si, bineinteles, daca organizarea acestor alegeri, in cazul in care vor fi, va decurge normal, cred ca efectul asupra pietelor de capital nu va fi major. Pietele de capital sunt, in general, capabile sa evalueze si sa asimileze impactul unor dezvoltari politice, atat timp cat ele sunt clare. Ce este posibil, totusi, sa se observe - si deja cred ca se observa - este o volatilitate crescuta a cursului de schimb care, bineinteles, afecteaza diferite produse financiare pe care noi le avem in vedere. Dar cred ca, de indata ce lucrurile se vor clarifica, dupa ce vor fi absorbit si evaluat informatiile respective, pietele se vor aseza."

Bogdan Baltazar, Senior Partner si presedinte Baltazar, Bloom & Pirvulescu

"Eu merg ferm pe ideea ca guvernul interimar cu puteri sporite are toate conditiile - mai ales ca este ferit de parlament, de controverse, de reflectoarele media - sa lucreze, sa faca ceea ce este de facut. Poate sa faca tot ce s-a inteles cu Uniunea Europeana, poate continua privatizarile BCR si CEC, celelalte privatizari din sectorul de gaz si de electricitate. Are toate conditiile sa ia masuri pentru diminuarea efectelor inundatiilor, despagubiri potrivit Legii 381. Daca vrea, si sunt sigur ca va dori, acest guvern interimar poate lua toate masurile. Toata agitatia si ingrijorarile acestea, care sunt legitime, de principiu, nu-si au locul. Pentru a avea premisele curatirii justitiei, zic eu ca merita anticipatele. Bulgaria si Romania vor intra sau nu in Uniunea Europeana pe reforma justitiei. Miza e prea mare ca sa ne vaicarim atata. Cred ca si din motive politice, dar si de melodrama, se face mult prea mult caz pe aceasta chestie."

Euronews remarca, intr-un reportaj despre mediul de afaceri din Romania, activitatea postului de televiziune The Money Channel.

Canalul de televiziune Euronews prezinta intr-o serie de reportaje difuzate in perioada 23 - 28 septembrie sub titlul 'Europeans', unele repere ale schimbarilor din economia romaneasca inaintea aderarii la Uniunea Europeana. Un loc important intre aceste repere il are singurul post TV dedicat comunitatii de business, The Money Channel. 'Este cea mai noua aparitie intre televiziunile din Romania' remarca jurnalistii Euronews care subliniaza incercarea The Money Channel de a schimba mentalitatea oamenilor de afaceri romani.

In interviul acordat Euronews, cel care conduce redactia The Money Channel, Editorul Sef, Dan Apostol, explica misiunea echipei sale: 'Dupa 16 ani in care termenul de 'afacere' a avut in Romania mai mult o conotatie negativa, fiind adesea asociat cu incalcarea legii, noi vrem sa-i aratam pe acei oameni care, fara sa fi avut legaturi cu regimul de dinainte de 1989, acum fac profit dintr-o afacere legala, facand, totodata, ceva pentru imbunatatirea situatiei economice din tara.' Reportajul Euronews dezvolta aceasta idee, asocierea dintre bani curati si succesul in afaceri intr-o tara care se pregateste ca de la 1 ianuarie 2007 sa fie membru al Uniunii Europene. Astfel, europeni ('Europeans') sunt antreprenorii romani care incearca de acum sa se asigure ca vor fi capabili sa reziste intr-un mediu de afaceri mult mai puternic decat cel actual din Romania. Industria muzicala si de IT sunt date drept exemplu de dezvoltare dar despre agricultura jurnalistii de la Euronews spun ca ramane un domeniu cu probleme.

Programul 'Europeans' este dedicat, in acesta perioada, Romaniei si Bulgariei, in contextul in care, marti, 26 septembrie, Comisia Europeana isi prezinta rapoartele de monitorizare pentru cele doua tari cu mentionarea datei certe de aderare a lor la Uniunea Europeana. Euronews va difuza in aceste zile, pe langa reportajele realizate la Bucuresti si Sofia, o serie de interviuri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu si cu presedintele Bulgariei, Georgi Parvanov.

The Money Channel este prima televiziune dedicata mediului de afaceri din Romania. A inceput sa emita la 1 Mai 2006 pentru a oferi informatii in timp real despre evenimentele finaciare si bursiere din tara si de pe principalele piete externe. The Money Channel se adreseaza profesionistilor din business dar si celor preocupati de educatia lor financiara, care vor sa se informeze si sa faca profit.

Voiculescu: Mediul de afaceri din Romania este privit cu suspiciune de UE

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in urma vizitei pe care a facut-o la Bruxelles, a constatat o 'ingrijorare' in randul europenilor vizavi de situatia politica din Romania din cauza influentei negative pe care aceasta o are si asupra mediului de afaceri.

'La Bruxelles exista o ingrijorare fata de situatia politica din Romania. Ingrijorarea se refera la pericolul pentru dezvoltarea Romaniei dupa 1 ianuarie 2007. E vorba despre procesul de compromitere a mediului de afaceri. UE priveste cu ingrijorare modul in care politicul se amesteca in problemele de ordin economic', a spus Voiculescu.

Liderul conservatorilor a precizat ca scandalurile politice legate de privatizarile facute in timpul fostului Guvern sunt privite de europeni ca 'o vendeta politica', ceea ce determina firmele din UE sa priveasca cu suspiciune mediul de afaceri din Romania.

'UE priveste cu ingrijorare modul in care investitiile straine directe se vor derula in perioada urmatoare, dat fiind faptul ca la Bruxelles se vorbeste depre o vendeta politica. Si anume, despre faptul ca domnul Traian Basescu, impreuna cu ministrul Justitiei si procurorul general au declansat vendeta pe privatizarile facute de fostul Guvern, un fel de vanatoare de vrajitoare.

Pentru companiile multinationale puternice reprezinta un motiv de ingrijorare si prin simplu fapt ca, daca se va schimba puterea politica la Bucuresti, nu e exclus sa avem o vendeta politica inversa. Adica noua putere politica sa urmareasca actuala putere politica. Practic, investitorii straini au nevoie de stabilitate si nu de lupta politica', a explicat Voiculescu.

Acesta a mai anuntat ca, in cursul saptamanii viitoare, conducerea PC se va intalni cu reprezentantii Consiliului Economic si Social si ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania pentru a discuta despre modul in care este compromis mediul de afaceri si despre perspectiva acestui domeniu in UE.

Presedintele PC s-a aflat la Bruxelles la inceputul acestei saptamani, prilej cu care a avut o intrevedere cu liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson.

Principalele modificari ale Codului Fiscal pentru mediul de afaceri

De la 1 ianuarie 2007 vor intra in vigoare o serie de modificari aduse Codului Fiscal care vor afecta in mod direct mediul de afaceri din Romania, dar si pe fiecare cetatean in parte, aflam din Romania Libera. Schimbarile operate tin cont de reglementarile in materie existente la nivelul Uniunii Europene si, practic, prin intrarea lor in vigoare se realizeaza ultimele corectii in domeniul legislatiei fiscale.

Deductibilitate

Una din principalele modificari operate la acest capitol prevede eliminarea conditiei referitoare la acordarea deductibilitatii cheltuielilor de transport si cazare, precum si a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasari in Romania si strainatate in limita a de 2,5 ori a nivelului legal stabilit pentru institutiile publice. Conditia impusa pentru a beneficia de aceasta noua prevedere este ca persoana juridica sa realizeze profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti.

Va fi permisa deductibilitatea cheltuielilor cu stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, facilitate care in prezent este conditionata de existenta unui contract de asigurare.

A fost extins tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare si asupra burselor private efectuate conform legii si a fost decisa majorarea nivelului de deductibilitate cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale care au legatura cu activitatea desfasurata la echivalentul in lei a 4.000 de euro anual.

Provizioane, rezerve, diferente de curs

a. Provizioane si rezerve

Extinderea bazei de impozitare si restrangerea facilitatilor sectoriale prin nedeductibilitatea la calculul profitului impozabil a rezervei de egalizare constituite de societatile de asigurare si reasigurare.

Extinderea bazei de impozitare si restrangerea facilitatilor sectoriale prin excluderea de la deducere a rezervelor constituite de (i) societatile comerciale bancare sau alte institutii de credit autorizate potrivit legilor de organizare si a (ii) provizioanelor constituite de fondurile de garantare, potrivit normelor BNR.

Includerea provizioanelor constituite de companiile aeriene in vederea acoperirii cheltuielilor de intretinere si reparare a parcului de aeronave.

b. Dobanzi si diferente de curs valutar

Deductibilitatea integrala a dobanzilor si pierderilor din diferente de curs valutar in legatura cu imprumuturile obtinute de la institutiile de credit, romane sau straine, institutiile financiare nebancare, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata, neconditionata de nivelul gradului de indatorare.

c. Amortizarea fiscala

Excluderea prevederii conform careia valoarea ramasa neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil numai in situatia in care mijloacele fixe sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii.

Termen de plata/depunere a declaratiei anuale: Termenul de plata a impozitului anual si de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este 15 aprilie inclusiv al anului urmator.

d. Plati anticipate trimestriale.

De anul viitor se va introduce sistemul de plata al impozitului pe profit prin intermediul platilor anticipate trimestriale. Sistemul se va aplica de catre societatile comerciale bancare romane si sucursalele bancilor straine incepand cu 2007, urmand ca din 2008 sa se aplice si de catre ceilalti platitori de impozit pe profit, cu cateva exceptii. Declararea si plata trimestriala a impozitului pe profit se face in patru transe egale, la nivelul a 25% din impozitul pe profit inregistrat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie estimat pentru anul in curs, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata. In cazul inregistrarii de pierdere contabila la sfarsitul unui trimestru, nu mai exista obligatia de a efectua plati anticipate pentru acel trimestru. Contribuabilii care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului precedent efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plati anticipate.

Impozitul pe venit

Platitorii de venituri pentru care exista obligatia retinerii la sursa trebuie sa declare impozitele retinute astfel: i) Pentru veniturile din activitati independente, din salarii, din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare/cumparare de teren, data este 28 februarie; ii) Pentru toate celelalte tipuri de venituri, data este 30 iunie.

Impunerea veniturilor din investitii

A. Castigul obtinut din operatiunile de vanzare/cumparare de valuta la termen se impune anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net.

B. Castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impun anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat asupra castigului net se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote: 16% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai putin de 365 de zile 1% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai mult de 365 de zile. Calculul, retinerea si virarea impozitului anticipat revin intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, dupa fiecare tranzactie. Pierderile rezultate din aceste tranzactii in cursul anului se compenseaza cu castigurile obtinute in cursul aceluiasi an. Pierderea astfel rezultata nu se reporteaza, fiind finala.

C. Castigurile obtinute din transferul valorilor imobiliare in cazul societatilor inchise si a partilor inchise si a partilor sociale se impun cu o cota de 16%, impozit final.

Calculul, retinerea si virarea impozitului revin dobanditorului, in baza contractului incheiat.

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

Scutirea dobanzilor aferente depozitelor la vedere si a conturilor curente, indiferent de nivelul ratelor dobanzii

Impozitul pe veniturile din dobanzi la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si alte institutii de credit se calculeaza si se retine de catre aceste institutii astfel: la momentul inregistrarii dobanzilor in contul de depozit al titularului; la momentul rascumpararii in cazul certificatelor de depozit si a instrumentelor de economisire.

Directive comunitare

Dobanzile la imprumuturile intre societati din statele membre ale Uniunii Europene in conditiile prevazute de Directiva privind dobanzile si redeventele sunt impuse cu 10% pana in 2011; ulterior, vor fi scutite.

Redeventele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene, in conditiile prevazute de Directiva privind dobanzile si redeventele, sunt impuse cu 10% pana in 2011; ulterior, vor fi scutite.

Dividendele platite de catre o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente dintr-un stat membru al Uniunii Europene vor fi scutite de impozit in anumite conditii referitoare la forma juridica si rezidenta fiscala si daca beneficiarul dividendelor: i) detine o participare minima in titlurile de participare ale persoanei juridice romane, 15% incepand cu 2007 scazand la 10% din 2009; ii) detine participarea minima pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani care se incheie la data platii dividendelor.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

De la 1 ianuarie 2007 se va mentine sistemul de impunere aplicabil microintreprinderilor.

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;

b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 de euro;

d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Cota de impunere pe veniturile microintreprinderilor va creste progresiv, 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009.

In cazul depasirii plafonului de 100.000 EUR in cursul unui an fiscal, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, considerand veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderii platit in cursul anului fiscal.

Impunerea veniturilor din tranzactii imobiliare

Venitul din transferul proprietatilor imobiliare se impoziteaza astfel:

In cazul proprietatilor imobiliare detinute pana la trei ani:

Pana la valoarea de 200.000 RON inclusiv, cota de impunere este 3%.

Peste valoarea de 200.000 RON, impozitul este 6.000 RON plus 2% din valoarea ce depaseste 200.000 RON.

In cazul proprietatilor imobiliare detinute peste trei ani:

Pana la valoarea de 200.000 RON inclusiv, cota de impunere este 2%.

Peste valoarea de 200.000 RON, impozitul este 4.000 RON plus 1% din valoarea ce depaseste 200.000 RON.

In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoarea declarata de parti in actele de transfer, fiind incasata de notarul public. Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare lunii in care a fost retinut.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate