Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ISTORIC MASAJ


ISTORIC MASAJ
ISTORIC MASAJ

Cu circa 3000 ani i.e.n., masajul era practicat de chinezi (practicantii erau preotii-medici) pentru activarea circulatiei si stimularea, respectiv linistirea nervoasa.
In India antica, in 'Cartea vietii', scrisa acum circa 2800 de ani, se vorbeste de masaj (reguli, indicatii, contraindicatii).
Mai retinem din unele documente practicarea empirica a masajului la egiptenii antici, la asirieni si babilonieni, persani si evrei .
Grecii antici foloseau masajul preparator (la atleti), cel de refacere, precum si automasajul (celebrii medici greci ai antichitatii, Herodicos si Hipocrat, cunosteau influentele masajului si ale exercitiilor fizice asupra organismului si le prescriau pacientilor lor).
La romani, masajul se practica in baile publice, dimineata pentru stimulare si seara pentru dezobosire (Celsius, Galenus au descris unele proceduri de masaj
Desi in Evul Mediu masajul si ingrijirea corpului au fost neglijate, in cartea scrisa de Avicena - 'Cartea legilor medicinii'- se vorbeste de masaj in asociere cu baile si dieta
Renasterea reprezinta o impulsionare a masajului, in lucrarea tiparita de Hyeronimus Mercurialis in 1569, la Venetia, 'De arte gymnastica', se descrie practica masajului.
In epoca moderna, suedezii P. Ling (1776-1839) si G. Zander pun bazele stiintifice ale gimnasticii si masajului, si construiesc chiar o serie de aparate pentru masajul mecanic, care azi au evoluat enorm.
Dupa infiintarea Oficiului National de Educatie Fizica, in 1922, incepe si in tara noastra pregatirea specialistilor in masaj. in 1933 este tradusa lucrarea francezului M. Defrumeris, 'Masajul practic si teoretic, general si partial'.
In Ardeal, profesorul Marius Sturza contribuie la popularizarea masajului. La Bucuresti, la catedra de gimnastica medicala de pe langa ONEF, cursul de masaj era predat de prof. dr. Ion Lascar si asistenta Valentina Rosca (in 1930 aceasta din urma publica lucrarea 'Elemente de masaj si gimnastica medicala'). Cel care a dus la noi dimensiuni gimnastica medicala si masajul, fiind pe buna dreptate socotit azi fondatorul gimnasticii medicale moderne si a masajului in tara noastra, este regretatul prof. dr. Adrian Ionescu, care prin numeroasele publicatii, actuale si in zilele noastre, contributii si formarea de noi specialisti (citez numai pe dr. Radovici, R. Fozza Cristina, Viorel Dimitriu, etc.) se inscrie ca una din marile personalitati ale stiintei medicale romanesti contemporane, cu deosebit accent in medicina culturii fizice.
Acesta este pe scurt drumul parcurs de renumitul mijloc profilactico-terapeutic care este masajul, de-a lungul secolelor, de la empirism la stiinta, pentru a deveni ceea ce este astazi in viata omului contemporan si a sportivului de mare performanta!loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
MEDICATIA HORMONALA
Rabia
Caracterizare generala a drogurilor
ADENOAMELE
CONTRACEPTIA
BRONSITA ACUTA - BRONSITA CRONICA - BRONSECTAZIA
CHIMIOTERAPICE ANTIBACTERIENE - ANTIMICOTICE - TEST GRILA
GENERALITATI DESPRE SISTEMUL OSOS , SISTEMUL ARTICULAR
Granulomul de corp strain
Clasificarea generala a drogurilorloading...