Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Matematica


Index » educatie » Matematica
» Aplicatii liniare


Aplicatii liniare
Aplicatii liniare

Definitie

            Fie V si  doua spatii vectoriale peste acelasi corp comutativ K. Se numeste aplicatie liniara o functie  avand urmatoarele proprietati:

1.       (aditivitatea).2.       (omogenitatea).

            Cele doua proprietati exprima faptul ca functia  f pastreaza cele doua operatii ale structurii de spatiu vectorial, adica este ceea ce numim homomorfism, sau morfism de spatii vectoriale. Altfel spus, morfismul, in cazul spatiilor vectoriale, poarta acest nume specific de aplicatie liniara.

            Din cele doua conditii din definitia aplicatiei liniare se deduce cu usurinta relatia:

,

numita conditia de liniaritate. Ea este chiar echivalenta cu cele doua conditii deoarece acestea se pot deduce lesne din conditia de liniaritate.

Aceasta relatie exprima faptul ca f pastreaza combinatiile lineare. De aceea se numeste aplicatie "liniara". Evident ca o aplicatie liniara pastreaza orice combinatie liniara, nu numai combinatiile liniare de doi vectori.

Exemple

            I. Fie A o matrice de tip  formata cu elemente dintr-un corp comutativ . Cu ajutorul matricei A se poate defini o functie

,

in felul urmator  unde am notat cu X o matrice oarecare de tip. Tipul matricelor A si X permite efectuarea produsului A×X, iar rezultatul este o matrice de tip .

Din proprietatile operatiilor cu matrice rezulta ca functia f este liniara.

Intr-adevar:

            Acest exemplu dezvaluie bogatia notiunii de aplicatie liniara: orice matrice defineste o aplicatie liniara.

1.   Consideram  definita prin operatia de derivare. Proprietatile operatiei de derivare asigura ca aceasta functie este o aplicatie liniara.

2.   La fel, functia  este o aplicatie liniara.

Operatii cu aplicatii liniare

            Cu aplicatiile liniare se pot defini diverse operatii.

-     Adunarea. Daca f si g sunt aplicatii liniare definite pe V cu valori in V' atunci functia  definita  prin  este tot o aplicatie liniara definita pe V cu valori in
-     Inmultirea cu scalari. Pentru orice aplicatie liniara f definita pe V cu valori  functia  definita prin  este tot o aplicatie liniara definita pe V cu valori in.

-     Compunerea aplicatiilor liniare . Daca si  sunt aplicatii liniare atunci functia gf definita prin:  este o aplicatie liniara definita pe V cu valori in .

            Demonstrarea afirmatiilor de mai sus consta in verificarea celor doua conditii din definitia aplicatiei liniare, lucru ce nu prezinta dificultati, astfel ca este lasata ca exercitiu.

            Notam multimea aplicatiilor liniare definite pe V cu valori in . Din cele de mai sus rezulta ca adunarea este o operatie interna iar inmultirea cu scalari este o operatie externa pe aceasta multime.

            Daca V' = V atunci in loc de se scrie  (multimea endomorfismelor lui V). Pentru aceasta multime, operatia de compunere a aplicatiilor liniare este o operatie interna.

            Verificand proprietatile care definesc structurile de spatiu vectorial, inel, algebra peste un corp, se demonstreaza fara dificultate urmatoarea:

            Propozitie

1.         Adunarea si inmultirea cu scalari definesc pe multimea

 o structura de spatiu vectorial peste corpul K.

2.        Adunarea si compunerea definesc pe multimea  o structura de inel.

3.        Adunarea, inmultirea cu scalari si compunerea definesc pe  o structura de algebra peste corpul K. Aceasta inseamna ca pe langa faptul ca este inel si spatiu vectorial, sunt satisfacute relatiile .


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Matematica


Statistica


Vectori in plan - test de evaluare sumativa
Triedrul lui Frenét
Operatii algebrice cu functii
Formule de calcul aproximativ al integralelor definite - Formule de calcul aproximativ al integralelor definite
Impartirea la binomul . Schema lui Horner
Observatii asupra definirii grupului
Radacina patrata
TRIUNGHIURI CONGRUENTE
TRIUNGHIUL ISOSCEL
OPERATII CU FRACTII