Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TEHNICA SHIFT-ULUI (A TRECERII)


TEHNICA SHIFT-ULUI (A TRECERII)


TEHNICA SHIFT-ULUI (A TRECERII)

***Se utilizeaza pentru tratarea: ticurilor, comportamentelor nedorite repetitive dar anxiogene(bulimia, fumatul, tricotilimia).

Se face evocarea cadrului in care apare comportamentul. Tehnica de discutie esteimaginativa, in care pacientul descrie cat mai amanuntit situatia in care apare anxietatea sise retine o imagine concreta din situatie.Se face evocarea secventei comportamentelor care preced comportamentul vizat (cu ofractiune de secunda inainte, de exemplu cand ia tigara, cand apuca paharul, etc.). Seingheata o imagine care este mai semnificativa (imagine care se negociaza cu pacientul sipentru care se hotaraste ca se foloseste). Nu toata persoana trebuie sa fie in imagine, estesuficienta mana sau capul, etc.

Se stabileste reprezentarea imaginativa a pacientului dupa ce a reusit sa se debaraseze decomportamentul vizat, o imagine cat mai placuta, mai satisfacatoare, o imagine ideala.Aceasta imagine trebuie sa fie cu intreaga persoana a pacientului si sa fie ca si cand s-arvedea din afara (este o dubla disociere).

Se face shift-ul propriu zis: il invitam pe pacient sa-si evoce imaginea din etapa 2, acel gestde care vrea sa se debaraseze, pe un ecran: o imagine mare, clara, luminoasa. Dupa aceea,in coltul din dreapta jos a ecranului, suprapune peste imaginea din etapa 2 imaginea dinetapa 3, care este minuscula, cenusie, in tonalitati inchise, chiar alb negru.

'Foarte rapid mareste imaginea . (3) pana cand acopera in intregime imaginea . (2)'.

Se opereaza asupra claritatii, luminozitatii, colorarii ei, a satisfactiei produse stiind caimaginea 2 se micsoreaza, se estompeaza.

mai accentuate pentru imaginea 3

Testarea finala se realizeaza in doua etape:

a)In transa: 'Sa incercam sa vedem ce am realizat pana acum. Incearca sa-ti evoci imaginea initiala (fara sa o denumim), cu comportamentul nedorit'. Daca nu reuseste saproiecteze imaginea pe ecran ca in momentul initial rezultatul este pozitiv.

b)Dupa iesirea din transa: se discuta si se face testarea in vivo, adica sa experimentezesituatia in care inainte aparea comportamentul nedorit.

***Rolul terapeutului poate fi mai activ ca de obicei: sa-i gaseasca pacientului o imagine incare de exemplu se vede in compania unor persoane care fumeaza dar el este indiferent si nudoreste sa fumeze si el.

'Ce vezi? , Cum vezi? , Este exact asa cum ne-am inteles?'

Daca apar elemente in plus fata de inceput se preiau. Daca nu se discuta cu pacientul in timpultransei, este obligatoriu dupa aceea se discuta si la o noua repetitie a exercitiului se preiauelementele noi aparute.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate