Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Magneziul


Magneziul


Magneziul

Magneziul este unul dintre mineralele esentiale corpului uman. El a fost identificat ca element pentru prima oara in 1755 de catre Joseph Black, iar in 1808 a fost obtinut pentru prima data in stare pura de catre Sir Humphrey Davy. Magneziul este un metal alcalino- pamantos, motiv pentru care nu se intalneste decat combinat cu alte elemente. Se gaseste in zacaminte mari de magnezit, dolomit sau impreuna cu alte minerale.

Absenta acestei substante din corp poate conduce la multiple anomalii. Aproximativ jumatate din resursele de magneziu din corpul uman se gasesc in tesuturi si organe iar cealalta jumatate se regaseste in oase, in combinatie cu fosfor si calciu. Magneziul se afla in sange intr-o concentratie de 1%. Corpul uman munceste din greu pentru a pastra un nivel constant al acestuia.

Consumul de magneziu creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Asociat cu o cantitate optima de calciu combate stresul si starile depresive. Magneziul asigura si functionarea sistemului cardio-vascular. De asemenea favorizeaza absorbtia altor minerale si utilizarea de catre organism a vitaminelor B, C, E, este si un laxativ natural.

Constipatia tradeaza lipsa magneziului.



Daca este vorba despre mentinerea tonusului si bunei dispozitii magneziul este cel mai indicat. El participa in mod esential la elaborarea energiei in celulele corpului, la sinteza anticorpilor (elemente imunitare ce lupta impotriva agresiunilor externe) si interferonului, o puternica substanta antivirala. Efectul anti-stres al magneziului este foarte cunoscut si lipsa acestui mineral este cauza scaderii tonusului, producand oboseala cronica, palpitatii, anxietate. Este al doilea mineral ca importanta dupa calciu, ajuta la intarirea oaselor, stimuleaza circulatia sangvina, destinde sistemul nervos si muscular. Creste rezistenta fizica, calmeaza nervii. Este recomandat si impotriva stresului. Necesarul zilnic: 350 mg la femei, 300mg la barbati si 450mg la femeile insarcinate. Magneziul este prezent in aproape toate celulele din organism, unde el participa printre altele la peste 300 de reactii enzimatice. 60% este stocat in oase. Magneziul serveste la transmisia influxului nervos, la fabricarea proteinelor precum si la reglarea ritmului cardiac si a tranzitului intestinal. Ajuta la functionarea sistemului muscular si nervos. Este un mineral cu actiune sedativa naturala.

Semnele carentei de magneziu: lipsa magneziului provoaca dureri de cap. ameteli, tremuraturi, senzatie persistenta de lipsa de aer sau de presiune toracica, insomnie, senzatie de furnicaturi sau amorteala a membrelor, carcei, scaderea tensiunii arteriale, fragilitatea unghiilor, a parului si a dintilor, palpitatii cardiace, reactii alergice frecvente, scaderea rezistentei la infectii, agravarea reumatismului degenerativ, stari depresive sau isterice, lipsa de apetit, oboseala, teama, aritmie cardiaca, hipoglicemie, sindrom premenstrual.

Suplimentele de magneziu previn tromboflebita, ischemia cardiaca (mai ales cea provocata de cheaguri de sange), ateroscleroza, starile de contractura musculara cronica, impiedica formarea depozitelor de calciu in tesuturi moi si in rinichi (sub forma de piatra la rinichi), reduc colesterolul, inlatura colici abdominale si renale, trateaza insomniile. Apele minerale bogate in magneziu sunt un excelent remediu in gastrita hiperacida si ulcerul gastric, avand capacitatea de a tampona sucurile gastrice.

Aportul excesiv este foarte rar si poate genera ocazional tulburari ale tranzitului intestinal. Principalii responsabili ai carentei sunt: poluarea, pastilele anticonceptionale, regimurile de slabire, abuzul de alcool, stresul (aici se creeaza un cerc vicios; stresul scade magneziul, iar lipsa magneziului induce stresul).

Atentie- nu vor lua suplimente sintetice pe baza de magneziu persoanele care sufera de insuficienta renala sau cistita (creste riscul formarii calculilor). Daca sufera de bloc aurico-ventriculo-ventricular, consulta medicul inainte de a incepe administrarea pilulelor de magneziu. In timpul tratamentelor    cu Tetraciclina luati suplimente de magneziu numai dupa 3 ore de la administrarea antibioticului.

Magneziul se asimileaza foarte bine atunci cand este asociat cu vitamina B6. De aceea, cerealele integrale, mancate zilnic, bogate in vitamine Din complexul B, sunt un tratament foarte bun. Cei care iau suplimente de magneziu ar trebui sa manance in paralel si tarate de grau, cam trei linguri pe zi.

Alimentati cu multa carne impiedica asimlarea magneziului intestinal. De asemenea, consumul de alcool- chiar si in cantitati mici- provoaca lipsa de magneziu, deoarece acesta va elimina masiv prin diureza. De altfel, tratamentul alcoolicilor se face prin suplimentarea magneziului, care le elimina o anumita nervozitate, precum s tremuratul mainilor specific abstinentei.

Se gasesc in: alune, banane-35 mg, cacao (520 mg la 100g), cartofi, castane, ceapa, cereale integrale, ciocolata, cirese, ciubotica cucului, ciuperci, coada calului, crab, crustaceele, fasole, floarea soarelui (seminte-390g), fragi, Grau (tarate de grau, boabe incoltite 219mg), grepfruit, lapte, lintea (100mg), mazare, migdale, patrunjel-26mg, porumb, pui, fructe uscate, hrean, fructe de mare, legume uscate, nuci (200mg), oua, orez ne decorticat, orz, ovaz, ridichi, rosii, secara, smochine, spanac, vegetale de culoare verde inchis, apa minerala.

Cantitate la 100 g: cacao-410 mg, germeni de grau-400 mg, soia-310 mg, migdale-254 mg, alune-150 mg, ciocolata-140 mg, nuci-130 mg, paine integrala-80 mg, prune-40 mg, seminte, scoici (60mg), spanac-50mg, stafide, usturoi.

Are un efect deosebit in excitabilitatea nervoasa pe care o diminueaza. Are nevoie de magneziu pentru a metaboliza lipidele si glucidele alimentare, pentru producerea de anticorpi imunitari, pentru reglarea temperaturii corpului si mai ales pentru a rezista la stres.

Lipsa magneziului.

Magneziul este esential pentru multe procese ce au loc in organism, in special pentru contractia muschilor, sau ajuta la reglarea ritmului cardiac, si la transmiterea influxului nervos. De asemenea magneziul intervine in cel putin 300 de reactii metabolice. Este indispensabil mentinerii formei si echilibrului nervos.

Ce se poate face?

In general magneziul se gaseste in aproape toate alimentele, in special in cele bogate in calorii (orez, paste, paine, etc), din aceasta cauza lipsa magneziului este mai rara si cu predominanta feminina. In general se stie ca rezervele de magneziu din organism sunt direct legate de aportul caloric.

In general se face simtita la cei care fac cure de slabire sau au carente serioase in alimentatie. Se va consuma cel putin 3 mese pe zi in care se va consuma si alimente care contin magneziu (paine integrala, legume si fructe proaspete, caise, banane, fructe uscate) cel putin o data pe saptamana in cantitate suficienta. Mancati o bucatica de ciocolata zilnic, dar sa contina cel putin 70% cacao. Ciocolata este o sursa foarte importanta de magneziu 100 g ciocolata are 110 mg magneziu. Consumati ape minerale cu magneziu.

In cazurile in care exista o lipsa de magneziu se pot lua suplimente minerale care sunt peste tot la orice farmacie, dar se iau numai in cazurile cand acestea nu pot fi administrate prin hrana.

Magneziul in bolile cardiace.

Constituie alaturi de potasiu principalul cation intracelular. Nivelul seric al magneziului este de 1,9-2,3 mEq la litru. Cresterea concentratiei magneziului extracelular produce scaderea excitabilitatii neuromusculare si o inhibitie a sistemului nervos central. Acest efect intereseaza si centri vasomotori si respiratori si explica depresiunile respiratorii care pot apare dupa administrarea intravenoasa a substantei.

Asupra aparatului cardio-vascular magneziul produce vasodilatatie si hipotensiune de scurta durata. Asupra inimii efectele sunt reduse in conditii clinice: bradicardie, urmata uneori de tahicardie, alungirea conducerii atrio-ventriculare si intraventriculare.

In terapia cardio-vasculara se utilizeaza sulfatul de magneziu solutie 20%, fiole de 10 ml, continand 2 g substanta. Administrarea se face intramuscular sau intravenos lent. Doza pe 24 ore este de 1-3 fiole. Sulfatul de magneziu este indica in urmatoarele situatii:

  1. Tahicardie paroxistica supraventriculara, substanta fiind eficienta in 30-50 din cazuri.
  2. Aritmii digitalice mai ales in extrasistole ventriculare frecvente cu cuplaj scurt, tahicardii bidirectionale si tahicardii supraventriculare cu bloc.

Administrarea sulfatului de magneziu, desi adesea eficienta, nu este complet lipsita de riscuri. Sunt semnalate accentuarea tulburarilor de conducere atrio-ventriculare si intraventriculare, extrasistole ventriculare.

  1. La pacientii care prezinta semne de hipomagnezie (fibrilatii musculare, tremuraturi) sau care au conditii favorizante pentru aceasta tulburare (ciroze hepatice, alcoolism, hipertiroidie, diureze intense, induse mai ales de mercuriale, alcaloza hipopotasiemica). Hipomagnezia favorizand toxicitatea digitalica, administrarea sulfatului de magneziu are valoare profilactica la pacientii digitalizati.
  2. In encefalopatia hipertensiva si in crizele eclamptice sulfatul de magneziu are efecte anticonvulsivant si hipotensor.

Substanta este contraindicata la pacientii anurici putand apare hipermagnezii periculoase.

Efectele secundare ale administrarii sulfatului de magneziu sunt valuri de caldura, greata, ameteli si rareori depresiunea respiratorie. Ultimul efect este inlaturarea prompta prin administrarea intravenoasa de calciu.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate