Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Faza exudativa a inflamatiei: extravazarea leucocitara


Faza exudativa a inflamatiei: extravazarea leucocitara


Faza exudativa a inflamatiei: extravazarea leucocitara

Marginatie si aderare. In timpul stazei vasculare (hiperemie pasiva) leucocitele( in special PMN si monocitele) incep sa se depuna pe suprafata endoteliului vaselor afectate(fenomenul de marginatie) . Leucocitele adera la endoteliu pregatindu-se    pentru migrarea in spatiul extravascular. Factorii chemotactici influenteaza, probabil, atractia leucocitelor la periferia vaselor iar staza in microcirculatie ajuta marginatia leucocitelor de-a lungul suprafetei endoteliale. Electronegativitatea membranei celulare si calciul au, un rol in aderenta leucocitelor la suprafata endoteliilor.

Diapedeza. Defineste migrarea leucocitelor din vasele sangvine. Leucocitele dezvolta pseudopode si trec fara a fi insotie de pierdere de lichid prin "gaps"-urile interendoteliale. PMNurile sunt primele care migreaza in afara vasului, au o viata scurta, de 24-48 ore si contin factori chemotactici pentru monocite. Monocitele urmeaza PMNurile la locul inflamatiei, aparent ca urmare a eliberarii de factori chemotactici de catre PMN. Dupa migrare monocitele sunt denumite histiocite sau macrofage. Toate leucocitele PMN, PME, PMB, limfocitele si monocitele migreaza in aceeasi maniera. Ocazional, diapedeza leucocitara este insotita de migrarea pasiva a hematiilor.

Chemotaxia. Este un proces de directionare a leucocitelor la nivelul leziunii. Leucocitele au pe suprafata membranei receptori pentru polipeptide si factori chemotactici. Intraleucocitar, sistemul microtubular si proteinele contractile ti actina(gelsolin si filamin) sunt marite. Locomotia este controlata de calciu si fosfoinozitoliFactori chemotactici:

pt PMNuri

proteaze bacteriene, solubile, care sunt factori cu GM mica, elaborate de organisme G+ si G-.

C5a activat de cascada complementului.

LTB4, alte produse ale caii lipooxigenazei si metaboliti ai ac arahidonic.

pt monocite-macrofage acestia includ:

C5a si C3a, LTB4, substante eliberate de bacterii, componente PMN, limfokine generate prin expunerea la antigen a limfocitelor sensibilizate, fragmente de fibronectina.

3) pt PME:
- sunt atrase prin reactie de HS imediata( anafilaxie),reactiile unor complexe imune si infestari parazitare. Factorul chemotactic este secretat de mastocite, PMBuri si limfokine sensibilizate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate