Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
HIPERTROFIA GLANDEI TIROIDE


HIPERTROFIA GLANDEI TIROIDE


HIPERTROFIA GLANDEI TIROIDE

Poate fi benigna (gusa) sau maligna (cancerul glandei tiroide). Gusa poate fi cervicala sau intratoacica. In gusa cervicala, radiologic, se observa opacifiere omogena net conturata, care ocupa partea interna a varfurilor pulmonare, se continua, in sus, cu opacifiere caracteristica de la nivel cervical.

Gusa intratoracica poate fi situata median, inaintea traheei, sau lateral, mai frecvent in partea dreapta a traheei, foarte rar inapoia traheei. In acest ultim caz, gusa impinge trahea si esofagul inainte.

Gusa intratoracica apare radiologic ca o opacitate de obicei de forma ovalara sau de trapez, cu baza mare superioara, cu marginile net conturate. Opacitatea se misca in timpul miscarilor de deglutitie si in tuse, impinge traheea inapoi, la dreapta sau la stanga. Uneori tiroida intratoracica se poate calcifica la exterior, cand se vede ca o opacitate intensa, calcara, de forma ovalara.Fig.92 Hipertrofia tiroidiana

Stroma maligna apare tot ca o opacitate cu contur difuz, situata in regiunea toracica superioara, cu o dezvoltare rapida. Si in acest caz, traheea si esofagul sunt deplasate. Cresterea rapida a tumorii este un semn important de malignitate. Examenul cu bariu al esofagului este necesar in toate tumorile situate in mediastin.

CT este utila pentru precizarea raportului tumorii cu elementele anatomice din jur, pentru decelarea adenopatiilor si a metastazelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate