Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
SEMIOLOGIA RADIOLOGICA A BOLILOR TORACELUI SI PLAMANULUI


SEMIOLOGIA RADIOLOGICA A BOLILOR TORACELUI SI PLAMANULUI


SEMIOLOGIA RADIOLOGICA A BOLILOR TORACELUI SI PLAMANULUI

Cutia toracica poate prezenta modificari de forma, de dimensiune sau modificari mixte de forma si dimensiuni.

Modificarile formei cutiei toracice ne pot da aspecte variate: torace cifotic, torace paralitic (fig. 21), emfizematos, astenic, asimetric, etc.

Fig.21. Hemitorace stang paralitic.Modificarile de dimensiuni pot fi simetrice si asimetrice.

Marirea cutiei toracice se caracterizeaza prin:

coaste orizontale si mai distantate

hemidiafragmele mai coborate

Micsorarea cutiei toracice se caracterizeaza prin:

coaste oblice sau apropiate

hemidiafragmele ridicate

Marirea sau micsorarea cutiei toracice poate fi localizata la un singur hemitorace si are caracterele descrise mai sus.

Coastele pot prezenta diferite variante anatomice: mai multe la numar, lipsa unei coaste, variate ca forma, etc, pot prezenta diferite modificari patologice sau pot fi rezecate chirurgical, modificari care se observa foarte usor pe radiografii.   

Plamanul. In functie de substratul anatomo-patologic, diferitele afectiuni pulmonare pot produce absorbtia unei cantitati mai mari de raze X, sau invers, absorbtia unei cantitati mai mici decat la plamanul normal. In primul caz apare voalul si opacitatile, iar in al doilea caz hipertransparenta care poate fi intinsa sau circumscrisa, cand apare sub forma de imagini transparente, rotunde, ovalare, liniare sau neregulate.

Voalul. Este o opacitate fina care se vede ca o discreta umbrire uniforma a transparentei pulmonare pe o zona mai extinsa, de diferite marimi. Substratul voalului poate fi dat de: afectiuni ale plamanului, ale pleurei, sau falsul voal dat de partile moi toracice. Voalul real se observa in acele afectiuni in care un numar redus de alveole sunt invadate de o serozitate, sau in cazul cand pleura isi modifica aspectul normal. Afectiunile care pot produce voal sunt: atelectazia pulmonra in stadiul incipient, congestia pulmonara, congestia pleurei la inceputul unei pleurezii, ingrosarea pleurei dupa o pleurezie, etc.

Voalul extrapulmonar poate fi dat de: muschii pectorali, opacitatile sanilor, tumori mari ale peretelui toracic (lipoame, sarcoame) sau pozitionarea defecta a bolnavului.

Opacitatile pulmonare sunt date de afectiuni pulmonare, pleurale sau toracice in care substratul anatomo-patologic produce o absorbtie importanta de raze , comparativ cu plamanul normal.

In plamanul normal alveolele si vasele pulmonare nu absorb decat o cantitate foarte mica de raze, de aceea imaginea radiologica ne apare ca o transparenta uniforma. In cazul cand aerul din alveole este inlocuit prin secretii sau procese neoformative, acestea absorb o mare cantitate de raze in functie de: grosimea procesului patologic, densitatea lui, intinderea, etc, si iau nastere una sau mai multe opacitati.

Opacitatilor li se descriu urmatoarele caractere: numar, localizare, forma, marimea, delimitarea, structura, intensitatea, raportul cu organele vecine.

Localizarea poate fi: segmentara, lobara, sa cuprinda un plaman, unilaterala sau bilaterala. In cazul in care bolnavul are efectuata o radiografie toracica numai in incidenta de fata, localizarea imaginii patologice trebuie facuta corespunzator regiunilor si zonelor pulmonare.

Forma opacitatii poate fi: rotunda, ovalara, triunghiulara, liniara, intinsa fara o forma geometrica precisa, etc.

    Fig. 22 Tipuri de opacitati pulmonare

Marimea poate varia:

-Opacitatile punctiforme au diametru de 1-1,5mm.

-Opacitatile micronodulare au diametrul de1,5-3 mm si din aceasta cauza nu se pot observa la examenul radioscopic ci numai pe radiografii bine executate. Aceste opacitati sunt localizate in campurile pulmonare medii, parahilar si catre baze, mai rar la varfuri. Ele se intalnesc mai frecvent in: TBC miliara, pneumoconioze, hemosideroza, etc.

- Opacitatile nodulare mici (nodulii de gradul II) au dimensiunea de 3-10 mm si pot apare in: bronhopneumonia banala, bronhopneumonia TBC, metastazele canceroase, pneumoconioze, etc.

- Opacitatile nodulare mari pot avea dimensiuni de la 1 cm, cand se mai numesc si noduli de gradul III, sau dimensiuni de 3-5 cm sau mai mult cand se numesc noduli de gradul IV.
De obicei, aceste opacitati au forma rotunda sau ovalara, sunt omogene si net conturate. Ele pot fi unice sau multiple si se pot gasi in evolutia a numeroase boli pulmonare: TBC pulmonar, metastaze, tumori benigne, cancer pulmonare periferic, etc.

- Opacitatile intinse pot fi date de afectiuni pulmonare sau pleurale. Ele intereseaza un segment, lob sau chiar un plaman intreg. Cel mai frecvent se intalnesc in pneumonia segmentara sau lobara, cancerul pulmonar forma lobara, TBC pulmonara lobara si segmentara, atelectazia pulmonara, pleurezia exudativa, etc.

Delimitarea (conturul) poste fi neta, difuza sau infiltrativa (invadanta).

Structura unei opacitati poate fi omogena sau neomogena.

Intensitatea unei opacitati depinde de grosimea ei, densitatea si numarul atomic al elementelor chimice din care este formata. Se descriu 3 categorii de intensitati ale opacitatilor si se compara cu o coasta neprinsa in leziune:

intensitate subcostala , este intensitatea acelei opacitati care apare ca un voal fin, prin care inca se mai vede desenul pulmonar al regiunii respective

intensitatea costala este aceea prin care se mai pot vedea coastele si vasele mari din hilul pulmonar.

intensitatea supracostala este intensitatea acelei opacitati care se aseamana cu opacitatea cordului si a mediastinului.

Raportul cu organele vecine: tesutul pulmonar vecin, mediastinul, coastele, diafragmul, etc., poate fi modificat sau nemodificat de opacitatile respective. Procesele patologice care radiologic apar ca opacitati pot produce aspiratia organelor vecine, ceea ce arata ca procesul patologic a produs o micsorare a teritoriului pulmonar invadat, sau invers pot impinge organele din jur, ceea ce arata ca procesul patologic produce marirea teritoriului pulmonar afectat.

Opacitatile liniare si trabeculare apar sub forma unor benzi opace, unele cu aspect liniar, iar altele mai groase cu aspect de trabecule. Ele pot fi produse de afectiuni pulmonare si pleurale. Opacitatile liniare apar in afectiunile pulmonare care intereseaza in special interstitiul pulmonar ca: pneumopatiile virotice, unele afectiuni cardiace, unele forme de TBC pulmonar, etc. ingrosarile pleurale pot apare pe filmul radiografic ca opacitati liniare sau trabeculare, daca bolnavul este examinat in pozitia in care ingrosarile pleurale sau scizura este ortograda fata de fascicolul de raze, de aceea ele apar numai intr-o anumita pozitie a bolnavului si nu se vad in alte pozitii.

Imagini radiologice prin exces de transparenta (hipertransparente pulmonare si imagini cavitare).

Aceste imagini apar atunci cand fascicolul de raze intalneste regiuni in care absorbtia este mai mica decat in tesutul pulmonar normal (mai mult aer si mai putine tesuturi).

Excesul de transparenta poate fi:

generalizat ca in emfizemul pulmonar

localizat sub forma de hipertransparente rotunde, ovalare sau tubulare.

Hipertransparentele     retunde pot fi unice sau multiple. Cele mai frecvente se intalnesc in TBC pulmonar, chisturile aerice, bronsiectazii, etc. Hipertransparente rotunde si tubulare pot fi observate si la normal, in cazul cand o bronhie este ortograda fata de fascicolul de raze. Acestea din urma sunt situate in regiunea hilara.

    Fig. 23 Imagini hipertransparente si mixte.

Imaginile mixte rezulta din asocierea opacitatilor cu transparentele. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de imagini hidro-aerice. Apar sub forma unei opacitati cu limita superioara orizontala, avand deasupra o transparenta. Aceste imagini se observa in numeroase boli ca: abcesul pulmonar partial golit, chistul hidatic partial golit, cancerul pulmonar excavat, caverna TBC partial umpluta, hidropneumotoraxul, etc.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate