Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
FIZIOLOGIA CONTRACTIEI MUSCULARE


FIZIOLOGIA CONTRACTIEI MUSCULARE


FIZIOLOGIA CONTRACTIEI MUSCULARE.

Centrii superiori (cortexul, diencefalul,trunchiul cerebral si cerebelul) determina si moduleaza nu numai activitatea moto-neuronului alfa ci si pe a celui gama care inseamna ca influienteaza permanent bucla gama. Centru superior au deci rol activ atat in miscarea voluntara cat si in ajustarea tonica, posturala a miscarii. Unitatea motorie este un complex neuro-miscular format din neuroni, axonul sau si totalitatea fibrelor musculare la care ajung terminatiile acestui axon.

Neuronul motor poate fi cel din cornul anterior medular (U.M.P.) unitate motorie periferica sau cel al nervilor cranieni motori.

Raportul dintre neuroni si numarul de fibre musculare pe care le inerveaza poarta numele de coeficient de inervatie al unitatii motoare. Acest coeficient este foarte variabil de la un muschi la altul. Sunt muschi cu raporturi mari de la 1 la 4. Dupa cum exista altii cu raporturi foarte mici de 1 la 100. Cu cat raportul este mai mare, adica un axon inerveaza mai putine fibre musculare acel muschi are o activitate mai diferentiata mai fina. Intr-o unitate motoare intra totdeauna acelas tip de fibre musculare (albe sau rosii). Toate fibrele musculare ale unitatii motoare se contracta in acelas timp. Punerea in actiune a unitatii motoare se derulaeza pa baza unei suite de procese complexe la nivelul celor 3 componente (corp neural, axoni si fibra musculara) avand ca rezultanta contractia musculara.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate