Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Piciorul stramb congenital


Piciorul stramb congenital
Piciorul stramb congenital

Piciorul stramb congenital se prezinta sub mai multe forme clinice. De la inceput medicul neurolog trebuie sa faca o diferentiere stricata intre formele malformative si deformatiile posturare. Diferentierea dintre cele doua categorii comporta urmatoarele:

incidenta este de 3,6 % pt malformatii si de 2 %a pt deformatiile posturare;

in malformatii structura piciorului este evident alterata, iar manipularile pasive nu duc la corectie in deformatiile posturare mobilizarile pasive, masajul, vibromasajul si alte proceduri posturare duc la rezultate bune
CLASIFICAREA PICIORULUI STRAMB CONGENITAL

picior varus echin congenital,

picior talus valgus congenital;

picior metatarsus adductus congenital;

picior convex congenital;

picior plat congenital;

1. PICIORUL VALUS ECHIN CONGENITAL - reprezinta aproximativ 85 % din totalitatea variantelor.

Bilateralietatea - se intalneste in 40, 50 de cazuri. Diagnosticul se pune inca din materniatate de medicul neo-natal.

SEMNE:

- astragalul si calcaneul este plasat in supinatie si valg;

- Supinatie sau inversie;

- valg (dus inauntru);

- echin- cand piciorul este asociat si cu flexie plantara.In acest caz tendonul lui Ahile este scurtat;

TRATAMENT:

Se incepe precoce de kinetoterapeut inca din primele zile dupa nastere. Dupa externarea din maternitate copilul este internat in sectia de ortopedie infantila unde este preluat de kinetoterapeut pt tratament pe o durata de 10, 15 zile. Tratamentul poate fi conservator sau chirurgical in functie de forma structurala sau nestructurala.

OBIECTIVE:

- asulpizarea;

- alungirea elementelor contractate;

- corectia partiala a deformatiilor in vederea facilitarii corectiei chirurgicale;

MIJLOACE:

- masaj regional;

- manipulari pasive de corectie de 2, 3 ori pe zi (durata sedintei 10, 15 min, max 20 min);

fixare in benzi adezive intre sedintele de kinetoterapie pe durata nocturna (o face medicul sau kinetoterapeutul);

Dupa 10 zile de manipulari pasive, medicul ortoped decide daca trebuie sa aplice cizme inalte pentru 2, 3 saptamani dupa care se degipseaza si se reia kinetoterapia. Alteori medicul ortoped nu aplica gips de corectie si indica confectionarea de ghete ortopedice reglabile.

Ghipsurile pot fi 1, 2 si chiar 7 in functie de gravitatea deformatiei, medicul ortoped poate aplica 1 sau chiar mai multe ghipsuri. Intre gipsuri se recomanda kinetoterapia. Daca tratamentul descris nu da rezultate se va interveni chirurgical. Prin aceasta metoda se va incerca in urma unor radiografii reasezarea arhitecturii scheletice a piciorului stramb. Aceasta reasezare se realizeaza cu materiale de osteosinteza. De recomandat ca acesti copii in momentul in care vor incepe mersul sa fie incaltati cu incaltaminte cu talpa tare, staif si bombeu tare, cu siret in 4, 5 gauri. Aceste caractere ar trebui sa le aiba orice incaltaminte al oricarui copil sanatos.

2.PICIORUL TALUS VALGUS CONGENITAL: - se caracterizeaza prin flexia dorsala accentuata a piciorului. Tendoanele antarioare sunt scurtate, flexia plantara nu atinge 90. de remarcat ca aceasta forma de picior se asociaza de multe ori cu malformatia luxanta a soldului, de aceea subiectii cu picior stramb trebuie trimisi pentru ecografie de sold.

TRATAMENT:

Cat mai precoce si in aceasta forma kinetoterapia are rol major, de multe ori chiar vindeca, ne mai fiind nevoie de ortoped.

OBIECTIVE:

- asuplizarea partilor moi;

- alungirea tendoanelor contractate, scurtate pe fata anterioara a gambei;

- scurtarea tendonului ahilian;

- tonifierea musculaturii plantare;

Daca aceasta forma de picior stramb nu e tratata copilul ajunge sa mearga pe calcaie.

MIJLOACE DE REALIZARE:

- masajul;

- vobromasaj cu aparate de mica frecventa pentru copii;

- mobilizari pasive de 2, 3 ori pe zi;

- posturari cu benzi elastice intre sedintele de kinetoterapie;

- daca kinetoterapia e efectuata de 2, 3 ori pe zi se poate inlatura interventia chirurgicala. Daca nu se poate trata prin kinetoterapie sa apeleaza la cizme inalte.

3.PICIOR METATARSUS ADUCTUS CONGENITAL: - piciorul este adus spre interior. Este o forma ceva mai rara. Mai des este intalnita atitudinea posturala de adductus a antepiciorului. Daca la adductus se asociaza si o componenta de supinatie varianta primeste denumirea de MATATARSUS VALGUS.TRATAMENT:

Incepe pecoce prin manipulari urmate de imobilizari gipsate. Corectia se realizeaza frecvent daca tratamentul este precoce. Daca tratamentul este intarziat chirurgria rezolva situatia.

4.PICIORUL CONVEX CONGENITAL: -se mai numeste si astragal vertical congenital sau picior plat valg congenital. Caracteristic este pozitia de echin al astragalului si luxatia astragalo-calcaneo-scafoidiana. Flexia plantara si supinatia antepiciorului nu este posibila. Tratamentul conservator incepe precoce si este reprezentat de kinetoterapie si mijloacele adaptate. Daca nu se obtine redresarea de kinetoterapeut se recurge la tratamentul chirurgical

MIJLOACE:

-masaj;

-manipulari pasive;

-vibromasaj;

-posturari in aparate ghipsate.

5.PICIORUL PLAT CONGENITAL: - bolta plantara in cadrul piciorului plat este cazuta stearsa uneori si de cele mai multe ori in valgum.

CAUZE:

- origine congenitala;

- rahitism;

- paralizii musculare(plat neurologic);

- traumatisme;

- de natura functionala(prin suprasolicitare functionala);

CLASIFICARE:

- gradul 1 se manifesta prin discreta indepartare a marginii interne de sol a plantei;

- gradul 2 marginea interna este rectilinie fata de sol;

- gradul 3 marginea interna este convexaprin bombarea capului astragalului.

Aprecierea boltii plantare se apreciaza prin radiografie sau amprenta plantara efectuata cu plantograful.

DIAGNOSTICUL se pune de catre ortoped. De cele mai multe ori ortopedul recomanda inceperea tratamentului dupa varsta de 3 ani, considerand ca de la aceasta varsta se poate colabora cu copilul.

TRATAMENTUL:

- prin mijloace active si pasive;

- tratamentu activ are ca obiectiv: - tonifierea musculaturii plantei;

- ameliorarea partii de sustinere a baltii plantare;

- dezvoltarea si mentinerea mobilitatii articulare (a.Tibiotarsiana);

- reeducarea mersului;

MIJLOACE:

- masaj pe muschii gemeni si planta;

- vibromasaj plantar;

- miscari pasive pentru articulatia tibiotarsiana in toata biomcanica ei;

- flexia pasiva a antepiciorului pe planta;

- miscarea de storsul rufelor;

- rulatul talpilor pe un baston;

- rulatul pe un stiulete de porumb cu graunte pe el;

- rulatul pe un bat crestat;

Toate aceste miscari pasive constitue mijloace de tratament pentru copii pana la 3 ani.

MIJLOACE ACVTIVE:

- mers pe varfuri sustinut de membrul superior;

- ridicari pe varfuri si mentinere pe varfuri (Putem realiza acest lucru la copilul pana in 3 ani atarnandu-i jucarii la o oarecare inaltime)

- din pozitia sezand pe un scaun adunarea unui prosop prin flexia degetelor. Putem aseza la capatul opus talpilor o greutate;

- mersul pe nisip;

- simularea incaltarii ciorapilor ajutat de celalalt picior prin flexia degetelor;

Piciorul plat care prin tratament conservator nu da rezultate trebuie trimis la ortoped si acesta va hotara daca trebuie operat sau nu.

PICIORUL PLAT LA COPIL:

METODE DE DEPISTARE si aprecierea evolutiei piciorului plat (plantograma):

Aprecierea evolutiei, corectarii piciorului plat se realizeaza pe baza plantogramelor. Acestea se recomanda a fi efectuate periodic la intervale de 3 4 luni. Folosirea unui indice matematic de evaluare a aplatizarii boltii plantare este simplu de realizat. Astfel pe amprenta talpilor se traseaza o linie longitudinala care marcheaza axul labei piciorului, notata cu A si a doua care marcheaza tangential limitele interne a boltii plantare notate cu B. la nivelul de maxima curvura a boltii plantare se trage apoi o linie orizontala notata ci C. Aceasta va evidentia in raport cu axul medial A distanta in mm de la marginea externa a labei piciorului pana la linia ce traseaza limita boltii plantare (a) precum si distanta (b) ramasa de la aceasta limita si pana la linia tangentiala interna. Calculul indiceului plantar se realizeaza facand raportul dintre distanta de contact cu solul al plantei (a) si cea ramasa libera pana la linia tangentiala interna (b). bolta plantara se considera normala atunci cand valorile (a) si (b) sunt sensibil egale dand un indice apropiat de cifra 1. cand raportul valorii tinde spre valori subunitare, piciorul se apreciaza scobi, iar cand valorile sunt supraunitare scoate in evidenta piciorul plat.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate