Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Pregatirea preoperatorie a colonului


Pregatirea preoperatorie a colonului
PREGATIREA PREOPERATORIE A COLONULUI

Colonul reprezinta un imens rezervor de bacterii, care in conditii normale este separat de restul organismului prin intermediul mucoasei colice. Obiectivul principal al acestei pregatiri este acela de a opera pe un intestin gol si cat mai putin septic. Timpul necesar pregatirii variaza dupa metode intre 4-8 zile.

Materiile fecale ale speciei umane contin 109 - 1010 bacteroides fragilis/gram de materii fecale, in timp ce colibacilii aerobi se gasesc in numar de 106 -108/gram.

Alte microorganisme prezente in materiile fecale sunt: lactobacilii aerobi si anaerobi, bifidobacilul, proteus, pseudomonas, clostridium, streptococ si stafilococ.
Pregatirea preoperatorie a colonului se face prin: dieta, evacuare mecanica a intestinului, tratament antimicrobian.

În urgenta, pregatirea mecanica a colonului consta in lavajuil anterograd cu o solutie salina izotona pe o sonda plasata in cec prin baza apendicelui sau ileonului terminal. În portiunea terminala a intestinului gros se recolteaza lichidul de spalatura printr-un tub larg de plastic intr-un vas colector.

Aceasta metoda permite, in urgente, efectuarea interventiilor chirurgicale intr-un singur timp.

Dieta

Dieta trebuie sa fie fara rezidii. Scopul regimului preoperator este de a asigura bolnavului o alimentatie cu aport caloric suficient si asimilabila in intregime la nivelul intestinului subtire. Aceasta alimentatie va imbuiatati starea de nutritie a bolnavului punand in repaus functional intestinul gros.

Evacuarea intestinului

Golirea mecanica a colonului prin eliminarea materiilor fecale, a avut drept rezultat descresterea ratei de mortalitate si de morbiditate a bolnavilor operati pe colon. În caz de boli neobstructive ale colonului, pregitirea mecanica este redusa la 48-72 ore, pe langa o dieta saraca in rezidii.Metoda Fortrans se utilizeaza cu 24-36 ore inainte de operatie. Fotrans este o solutie de polietilenglicol (PGF4000) sau macrogol 4000. Solutii este neresorbabila si contine NaCl, Na2S04, KC1, NaHC03 si PGE4000. Prezinta urmatoarele avantaje:

-nu modifica parametrii biologici;

-nedegradabil, necatabolizat de flora intestinala;

-asigura vacuitatea intregului colon;

-reduce numarul de zile preoperatorii.

Se folosesc 3-4 pungi de Fortrans pulvis in 3-4 litri de apa. Starile subocluzive necesita efectuarea unei colostomii postoperatorii. Golirea totala a colonului este deosebit de importanta deoarece s-a constatat ca rezidiile de fecale au potential pentru infectii chirurgicale.

Profilaxia complicatiilor infectioase se face prin administrarea pre-, intra- si postoperator a unei doze de cefalosporina de generatia III.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate