Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CORINEFORME


PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CORINEFORME


PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CORINEFORME

Erytrasma

Definitie .Erythrasma este o infectie a pielii usoara, cronica, localizata superficial, produsa de un grup de bacterii corineforme aerobe strans inrudite, cunoscute de obicei ca Corynebacterium minutissimum.

Etiologia nu a fost complet elucidata. Par sa fie putine dubii ca organismele responsabile sunt membrii frecventi ai florei normale, cel putin intre degetele de la picioare , si ca o schimbare in relatia gazda- parazit duce la dezvoltarea de erytrasma clasic. Un factor de predispozitie este clima calda si cea umeda. O varietate de erytrasma care afecteaza axilele, pliurile inframamare si zone mari de pe trunchi este comuna in special femeilor obeze de culoare.Clinic . Erytrasma, asa cum a fost detectata prin examinare luminoasa de Wood, afecteaza despicaturile dintre degete, mai mult decat alte locuri. Apare in mod obisnuit in arcade, axile, si in .. Intergluteale si submamare.

La incheieturile picioarelor afecteaza zona unuia sau a ambelor coapse in contrast cu scrotul. Leziunile sunt de forma neregulata si marginite, la inceput sunt rosii dar mai tarziu devin maro. Noile leziuni sunt moi, dar leziunile vechi pot sa fie dungate sau vizibil solzate. In forma generalizata,placile marginite brusc, rosii - maronii, pot acoperi zone extinse de pe trunchi si membre.

In climatele temperate, cele mai multe leziuni sunt fara simptome, dar in special la tropice, initierea leziunilor de pe incheieturile picioarelorpot duce la prurit si lichenificare.

Diagnostic diferential

Pitiriazis versicolor- este cel mai des confundat cu erytrasma, dar apare predominant pe trunchiul superior si leziunile individuale sunt mici dar nu eritematoase.

Este dificil de diferentiat erytrasma de la despicaturile dintre degete de tineea pedis sau infectia cu Candida , dar ca si in toate varietatile de erytrasma, prezenta fluorescentei rosu - coral sub lumina lui Wood este diaqnostica. Deoarece multi pacienti au avut atat tineea pedis cat si erytrasma, examinarea micologica este importanta.

Fluorescenta sub lumina lui Wood

Fluorescenta rosu-coral cu lumina lui Wood este atribuita coproporfirinei III si sugereaza clar erytrasma, desi nu indica in mod necesar o infectie activa.

Fluorescenta roza este demonstrata in unele tumori necrotice si pe limba normala unde nu este produsa aparent de corineforme. Este vazuta in despicaturile foliculare ale pielii normale ale fetei si trunchiului superior, unde corinebacteriile si propionibacteriile sunt cauze probabile ale afectiunii. In incheieturile picioarelor si axile, acanthosis nigricans poate prezenta o fluorescenta de un roz stralucitor datorata colonizarii numeroase cu corineforme fluorescente.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate