Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Necroza de coagulare si de lichefactie


Necroza de coagulare si de lichefactie


Necroza de coagulare si de lichefactie

Necroza de coagulare sau ischemica apare in organele cu circulatie terminala prin incetarea subtila a functiei bazale a celulelor. Datorita blocarii enzimelor, inclusiv a celor hidrolitice, disolutiile tisulare nu mai apar si initial se pastreaza contururile celulare, cu distrugeri nucleare si aspect tulbure al citoplasmei. Pe viscere apare necroza uscata sau infarctul, pe extremitai denumirea este gangrena uscata, iar pe creier apare necroza de lichefactie sau ramolismul.

M: este patognomonic aspectul palid central in zona de necroza si hiperemia periferica vicariana. Teritoriul de necroza de coagulare este alb - cenusiu in miocard, rinichi, splina, sau rosu, hemoragic fie in organe cu circulatie dubla, fie in organe cu circulatie colaterala abundenta.Necroza de lichefactie sau de colicvatie este caracterizata de inmuierea celulelor tesutului care devine o pasta/zeama, datorita fie unui tesut bogat in enzime hidrolitice din celulele moarte, fie lizozomilor leucocitelor. Cuprinde necroza de lichefiactie cerebrala (ramolisment alb, rosu si galben), abcesul si gangrena umeda a extremitailor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate