Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Masajul Shiatsu


Masajul Shiatsu


Masajul Shiatsu

Shiatsu, se traduce literal, 'exercitare de presiune asupra punctelor-cheie', si se poate situa pe acelasi nivel cu dialogul, in masura in care presiunea exercitata asupra anumitor parti ale corpului ofera posibilitatea de a primi si de a transmite informatii.
Shiatsu este un stil de masaj fondat in Japonia prin combinarea de tehnici de masaj oriental cu notiuni moderne de anatomie si fiziologie din medicina moderna. Se poate spune ca este acupunctura fara ace. El s-a raspandit ulterior cu rapiditate in Statele Unite si Europa, datorita succesului sau, pentru ca echilibreaza psihic si emotional, avand efecte deosebite in prevenirea, alinarea sau vindecarea unor suferinte de natura fizica. Shiatsu consta predominant in tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul in punctele de acupunctura. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, tehnici de eliberari neurocraniene si tehnici din masajul clasic suedez. Prevenirea si intretinerea sanatatii constituie sintagmele-cheie ale filozofiei Shiatsu; fiinta umana are capacitati native si ancestrale care ii permit sa-si reechilibreze energiile, acestea putand fi stimulate si prin presiunile specifice tehnicii shiatsu.
Shiatsu se recomanda atat omului sanatos, dar care este preocupat de prevenirea aparitei unor boli, cat si celui bolnav. Numarul tratamentelor se stabileste in functie de fiecare individ in parte. Pentru afectiunile mai grave sau cronice se recomanda tratamente timp de cateva saptamani. Eficienta tratamentului este direct proportionala cu atitudinea, conceptiile si stilul de viata, regimul alimentar, etc.
Shiatsu are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afectiuni ca tendinitele, intinderile musculare, migrenele, durerile de gat si de umeri, sciatica, durerile de spate, durerile artitice (articulare), tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, problemele circulatorii, problemele legate de stress, constipatia, anxietatea, oboseala cronica, stresul. Dupa cum vedeti sunt probleme frecvente si aparent "banale", dar pentru care medicina clasica este uneori ineficienta.
Tratamentele shiatsu sunt relaxante datorita presiunii aplicate bland. Intensitatea presiunii este ajustata in functie de persoana, astfel incat confortul sa fie maxim. Zonele tensionate pot fi usor dureroase in timpul tratamentului, insa dupa aplicarea presiunii durerea este mult ameliorata sau chiar eliminata.
Qi-ul (sau ki, in japoneza)
Degetele practicianului de shiatsu, precum acul celui care practica acupunctura, urmaresc atingerea qi-ului.
Medicul chinez Liang spune: 'Conceptul qi este nelimitat. Orice miscare, mai restransa sau mai ampla, de scurta sau de lunga durata, rapida sau lenta, este determinata de qi. Atunci cand qi-ul se concentreaza o numim materie, iar atunci cand se disperseaza o numim spatiu. Atunci cand qi-ul se reuneste o numim viata, iar cand se disperseaza o numim moarte. Atunci cand circula o numim sanatate, iar cand stagneaza boala."

Meridianele
In Shiatsu se intervine prin apasari ale degetului mare sau ale intregii maini, de-a lungul anumitor 'trasee' specifice, numite meridiane.
Dintre nenumaratele canale de transmitere si circulatie a anumitor energii in corp, in Shiatsu sunt abordate douasprezece meridiane principale. Acestea se disting prin proprietatile lor energetice, ce guverneaza functionarea organismului. Cele douasprezece meridiane sunt situate perfect simetric, in partea dreapta si in cea stanga a corpului.

Traiectul meridianelor
Cum in Shiatsu presiunile exercitate asupra unui meridian influenteaza o anumita functie organica, ele solicita, in aceeasi masura, si tesuturile traversate de acest meridian, precum si alte organe.
Fiecare meridian are un traiect superficial si unul profund, Shiatsu practicandu-se pe traiectul de suprafata.

Punctele de acupunctura
De-a lungul fiecarui meridian, exista un numar variabil de puncte deosebit de receptive, numite puncte de acupunctura; asupra catorva dintre ele se insista in Shiatsu. Fiecare punct are un nume, care, adesea, ii denota utilitatea. In paralel cu numele chinezesc sau japonez, le corespund si numere ce formeaza un cod international in acupunctura.

Un flux unic si neintrerupt
Daca Shiatsu se practica pe suprafata intregului corp, adica pe toate meridianele, indiferent de boala ce a atins corpul sau o parte a sa, acest lucru se intampla in vederea stabilirii unei comunicari neintrerupte intre meridiane, organe, tesuturi si starea psihica. Adresandu-se, sistematic, fiintei in totalitatea sa, Shiatsu regleaza fluxul energetic: datorita presiunii, zonele 'vide' sau slabe vor fi tonifiate, iar zonele 'in plenitudine', sau prea tonice, vor fi temperate.

Meridianele si functiile organice
Fiecare meridian este, intrucatva, proiectarea sau manifestarea unei functii organice la periferia corpului. Prin urmare, o tulburare functionala organica va afecta meridianul corespunzator si va fi perceputa prin atingere.

Tesuturile
Conform legii corespondentelor celor cinci transformari, teorie fundamentala in medicina traditionala chineza, fiecare organ hraneste un tesut al corpului: pielea, tesuturile musculare, conjunctive, osoase etc. Altfel spus, calitatile substantiale si functionale ale unui tesut depind, in mare parte, de eficacitatea functionala a unui organ. Presopunctura are menirea de a ameliora calitatea si eficienta acestor tesuturi

Fazele unui masaj shiatsu complet
O sedinta completa de Shiatsu se desfasoara dupa cum urmeaza:

Faza 1: masajul shiatsu al spatelui si al picioarelor
Pacientul fiind intins pe burta, practicati un shiatsu al spatelui, al picioarelor si al labelor picioarelor.

Faza 2: masajul shiatsu al unei intregi laturi a corpului
Cu pacientul stand pe o parte, efectuati un shiatsu pe o parte a corpului, a gatului, a bratului, pe o parte a spatelui si a picioarelor. Faza 2 se repeta si pe cealalta parte.

Sedinta completa se efectueaza intr-o ora. Chiar daca in Shiatsu nu lucram decat cu mainile, simplitatea mijloacelor isi dovedeste eficienta gratie tratamentului global aplicat corpului, printr-o abordare mereu mai subtila, ce rezulta din diferitele reveniri asupra aceleiasi zone.

Locul sedintei de Shiatsu
Shiatsu prezinta avantajul de a putea fi practicat aproape oriunde.
Ideal este sa dispuneti de o incapere speciala pentru shiatsu sau de un loc amenajat in acest sens. Shiatsu e rareori practicat in spatii deschise, in natura. Nu exista nici o contraindicatie in acest sens, insa atunci cand se lucreaza in aer liber, simturile sunt mai solicitate, ceea ce afecteaza si puterea de concentrare.

Shiatsu se practica pe sol
Acest procedeu nu e promovat in Occident doar pentru a da un aer exotic sedintei! Aceasta pozitie, prin diferitele puncte de lucru pe care le ofera solul (degetele de la picioare si genunchii), faciliteaza utilizarea puterii energetice a abdomenului.

Supranumit si Calea echilibrului, Shiatsu completeaza fericit remediile medicinei moderne, precum fizioterapia, homeopatia, filoterapia sau chiar psihoterapia, mentinand starea de sanatate prin unitatea si armonia ansamblului corp-spirit-inima.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate