Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
IZMA BROASTEI - tratamente naturiste


IZMA BROASTEI - tratamente naturiste


IZMA BROASTEI

-Mentha aquatica-

Planta erbacee, perena, intalnita prin locuri apatoase, dar mai ales in ape lin curgatoare si ape statatoare adanci pana la 2 m. Se mai numeste: bolejnita, buruiana dracului, izma apei, izma porceasca, izma neagra.

Raspandire: in Europa, Asia, Africa, America si Delta Dunarii.

Rizom subtire cu internodii lungi. Tulpina ascendenta, simpla sau ramificata fin paroasa inalta de 10-120 cm. Frunze ovate, ovat-eliptice, eliptice sau alungit eliptice, usor serate pe margine. Flori violet deschis, rosii-liliachii, rar albe sau grupate in verticele, capituliforme, caliciul tubulos prevazut cu dinti lanceolati, corola paroasa, androceu cu 4 stamine ce ies afara din corola, cu stil lung, mai lung decat corola, terminat cu un tigmat bifurcat.

Inflorire: Iulie-octombrie.

Fructe: Nucule ovoide, brune deschis.

Recoltare: Frunzele (Menthae aquaticae folium) sau partile aeriene ale plantei (Menthae aquaticae herba) se recolteaza daca este posibil numai din ce exista deasupra apei.Uscare: La soare in strat subtire sau la umbra in poduri acoperite cu tabla. Se mai pastreaza in pungi de hartie.

Compozitia chimica: Partile aeriene contin: ulei volatil, colina, tanin, acizi grasi, zaharuri, principiu amar, substante antibiotice, saruri minerale.

Bioterapie: Partile aeriene ale plantei au proprietati terapeutice in medicina umana si veterinara. Principiile active din uleiul volatil (mentona, mentofuran, fitosterine) precum si din restul substantelor li se atribuie proprietati bacteriostatice, carminative, sudorifice, antispasmodice, antidiareice, diuretice, antireumatice. Impiedica inmultirea bacteriilor, favorizeaza eliminarea gazelor din intestin, favorizeaza sudoratia, diminueaza su impiedica spasmul musculaturii netede de la intestine, impiedica diareea si normalizeaza tranzitul intestinal, favorizeaza eliminarea urinara sau amelioreaza durerile reumatice. Planta este folosita pentru tratamentul colicilor abdominale, meteorismului, tahicardiei, urticariei si ca aromatizant.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate