Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» HIPNOTICE


HIPNOTICE


HIPNOTICE

Barbiturice

Nebarbiturice



Hipnotice cu nucleu chinazolinic

1. Barbituricele sunt cele mai folosite sedative hipnotice in tratamentul anxietatii, nevrozelor, tulburarilor de somn si ca preanestezice.

Etiologia intoxicatiei: pot sa dea intoxicatii accidentale si in scop de suicid, singure sau in asociatie cu tranchilizante( benzodiazepine si alte deprimante centrale).

Folosirea cronica si abuziva da farmacodependenta.

Farmacocinetica: patrund in organism pe cale digestiva sau parenterala, absorbtia se face la nivelul tractului gastro - intestina, la nivelul stomacului, intestinului subtire si a colonului. Se fixeaza la nivelul SNC pe creier si tesutul adipos. Barbituricele traverseaza rapid bariera placentara. Biotransformarea are loc aproape total sau partial in functie de doza prin: reactii de oxidare, decarboxilare, dezalchilare.

Barbituricele cu activitate farmacologica cea mai mare sunt cele mai toxice prin deprimarea progresiva a SNC, datorita unui efect direct, efectele sunt greu de diferentiat

la doze mici.

Barbituricele au actiune anticonvulsivanta, sedativa si relaxanta asupra muschilor. Scad oxigenul din tesuturi, din SNC, inhiba oxidarea glucozei. Alcoolul potenteaza actiunea barbituricelor, ducand la coma si moarte.

Simptomatologia intoxicatiilor. Semnele clinice sunt in functie de doza, durata de actiune si uzura organismului. Barbituricele cu durata mai scurta de actiune sunt mai toxice decat cele cu durata lunga de actiune. Manifestarile graduale ale intoxicatiei acute trece prin mai multe stadii: - o stare de alerta, apoi o stare de deprimare, o stare de stupoare, incepe primul stadiu de coma, stadiul II cand este constient si sensibil la stimulii durerosi. Stadiul III - pacientul este insensibil la stimulii durerosi si coma de gradul IV cand se instaleaza apneea si insuficienta respiratorie, scade presiunea sanguina si se instaleaza decesul.



Accidentul toxic major in intoxicatia acuta cu barbiturice este deprimarea respiratiei ce determina moartea. Intoxicatia cronica se caracterizeaza prin toleranta farmacocinetica, prelungirea tratamentului cu doze crescande duce la instalarea obisnuintei si a dependentei. Prelungirea tratamentului poate sa produca anxietate, insomnie, neliniste, ameteli, greturi, varsaturi, tremuraturi, convulsii. La intreruperea brusca se declanseaza sindromul de abstinenta care e dependenta fizica si psihica a organismului si se manifesta prin astenie, tremuraturi, convulsii, delir.

Tratamentul : in cazul intoxicatiilor acute se fac spalaturi gastrice cu suspensie de carbune, hemodializa si diureza alcalina, perfuzii cu ser gluconat sau ser fiziologic, administrarea de antidoturi( excitante ale SNC). In coma profunda se recurge la reanimare si terapie intensiva. In intoxicatia cronica se inlocuieste barbituricul cu un altul, se micsoreaza doza, se mareste intervalul de administrare, se recurge la un hipnotic nebarbituric( bromurile).

2. Hipnotice nebarbiturice: Bromoval - actiunea toxica si simptomatologia sunt asemanatoare intoxicatiei cu barbiturice.

3. Medicamente cu nucleu chinazolinic: - Metaqualona - hipnotic cu actiune mai lunga decat a barbituricelor. Poate da intoxicatii accidentale prin supradozare terapeutica si intoxicatii intentionate in suicid.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate