Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
SANATATE PRIN REFLEXOTERAPIE


SANATATE PRIN REFLEXOTERAPIE


SANATATE PRIN REFLEXOTERAPIE

CUPRINS

I PREFATA

II REFLEXOLOGIA

III REFLEXODIAGNOSTICUL

IV REFLEXOTERAPIA

V CAUZELE DEPUNERILOR TOXICE IN ZONELE REFLEXE

VI BENEFICIARII REFLEXOTERAPIEI

VII MASAJUL MANUAL

VIII    DURATA SI ORDINEA MASAJULUI

IX    REACTII POSIBILEX    MASAJUL PRIN CALCARE

XI    ALTE MIJLOACE DE INTARIRE A ORGANISMULUI

XII AVANTAJELE REFLEXOLOGIEI

XIII    STAREA PSIHICA A BOLNAVULUI - PUTEREA GANDULUI

XIV GHID TERAPEUTIC AL AFECTIUNILOR PE APARATE

XV ALCOOLISMUL

XVI TABAGISMUL

XVII CONSUMUL ABUZIV DE MEDICAMENTE

XVIII ALTE METODE DE ELIMINARE A TOXINELOR DIN ORGANISM

XIX INDEX ALFABETIC AL UNOR AFECTIUNI CE BENEFICIAZA DE MASAJ REFLEXOTERAPEUTIC

XX PLANSE CU ZONE REFLEXOGENE

BIBLIOGRAFIE

I. Prefata

DIAGNOSTICARE SI TRATAMENT PRIN REFLEXOTERAPIE

Continutul cartii reprezinta o imbinare, prin complementariere, a rezultatelor deosebite obtinute in practicarea reflexologiei de catre domnul ION CHIRUTA, asistent medical principal, specialist in reflexoterapie si presopunctura, pe parcursul a 15 ani, cu avizul Ministerului Sanatatii, pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor gastro-intestinale, hepato-biliare, renale, reumatice, cardio-vasculare, osteo-articulare, endocrine, oftalmologice, O.R.L., sinuzite, dureri de cap de diverse cauze, spondiloze cervicale, dereglari ale sistemului imunitar, nevralgii, tulburari de menstruatie, impotenta sexuala, frigiditate, oboseala, perturbari fiziologice curente etc. si concluziile unor indelungate cercetari intreprinse de domnul profesor doctor in matematica VASILE POSTOLICA, ca beneficiar al efectelor nebanuit de binefacatoare ale acestei foarte vechi metode chinezesti de diagnosticare si tratament, cu o existenta de peste 5000 de ani.

Si, cum in orice organism viu nu exista suferinte de ordin organic care sa nu fie determinate sau sa nu determine modificari fiziologice negative, socotim ca lucrarea de fata va fi utila tuturor celor decisi sa previna si sa-si aline suferintele prin reflexoterapie, dat fiind fundamentul stiintific solid confirmat de stiinta care retine, din nou, atentia asupra sanatatii oamenilor, a perturbarilor circulatiei sangvine prin rapiditate in diagnosticarea unui pacient (15-30 de minute) si completa lipsa de toxicitate a tratamentului.

Astfel, cartea apare si ca un ghid terapeutic, limpede pentru oricare dintre noi, in scop profilactic sau ori de cite ori suportam consecintele unor dereglari functionale, deoarece contine notiuni despre bolile tratate, descrierea ampla a tehnicilor folosite si harta generala, respectiv pe afectiuni, a punctelor reflexe. Fiecare om isi cunoaste, cel putin intuitiv, limitele de functionare biologica, pentru ca stie cu precizie sa spuna cand se simte rau si cand se simte bine. Iar in medicina este imperios necesar sa se respecte magnificul dicton Primum non nocere (Mai intii de toate, a nu vatama); or, reflexoterapia respecta intrutotul acest dicton, fiind o metoda fara absolut nici un risc pentru pacient in diagnosticare si tratament.

Tot ceea ce se expune in aceasta carte este in acord perfect, deci se poate practica simultan, atat cu tratamentele stiintifice, pe baza de plante medicinale, cat si cu cele medicamentoase prescrise de medici competenti, deoarece prin tehnicile reflexologice prezentate, aplicate cu rabdare si perseverenta, se elimina din organismul uman deseurile toxice, se imbunatateste circulatia sangvina, se intareste sistemul imunitar al bolnavului, deci se tinde catre recuperarea functiei, respectiv a organului afectat de boala.

Chiar practicata profilactic, reflexoterapia mentine sanatatea tuturor celor ce o folosesc cu incredere, deoarece previne si chiar vindeca fara medicamente. Practica curenta a dovedit ca afectiunile fiziologice sunt tratabile prin reflexoterapie in proportie de 85-90 %, iar cele organice intr-un procent care depaseste 60 %. In cadrul lucrarii cititorul va gasi si alte metode lipsite de toxicitate, care si-au dovedit eficacitatea in prevenirea si tratarea unor afectiuni cotidiene.

Principala intentie a autorilor este de a pune la dispozitia omului obisnuit care, supus stressului zilnic, uita de comuniunea cu Universul si de convorbirea permanenta cu Dumnezeu, remedii reflexoterapeutice pentru a preveni, respectiv atenua totdeauna si chiar vindeca definitiv afectiuni diverse, fiind convinsi ca aplicarea tehnicilor reflexologice reprezinta modalitati concrete prin care orice om interesat de ingrijirea sanatatii poate deveni unul dintre cei mai buni medici ai propriului organism.

Bibliografia contine numai o parte din materialul pertinent consultat privind metode netoxice de diagnosticare si tratament.

Autorii vor fi receptivi la orice sugestie menita sa imbunatateasca continutul lucrarii si multumesc cu aleasa gratitudine tuturor celor care si-au adus contributia la aparitia acestei carti.

Dr. Pavel Radasanu

Piatra-Neamt, 10 iulie 1995

II. REFLEXOLOGIA

Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului, in general la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Organele sunt componente inseparabile in ansamblul organismului uman, avand legatura vasculara si energetica directa cu zonele corespunzatoare reflexogene. Astfel, se cunosc zone de proiectie la nivelul picioarelor, mainilor, coloanei vertebrale, limba, urechi, intestin gros. Indraznim sa propunem si subliniem aici ipoteza duala, potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ, care la randul lui se gaseste proiectat in orice punct al organismului, identificarea stiintifica neputandu-se inca efectua cu tehnicile actuale.

Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul caruia se regleaza relatiile dintre organe si se stabilesc relatiile intre organism si mediul inconjurator.

Componentele principale ale reflexologiei sunt:

a) - reflexodiagnosticul

b) - reflexoterapia

III. REFLEXODIAGNOSTICUL

Consta in reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene.

Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent, palpand zona reflexogena a lui, zona foarte bogata in terminatii nervoase si vasculare.

In caz de suferinta sau dereglari, punctele reflexe devin sensibile, respectiv dureroase la palpare, fiind sesizate de pacient si diagnostician. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. Este absolut necesar sa se faca o examinare atenta, deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in zonele de testare (bataturi, tumori, traumatisme, malformatii, afectiuni dermatologice etc).

Pentru diagnosticare, am folosit proiectiile din talpi si din palme, dialogand in permanenta cu pacientul. Diagnosticarea dupa punctele reflexe din palma am practicat-o in mod exceptional la persoanele cu membrele inferioare amputate sau cele care prezentau afectiuni inflamatorii, dermatologice sau traumatice in zonele din talpi. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi zone reflexogene ca si talpile, diagnosticarea in palme este greoaie si mai putin precisa deoarece activitatea zilnica la care sunt supuse palmele duce la scaderea sensibilitatii pe care o urmarim in cadrul unei diagnosticari.

Cea mai fidela informatie in materie de diagnosticare se poate obtine prin palparea zonelor reflexe din talpi. Datorita perioadei, in general mare, pe care majoritatea oamenilor o petrec in picioare sau sezand, toxinele au tendinta de a cobori spre zonele inferioare ale corpului, localizandu-se in punctele reflexe din talpi, puncte corespondente organelor suferinde. O diagnosticare corecta poate fi facuta numai de un specialist reflexodiagnostician care prezinta sensibilitati deosebite, dispunand in acelasi timp de o vasta experienta. Nu este suficient sa cunosti amplasarea corecta a punctelor reflexe pentru a face o diagnosticare corecta. Dupa multa experienta, diagnosticianul poate face distinctie intre intensitatile si amploarea durerilor produse pacientului prin palparea zonelor reflexe, indicii importante pentru diagnosticare. Sensibilitatea proprie ii va permite sa simta la palpare depuneri toxice in punctele reflexe (de exemplu, oxalatul de calciu, acizii de proteine, grasimi toxice, diversi precipitati si alti componenti chimici daunatori organismului) sa le distinga de unele deficiente sau afectiuni locale si mai ales sa aprecieze starea de sanatate a diferitelor organe, cu conexiunile aferente.

Precizam ca intoxicatiile acide provoaca, printre altele, nevrite, artrite, hepatite, migrene, epilepsie si chiar forme de cancer ca rezultate ale posibilitatilor distructive ale acizilor din organism.

Reflexodiagnosticul cere, asadar, studiu amanuntit, experienta si diversitate in cazuistica, cel care il practica trebuie sa posede si solide cunostinte anatomice, morfofiziologice si patologice privind organismul uman. De asemenea, echilibrul psihoafectiv intre diagnostician si pacient, increderea si colaborarea reciproca sunt importante pentru remediile prin reflexoterapie.

Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare, acestea fiind de obicei hipersensibile si atunci se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata, pana cand devin calde, dupa care, cu apasari usoare, se cauta punctele reflexe. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. In astfel de cazuri ne aflam in fata unei erori de diagnostic sau zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta si mai in profunzime.

IV. REFLEXOTERAPIA

Este componenta reflexologiei care se ocupa cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Masajul se practica cu varful degetului mare de la mana (policele) sau cu articulatiile interfalangiene, intr-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecarui organ reprezentat si fara obiecte intermediare (betisoare, baghete etc.).

In timpul executarii masajului, punctele reflexe trebuie controlate in permanenta pentru a nu se traumatiza zonele invecinate si a evalua deblocarea cristalelor, deoarece majoritatea afectiunilor organelor se manifesta si sub forma aglomerarilor in punctele reflexe corespunzatoare de cristale (de exemplu: acid uric, saruri, alte impuritati).

Prin masaj se faciliteaza circulatia sangvina impunand accelerarea transportului toxinelor spre organele de eliminare sau de detoxifiere. Perturbarea circulatiei in zonele reflexe face ca suferinta organului corespondent sa avanseze. Masarea zonelor reflexogene afectate, pe parcursul mai multor sedinte, implica fisurarea cristalelor de toxine, depuneri pe care circulatia sangvina le va trimite prin fluxul sangvin spre organele de eliminare, imbunatatind astfel starea de sanatate generala.

Buna circulatie a sangelui este vitala pentru fiecare organ sau zona din organism, deoarece transporta material nutritiv si plastic, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice si alte substante neidentificate inca. Cu cat circulatia sangvina este mai anevoioasa, vindecarea va surveni mai greu. Miile de metri de material tubular prin care circula sangele (artere, vene, capilare) in corpul nostru se mentin in activitate prin vasoconstrictie si vasodilatatie, functionarea lor depinzand si de activitatea musculara. O circulatie buna se mentine prin activitati musculare adecvate pentru fiecare zona din corp (exercitii de gimnastica, sportul in general). Daca activitatea muschilor slabeste, tesuturile se fibrozeaza, circulatia sangvina in acea zona devine greoaie, articulatiile de la maini, picioare si coloana devin rigide, dureroase, exercitand presiuni asupra unor terminatii nervoase sau vasculare.

In consecinta, activitatea nervilor si cea sangvina este stanjenita, fluxul sangvin perturbandu-se datorita produselor toxice care se acumuleaza in organele afectate si in punctele lor reflexe. Reversul este, din pacate, si el valabil. Daca circulatia sangvina este deficitara intr-un anumit segment din corp sau intr-un organ, acelui segment, respectiv organ, i se perturba functia, ajungandu-se (daca situatia nu se remediaza) la distrugerea structurilor proprii. Toate acestea conduc cu timpul la anchiloze, dureri, boli organice, intoxicarea organismului, slabirea puterii de aparare impotriva bolilor. Picioarele se resimt devenind reci, suparatoare si chiar intens dureroase.

Daca nu se acorda atentia cuvenita acestor stari in faza incipienta, se vor descoperi ulterior tulburari la distanta in corp, in organele de legatura.

V. CAUZELE DEPUNERILOR TOXICE IN ZONELE EFLEXE

Factorii care determina, intretin si agraveaza depunerile toxice pentru organism in zonele reflexe sunt multipli si depind de specificul biologic al fiecarui individ, toxinele fiind principala cauza a imbolnavirilor curente, iar mediul, hrana si celelalte elemente indispensabile vietii furnizorul acestora. Astfel, toxinele localizate in ficat produc hepatita in pancreas, diabetul, in rinichi nefrita, in piele dermatitele, in articulatii artritele etc.

Semnificativi si comuni sunt urmatorii:

- modul de viata definit prin alimentatie, starea psihica si starea mentala;

- circulatia sangvina insuficienta intr-un anumit organ sau segment din corp; bolile care genereaza sau sunt generate de perturbari ale circulatiei sangvine ocupa astazi unul din primele locuri in lume printre afectiunile grave; de fapt. in orice boala se poate constata prezenta unor toxine specifice in fluxul sangvin, toxine care intretin cauzele reale ce au produs-o;

- bataturile de la maini sau picioare conduc la staza circulatorie zonala;

- fracturi consolidate gresit si/sau calusul vicios la maini, picioare sau coloana vertebrala antreneaza presiuni anormale pe vase si nervi, implicand perturbari circulatorii zonale care, in timp, afecteaza organele corespondente prin insuficienta circulatorie sau nervoasa.

Unul din motivele frecvente in acest sens, mai ales in zilele noastre, este folosirea incaltamintei stramte sau incomode. Picioarele incorsetate in astfel de incaltari isi pericliteaza circulatia sangvina, devenind reci, suparatoare si chiar dureroase atat la mers cat si in repaus. Practica dovedeste ca oamenii care actioneaza involuntar sau voit asupra zonelor reflexogene din talpi, lipsindu-se de incaltaminte cel putin vara isi mentin o circulatie sangvina normala si implicit o sanatate buna. Recomandam, asadar, incaltaminte comoda, lejera si concomitent practicarea profilactica a masajelor plantare si palmare, cuplata cu un regim alimentar exclusiv vegetarian progresiv (chiar perioade de post), care sa accelereze eliminarea naturala a toxinelor.

VI. BENEFICIARII REFLEXOTERAPIEI

Profilactic, pot beneficia de aceasta metoda toti oamenii care adera la protectia impotriva imbolnavirilor, dorind sa-si mentina o circulatie sangvina si implicit energetica buna.

Ca tratament, reflexoterapia se poate utiliza pentru afectiunile morfologice si functionale consemnate in indexul alfabetic final. Practica curenta ne-a dovedit eficienta reflexoterapiei indeosebi prin masaj plantar manual si prin calcare, prevenirea imbolnavirilor si realizarea vindecarii prin aceasta metoda depinzand de capacitatea fiecarui organism de a elimina toxinele acumulate din alimente, bauturi si medicamente. Oricine poate apela la reflexoterapie, daca intentioneaza sa-si ajute propriul organism in cursa catre tinta spre care acesta tinde mereu si care se numeste sanatate.

VII. MASAJUL MANUAL

Masajul manual se efectueaza de catre persoana in cauza prin automasaj sau de catre specialistul in reflexoterapie. In cazul folosirii automasajului, pacientul trebuie sa cunoasca ce afectiune are, care sunt punctele reflexe corespondente afectiunii lui, ordinea si timpii de masaj pentru fiecare punct reflex, perioada optima pentru masaj.

Cand automasajul sau masajul se face in mod profilactic, nu conteaza ordinea practicata, importanta este aplicarea corecta pentru evitarea depozitarii in punctele reflexe ale toxinelor, care tind sa blocheze partial circulatia sangvina sau limfatica, permitand astfel instalarea afectiunilor in organele situate la distanta. In aceste cazuri, se va insista mai mult pe zonele renale, uretere, vezica urinara, sistem limfatic, cap, stomac, intestine, ficat.

Daca tratamentul va fi facut de un cadru specializat in materie de reflexoterapie, premisa unui masaj eficient este ca maseorul si pacientul sa adopte pozitii confortabile, relaxante, specifice punctelor aflate in tratament.

Astfel, pentru masajul palmar, pacientul poate adopta pozitia semisezanda, intr-un fotoliu sau culcat cu fata in sus pe o canapea. Terapeutul se va aseza comod pe un scaunel mai jos decat fotoliul sau patul, in fata pacientului, cand acesta se gaseste in fotoliu sau langa pat (lateral) daca pacientul sta pe pat.

Pentru masarea zonelor reflexe din coloana vertebrala, bolnavul se va culca cu fata in jos, capul intr-o parte si mainile lejer intinse pe langa corp. In cazul masajului plantar (din talpi), cel mai des folosit, pacientul va sta culcat cu fata in sus, avand picioarele intinse, relaxat iar specialistul in reflexoterapie asezat la picioarele pacientului pe un scaunel plasat mai jos decat patul pe care se afla pacientul. Piciorul pe care se practica tratamentul va fi asezat pe genunchiul maseorului, iar sub genunchiul pacientului se va afla o perna. Din aceasta pozitie se lucreaza la majoritatea reflexelor plantare pentru: rinichi, ficat, splina, stomac, plamani, ochi, urechi, sinusuri, cap, tiroida, intestine, umeri, sani, limfe, apendice, gat, coloana etc.

Masarea punctelor din partile laterale ale picioarelor (reflexoterapia pentru prostata, hemoroizi, anexe, testicule, vagin, uretra), solicita pacinetul sa intoarca piciorul lateral pe o parte sau alta. Dupa ce maseorul si pacientul sunt instalati comod, pentru pozitia adecvata punctelor respective, si s-a eliminat orice perturbare exterioara (zgomote etc.), se poate incepe masajul printr-o usoara si scurta masare a talpilor; apoi, cu varful degetului mare de la mana se palpeaza punctul corespunzator si se continua cu apasari usoare, care vor creste in intensitate, pana la limita suportata de pacient, cu urmarirea reactiilor lui. Un maseor expert poate lucra la doua puncte deodata. Se va evita folosirea unguentelor fiindca degetele vor aluneca de pe punctele de lucru si nu vom obtine eficacitatea pe care o dorim. Masajul se face prin presare si/sau miscari circulare.

Cand se maseaza zone intinse, (traseul vezicii urinare, uretere, rinichi,) sensul de lucru este dinspre calcai spre degete si nu invers, pentru a nu frana curentul limfatic care, de cele mai multe ori, este deja perturbat, iar in cazul intestinului gros se va masa in sensul de evacuare. Se va lucra aproximativ 30 de secunde cu fiecare mana, prin rotatie, permitand astfel relaxarea mainilor.

Zonele supuse masajului trebuie sa fie sanatoase, fara traumatisme, afectiuni inflamatorii, dermatologice sau bataturi, cu o igiena riguros respectata. Durata sedintelor de tratament si numarul punctelor reflexe pe care le putem masa in cadrul unei sedinte, vor fi strict individualizate, in functie de bioritmurile specifice si in raport cu starea de functionare a organelor de detoxifiere, filtrare si eliminare. Nu este bine sa dislocam mai multe toxine decat poate elimina rinichiul si detoxifia ficatul, splina, sistemul limfatic, fortand astfel posibilitatile reale ale organismului. In astfel de situatii, toxinele neeliminate vor circula libere in corp, creand unele simptome ca ameteli, somnolenta, cefalee si alte dereglari care afecteaza starea generala, deoarece contravin capacitatii de functionare normala a corpului uman.

VIII. DURATA SI ORDINEA MASAJULUI

Interdependentele esentiale care genereaza si guverneaza viata in organismele vii se pot sintetiza astfel:

In cazul unor suferinte acute se pot efectua, fara nici un risc, 2-3 sedinte, fiecare cu durata crescanda de pana la 30 de minute pe zi pentru zonele afectate. Se pot masa combinat punctele refleze din talpi cu cele din palme si de pe coloana vertebrala sau urechi. Facem observatia importanta ca in afectiunile acute, cu cauza neindentificata, este absolut necesar ca pacientul sa fie mai intai indrumat spre cabinetul medicului specialist, de exemplu, pentru simptomatologie de apendicita acuta, abdomen acut, hemoragii interne sau exteriorizate, boli infecto-contagioase etc. Masajul, in astfel de cazuri, se poate executa fara risc de perturbari, in jur de 30 de minute sedinta, ca tratament adjuvant al tratamentului medicamentos sau chirurgical. In general, practica a dovedit ca sunt necesare aproximativ 15-20 de sedinte pentru a contribui la ameliorarea, respectiv vindecarea suferintelor, in functie de fiecare organism. In cazul afectiunilor cronice, se impune respectarea urmatoarei ordini de efectuare a masajului:

1) in primul rand vor fi stimulate organele de eliminare (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra), pentru a le pregati in vederea eliminarii intense din corp a toxinelor eliberate prin masaj, fara a supraincarca circulatia sangvina. Astfel, la inceput se va masa circa 5-7 minute fiecare traseu renal;

2) se va trece apoi la masarea zonei capului (3 minute pentru fiecare emisfera), ceea ce va implica o buna coordonare si adaptare a organismului la tratament;

3) continuam cu masarea zonelor corespondente organelor metabolice si de detoxifiere (stomac, ficat, vezica biliara, intestin subtire, intestin gros, cu o durata de 5 -10 minute);

4) pentru producerea agentilor imunitari se vor supune masajului zonele reprezentand partea limfatica din organism, stimulandu-se astfel atat imunitatea specifica cat si cea nespecifica;

5) zonele reflexe sensibile sau dureroase corespunzatoare afectiunilor ce urmeaza a fi tratate (indicate in cadrul indexului pe afectiuni) se maseaza in final.

Fiecare punct reflex va fi supus masajului timp de 3 - 5 minute. In cazul afectiunilor acute, durata masajului se poate mari pana la dublare. Punctele reflexe ale ficatului si ale coloanei vertebrale vor fi masate cu prudenta si durate mai mici, pentru a evita perturbarile de circulatie ce pot conduce la aparitia unor reactii neplacute dar pasagere prin supraincarcarea circulatiei sangvine in organul bolnav. Este foarte important ca sedintele de tratament sa fie executate cu 1-2 ore inainte de mese sau cel putin 2 ore dupa mese, pentru a putea dirija circulatia sangelui spre organele afectate.

IX. REACTII POSIBILE

Stimularea organelor de eliminare si detoxifiere prin reflexoterapie implica accelerarea circulatiei libere in corp a toxinelor, atragand stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste si rau general.

Daca punctele reflexe sunt intens solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere:

- cresterea in volum a varicelor deja existente;

- inflamatii articulare datorate stazelor limfatice;

- deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari cronice de circulatie;

- aparitia unor pete albastrui atunci cand exista dezechilibru privind asimilarea calciului in organism;

- dureri vii in organele corespondente datorita cresterii rapide a volumului sangelui care asigura functionarea acestora;

- febra, daca in corp exista o infectie latenta si se stimuleaza formatiunile limfatice

Precizam ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii in aplicarea masajului reflexologic, ci impun numai reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor.

X. MASAJUL PRIN CALCARE

Masajul prin calcare cu picioarele goale se dovedeste eficient indeosebi cand este practicat profilactic. Astfel, mersul descult pe pamant cu asperitati sau pietris, fara a produce traumatisme talpilor, pe iarba umeda, pe pietre rotunde, bile din lemn, metal sau plastic, asezate intr-o tava sau intr-un saculet, practicat cu regularitate, este benefic pentru organism. In comert se pot gasi dispozitive pentru masaj palmar si plantar, confectionate in acest scop (de exemplu bile sau roti dintate dispuse convenabil pe suport metalic).

Acest procedeu, absolut natural, fortifica picioarele, stimuleaza punctele reflexe corespunzatoare, deci activitatea intregului organism sporindu-i si rezistenta fata de imbolnaviri.

Oamenii care se deplaseaza periodic fara incaltaminte sau cu incaltaminte adecvata se imbolnavesc mai rar comparativ cu cei care folosesc cu predilectie incaltaminte uzuala in contextul unor conditii de viata similare.

XI. ALTE MIJLOACE DE INTARIRE A ORGANISMULUI

Exista foarte multe mijloace naturale pentru prevenirea imbolnavirilor si sporirea potentialului de lupta al organismului impotriva bolilor. Importanta acestor remedii consta in faptul ca folosesc posibilitatile reale ale organismelor vii in timp ce medicamentele aplicate cu usurinta si fara responsabilitate, uneori din alimentatie, pot conduce la reactii din cele mai stranii, tragice chiar.

Prezentam in continuare cateva dintre acestea, care s-au dovedit deja foarte potrivite si le recomandam tuturor celor interesati:

1) Spalarea corpului cu apa rece si otet (proportia 2 - 4 linguri de otet la 1 litru de apa) care se realizeaza rapid de la gat la talpi. Apoi, fara a ne sterge, imbracam o pijama sau un halat de casa si intram imediat sub patura de lana sau plapuma pentru a evita orice contact cu aerul al corpului ud, ramanand astfel pana la uscarea completa. Startul se face cu apa la temperatura camerei, iar in zilele urmatoare se raceste apa din ce in ce mai mult. Procedeul se aplica in fiecare seara, inainte de culcare, timp de 3-4 saptamani. ATENTIE ! Durata pregatirilor pana la acoperirea corpului nu va depasi 1 minut. Spalarea cu apa rece nu se aplica daca avem febra sau suntem transpirati, ci numai atunci cand temperatura corpului este normala. Este suficient ca aceasta cura de 3-4 saptamani sa fie facuta de 1 - 2 ori/an. Semnele revigorarii pot aparea destul de repede, dupa a 5-a sau a 6-a spalare.

2) Baia rece la maini si la picioare.

De obicei se incepe cu baia la picioare, apa ajungand pana la o palma sub articulatia genunchiului. Durata este de la 30 de secunde pana la 1 minut, apoi, fara a sterge picioarele, se trag sosete lungi de lana si facem miscari prin casa sau acoperim picioarele pentru a evita contactul cu aerul al portiunilor ude, pana la uscare definitiva. Dupa cel putin 1 ora se poate repeta baia rece, de aceasta data la maini. Mainile se introduc in apa pana aproape de articulatiile umerilor. Durata este de la 30 de secunde pana la 1 minut; apoi, fara sa ne stergem, ne imbracam si facem miscari de incalzire. Aceste metode redreseaza circulatia sangvina periferica, reechilibreaza energiile corpului, dezvolta tonicitatea musculara, mentin supletea articulatiilor, elasticitatea musculara prin vasoconstrictie si vasodilatatie. Asadar, fuga de apa rece pentru a nu raci nu este intemeiata daca se respecta recomandarile precedente.

3) O foarte utila procedura pentru deschiderea porilor si eliminarea toxinelor prin reechilibrarea circulatiei sangvine si energetice este mantaua spaniola.     Aceasta consta, de obicei, dintr-o camasa lunga pana la talpi, confectionata din in sau din canepa, descheiata in fata de sus pana jos, si se poate folosi astfel: persoanele mai robuste pot utiliza camasa inmuiata in apa rece si apoi stoarsa.Peste aceasta camasa uda se imbraca un halat gros sau se infasoara intr-o patura si apoi se va acoperi cu plapuma. Se poate sta in aceasta faza cel mult 2 ore. Pentru persoanele mai slabite, camasa se poate inmuia intr-o fiertura din paie de ovaz sau scuturatura de fan.

Procedeul este urmatorul:

- se fierbe o mana buna de paie de ovaz sau scuturatura de fan, in 3-4 litri de apa, timp de 30 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba. Dupa 30 de minute, vasul se ia de pe foc si se lasa pana cand amestecul permite introducerea mainii. Camasa inmuiata in acest moment se stoarce si se imbraca repede, cat este calda. Peste camasa se ia un halat gros sau se infasoara o patura, apoi ne acoperim cu plapuma, ramanand astfel 1-2 ore chiar toata noaptea. Atat procedura cu apa rece cat si cea cu fiertura se poate aplica de cel mult 2 ori pe saptamana.

4) Mersul descult prin roua, iarba uda, pe zapada proaspata are efecte benefice pentru cei bolnavi, respectiv profilactic. Acest procedeu se incepe cu o faza de acomodare de maximum 1 minut, iar pe masura ce organismul se acomodeaza, se prelungeste perioada in functie de rezistenta persoanei, pana la maximum 10 minute. Verificarea eficacitatii acestei metode este extrem de simpla: sa ne simtim bine. Exista multe metode descrise de diversi autori, pentru a veni in ajutorul diferitelor suferinte. Unii recomanda ceaiurile din plante medicinale, altii medicamente din plante si metode naturiste care sa ajute la dizolvarea si eliminarea din corp a toxinelor, elocvente in acest scop fiind lucrarile mentionate in bibliografia selectiva a acestei carti. Toate aceste tratamente sunt valoroase fiind netoxice si aducandu-si aportul la reglarea circulatiei sangvine, care inseamna viata. Daca intr-o mica zona din corp circulatia sangelui ar fi intrerupta, se resimte imediat efectul negativ local si general. In prima faza apar durerile, semnalele bolii, semnale prin care mecanismele interne ale organismului ne aduc, cel mai repede posibil, la cunostinta dereglarile din interiorul organismului nostru. Cel mai adesea se apeleaza imediat la medicamente analgezice, antitermice, somnifere, care mascheaza simptomele bolii reale, daca nu s-a efectuat in prealabil o diagnosticare riguroasa. Astfel, boala evolueaza pe ascuns conducand la afectiuni cronice greu de reparat.

Pentru a preveni, ameliora si chiar trata unele afectiuni, este nevoie si de o igiena individuala riguroasa, care incepe cu spalarea mainilor, evitarea sedentarismului si a stressului, un regim alimentar adecvat, bazat in special pe o dieta naturista. Daca, macar o zi pe saptamana, evitam carnea, painea, zaharul si prajelile si folosim legume si cruditati, organismul nostru va simti binefacerea atat prin aportul de substanta vie cat si prin lipsa toxinelor. Legumele si fructele crude si bine spalate contin enzimele necesare vietii. In astfel de conditii, cruditatile pot fi folosite fie sub forma de sucuri, fie sub forma de salate proaspete. Recomandam zilnic un cuplaj intre alimentele preparate in mod obisnuit si regimurile de cruditati, cu urmatoarele actiuni benefice asupra organismului:

a) - avand putine calorii, cruditatile conduc la prevenirea si reducerea obezitatii;

b) - diminueaza cantitatea de zahar din sange;

c) - mentin si intaresc tonicitatea si elasticitatea aparatului cardio-vascular;

d) - reduc acidul uric;

e) - previn si trateaza afectiunile gastrice, hepato-biliare si intestinale;

f) - sunt anticanceroase;

g) - trateaza afectiuni ale sistemului nervos, reumatice, bolile de piele.

Astfel de exemplu este binecunoscuta cura de usturoi care sporeste rezistenta organismului. In general, ceapa, usturoiul si mierea sunt anticanceroase, mentin fluiditatea sangelui, sporesc elasticitatea si supletea vaselor sangvine, previn arteroscleroza, sunt hipotensive, antiastmatice, diuretice, antiseptice si bactericide, in vreme ce tutunul, cafeaua, alcoolul diminueaza rezistenta organismului, fiind cancerigene

XII. AVANTAJELE REFLEXOLOGIEI

Tinand seama de recomandarile precizate, reflexoterapia poate fi aplicata la toate categoriile de varsta, profilactic si pentru afectiunile acute sau cronice continute de indexul final.

Marele avantaj al metodei consta in completa lipsa de toxicitate, astazi cand civilizatia umana traverseaza o epoca foarte poluata inclusiv pe plan medicamentos. Prin reflexoterapie nu se trateaza simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normala a circulatiei sangelui in organul sau zona afectata este un mare castig deoarece sangele transporta substantele de asimilatie, dezasimilatie si aparare. Dezvoltarea circulatiei conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boala. In plus, buna circulatie sangvina atrage reechilibrarea bioenergetica in zona afectata.

Oricare dintre noi stie ca in jurul apelor repezi se formeaza curenti care scad in intensitate sau dispar in raport cu reducerea cantitatii de apa si a vitezei de curgere a ei. La fel, campul bioenergetic se perturba in zonele cu circulatie sangvina deficitara si se reface odata cu redresarea circulatiei, si acesta este un argument care mentine ideea ca reflexologia apare si ca o punte de legatura intre medicina clasica si cea orientala.

Alt avantaj al reflexologiei consta in verificarea starii de sanatate a unui individ intr-un timp foarte scurt.

De obicei, la aceasta metoda recurg, in mare majoritate, bolnavii care nu au obtinut vindecarea afectiunilor prin remedii medicamentoase sau acei care doresc sa se insanatoseasca folosind cai netoxice. Unii o folosesc in paralel cu tratamentul medicamentos, in special cel bazat pe antibiotice, cand situatiile o impun. In scop de diagnosticare, tratament si chiar profilactic, reflexoterapia este din ce in ce mai mult acceptata de populatie.

Apeland la reflexologie cu incredere, rabdare si perseverenta, atat ca diagnosticare cat si pentru tratament, cititorul se va convinge de valabilitatea concreta a informatiilor cuprinse in aceasta carte.

XIII. STAREA PSIHICA A BOLNAVULUI

- PUTEREA GANDULUI

Pentru o buna reusita a tratamentului este necesar mai intai sa stabilim cauza producerii perturbarii. Un organ bolnav sau o functie dereglata atrage dupa sine alte tulburari. Organismul fiind un tot unitar, depistand si tratand cauza, vom contribui la eliminarea bolii, respectiv la cresterea rezistentei lui.

Sanatatea noastra depinde intr-o mare masura si de starea psihica. Teama, grijile, tensiunile nervoase, supararile, conduc la schimbarea compozitiei sangelui, cresterea aciditatii gastrice, sporirea toxinelor, deci si a acidului oxalic, care se depune in zonele reflexogene corespunzatoare organelor bolnave, perturband circulatia sangelui si circulatia energetica. Cand vom reusi sa controlam aceste stari, vor aparea si semnele insanatosirii, prin revigorarea vietii din celulele corpului nostru ne vom simti mai liberi, mai puternici, mai buni, deoarece si autosugestia are o mare putere asupra starii de sanatate a oamenilor.

Suntem cutremurati la gandul ca existam intr-o situatie complexa, desi toate au la baza simplitatea, puritatea, perfectiunea, zidite pe cel mai solid sistem de referinta randuit de Dumnezeu. Solicitati fiind de un imperios material informational, care dezvaluie si marturii despre manifestarile prezente sau viitoare ale omului in timp, pe plan existential, avand dovada atator revelatii inscrise in carti profetice, in doctorate stiintifice, in filozofia infinita, ne este greu sa stim ce putem alege, subordonandu-ne framantatoarei intrebari kantiene ce ne este ingaduit a sti, a spera, a dori in incercarile pe care ni le ofera viata.

Existam ca entitati conectate la Marele Univers, fiind singurele particularitati cosmice inzestrate cu proprietatea constientizarii ca Dumnezeu este in noi si noi suntem in Dumnezeu. Viata fiecaruia dintre noi este unica posibilitate de a ne apropia de Dumnezeu prin cea mai buna rugaciune reprezentata de iubirea de oameni.

Daca veti respecta poruncile mele, nici o boala nu se va atinge de voi spune Domnul care vindeca, medicul fiind doar asistentul lui. Prezenta lui Dumnezeu in om se manifesta in primul rand prin circuitul imens de informatii cosmice, atat de subtile, de care beneficiaza acesta in racordul la uriasa baterie cosmica, framantarile umane interioare fiind rezonanta modului in care suntem deschisi in a primi benefica energie prin bucuria binelui din noi oferit semenilor. Uratul nu este urat, raul nu este rau, greul nu este greu, acestea nu exista decat in viziunea noastra ca opuse la frumos, bine, usor. Cand vom putea vedea si simti toate acestea, vom fi echilibrati, entuziasti, drepti, hotarati si mult mai aproape de existenta simpla si pura a Marelui Univers.

Trebuie sa ne fixam scopul, imaginandu-ne cu bucurie si puritate ca l-am atins deja. Energiile din noi vor lucra benefic si ne vor realiza ceea ce am gandit cu bucurie si optimism. Capacitatile autosugestiei sunt uriase si inepuizabile. Totul porneste din noi, ne nastem cu aceste capacitati dar putini stiu sa le foloseasca. Orice este impotriva armoniei cosmice creata de Dumnezeu inseamna moarte. Astfel, teama, frica, neincrederea, pesimismul, sunt obstacole ce se opun posibilitatilor fericite de a obtine sanatate, belsug, succes. Ura, frica si alte ganduri negative in legatura cu noi insine si/sau cu semenii nostri, genereaza dezacorduri intre constient si subconstient, care provin din incompatibilitatea acestor trairi launtrice cu esenta noastra divina, afectand circulatia energetica prin care suntem conectati cu Cosmosul. Este absolut necesar sa ne acordam permanent cu Energia Cosmica omnipotenta, prin dragostea fata de noi insine si catre toti oamenii de pretutindeni.

Fiecare problema contine solutia sa, fiecare intrebare contine raspunsul ei. Toate cate veti cere, rugandu-va cu credinta le veti primi (Matei XXI: 22). Energia Cosmica din noi ne influenteaza conform credintei si increderii noastre. Acestea se obtin in timp, prin transferul optiunilor noastre din constient in subconstient, caci subconstientul conlucreaza cu Marele Univers.

Dorintele si nazuintele noastre, armonizate cu imaginatia, trebuie pastrate in taina, caci atunci credinta actioneaza la maximul ei randament, cu certitudinea ca sunt bine intemeiate, deci nu lezeaza pe nimeni, nici chiar pe noi. Cererile noastre se adreseaza prin credinta in Dumnezeu, sub forma unor sesizari subconstientului, imagini mentale, care sa ne exprime dorintele, in liniste, relaxare, cu incredere ca vom primi. Sa fim convinsi ca energiile creatoare pentru noi nu pot fi oprite de altcineva din exterior. De mai multe ori pe zi, si in special seara, inainte de culcare, ne vom imagina fericiti indeplinirea dorintelor. Imparatia gandurilor ne apartine in exclusivitate si nimeni nu poate penetra in intimitatea noastra fara a ne obtine acordul. A recunoaste ca avem libertati interioare constituie un pretios ajutor pentru noi, fiind constienti de libertatea cugetului nostru. In intimitatea noastra putem sa ne creem o oaza de liniste si fericire pe care nu o poate nimeni ataca.

Atunci cand impactul nostru cu exteriorul este dur, pentru a nu raspunde cu rautate, ura si invidie, este de preferat sa ne retragem in oaza noastra intima unde putem crea orice fara obstacole.

Daca ne intiparim in minte cuvintele: Credinta, Meditatie, Curaj, Actiune, toate presupusele piedici vor disparea. Credeti in Dumnezeu, caci cu credinta se misca muntii, iar cu indoieli si nesiguranta ne vom impovara. Suntem pe lume pentru a trai in fericire deplina, iar aceasta nu inseamna egoism. Pe masura ce obtinem ceea ce ne dorim, vom dobandi senzatia de belsug si alte disponibilitati pentru a-i ajuta pe cei din jur. Asa ne vom apropia de subconstient mult mai repede, mobilizand fortele existente in noi. Gandul dirijat constituie o forta mai puternica decat cuvantul. Folosind corect toate acestea, ne vom spori energia, deoarece creierul are o putere extraordinara asupra corpului.

Trebuie sa evitam negativismele, indiferent daca provin din interiorul nostru sau induse din exterior si sa nu capitulam in fata imbolnavirilor, caci optimismul este primul pas in prevenirea si tratamentul oricarei boli.

1. 1. BRONSITA (ACUTA SI CRONICA)

Bronsita acuta (raceala, guturaiul sau coriza) apare, de obicei, in sezonul rece, avand in general cauze virotice si se poate complica microbian.

Bronsita cronica, boala destul de frecventa, definita prin hipersecretia bronsica de mucus, manifestata prin tuse cu expectoratie pe durata, ce totalizeaza cel putin 3 luni/an, timp de cel putin 2 ani consecutiv. Tratamentul reflexogen in bronsita vizeaza combaterea infectiei, a hipersecretiei mucoase, a spasmului si edemului bronsic, si se realizeaza prin imbunatatirea circulatiei sangvine in teritoriul arborelui bronsic. In bronsita cronica este necesara o alimentatie bogata in vitamine, saruri minerale, hidratare corecta (2 litri de lichide / zi), ca si folosirea de ceaiuri cu rol in fluidifierea si eliminarea secretiei bronsice.

Zone reflexogene si tehnica de lucru

In cadrul bronsitelor, fie acute sau cronice, zonele reflexe ale plamanilor si bronhiilor sunt foarte sensibile la apasare, uneori intens dureroase. Zonele pulmonare se vor masa pentru a reabilita circulatia sangvina in bronhii si plamani, tratand astfel inflamatia si congestia locala. Masajul zonelor reflexe pentru laringe si trahee, urmaresc acelasi scop in zonele invecinate. Glandele paratiroide, stimulate prin masaj, vor aduce aport crescut de Ca. Stimularea zonelor reflexe ale glandelor suprarenale urmareste scaderea inflamatiei prin degajarea de cortizon. Vor fi stimulate si zonele limfatice (corp superior) - pentru a creste puterea de aparare a organismului la boli. Deci, zonele reflexe vor fi stimulate in urmatoarea ordine in cadrul fiecarei sedinte:

- zona plamani-bronhii 10 minute fiecare picior

- zona laringe-trahee 3 - 5 minute fiecare picior

- zona paratiroidelor 3 - 5 minute fiecare picior

- zona suprarenalelor 5 minute fiecare picior

- zona limfatica-corp superior 3 minute fiecare picior

In suferintele acute, masajul se poate face de 2 - 3 ori / zi, timp de 3 - 5 zile, putandu-se continua cu 2 sedinte / zi, timp de inca 3 - 5 zile, pana cand simptomele au disparut complet.

In bronsitele cronice se va practica o singura sedinta / zi, timp de 20 - 30 de zile.

Procentul de reusita este de aproximativ 90 % din cazuri in bronsitele acute, si peste 65 % in bronsitele cronice.

Se pot folosi concomitent:

- ceaiuri expectorante, 4 - 5 bucati de rasina de brad, de marimea boabelor de mazare, ingerate dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa, timp de 10 zile.

- infuzie de cimbru (Thymus Serpyllum) si patlagina ingusta (Plantago Lanceolata), in parti egale, 2 lingurite de plante la 250 de ml de apa clocotita. Se beau 3 - 4 cesti pe zi cu inghitituri mici;

- infuzia de cimbru combinat in parti egale cu patlagina ingusta este un remediu deosebit in afectiunile cailor respiratorii si in special in traheobronsite si chiar in astmul bronsic. Mod de preparare: 1 lingurita de cimbru si o lingurita de patlagina ingusta, tocate marunt, se pun peste 250 - 300 de ml de apa clocotita. Dupa circa 10 minute se va bea prima ceasca de ceai fierbinte, inghititura cu inghititura. Ceaiul se prepara proaspat si se pot bea 3 - 4 cesti de ceai cald/zi. Efectul ceaiului este de a reduce secretiile abundente ale bronhiilor si a dezinflama mucoasele traheii si a bronhiilor, usurand in acest mod si respiratia bolnavului;

- infuzie din patlagina (Plantago Lanceoleta) si soc (Flores Sambuci) (separat), 2 - 3 cesti fierbinti luate inghititura cu inghititura in cadrul unei zile;

- infuzie de coada-calului (Equisetum Arvense), 2 - 3 cesti pe zi va ajuta enorm in afectiunile respiratorii pulmonare (tuberculoza) si extrapulmonare (bronsite, traheobronsite acute si cronice);

- infuzie de ceapa rosie (Allium Cepa), indulcita cu o lingurita de miere de albine la ceasca. Se beau 3 - 4 cesti fierbinti pe zi.

- inhalatii dintr-un decoct (fiertura) de frunze de podbal (Tassilago Farfara), de 2 - 3 ori pe zi.

- suc proaspat de podbal (planta se striveste si se stoarce), 3 lingurite de suc se pun in lapte fierbinte si se bea.

- siropul de podbal foarte indicat si deosebit de eficient in bronsite cat si in majoritatea afectiunilor pulmonare. Intr-un borcan cu gura larga se pune un rand de frunze de podbal si un rand de zahar (nerafinat) pana se umple borcanul. Se acopera bine cu celofan si se ingroapa in pamant pentru 8 saptamani. Siropul obtinut se pune la fiert (1 - 2 clocote) apoi se raceste si se pune in sticlute. Se pot lua 2 - 3 lingurite/zi la gripa, bronsite, traheobronsite, faringolaringite etc.

- infuzie de lumanarica, ventrilica, patlagina si frunze de podbal (in parti egale). Concentratia: 2 lingurite la 300 de ml de apa clocotita. Se beau 2 - 3 cesti indulcite cu miere in timpul unei zile. Acest ceai este deosebit de eficient in bronsitele cronice.

1. 2. ASTMUL BRONSIC

Stare patologica, cu senzatie de lipsa de aer, (in crize) si dificultati la evacuarea aerului din plamani.

Simptome: accese de sufocare determinate de obstructia bronsica prin edem, hipersecretie, spasm si dop de mucus., dispnee respiratorie paroxistica. Criza de astm bronsic este declansata in contact cu factorul alergen, mai ales in a doua parte a noptii. Bolnavul se trezeste anxios (speriat), are greutate in expiratie, respiratie suieratoare, merge la fereastra, la masa, sau la speteaza unui scaun pe care se sprijina, in pozitie aplecat, incercand sa-si usureze respiratia. Pentru o mai buna reusita in tratament, se poate apela si la urmatoarele metode naturiste:

- reflexoterapie;

- bai reci;

- camasa spaniola;

- retete naturiste;

1) Reflexoterapia

Vor fi masate intens zonele reflexe pentru:

- plamani-bronhii, urmarind descongestionarea si fluidificarea secretiei bronsice;

- paratiroidele, pentru degajare de Ca;

- suprarenalele, mai ales in criza de astm, pentru a elibera cortizon si adrenalina;

- traseul rinichi-uretere-vezica, in scop de eliminare mai rapida din corp a produsilor toxici.

Tratamentul va viza urmatoarea schema de masaj / sedinta:

- zonele plamani-bronhii 10 minute

- zonele paratiroidelor 3 - 5 minute

- zonele suprarenalelor 5 minute

- zonele rinichi,uretere, vezica 10 minute

- zonele limfatice 5 minute

Tratamentul este de lunga durata, in functie de vechimea si gravitatea bolii.

2). Bai reci

Intre crize, bolnavul se va spala pe tot corpul, seara, cu apa rece si otet (proportie 4 - 5 linguri de otet la 1 litru de apa) si, fara a se sterge, se va imbraca si va intra sub plapuma.

Va repeta procedeul timp de 20 - 30 de seri, pentru reechilibrarea energiilor si cresterea puterii de aparare a organismului la boli.

3). Aplicarea mantalei spaniole - o camasa lunga pana la talpi, de preferat sa fie din in sau din canepa, se va inmuia in apa calda in care s-au fiert paie de ovaz sau scuturatura de fan (vezi capitolul referitor la Alte mijloace de intarire a corpului).

4). Retete naturiste:

a). 400 de grame de usturoi (Allium Sativum L.) pisat se amesteca cu sucul de la 24 de lamai, intr-un borcan, se acopera ermetic borcanul si se lasa 24 de zile agitandu-se inainte de folosire.

Doza: 1 lingurita de amestec se pune in 100 de ml de apa si se bea seara inainte de culcare. Dupa 10 - 14 zile simptomatologia bolii se diminueaza foarte mult.

b). Se fierbe lapte de capra cu flori si frunze de pastarnac, timp de 10 - 15 minute, la foc mic. Se da de pe foc si dupa 30 de secunde se bea cate 100 - 200 de ml, de 3 - 5 ori / zi.

Executand aceste simple procedee, veti observa ameliorarea starii generale a bolnavului, rarirea si chiar disparitia crizelor.

c). 125 de grame de seminte de in (Linum Usita Tissimum) puse intr-un tifon, se fierb in 400 de ml de apa, la foc mic, pana se obtine un lichid gros. Lichidul obtinut se amesteca cu zeama de la 3 - 6 lamai (in functie de marimea lor), se pune intr-un borcan inchis la culoare si se pastreaza la rece. Dupa 3 - 4 zile se ia 1 lingurita preparat de mai multe ori pe zi (6 - 8 ori).

d). Ceai de radacina de iarba mare (Radix Rhizoma cum radicibus inulae). Se fierb 50 - 80 grame de radacina in 500 de ml de apa timp de 10 - 15 minute. Se bea continutul pe parcursul unei zile, indulcit cu 1 lingurita de miere la cescuta.

Extern: seara si dimineata se aplica pe regiunea toracica 4 frunze mari de varza cruda (Brassica Oleraccea); frunzele se strivesc. Se interzice consumul de sare nenaturala.

2. 1. ANGINA PECTORALA

Figura 3. Zone reflexogene pentru inima

Zona reflexa pentru inima se gaseste in piciorul stang (sub pernuta), profund, in dreptul degetelor 3-4.

Angina pectorala este un sindrom caracterizat prin durere precordiala, cu caracter de gheara, insotit de stare de anxietate (teama). Durerea iradiaza in umarul stang, mana stanga, pana in degetul mic si se declanseaza, de regula, dupa un efort fizic, emotii sau mese copioase.

Zona reflexa a inimii se gaseste in talpa piciorului stang, sub pernuta in dreptul degetelor 3 si 4. In caz de dureri pectorale (criza) se maseaza aproximativ 10 minute zona reflexa a inimii. Pentru perioada de liniste masajul va fi de 5 minute. Daca durerile urca spre umar, ceafa, mana, degetul mic, se va masa 5 minute si radacina degetului 5 in sus, figura 3.

Rezultatele favorabile apar foarte repede, uneori simptomele dispar si nu se mai repeta dupa 2 - 3 sedinte. Se vor efectua totusi 10 - 15 sedinte pentru a obtine o buna irigare in vasele coronariene. Procentajul de reusita prin reflexoterapie este de peste 90 % din cazuri. Pentru intretinere se pot face 1 - 2 sedinte saptamanal, timp de 2 luni. In crize este foarte bine daca se stimuleaza 3 - 5 minute si zonele suprarenale aflate superior traseului rinichi-uretere-vezica urinara. Uneori durerile precordiale pot avea si cauze extracardiace: periartrita scapulohumerala stanga, spondiloza cervico - dorsala, hernia de disc etc.In acest caz, se vor masa si aceste zone, 5 minute fiecare, daca sunt dureroase la apasare, eliminand simptomatologia si afectiunile de vecinatate.

Recomandam de asemenea:

- regim strict vegetarian cel putin o zi pe saptamana, odihna, plimbari in aer curat si:

- infuzie din plante de coada - soricelului (Achillea Millefolium), 3 - 4 cescute pe zi, eficienta in afectiuni circulatorii, spasme vasculare si angina pectorala. Cura de 14 zile si se poate repeta de 3-4 ori pe an.

- extract rece din frunze de vasc (Viscum Album) (fara boabe), 3 cescute pe zi, o lingurita de frunze tocate se pun in 250 de ml de apa rece pana a doua zi dimineata cand preparatul se incalzeste usor, se strecoara si se bea in trei reprize pe zi. Este foarte eficient in majoritatea tulburarilor cardiace.

2. 2. SINDROMUL DE ISCHEMIE PERIFERICA CRONICA

Denumita uneori si claudicatie intermitenta, se produce prin obstruarea arteriala periferica, cu tulburari de irigatie in zona respectiva. Bolnavul prezinta oboseala la deplasarile obisnuite, parestezii (amorteli), contractii ale muschilor gambei. Cu timpul apare durerea de mers in gamba, dupa cateva sute de metri. Cand boala este mai avansata, durerea apare si in repaus, respectiv noaptea.

Tehnica si zone de masaj

Daca boala este in faza incipienta, prin masaj reflexoterapeutic se ajunge relativ repede la atenuarea sau chiar disparitia simptomelor bolii.Oboseala la mersul pe jos si crampele musculare dispar dupa 8 - 10 sedinte. Se vor masa, in urmatoarea ordine, zonele reflexe:

- zona inimii 10 minute

- zona pentru traseul rinichi, uretere, vezica urinara 5 minute

- zona pentru glande paratiroide 3-5 minute

- segmentul corespondent al gambei dureroase 10 minute

Exemplu: pentru gamba stanga - se va masa antebratul stang

pentru gamba dreapta - se va masa antebratul drept

(Vezi capitolul planselor cu zone reflexogene - zonele reflexe corespondente)

Restabilirea normala a circulatiei arteriale solicita 1 sedinta/zi, timp de 25 - 30 de zile. Pentru cazurile mai grave se vor aplica 2 - 3 sedinte/zi. Putem ajuta reluarea normala a circulatiei sangelui efectuand concomitent cu reflexoterapia si bai caldute de telina (5 minute). Este indicata si spalarea cu apa rece si otet (vezi capitolul Alte mijloace de intarire a corpului). Se va bea de 2 ori/zi cate un pahar de apa in care se adauga 2 lingurite otet de mere si 2 lingurite de miere de albine, daca nu exista probleme digestive care nu permit organismului sa accepte aceste preparate naturale.

2. 3. NEVROZA CARDIACA

Este o tulburare functionala a inimii, fara leziuni organice aparente.

Semne clinice: dureri precordiale, palpitatii, senzatii de sufocare, astenie, oboseala.

Tehnica si zone reflexe de masaj

Masand zona reflexa a inimii, vom imbunatati fluxul sangvin in arterele din care muschiul inimii se alimenteaza. Sistemul valvular va functiona mai bine. Stimularea glandelor tiroide prin zonele reflexogene care se gasesc in talpi intre radacinile degetului mare si a urmatorului deget (fig. 3), va reface generatorul de energie, disparand astfel astenia, palpitatiile si senzatia de sufocare. Asadar, rezultate foarte bune in nevroza cardiaca se obtin stimuland urmatoarele zone reflexe:

- zona inimii    10 minute

- zona glandei tiroide 5 minute fiecare parte,

(timp de 10 - 15 zile, cate o sedinta pe zi)

Procentajul de reusita este de peste 95 % din cazuri. Reducerea sau evitarea fumatului si a consumului de cafea sunt recomandate concomitent cu tratamentul de mai sus.

Se poate folosi tinctura de sunatoare (Tinctura Hypericum Perforatum): 2 maini de flori se pun intr-un litru de rachiu de fructe si se lasa trei saptamani la caldura.

Intern: 10 - 15 picaturi intr-o lingura cu apa, o singura data pe zi, timp de 14 - 21 de zile.

Extern: se va frictiona locul dorit cu acest preparat (hemitoracele stang).

2. 4. BOALA VARICOASA

Varicele sunt dilatari permanente ale venelor superficiale, in special la membrele inferioare. Varicele apar intre 20 - 40 de ani, mai frecvente la femei. Unul din factorii externi mai importanti ce favorizeaza aparitia varicelor este pozitia in picioare prelungita, peste avertismentele obisnuite ale organismului, initial cu dureri si amorteli ale picioarelor.

Simptome: uneori varicele sunt suportate bine. Alteori produc jena, oboseala, senzatii de greutate in gambe, edem, cianoza, putandu-se ajunge la hemoragii prin rupturi ale varicelor.

Tehnica si zone de masaj

Depistate in prima faza, varicele pot beneficia de ameliorare prin reflexoterapie. Se va urmari eliminarea toxinelor si a surplusului de apa din corp, disparand astfel edemele gambelor si imbunatatindu-se circulatia de intoarcere (venoasa). Acestea se obtin prin stimularea traseelor aferente pentru rinichi, uretere, vezica urinara. Elasticitatea si tonifierea peretilor vasculari se obtine masand segmentul corespondent celui bolnav (gamba are segment corespondent antebratul, iar coapsa bratul, de pe aceeasi parte a corpului). De exemplu: daca varicele sunt instalate in membrul inferior drept, se va masa membrul superior drept, pe partea stanga a corpului procedandu-se in mod similar. Zonele limfatice corp inferior, prin masaj, vor reda circulatia normala a curentului limfatic in zona inferioara a corpului.

Schema cu ordinea si timpii de masaj

- traseul rinichi, uretere, vezica urinara 10 minute pe fiecare picior

- segmentul corespondent celui bolnav 10 minute

- zona limfatica corp inferior 5 minute pe fiecare picior

Numarul sedintelor va fi de 1/zi, timp de 20 - 30 de sedinte.

Rezultate bune prin reflexoterapie se obtin in peste 50 % din cazuri.

Concomitent cu reflexoterapia in faza incipienta a varicelor este indicat a se folosi dusuri scotiene (bai calde combinate cu bai reci), astfel:

- in zona afectata - 3 minute dus apa calda apoi 1 minut apa rece, de 3 - 4 ori/zi, pentru vasodilatatie si vasoconstrictie. Rezultatele sunt in raport de faza bolii si factorii biologici specifici fiecarui organism;

- comprese pentru 2 ore sau bai locale cu infuzie din frunze de alun (Folium Corylus Avellana L.);

- masaj usor in zona varicoasa, de 2 ori pe zi; cu otet de mere diluat (2 linguri de otet de mere la 100 de ml de apa). Procedura se repeta timp de 30 de zile consecutiv;

- comprese de 2 ori pe saptamana pe locurile varicoase cu apa de lut sau cu decoct din flori de fan. Compresele se tin cel putin 2-3 ore de fiecare data. Se va evita statul in picioare pe perioade lungi, mersul pe bicicleta sau pe cal, sederea indelungata pe scaun.

Intern:

- zilnic, 2 - 3 cescute cu infuzie de coada - calului (Equisetum Arvense), boz (Arctium Lappa L.) si pelin (Artemisia Absinthium L.)in parti egale (o lingurita cu varf din amestecul de plante la 250 ml de apa clocotita). Infuzia se bea cu inghitituri mici.

. 5. BOALA HEMOROIDALA

Hemoroizii sunt varice ale venelor ano-rectale. Pot fi interni si externi. Hemoroizii externi se manifesta prin mancarime, dureri si aparitia in jurul orificiului anal a unor ridicaturi moi, de culoare violacee. Hemoroizii interni au aceleasi simptome, la care se poate adauga hemoragia care, daca este des repetata, induce anemierea pentru bolnav.

Tehnici si zone de masaj

La palpare, zonele reflexe ale intestinului gros, mai ales in zona colon sigmoid si in zona anus-rect, sunt extrem de dureroase. Se vor masa cu grija, usor la inceput, crescand in intensitate dupa 3-4 sedinte. Aceasta ne indica perturbarea circulatorie in aceste zone. Zona intestinului gros se va masa in sensul de evacuare a tranzitului, astfel:

- masajul se incepe din talpa dreapta, transversal pe mijlocul talpii, se continua pe piciorul stang tot transversal pe mijloc, aproape de marginea externa, se coboara spre calcai si apoi se continua din nou spre mijloc. La sfarsit se va insista pe zona rect-anus (hemoroizi), situata in partea interioara a piciorului stang, deasupra maleolei interne, intre tendonul lui Achile si muschi. Se va stimula si zona vezicii biliare, care, impreuna cu zona reflexa a intestinului gros, va preveni, respectiv trata, constipatia. Inflamatia locala, durerile si sangerarile dispar dupa aproximativ 3-5 sedinte. Se va continua cu 15-20 de sedinte (1/zi).

Schema de masaj

- vezica biliara    5 minute

- traseu intestin gros transversal, descendent, sigmoid, anus, rect

10 - 15 minute

- zona hemoroizi 10 minute

- zona limfatica corp inferior 3 minute de punct

Figura 4. Zone din talpi pentru intestinul gros

Figura 5. Zone reflexogene de pe picior pentru intestinul gros

Local sunt indicate bai caldute de sezut, cu permanganat de potasiu, alternativ, cu bai de coaja de stejar, 10-15 minute in fiecare seara, timp de 5 - 8 zile. Se fierbe coaja de stejar (Cortex Qvercur Robur) timp de 30 de minute, apoi se lasa la racit pana cand apa devine calduta. In fiecare caz solutiile vor avea concentratii reduse pentru a nu irita zona ano-rectala, care se va mentine intr-o igiena desavarsita, prin spalarea cu blandete, folosind apa fiarta si racita sau solutie slaba de cloramina (2 comprimate la 1 litru de apa), urmata de uscare. Este interzisa introducerea in orificiul anal a diverselor preparate cu exceptia supozitoarelor recomandate de medic.

ATENTIE! Se va evita consumul de alcool, se vor elimina din alimentatie condimentele, se va respecta igiena locala si se vor consuma lichide, circa 2 litri/zi, pentru a preintampina constipatia. Procentajul de reusita este in peste 90% din cazuri.

Intern: infuzie de coada - calului (Equisetum Arvense), boz (Arctium Lappa L.) si pelin (Artemisia Absinthium L.); (vezi la boala varicoasa).

- infuzie de rostopasca (Chelidonium Majus): 2 - 3 paharele/zi.

- infuzie de traista-ciobanului (Capsela Bursa - Pastoris): 2 - 3 cesti/zi.

- infuzie de plop (Populus Nigra L.) - 1 lingurita de muguri la 200 de ml de apa clocotita; 4 lingurite de ceai la 4 ore.

3. 1. GASTRITELE

Acute sau cronice, gastritele sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei stomacului.

Exista o varietate de factori capabili sa produca boala:

1) Factori infectiosi: virali, bacterieni (toxiinfectii alimentare, enterocolite infectioase), micotici (candida - cel mai frecvent);

2) Factori chimici:

- exogeni (medicamente, substante toxice, alcool);

- endogeni (uremie, acidocetoza).

3) Factori fizici: iradiere;

4) Factori mecanici;

5) Factori alergici (sensibilitate la medicamente);

6) Factori nutritionali (carente proteice, vitaminice, minerale).

Gastritele acute se dezvolta in legatura cu agresiuni ocazionale, iar cele cronice prin actiuni repetate si prelungite a unora din factorii amintiti.

Simptomatologie: dureri in regiunea epigastrica, accentuate dupa mese bogate, balonari postprandiale, gust neplacut, greata, regurgitari, uneori varsaturi si diaree. In gastritele hiper acide creste cantitatea de acid clorhidric din stomac, apar arsuri in regiunea epigastrului si pe traiectul esofagului.

Tratamentul reflexoterapeutic urmareste imbunatatirea circulatiei mucoasei gastrice pentru refacerea ei, anihilarea unora dintre acesti factori, cu rol in producerea acestei boli, se va imbunatati rezistenta organismului prin masarea zonelor limfatice si imbunatatirea circulatiei generale. Masarea zonelor renale pentru influentarea unor factori endogeni (uremia). Combaterea factorilor alergici se va realiza prin masarea zonelor glandelor suprarenale, stimuland astfel cresterea cantitatii de cortizon.

Schema de masaj

- zona stomac 5 - 10 minute la fiecare picior

- zona glandelor suprarenale 3 minute fiecare picior

- zona rinichi-uretere-vezica 5 minute fiecare picior

- zona vezica biliara 3 minute

In faza acuta se vor efectua 2 - 3 sedinte/zi, iar in faza cronica 1 sedinta/zi. Dupa aproximativ 8 - 10 sedinte, simptomatologia clinica se atenueaza disparand pe parcursul a circa 20-25 de sedinte.

Se va continua 2 - 3 luni cu 1 - 2 sedinte pe saptamana pentru intretinere. Procentajul de reusita este favorabil in peste 90 % din cazuri, mai ales cand este combinat si cu regimuri igieno-dietetice corespunzatoare, ceaiuri si pansamente gastrice naturale.

Reteta pentru protectia mucoasei gastrice

- 2 linguri de caimac de lapte se bat bine cu 2 galbenusuri si cu 2 linguri de miere de albine, pana se face o crema. Se ia de 3 ori/zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Nu se va consuma alcool, carne prajita de porc, condimente si orice alte elemente iritante pentru tubul digestiv; confortul psihic este absolut necesar si in dereglarile tubului digestiv

Ceaiuri (cu concentratie redusa)

- iarba mare (Rhizoma Cum Radicibus Inulae), tataneasa (Symphtum Officinale), iarba talharului (Betonica Officinalis), (Micelis Muralis), sunatoare (Hypericum Perforatum), galbenele (Flores Colendulae). Se pot folosi fiecare din aceste plante sub forma de infuzie, 1 lingurita de planta la o cana de 250 de ml de apa clocotita sau decoct. Plantele pot fi utilizate si in combinatii. Dupa tratamentul prin reflexoterapie, este recomandat mersul descult pe pietre ude sau iarba cu roua, evitarea stressului, autosugestie (prin ganduri pozitive si credinta in vindecare). Evitarea factorilor cauzabili bolii este absolut necesar.

3. 2. ULCERUL GASTRO - DUODENAL

Ulcerul gastric si ulcerul duodenal sunt leziuni ale peretelui stomacului respectiv duodenului,conectate direct cu secretia gastrica de acid si pepsina, de foarte multe ori si datorate bilei anormale secretate de ficat.. Simptomatologia este complexa: durere, arsuri, varsaturi, flatulenta, diaree sau constipatie, anxietate. Sindromul dispeptic dureros respecta periodicitatea sezoniera (primavara si toamna) mai ales in ulcerul duodenal, greturile si varsaturile predomina in ulcerul gastric. S-a constatat ca majoritatea ulcerelor se datoreaza in principal secretiei de bila anormala.

Reflexoterapia urmareste indepartarea durerii, inchiderea ulceratiei, prevenirea recurentelor si a complicatiilor. Zonele reflexe ale stomacului si duodenului in ulcer sunt extrem de sensibile, la fel si zonele plexului solar plasate in mijlocul talpii, sub pernute, plexul solar reprezentand o componenta importanta a sistemului nervos vegetativ ce coordoneaza activitatea organelor interne. Uneori, in zona reflexa stomac sau duoden, descoperim o masa dura, de dimensiunea unei aluni, extrem de dureroasa la masaj.

Schema de masaj

- zona stomac - duoden 5 - 10 minute de fiecare picior

- zona plex solar 3 minute de fiecare picior

- zona vezica biliara 5 minute

- zone suprarenale, renale, uretere, vezica

5 minute fiecare picior

- zona sistem limfatic 2 minute fiecare punct

In faza acuta a bolii se pot face 1 - 2 sedinte/zi, in faza cronica 1 sedinta/zi sau chiar la 2 zile, timp de aproximativ 6 - 8 saptamani, prima etapa incluzand obligatoriu: odihna la pat, vor fi eliminate sosurile, condimentele, bauturile alcoolice, alimentele prajite, bulionul de rosii, cruditatile, si, in general, alimentele care ii produc bolnavului dureri si balonari, greturi, varsaturi. Pentru protectie gastrica, in afara de ceaiuri, sunt recomandate urmatoarele retete naturiste:

Reteta 1: 200 de fire de patlagina (Plantago Lanceoleta) (cand i-a dat spicul)si 3 kg morcovi (Daucus Carota) rasi, se pun la fiert intr-un vas (sa nu clocoteasca) cu apa cat cuprinde (4 - 5 ore). Se strecoara zeama si se pune din nou la fiert cu 2 kilograme de miere de albine (de preferat mierea din luna mai). Se fierbe pana cand raman 2 litri. Se ia timp de 14 zile cate o lingura, cu o jumatate de ora inainte de mese. Se face o pauza de 5 - 7 zile si se poate repeta.

Reteta 2: 100 de grame de ceara de albine;

100 de grame rasina de brad (Aetheroleum Abieti);

100 de grame de unt proaspat

Toate se amesteca si se incalzesc intr-un vas acoperit. Cand preparatul s - a omogenizat, se ia de pe foc dandu-se la rece. Apoi se prepara pastile de marimea boabelor de mazare si se iau 4 - 6 pastilute pe stomacul gol, cu 15 - 20 de minute inainte de mesele principale.

Reteta 3: cu nuci (Juglans Regia). In lunile mai - iunie (cand nucile incep sa faca coaja alba) curatam coaja verde de deasupra, iar restul continutului se rade si se pune in borcanele astfel: un rand de nuci, un rand de zahar. Borcanele se inchid ermetic pentru a nu patrunde aer si se lasa la caldura 10 - 14 zile. Se iau din acest preparat 2 - 3 lingurite cu 15 - 20 de minute inaintea meselor preincipale.

Bolnavii vor continua masajul energetic (automasaj) la palme si talpi, 1 - 2 ori/saptamana, la urmatoarele puncte reflexe: stomac, vezica biliara, plex solar. Sunt valabile si celelalte recomandari de la gastrite.Urmand toate cele indicate mai sus, ulcerele se trateaza in peste 75 - 80 % din cazuri fara medicamente sau interventii chirurgical

3. 3. SINDROMUL DIAREIC

Diareea, consecinta a mai multor cauze, este un sindrom clinico-coprologic, caracterizat prin emisia de scaune frecvente, neformate, cu resturi alimentare nedigerate sau incomplet digerate. Clinic, apare sindromul carential: scaderea ponderala (in greutate), paliditate, astenie (oboseala), reducerea capacitatii de efort, depresiune psihica, hipotensiune arteriala. Examenul de laborator poate sa arate: hipocalcemie, hipopotasemie, hiponatremie (calciu, potasiu si natriu scazute), acidoza metabolica, ajungandu-se pana la deficiente hormonale. Cauze mai frecvente in declansarea bolii sunt: nervroze (diareea emotionala), endocrine (persoanele hipertiroidiene), alergii la medicamente sau alimente, intoxicatii, descarcari bruste de fiere, insuficienta pancreatica (cu scaune grasoase), inflamatii intestinale, cauze microbiene sau virotice etc.

Obiectivele terapeutice nespecifice, comune de altfel si altor enteropatii, sunt: incetinirea tranzitului, stimularea mucoprotectiei, stoparea procesului inflamator, corectarea deficientelor nutritionale. Diareile cronice (de lunga durata) beneficiaza de tratament reflexoterapeutic. Regimul alimentar trebuie respectat in raport cu tipul diareii (de fermentatie sau de putrefactie), deci depinde de afectiunea in cadrul careia apare sindromul diareic. La testarea zonelor reflexe ale intestinului subtire, gros, zona hemoroizi, acestea sunt deosebit de sensibile. De asemenea, sunt sensibile si cele corespunzatoare urmatoarelor organe: tiroida, pancreas, vezica biliara, plex solar, in raport cu cauza care a produs sindromul diareic.

Schema de masaj

- zonele intestin subtire 5 minute in fiecare talpa

- zonele intestin gros (in sensul de evacuare)

5 - 10 minute

- sistem limfatic 2 - 3 minute in fiecare punct

- zonele organelor care cauzeaza diareea:

vezica biliara 5 minute

pancreas 3 minute

tiroida 3 minute

plex solar 3 minute de fiecare parte

Se va face o sedinta pe zi sau o sedinta la 2 zile, timp de 4 - 6 saptamani.

In unele cazuri diareile dispar chiar dupa 10 - 15 sedinte insa este necesara continuarea lor pentru a preveni recidiva.

Ceaiuri:

- o jumatate de litru de ceai din coaja de ceapa (Allium Cepa) pe zi, obtinut dintr-un pumn de coji de ceapa, fierte 10 minute intr-un litru de apa.

- infuzie din frunze de afine (Folium Vaccinium Myrtillus L.) sau fructe de afine (Fructus Vaccinium-Myrtillus L.), o lingurita de planta la o cana de apa.

- ceai de urzici (Urtica Dioica), 30 g de tulpini fierte in 1 l de apa.

3. 4. SINDROMUL DE CONSTIPATIE

Se defineste prin:

1. evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore;

2. scaune de consistenta crescuta;

3.evacuari incomplete, in cantitati reduse, datorita tulburarii tranzitului intestinal.

Constipatia este o boala plurifactoriala. Cauze:

- sedentarismul (lipsa de miscare);

- endocrine (hipotiroidism);

- alimentare (alimente uscate, mese reduse);

- leziuni ale tubului digestiv (hemoroizi, fisuri anale, rectite, ulcerul gastro - duodenal);

- tumori intestinale;

- obisnuinta (schimbarea mediului in care traim, pudoarea, comoditatea);

- neurofunctionale (costipatie spastica).

Tratamentul complex tine in primul rand cont de alimentatie (bogata in legume si fructe, lichide), activitate fizica si instruirea musculaturii abdominale.

Tratamentul prin reflexoterapie vizeaza dezvoltarea unei bune circulatii in zuna intestinala, cresterea tonusului intestinal, disparitia inflamatiilor locale, ameliorarea sau tratarea hemoroizilor, fisurile anale, stimularea glandei tiroide cand constipatia este de cauza endocrina.

In caz de constipatie, zonele reflexe ale intestinului gros si indeosebi cele ano - rectale, sunt sensibile, uneori extrem de dureroase la apasare.

De regula, constipatiile sunt usor tratabile prin reflexoterapie dar sunt obligatorii descoperirea cauzei si tratarea prin masaj a organului respectiv.

Schema de tratament

- zona intestin gros 10 minute in ordinea evacuarii

(colon ascendent - transvers - descendent - sigmoid)

- zona reflexa anus, rect, hemoroizi 5 - 8 minute

- zone limfatice    3 minute de fiecare punct

- zona reflexa a organului care cauzeaza boala

10 minute

Sedintele se vor face 1 - 2 ori pe zi, in prima faza, apoi se continua cu o sedinta pe zi, pana cand dispare constipatia. Uneori constipatia dispare dupa 5 - 8 sedinte.

De cele mai multe ori sunt necesare 15 - 20 sedinte. Pentru a ajuta este indicata folosirea camasii spaniole, bai reci, mersul descult, gimnastica abdominala etc. (vezi capitolul Alte mijloace de intarire a corpului).

Se va bea o ceasca de zeama de varza murata (moare) pe stomacul gol sau o ceasca de compot de prune uscate. Este foarte bine daca evitam laxativele sau clismele evacuatorii.

3. 5. SUFERINTE ANO - RECTO - SIGMOIDIENE

Sunt tulburari ale actului defecarii avand ca simptome durerea sub forma de tenesme in zona rectului si a anusului, in partea stanga a abdomenului. Sindromul rectal si sindromul anal poate aparea izolat sau impreuna. Sindromul rectal este caracterizat prin false senzatii de defecare. Durerile pot iradia in colon sau uneori in organele genitale si anus.

Sindromul anal are drept caracteristica majora, durerea in anus, tenesme, uneori scurgeri de sange sau secretii seroase si purulente.

Simptomatologia este data de procesele inflamatorii situate in zona sigmoidiana si rectala. Prin masarea zonelor reflexe colon sigmoid, respectiv rect, se rezolva starea inflamatorie. Este necesara si stimularea zonelor limfatice corp inferior, in scop de stopare a infectiei locale prin stimularea anticorpilor.

Rezultate foarte bune se obtin prin masare in:

- zona reflexa, respectiv colon sigmoid, anus, rect

10 - 15 minute

- zona glande limfatice corp inferior 5 minute la fiecare picior

- zona hemoroizi 5 minute

Simptomele se amelioreaza dupa aproximativ 5 - 7 zile si dispar dupa 15 - 20 sedinte. Dupa iesirea din criza, baile reci la sezut vor contribui la dezvoltarea unei bune circulatii sangvine si limfatice si normalizarea tranzitului prin instalarea peristaltismului - intestinal normal.

3. 6. APENDICITELE

Apendicita este inflamarea apendicelui cecal.

Semne clinice: dureri sub forma de arsura in fosa iliaca dreapta (aproape de stinghie) dupa un efort la mers sau la 5 - 6 ore dupa mese, greturi matinale (dimineata) sau postalimentare, uneori varsaturi, diaree ce alterneaza cu constipatia. De asemenea, apar semne de neuroastenie si fenomene vegetative (transpiratii, palpitatii, extremitati reci).

Atentie: daca durerea din fosa iliaca dreapta este puternica, bolnavul trebuie indrumat de urgenta la serviciul chirurgical.

Prin reflexoterapie se urmareste descongestionarea apendicelui inflamat si reluarea normala a circulatiei sangvine si limfatice in zona respectiva. In peste 95% din cazuri apendicitele subacute si cronice raspund favorabil la tratamentul reflexoterapeutic.

Se va masa de 1 - 2 ori pe zi zona reflexa pentru apendice timp de 10 minute, zona care se gaseste in talpa dreapta, in calcai, in dreptul degetului 4 spre degetul 5. De asemenea, se va masa 5 minute fiecare zona limfatica corp inferior.

Pentru zona reflexa a apendicelui, masajul se va face cu forta pentru ca aceasta zona este situata intr-un loc mai dur din talpa.

Dupa 5 - 8 sedinte zona apendicelui devine suportabila la masaj iar simptomele se atenueaza foarte mult, uneori chiar dispar. Se vor face 15 - 20 de sedinte, apoi pentru intretinere 1 - 2 sedinte pe saptamana timp de o luna

3. 7. ENTEROCOLITELE CRONICE

Sunt afectiuni ale intestinului cu scaune frecvente si moi, deosebindu-se de scaunele din diaree prin prezenta in scaun a mucusului, puroiului, sangelui, lipsind din scaune alimentele nedigerate.

Cauze:

- insuficiente pancreatice sau biliare;

- intoleranta fata de lapte, alimente alergizante, medicamente;

- parazitozele intestinale;

- exacerbarea florei intestinale de fermentatie sau putrefactie;

- constipatiile de lunga durata si folosirea in exces a laxativelor.

Semne clinice:

- dureri abdominale difuze;

- alternarea scaunelor tari cu scaune moi;

- simptome nervoase;

- zgomote hidroaerice (borborisme);

- balonari.

Tratamentul reflexologic vizeaza refacerea mucoasei intestinale afectata, reglementarea functiei pancreatice si biliare, tratarea constipatiei.

Masajul se va face dupa urmatorul program:

- zona reflexa intestin subtire 3 minute la fiecare picior

- zona reflexa intestin gros 5 minute in punctele sensibile

- zona reflexa rect, hemoroizi 3 minute

- zona reflexa vezica biliara 5 minute

- zona reflexa pancreas 3 minute

- zona reflexa sistem limfatic corp inferior, 3 minute la fiecare picior

Concomitent cu un regim alimentar adecvat, reflexoterapia poate avea rezultate bune in enterocolite in proportie de peste 85 % din cazuri. Majoritatea enterocolitelor raspund la tratamente dupa 8 - 10 sedinte dar este necesara continuarea lor pana la 15 - 20 de sedinte, uneori chiar mai mult.

Alt tratament naturist este apa cu tarate de grau.O mana de tarate de grau la 1 l de apa rece se amesteca si se lasa 8 - 10 ore, apoi se strecoara apa prin tifon. Se bea cu inghitituri mici cand ne este sete. Se vor elimina din consum alimentele si medicamentele susceptibile de a produce enterocolite.

1. Zone reflexogene din talpi

PLANSA 1

ZONE REFLEXE PICIOR DREPT ZONE REFLEXE PICIOR STING

1. Creier, emisfera stanga 1. Creier, emisfera dreapta

2. Sinusuri frontale (stinga) 2. Sinusuri frontale (dreapta)

3. Cerebel (creier mic) 3. Cerebel (creier mic)

4. Hipofiza 4. Hipofiza

5. Nerv trigemen (dreapta) 5. Nerv trigemen (stinga)

6. Nas (narina dreapta) 6. Nas (narina stinga)

7. Ceafa 7. Ceafa

8. Ochi stang 8. Ochi drept

9. Ureche stinga 9. Ureche dreapta

10. Muschi trapez (dreapta) 10. Muschi trapez (stinga)

11. Glanda tiroida (lob drept) 11. Glanda tiroida (lob sting)

12. Plaman drept 12. Plaman sting

13. Glande paratiroide (dreapta) 13. Glande paratiroide (stinga)

14. Umar drept 14. Umar sting

15. Ficat

16. Vezica biliara

17. Stomac 17. Stomac

18. Pancreas 18. Pancreas

19. Duoden 19. Duoden

20. Splina

21. Inima

22. Plex solar 22. Plex solar

23. Glande suprarenale (dreapta) 23. Glande suprarenale (stinga)

24. Rinichi drept    24. Rinichi sting

25. Ureter drept 25. Ureter sting

26. Vezica urinara 26. Vezica urinara

27. Apendice

28. Valva ileocecala

29. Colon ascendent

30. Colon transvers 30. Colon transvers

31. Colon descendent

32. Colon sigmoid

33. Anus

34. Intestin subtire 34. Intestin subtire

35. Genunchi drept 35. Genunchi sting

36. Ovar sau testicul drept 36. Ovar sau testicul sting

PLANSA 2 - exterior

5. Nerv trigemen

14. Umar

35. Genunchi

36. Ovar sau testicul

37. Dureri menstruale

38. Articulatia soldului

39. Glande limfatice (corp superior)

41. Centrul echilibrului

42. Sanii

43. Muschi diafragmatic

PLANSA 3 - interior

6. Nas

13. Paratiroida

26. Vezica urinara

38. Articulatie sold

40. Glande limfatice (corp inferior)

50. Prostata, uter

51. Penis, vagin (uretra)

52. Rect, hemoroizi

53. Coloana cervicala

54. Coloana dorsala

55. Coloana lombara

56. Coloana sacrala si coccigiana

PLANSA 4

Zonele reflexogene ale partii dorsale a picioarelor

6. Nas 51. Penis, uretra, vagin

13. Paratiroide 52. Rect, hemoroizi

26. Vezica urinara 53. Coloana cervicala

38. Articulatia soldului 54. Coloana dorsala (toracala)

40. Glande limfatice 55. Coloana lombara

(corp inferior) 56. Coloana sacrala si coccigiana

50. Prostata, uter 57. Regiunea inghinala

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate