Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
STRATEGII DE BALANS A DISOCIATIEI SI ASOCIATIEI


STRATEGII DE BALANS A DISOCIATIEI SI ASOCIATIEI


STRATEGII DE BALANS A DISOCIATIEI SI ASOCIATIEI

=TEHNICA LUI GILLIGAN=

Este tehnica de tip conversational. Aceasta tehnica poate sa includa intrebari care sa orientezeraspunsul din transa. Se pot utiliza povesti sau fraze care sa acceseze profunzimea experientelorpersonale. Sunt tehnici confuzive care sa nu permita interferenta instantei constiente. In acesteproceduri se utilizeaza transa ca si un castig (beneficiu) ulterior.

1."Cum te simti astazi .?" (se utilizeaza numele pacientului) Indiferent de raspuns, secontinua:"E bine, deoarece eu cred ca fiecare dintre noi poate invata din experienta personala si directa. Si de asemenea, vreau sa te asigur ca in continuare am sa discut cu tine lucruri generale, deoarece nu am nici un drept ca in aceasta situatie sa ma afund in problemele tale specifice. Asa ca, am sa te rog sa faci sau sa spui orice doresti sa spui sau vrei sa faci. Este in regula pentru tine? (se asteaptaraspunsul)

2. "Si cum te simti astazi stand aici langa mine?" (se asteapta raspuns si se continua, indiferentde raspuns, repetand raspunsul dat de pacient, de exemplu: "Te simti putin nervos ")

"Si crezi ca aceasta stare / traire poate sa creasca sau sa scada in intensitate, inainte de a disparea?" (se asteapta raspuns si indiferent de raspuns se continua)

"Si vrei sa afli cum va fi?" (se asteapta raspuns)

"Foarte bine. Acorda atentie faptului ca poti sa incepi sa respiri foarte profund si confortabil in timp ce te uiti la mine, acum. E foarte bine. Si incepi sa constati ." (indiferent de raspuns)

"Foarte bine. Poti sa te simti in continuare din ce in ce mai relaxat, pe masura ce continui sa fii aici si se pare ca nu este nici o lege impotriva acestui lucru. Nu-i asa?" (se asteapta raspuns)

"Si, intr-adevar, se pare ca nu ai nimic de facut acum. Nu-i asa? Cu alte cuvinte, poti ca fara nici un efort sa ajungi sa atingi confortul si alte trairi, devenind doar din ce in ce mai constient de ceea ce se petrece. Si transa este intr-adevar in mare masura asa."

"Dar, inainte de a ajunge sa intri in transa, as vrea sa te retin in afara ei pentru un timp, nu prea mult. Si lasa ca ochii tai sa ramana deschisi pana cand esti pe deplin pregatit sa te adancesti in transa. Pentru ca, intr-adevar, trebuie sa astepti pana cand esti pe deplin pregatit sa intri in ea. Dar, bineinteles, poti sa continui sa te concentrezi pe ceea ce este important, exersand capacitatea ta de a-ti

permite sa fii absorbit intr-o modalitate selectiva. Si poti sa-ti permiti sa te orientezi intr-o pozitie care va fii foarte confortabila pentru o perioada mai lunga de timp."

"Si poate ca ai auzit, cum toti hipnoterapeutii spun ca un subiect bun pentru hipnoza are ambele talpi bine infipte in podea si ambele maini libere, odihnindu-se confortabil de-o parte si de alta a corpului. Si poate ca nu ai auzit aceste cuvinte foarte exact, deoarece uneori cuvintele ne scapa, pe la sedintele / in seminariile noastre, nu-i asa? Si cum te-ai simtit cand ai venit prima data in acest grup / la mine?" Se converseaza pe marginea acestei idei, facand precizari asupra expectantelor(corporale, senzatii, etc.) in momentul venirii.

"Si cum te-ai simtit cand ai intrat pentru prima data in transa?" (se discuta cat de catamanuntit)

"Ai reusit sa simti confortul si relaxarea?"

5. "Si cum te simti acum daca ar fi ca in urmatoarele 10 minute sa intri intr-o transa profunda?" (indiferent de raspuns, se continua)

E bine. In continuare poti sa lasi ca lucrurile sa o ia mai domol, mai usor. Si cum te simti la ideea de a intra intr-o transa usoara in urmatoarele 5 minute." (se asteapta raspuns)

Foarte bine. Poti sa devii relaxat, poti sa te simti confortabil si in acelasi timp in siguranta stiind ca transa este un loc sigur, in care iti poti permite sa atingi un nivel mai profund de experienta. Transa este o oportunitate de a lasa I.C. sa lucreze pentru tine, fiind intr-adevar un proces care se poate derula fara nici un efort si astfel tu nu ai de facut absolut nimic. Nu trebuie sa te misti, nu trebuie sa vorbesti, poti doar sa lasi I.C. sa faca munca pentru tine."

"Multe persoane sunt uimite ca pot face orice fara nici un efort si cum pot face ceva fara sa incerce. Si in aceasta privinta este important sa recunosti ca I.C. tau poate sa opereze independent, inteligent si autonom in foarte multe moduri, tot timpul. Poti sa stai in fotoliu sau la birou sa asculti ceva ce se vorbeste si sa recunosti ca toate aceste asociatii, care le faci atunci, pot sa devina asociatii pe care le faci acum, intr-un mod adecvat si selectiv si, in acelasi timp, poti sa lasi I.C. tau sa faca ceea ce face deja atat de bine."

"De exemplu, poti sa respiri usor si confortabil, deoarece I.C. tau iti regleaza respiratia in majoritatea timpului. Poti sa inspiri si sa expiri, sa inspiri si sa expiri si nu ai nevoie sa incerci sa respiri, poti sa o faci cu foarte mare usurinta si fara nici un efort. Si acest lucru este valabil in egala masura pentru pulsul tau, pentru capacitatea ta de a dormi noaptea, pentru frecventa batailor inimii, pentru posibilitatea de a te bucura spontan, pentru a putea izbucni in ras, pentru momentele fericite si alte evenimente de acest tip. Si astfel, I.C. tau poate opera independent si autonom de constientul tau."

"Si poti sa extinzi acest lucru la o multitudine de alte procese experientiale intr-un mod productiv. Cum ar fi cu clipitul ochilor tai. Uzual nu exersezi constient clipitul ochilor, nu incerci sa-i faci sa clipeasca, ci doar ii lasi sa clipeasca. Dar in acelasi timp, stii ca putem sa facem in mod voit ca ochii sa clipeasca la fel de usor. E bine. Poti sa-ti doresti sa clipesti si atunci vei clipi. Dar stiai ca ochii tai pot sa clipeasca de asemenea si fara sa-ti doresti acest lucru? Si poti sa descoperi ca incercand sa faci ca ochii sa clipeasca, acest lucru se va produce totusi fara sa vrei, clipind inconstient. Poti sa alegi sa-i tii deschisi sau sa-i inchizi, deoarece poti sa intri in transa cu ochii deschisi sau cu ochii inchisi. Dar I.C. tau este oricum pregatit, fie ca-i lasi inchisi, fie ca-i lasi sa clipeasca. E bine. Acum deschide-i si clipeste din nou. E bine. Si din nou deschide-i si inchide-i. Deschide-i si inchide-i. Si poti sa o simti si poti sa simti cum I.C. tau poate intr-adevar sa lucreze independent. Si astfel, intr-un anumit moment, deschide si inchide ochii. Si poti lasa ochii tai inchisi, adancindu-te in transa, acum."

"Si adanceste-te intr-o transa confortabila si permite-ti sa experimentezi cu adevarat instalarea acelor minunate si securizante stari. Si ce placut poate sa fie sa stii ca poti fi singur, cu totul singur in plin "nici unde", cu totul singur, doar cu o voce, vocea mea. Si poti sa asculti vocea mea, poti sa fii cu vocea mea, pentru ca I.C. tau poate sa asculte si sa raspunda intr-un mod adecvat. Pentru ca ceea ce este important este capacitatea ta de a dezvolta experienta de intrare in realitatile hipnotice securizante din plin "nici unde" singur. Si I.C. tau stie unde se afla acest "nici unde" si ce lucru placut poate fi sa permiti ca aceasta experienta sa se dezvolte in totalitate."

"Si ce placut este sa stii ca in transa poti experimenta o multime de lucruri pentru ca transa este o experienta invatata. Si, cu siguranta, ai atat de multe experiente invatate in trecut. De exemplu, poti probabil sa ai experienta de a sta in clasa ca si copil si de a asculta vocea profesorului in timp ce turuie tot timpul. Si ascultand profesorul si plictiseala pe care ti-o induce, incepi sa te intrebi cand va ajunge la o concluzie, cand va ajunge la o concluzie? Si un minut pare o ora, si o ora pare o zi, si te uiti la ceas, observi limbile lui: prima limba, cea care indica orele; a doua limba, cea care indica minutele; a treia limba, cea care indica secundele. Si care este de fapt semnificatia celei de-a treia limbi? Si chipul ceasului? De ce ceasul are un chip? Si privindu-i chipul si privind timpul scurgandu-se incet, atat de incet si incepi sa aluneci cu adevarat intr-o alta lume, permitandu-ti cu adevarat sa devii absorbit din ce in ce mai mult in acea realitate."

"Si poti deveni absorbit cu adevarat in acele activitati de care este interesat I.C. tau. Si poti permite I.C. tau sa dezvolte acele realitati hipnotice prin acord cu nevoile tale interioare. Si poti lasa acest lucru sa se intample intr-un ritm si intr-un mod care sunt benefice pentru tine ca individ. Si ai tot timpul din lume pentru a permite ca acest lucru sa se petreaca."

"Si ce inseamna, de fapt, sa ai tot timpul din lume? Si ce inseamna, de fapt, sa ai timpul in mainile tale? Si ce inseamna, de fapt, cand cineva spune: "a fost odata" sau "acum este timpul" sau "va veni timpul"? Si poti intr-adevar sa orientezi timpul in diferite moduri. Stii, de exemplu, ca ceea ce odata a fost, nu este trecutul, dar odata a fost prezentul doar dupa ce a fost viitorul. Si de asemenea stii ca, cu toate ca astazi, maine este maine, maine va fi azi, si ziua de maine va deveni ieri. Si totusi, din toate punctele de referinta, sambata este sambata si sambata vine dupa vineri si este inainte de duminica. Si totusi duminica va fi aici suficient de curand si duminica este o zi de odihna si intr-adevar poti sa te odihnesti in transa . (i se spune pacientului pe nume) si sa permiti I.C. tau sa faca tot restul."

"Deoarece in timpul starii de veghe te poti gandi la tensiuni din trecut, la tensiuni din viitor, la tensiuni din prezent, in timpul starii de transa nu ai nevoie sa fii tensionat deloc, putand sa te relaxezi deplin, confortabil, stiind ca te poti orienta spre o varietate de realitati si experiente, intr-un mod care este adecvat si confortabil pentru tine ca persoana."

"In mod normal te orientezi spre timp si te orientezi spre spatiu intr-o maniera constanta. De exemplu: spui ca acolo este acolo si aici este aici si ca daca esti aici nu poti fi in acelasi timp acolo. Dar in transa I.C. tau poate functiona atat ca o parte aici, cat si ca o parte acolo. Ma poti auzi aici si stii ca daca ai fi fost acolo puteai sa ma auzi, de asemenea, la fel de bine. Si as fi putut merge acolo, si in acelasi timp as fi putut ramane din punctul tau de vedere aici, chiar daca asta ar fi insemnat o schimbare din punctul de referinta al punctului meu de vedere, pentru ca indiferent unde m-as duce pentru mine intotdeauna aici este aici. Si poti sa ma auzi acolo si in acelasi timp aici. Si in mod normal, pentru a merge acolo ar trebui sa recurgi la efort, sa recurgi la activitate musculara, sa recurgi la tensiuni. Dar in transa nu ai nevoie sa utilizezi deloc tensiunea, poti lasa I.C. sa faca totul, complet. Poti sa simti, poti sa simti, poti sa simti. Constientul este acolo, I.C. lucreaza aici. Activitatea interna a mintii constiente este acolo, activitatea confortabila, usoara, neasteptata si surprinzatoare a I.C. este aici. Efortul acolo, derularea continua a transei aici. Ingrijorarea acolo, minunarea aici. Poti sa o simti, poti sa simti, poti sa simti aici."

In continuare textul se citeste rar si mai soptit.

"Si pe masura ce faci, lasa I.C. sa lucreze autonom, spontan, lasa acele experiente sa se desfasoare. Si eu nu stiu si nici tu nu stii cu exactitate cum se va petrece acest lucru. Probabil, I.C. tau va incepe sa retraiasca o amintire placuta, de mult uitata, o amintire ce va fi foarte confortabila, foarte placuta, foarte imbucuratoare. Probabil, vei retrai cateva amintiri simultan sau secvential si nu are nici o importanta daca acestea sunt din perioada copilariei sau adolescentei sau a maturitatii. Ceea ce este cu adevarat important este ca I.C. tau incepe sa exploreze arii ale experientelor tale intr-un mod cu adevarat sigur, educativ si placut."

"Si, probabil, va implica un vis pentru ca I.C. tau viseaza deseori, in fiecare noapte si astfel stie cum sa utilizeze visele in explorarea si integrarea experientelor semnificative. Tot ceea ce stiu este ca I.C. tau este foarte inteligent. Si astfel, de ce sa nu luam cateva clipe din timpul de pe ceas si tot timpul din lume pentru a lasa sa se petreaca aceasta explorare a I.C. tau? Lasa sa se petreaca acest lucru 2 minute din timpul de pe ceas si tot timpul din lume din timpul hipnotic. Si vocea mea va fi tacuta pentru a-ti permite ca aceste explorari sa se dezvolte, sa se deruleze, sa se petreaca intr-o maniera foarte naturala, incepand de acum."

"E bine. Si acum permite-ti sa te intorci in plin "nici unde" foarte usor si foarte confortabil. Si permite-ti sa profiti acum de oportunitatea de a te aprecia pe deplin, nu pentru ceea ce ai facut, nu pentru ceea ce vei face, ci pentru ceea ce esti. Aceasta incredibila esenta unica a Eu-lui tau, care esti tu. Aceasta esenta care iti permite sa experimentezi ceea ce esti cu adevarat. Esti bine exact in felul in care esti. Ai capacitatea de a te sustine, de a te iubi pe tine insuti, de a avea grija de tine insuti in foarte multe feluri."

"Si poti sa recunosti cu adevarat ca I.C. tau este cel mai bun prieten pe care il ai. El nu te va parasi niciodata. El este intotdeauna capabil sa te sustina, permitandu-i doar sa fie alaturi de tine, luand doar cunostinta de existenta lui si apreciindu-l. Si poti folosi resursele I.C. tau in foarte multe feluri. De exemplu: poti continua toate aceste explorari ale tale in visele tale, permitand I.C. tau sa inceapa sa integreze toate aceste experiente pe deplin. Nu stiu daca va fi cel de-al doilea vis sau cel de-al treilea sau o combinatie a lor sau alte combinatii. Tot ceea ce stiu este ca I.C. tau poate folosi visele tale pentru a le aseza intr-o perspectiva benefica, adecvata acelor aspecte din viata ta care sunt importante pentru tine. Poti sa ai incredere in I.C. tau cu adevarat intr-o varietate de situatii. Fie o situatie de comunicare, de solutionare a unei probleme, de adormire, de comunicare cu prietenii, fie in transa, fie in stare de veghe, ori in atipire. Poti cu adevarat sa permiti I.C. tau sa-ti ofere resursele, depozitul vast al cunoasterii experientiale pe care il poseda, pentru ca I.C. tau este aliatul tau, un aliat care va fi intotdeauna alaturi de tine."

"Si astfel, ia-ti cateva minute pentru a te aprecia, pentru a te valoriza, pentru a sti ca esti intr-adevar capabil sa iti raspunzi tie si altora cu integritate, dragoste si sinceritate. Si poti stii ca poti sa aluneci in aceasta stare ori de cate ori vei dori sa o faci pe viitor, atunci cand vei auzi aceasta voce sau atunci cand esti singur si doresti sa experimentezi transa. Poti sa-ti amintesti aceasta experienta, aceasta traire si facand acest lucru poti sa o faci sa se repete."

"Si poti lasa aceasta traire de bine general si autoapreciere sa se imprastie si sa se generalizeze si in alte aspecte ale existentei tale. De aceea, pentru un moment, voi numara de la 10 la 1 si cand voi ajunge la 1 vei fi iesit din transa, revenind in aceasta camera, relaxat, confortabil, revigorat,

luand cu tine doar acele experiente si amintiri care sunt adecvate tie acum, in mod constient, lasand in urma tot ceea ce este de lasat pentru altadata."

"Am sa incep sa numar: 10 . 9 . 8 . 7 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 18 . 19 . 20. Ai dreptate, de acum in acolo tot drumul in jos. Acum. Si permite-ti, in cateva momente, sa revii la senzatiile obisnuite, stiind ca I.C. tau poate actiona cu adevarat independent de controlul tau obisnuit.

Deschide ochii, acum!"

22. "Buna!"

PRINCIPII STRATEGICE

Utilizarea realitatii subiectului.

O stare orientata extern - trecerea spre experiente personale si directe. Aminteste factoriicare ar putea inhiba transa.

Foloseste intrebari pentru a capta si directiona atentia.

Utilizeaza demonstratiile experientiale pentru a introduce si dezvolta idei cheie pe care leva folosi ulterior (de exemplu la 4: un subiect bun pentru hipnoza este cel care are picioareleinfipte in pamant; iti poti da seama de dispozitia subiectului de a intra in transa).

Utilizarea amintirilor reale de accesare a transei (amintirea primei transe). Trecere (shift)ritmica de la denumiri specifice sau povesti la raspunsuri generale si apoi revenirea lastructuri specifice subiectului.

Derularea progresiva si graduala a fiecarui nou raspuns survenit din raspunsuri precedente,care sunt toate luate in considerare.

Utilizarea conjunctiilor care leaga totul la un loc.

Generalizarea aplicata pe un comportament specific (clipitul ochilor).

Se absoarbe subiectul in realitatea hipnotica (multi subiecti nu mai aud bine vocea).

Sugestii de adancire a transei, dar nu dupa tehnica clasica, ci un sistem de trecere utilizandexperienta deja traita (tehnici regresive indirecte), care adancesc transa prin distantareasubiectului de coordonatele actuale temporale si spatiale - distorsionarea timpului: fataceasului - orice interventie a constientului dispare utilizand realitati cotidiene.

Generalizeaza si devine I.C. permisiv sugestiilor mai directe, subiectul este incurajat sa

Tehnici confuzive in care subiectul este cel care raspunde la adancirea transei. Transa printehnicile confuzive de dezorientare temporala duce la distragerea atentiei constientului.Revenirea la timp si la activitati constiente se face pentru a introduce tehnicile confuzive caredistrag orice interventie a constientului in aceasta etapa.

Intreruperea, cu ajutorul intreruperii temporale, a starii tensionale din prezent.

Tehnici de dezorientare spatiala folosind si plasand lucrurile aici / acolo intr-un modambiguu. Apare disocierea spatiala a constientului de I.C. (I.C. aici, iar constientul acolo).

subiectul este in transa cu siguranta. Se poate vorbi mai lent si in soapta. Se incurajeazasubiectul sa exploreze singur, nondirectiv realitatile hipnotice, fiind amintite diferite experienteregresive, sugerand subiectului ca I.C. este o sursa de putere. Se largesc capacitatile I.C.

subiectul este in continuare intr-o transa disociata, fiind accesata o experienta anterioara.Este amintita, tangential, ideea visului, fara sa fie de fapt visul la care vrem sa ajungem.Subiectul este lasat 2 minute sa perceapa visul ca pe un fenomen natural; subiectul avand dejaexperiente reale, placute la care se poate referi. Este important ca terapeutul sa fie foarte atentin cele 2 minute la mimica, la ochi. Se poate cere raspuns ideomotor.

subiectul revine apoi spre "nici unde". Se subliniaza abilitatea lui de a fi independent,puternic indiferent de situatie si context, permitandu-se autoaprecierea (importanta pentrucresterea personala).

Sugestii generale de viitor. Sublinierea utilitatii I.C., a puterii I.C. Apar sugestii generalepost-hipnotice privind integrarea experientei din transa cu experientele cotidiene si cu visulcare apare, pe suportul pe care il ofera I.C. in timpul visului.

Sugestii de autoapreciere si posibilitatea de repetare a transei, chiar si fara voceaterapeutului.

Autoaprecierea poate fi continuata si in alte tipuri de experiente din realitate. Se facetrecerea spre realitate prin sugestii graduale si permisive.

Revenirea cu elementul surpriza confuziv pentru a reusi sa-l aduci mai capabil sa revinadin transa. Este tot o tehnica confuziva.

Revenirea totala din transa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate