Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
FLORA TEGUMENTARA NORMALA


FLORA TEGUMENTARA NORMALA
FLORA TEGUMENTARA NORMALA

Pielea umanǎ normala este colonizatǎ de un numǎr urias de bacterii, care trǎiesc inofensive pe suprafata sa sau in foliculi.

Uneori, cresterea numǎrului unora din aceste organisme poate produce o boalǎ minorǎ a pielii sau anexelor ei. In alte situatii, bacterii ce nu se gǎsesc in mod normal acolo pot coloniza epiderma si se ajunge rapid la boalǎ. In afarǎ de aparitia acestor organisme intr-adevǎr patogene, o mare varietate de bacterii ajunge mai mult sau mai putin din intamplare pe piele si persistǎ scurt timp, in numǎr mic, fiind incapabile sa se multiplice si sa reziste in acest mediu relativ neospitalier.

Conceptul de florǎ microbianǎ stabilǎ rezidentǎ compusǎ dintr-un numǎr de organisme apartinand catorva specii este bine stabilit. Totusi, este posibil sǎ se descrie un model de bazǎ al colonizǎrii pielii umane sǎnǎtoase, de la care s-au observat niste variatii.Mai simplu, pielea uscatǎ suportǎ un nivel scǎzut de colonizare, in timp ce zonele umede si cele prevazute cu glande sebacee sunt foarte populate. Cele mai multe organisme trǎiesc pe suprafata stratului cornos in crǎpǎturile dintre scuame in straturile exterioare. Foliculii pilosi sunt locuiti de bacterii anaerobe ( Propionibacterium ) in zonele lor mai de adancime si in apropiere de suprafatǎ de coci aerobi alǎturi de Pityrosporum.
Flora aerobǎ rezidentǎ constǎ in coci gram - pozitivi de Staphylococcus, Micrococcus si o varietate de tulpini gram - pozitive , corineforme sau difteroide .

Aceste organisme corineforme sunt in special Corynebacterium dar recent s-au recunoscut cateva de Brevibacterium. Singurii rezidenti gram - negativi semnificativi sunt Actinenetobacter cunoscutǎ anterior ca Mima si Herella. Bacteriile propionice sunt gǎsite in mod obisnuit in foliculii pielii adulte si sunt principalele bacterii rezidente anaerobe. Specia Peptococcus sacharolyticus ( Micrococcoaceae ) este considerata acum un stafilococ anaerob si este membru al florei normale la aproximativ 20 % din subiecti. Este remarcatǎ absenta streptococilor, desi ei pot apǎrea frecvent ca tranzitorii ( din gurǎ ) pe pielea perioralǎ sau in alte locuri inainte de aparitia impetigo.

Kloos si Schleifer separǎ stafilococii si micrococii pe baza catorva teste. De exemplu, Stafilococul este capabil sǎ producǎ acid a din glicerol in prezenta eritromicinei ( 0,4 μg / ml ) si sunt sensibili la lysostaphin si nitrofuran in concentratii stabilite, in timp ce micrococii nu sunt. Separarea celor douǎ genuri prin acest criteriu este sustinutǎ de tehnicile genetice si moleculare.

Au fost izolate pe pielea normalǎ zece specii diferite de stafilococ.

Speciile coagulazo-pozitive S. aureus, totusi, nu ar trebui considerate ca rezidenti ai pielii sǎnǎtoase lacei mai multi subiecti, desi acesta este gǎsit frecvent in partea anterioarǎ a nǎrilor. Pielea axilarǎ sǎnǎtoasǎ si crǎpǎturile din degetele de la picioare pot gǎzdui acest rezident la un procent mic din subiecti. De exemplu, pe pielea afectatǎ, cu eczeme sau psoriazis, se poate intalni aureus, uneori pe o suprafatǎ mare a pielii.

Dintre rezidentii coagulazo-negativi Stafilococii, cei mai importanti numeric sunt S. hominis, S. epidermidis ( in locurile umede ), dar S. capitis, S. cohnii, S. haemolyticus, S. saprophyticus si S. warnerii au fost izolati la multi subiecti.

Organismele de genul Micrococcus sunt mai putin numeroase decat Staphylococcus pe pielea sǎnǎtoasǎ, dar sunt oarecum mai importanti pe zonele uscate slab populate si in copilǎrie.

Organismele corineforme ( difteroide) sunt aerobe, tulpini pleomorfice gram - pozitive. O schemǎ propusǎ recent in care corineformele sunt impǎrtite in patru complexe : Corynebacterium spp, C. bovis, C. minutissimum, C. xerosus si C. hofmani.

Brevibacterium spp sunt clar separabile de genul Corynebacterium spp de cǎtre studiile de compozitie a peretelui celular, cerintele nutritionale si producerea de metan tiol.

Un grup mai indepǎrtat de corineforme implicate in patogenia infectiilor superficiale fungice ale firelor de pǎr au fost identificate ca Brevibacterium mesrellneri.

Trei specii de Propionibacteria , care sunt anaerobe, gram - pozitive, organisme in formǎ de tijǎ , sunt recunoscute acum acum ca membri ai florei rezidente la adulti. Propionibacterium acnes si P. Granulosum sunt larg rǎspandite dar asociate in special cu foliculii care au glande sebacee mari de pe fatǎ si trunchiul superior. Ambele au fost asociate cu leziuni acneice in care rolul lor este oproblemǎ ce ridicǎ un interes considerabil. A treia specie, P.avidum, este gǎsitǎ in locurile umede in special la axile si arcade.

Diferentele de varstǎ , sex si rasǎ

Pielea umanǎ este colonizatǎ de la nastere; la copii flora bacterianǎ este oarecum instabilǎ si variatǎ, fiind mai probabil sǎ includǎ, ca rezidenti majori, streptococi si bacili formati din spori. Micrococcus spp apare cu precǎdere la copii in comparatie cu pielea adultǎ, dar Propionibacterium spp necesitǎ un nivel de lipide in piele mai crescut si apare astfel la pubertate. La indivizii mai in varstǎ, streptococii apar ca rezidenti, si la acest grup de varstǎ organismele enterice sunt gǎsite mai ales, in special in zonele umede.

Existǎ dovezi cǎ bǎrbatii poartǎ un numǎr mai mare de bacterii, cel putin organismele anaerobe, decat femeile datoritǎ faptului cǎ bǎrbatii sunt probabil mai mult decat femeile diseminatori ai Stafilococcus aureus, dacǎ sunt purtǎtori perineali.

Diferentele rasiale au fost demonstrate in purtatorii nazali cu S. aureus la copii -indivizii albi ( 41% pozitivi) fiind mai predispusi decat cei negri ( 30% ) sǎ poarte acest organism.Alte influente

Schimbǎri in flora normalǎ, inclusiv o crestere a numǎrului de subiecti purtǎtori de organisme gram - negative pot sǎ aparǎ la pacientii grav bolnavi, aparent la valori ce nu pot fi explicate prin tratamentul pe care il primesc. Antisepticele aplicate pe piele, ca in pregǎtirea locului de operatii indepǎrteazǎ flora de tranzitie si reduce organismele rezidente. Aplicarea de agenti care inhibǎ cocii gram - pozitivi in mod specific este urmatǎ in general de o crestere a populatiei de tulpini gram - negative. Purtarea de Staphylococcus aureus poate fi afectatǎ de vremea rece, durata spitalizǎrii sau infectii.

Flora normalǎ a pielii este aproape cu sigurantǎ responsabilǎ de producerea acizilor grasi liberi din lipidele pielii. Existǎ acum o dovadǎ clarǎ cǎ Propionibacterium acnes si cocii gram - pozitivi sunt capabili de hidroliza lipidelor din sebum pentru a produce acizi grasi liberi. Pare probabil din localizarea lor sidin dovezile obtinute din compararea efectelor administrǎrii sistemice de tetraciclinǎ cu aplicarea topicǎ de neomicinǎ, cǎ P. acnes ,de fapt efectueazǎ cea mai mare parte din aceastǎ hidrolizǎ.

Flora zonelor specializate

Anumite zone ale pielii au flore specifice, care difera cantitativ sau calitativ de tabloul general infatisat mai sus si de aceea merita o consideratie speciala.

Vestibulul nazal

Organismele obisnuite gasite pe tampon sun stafilococii coagulazo - negativi, micrococii si corineformele. Staphylococcus aureus este prezent ca rezident la 35% din subiectii sanatosi. Streptococcus pyogenes nu este rar, procentul de aparitie variaza mult cu diferite populatii. Purtatorii nazali uneori disemineaza un numar mare de organisme, iar detectarea si tratamentul lor sunt cele mai importante in controlul infectiilor cu streptococi.

Meatul auditiv extern

Alaturi de stafilococii coagulazo - negativi si corineforme, Proteus spp, Escherichia coli, Neisseria cathanhalis in flora au fost izolate in numar mic, dar semnificativ din urechea normala.

Axila

Acest loc suporta un nivelfoarte ridicat de colonizare bacteriana in principal stafilococi, micrococi si corineforme. Unii indivizi au o flora alcatuita in special din coci; la altii, predomina corineformele aerobe. Propionibacterium acnes este prezent in mod obisnuit si P. avidum este adesea gasit la nivelul axilei.

Vulva

Organismele izolate in mod obisnuit de pe aceasta zona includ : stafilococii coagulazo - negativi, micrococi si corineforme. Streptococii de grup β pot fi recoltati din aceasta zona, de obicei in numar mic.

Perineul

Stafilococii coagulazo - negativi, micrococii si o varietate de corineforme aerobe sunt prezente de obicei. Organismele gram - negative ale florei intestinale dispar rapid dupa contaminarea cu fecale, dar Actinetobacter spp este rezident la aproximativ 15% dintre subiecti.

Ombilicul

Ombilicul unui nou nascut este frecvent colonizat de Staphylococcus aureus la scurt timp dupa nastere. Incidenta variaza mult, dar la copii nascuti in spital nu e probabil foarte diferita de rata colonizarii nazale. Ombilicul unui nou nascut poate fi colonizat de Streptococcus pyogenes si sa arate normal. Organismele se pot imprastia rapid de la copil la copil in salonul pentru copii al spitalului, de aceea este foarte importanta cautarea sursei infectiilor cu stafilococi si streptococi in maternitate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate