Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TUMORILE BENIGNE BRONHO-PULMONARE


TUMORILE BENIGNE BRONHO-PULMONARE


TUMORILE BENIGNE BRONHO-PULMONARE

Sunt reprezentate de papilomul bronsic, polipul bronsic, hamartomul, lipomul, fibromul, leiomiomul. Se intalnesc rar, reprezinta mai putin de 5% din totalul tumorilor bronho-pulmonare. In cele mai multe cazuri diagnosticul nu este posibil decat histologic, dupa interventia chirurgicala. Imaginea radiologica este de opacitate rotund - ovalara, cu contur net, de cele mai multe ori omogena si cu dinamica foarte lenta (cresc in diametru cu 2-3 mm pe an), nu sunt insotite de adenopatii.

Cand se dezvolta in lumenul bronsic, se traduc indirect prin tulburari de ventilatie (emfizem, atelectazie).

Hamartomul

Constituie tumora benigna care determina o opacitate rotunda solitara, este intalnita mai frecvent intre de 45-60 de ani, este de 2 ori mai frecventa la barbatiAnatomopatologic contine: cartilaj costal, muschi, tesut conjunctiv fibros, grasimi, elemente epiteliale. Rar prezinta travee osoase si calcificari. Localizare: tumora periferica, se dezvolta in plin parenchim pulmonar. 10% este endobronsica.

Radiologic, apare ca o opacitate rotunda, unica, circumscrisa, 3-4 cm, uneori pana la 10 cm, intensitate costala,    omogena, contururi si limite nete si regulate, uneori polilobate. Calcificarile sunt rar prezente, osificarile exceptionale.

Fig. 66 Tumora benigna pulmonara-hamartom

Lipomul. Este cel mai frecvent endobronsic, poate obstrua bronhia ducand la atelectazie si infectie.

Fibromul. Cel mai frecvent este endobronsic.

Leiomiomul. Este localizat, de obicei, periferic si este asimptomatic.

Alte tumori benigne bronho-pulmonare (rare) sunt: condromul, hemangiomul, hemangiopericitomul, endometrioza, mioblastomul.

Diagnosticul diferential al tumorilor bronsice benigne se face cu:

  1. Neoplasmul - carcinomul primitiv pulmonar periferic bronhoalveolar. Caracteristica este dinamica radiologica foarte vie, diametrul opacitatii crescand cu 2-3 cm pe luna.
  2. Metastazele hematogene unice - diagnosticul lor este usurat da faptul ca apar la bolnavii cu tumora primitiva, de obicei cunoscuta.
  3. Tuberculoza pulmonara:

- infiltratul rotund Assman - se insoteste de tuse cu sau fara expectoratie si sub tratament tuberculostatic imaginea regreseaza foarte repede

tuberculomul

pneumonia cronica tuberculoasa.

  1. Infiltratul Loffler rotund - caracteristica este dinamica vie, in maximum 2 saptamani dispare, cu "restitutio ad integrum" (semn patognomonic).
  2. Aspergilomul - imaginea este neomogena cu zone de hipertransparenta la polul superior.
  3. Granulomul de corp strain.
  4. Chistul hidatic.

Adenomul bronsic (Jackson) si adenomatoza alveolara sunt considerate, de unii autori, tumori semimaligne.

Adenomul bronsic, din punct de vedere histologic, pare a fi o tumora carcinoida, cilindroma sau tumora unica epidermoida care metastazeaza uneori si secreta 5-hidrozitriptamina, producand sindromul carcinoid. Radiologic, apare ca o opacitate rotunda sau ovalara, cu contur net, omogena, cu dinamica foarte lenta.

Adenomatoza pulmonara, dupa unii autori, are punct de plecare alveolar, dupa altii, din epiteliul bronhiolelor terminale, de unde si denumirea de carcinom alveolar, carcinom al bronhiolelor terminale, etc. Este tot atat de frecventa la ambele sexe.

Radiologic, in adenomatoza, se pot constata leziuni parenchimatoase diseminate de tip micronodular, asemanatoare cu cele din granulia canceroasa sau leziuni de tip infiltrativ difuz, asemanatoare cu focarele bronhopneumonice sau inflamatiile lobare.

In 26% din cazuri se pot traduce printr-o opacitate unica, rotunda ca si "cancerul bronsic solitar", periferic, care pleaca din mucoasa bronhiilor mici. Leziunile se pot insoti de exudat pleural masiv.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate