Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Caile biliare extrahepatice


Caile biliare extrahepatice
Caile biliare extrahepatice

Caile biliare extrahepatice au rolul de a conduce bila (secretia externa a ficatului) la nivelul duodenului.

Ele sunt reprezentate de:

calea biliara principala - canalul hepatic comun + canalul coledoc

colecist + canal cistic

Calea biliara principala:

Canalul hepatic comun (CHC) rezulta prin confluenta canalelor hepatice stang si drept. CHC are o lungime de cca. 1-3 cm. si un diametru de aprox. 5 mm.

CHC are raport posterior cu vena porta, iar la stanga cu artera hepatica proprie.

CHC impreuna cu fata inferioara a ficatului si canalul cistic, delimiteaza triunghiul Budde, loc pe unde trece deobicei, artera cistica care se ligatureaza in timpul colecistectomiei.
Canalul coledoc este acea patre a CBP cuprinsa intre jonctiunea CHC cu canalul cistic si deschiderea acesteia in duodenul II. Are o lungime de 5-15 cm. si un diametru de maxim 9 mm.

2. Colecistul (vezicula biliara) este situat in fosa colecistica, pe fata viscerala a ficatului si este piriform (lungime 7-10 cm., diametrul 4cm. si o capacitate de aproximativ 30-60 ml.). Anatomic este impartit in fund, corp, infundibul si col. Are functia de rezervor temporar al bilei.

Infundibulul reprezinta portinea mai dilatata a corpului veziculei biliare, fiind cunoscuta si sub numele de bursa Hartmann.

Vascularizatia veziculei biliare este reprezentata de artera cistica ram al arterei hepatice dreapte, cu numeroase variatii de origine si traiect.

Colecistul primeste inervatie simpatica si parasimpatica. Inervatia simpatica provine din plexul celiac (nivel medular T8-T9). Inervatia parasimpatica este asigurata de ramuri vagale.

Canalul cistic are o lungime de 1-5 cm., un diametru de 3-7 mm. Este sinuos, iar in interior are numeroase plici ce alcatuiesc valvula sau plica spirala Heister.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate