Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ALCOOLISMUL CRONIC SI PSORIAZISUL


ALCOOLISMUL CRONIC SI PSORIAZISUL


ALCOOLISMUL CRONIC SI PSORIAZISUL

Psoriazisul, eczema discoida si infectiile superficiale sunt mult mai frecvente la marii bautori (Higgins Em.,1992). Datorita observatiei ca exista o prevalenta a abuzului de alcool la persoanele cu psoriazis, in special barbati, alcoolul a fost raportat ca factor de risc in psoriazis.

Nu s-a observat o corelatie semnificativa intre consumul de alcool si severitatea psoriazisului.

Cele mai amanuntite studii gasesc o relate intre consumul mediu zilnic de etanol si rezultatele tratamentului la bolnavii cu psoriazis moderat sau sever.In studiul realizat de Gupta M.A., Schork NJ.(1993), pacientii au primit un tratament standard cu corticosteroizi topici, UVB etc.

Severitatea psoriazisului s-a stabilit prin masurarea procentului de suprafata corporala afectata ('dupa regula lui 9'). Rezultatele tratamentului s-au apreciat astfel: rezultat slab = o scadere a suprafetei afectate cu mai putin de 10% din suprafata corporala sau o scadere cu mai putin de 50% din suprafata afectata inainte de tratament.

Pragul stabiiit pentru consumul mare de alcool a fost 80 g alcool pur/zi.

Rezultatul tratamentului = procentajul pretratament - procentajul posttratament.

Concluziile studiului sunt ca printre barbati, dar nu si printre femeile psoriatice, un consum zilnic mediu mai mare de 80 g alcool pur a fost mai frecvent asocial cu un raspuns mai putin favorabil la tratament. Este posibil sa existe un raspuns gradat la tratament in functie de nivelul consumului de alcool. Abuzul de etanol pare sa fie predictiv pentru rezultatul tratamentului psoriazisului la barbati, fara a avea legatura cu severitatea psoriazisului inainte de tratament.

Veriga intermediara a relatiei alcool - tratament in psoriazis este ficalul alcoolic (Higgins Em.,2002).

O metaanaliza a 15 studii realizata de O'Keefe (2001) examineaza relatia intre administrarea in doze mici (7-15 mg/saptamina), pe termen lung, a Metotrexatului si gradul fibrozei hepatice evidentiat pe piese de biopsie. Biopsiile au fost clasificate dupa scala lui Roenigk (1982):

Gradul I = biopsie normala

Gradul II = degenerescenta grasa hepatica cu anizonucleoza, inflamatie portala, necroza hepatocelulara moderata sau severa 'in spoturi'

Gradul III A = fibroza portala redusa, cu sau fara septuri de fibroza

Gradul III B = 'piece-meal necrosis', 'bridging fibrosis' ce leaga spatiile porte sau centrul lobulului cu spatiile portale

Gradul IV = ciroza (fibroza, pierderea arhitecturii normale, regenerare nodulara).

Stadii avansate sunt gradele III B si IV.

Progresia leziunilor hepatice inseamna ca dupa tratament biopsia sa arate cel putin un grad in plus. Aceasta progresie s-a constatat la 26,3% dintre consumatorii mici si moderati (sub 100 g alcool pur/zi) si la 73,3% dintre consumaturii mari (peste 100 g alcool pur/zi). in acelasi studiu s-a constatat ca dintre diversele variabile examinate (doza medie cumulativa, doza medie saptamanala, doza maxima saptamanala, durata medie a consumului de Metotrexat), doar doza medie cumulativa de Metotrexat se asociaza semnificativ cu progresia histologica.

Metotrexatul este un hepatotoxic, de aceea este importanta monitorizarea afectarii hepatice, singura cale corecta de monitorizare fiind biopsia hepatica (recomandata de unii a fi efectuata dupa fiecare 1,5-2,5 mg de Metotrexat). Dupa 3 g de Metotrexat (4 ani de tratament), un pacient are 20% sanse de a progresa cel putin un grad histologic, 1 pacient din 35 va avea modificari avansate. Rata progresiei se asociaza strans cu consumul mare de alcool (rate de 2,5 - 5 ori mai mari). Nu s-a putut determina daca riscul dezvoltarii afectarii hepatice creste linear cu cantitatea de alcool consumata sau daca exista un prag al toxicitatii.

Recomandarea diversilor autori este ca marii consumatori de alcool sa nu primeasca Metotrexat pe termen lung.

Exista studii care nu gasesc curelatii intre gradul fibrozei hepatice, consumul de Metotrexat si consumul de alcool. Ar exista numai niste modificari hepatice asociate psoriazisului (colagen hepatic crescut de cel putin 10 ori) (Nohlgard C., Rubio CA.,2001).

Acitretinul a fost introdus pentru a inlocui etretinatul in tratamentul psoriazisului sever, datorita unui timp de injumatatire mai scurt. Consumul de alcool pare sa fie un factor important ce contribuie la formarea etretinatului din acitretin 'in vivo' (Larsen F.G., Jakobsen P.,1993). Observatia este importanta pentru ca prezenta etretinatului in organismul femeii fertile impune o perioada anticonceptiva.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate