Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
AFECTIUNILE MEDIASTINULUI POSTERIOR


AFECTIUNILE MEDIASTINULUI POSTERIOR


AFECTIUNILE MEDIASTINULUI POSTERIOR

Neurinomul si Schwanomul

Sunt situate intratoracic avand ca punct de plecare nervii intercostali (fig.99) si radacinile nervoase emergente din gaurile de conjugare.

Radiologic, aceste tumori produc o opacitate de obicei unica, rotunda, omogena, cu contururi bine delimitate localizata in santul costovertebral. Poate avea si o portiunea intrarahidiana luand in acest caz forma de clepsidra. Tumora osteolizeaza si largeste gaura de conjugare si coastele.

Fig.99 Neurinom-proiectia fata si profil

Fig.100 Schematizarea neurinomului

Meningocelul reprezinta o hernie a meningelor rahidiene.Imaginea radiologica este asemanatoare neurinomului. Diagnosticul de certitudine se pune mielografic: SDC, introdusa prin punctie rahidiana, patrunde in sacul herniar.

Abcesul rece

Poate realiza o opacitate localizata in mediastinul posterior, paravertebral, asociata cu modificari de spondilodiscita specifice tuberculozei.

Afectiunile esofagului

Diverticolul Zenker, megaesofagul, tumorile pot largi mediastinul simetric sau asimetric. Dianosticul se precizeaza prin bariu pasaj.

Anevrismele de aorta

Anevrismul apare ca o opacitate care poate depasi marginile mediastinale (marginea dreapta - anevrism de aorta ascendenta, stanga - anevrism de aorta descendenta), si are caracter pulsatil.

Se diagnosticheaza prin CT, angio CT, angio IRM si angiografie digitalizata.

Un rol important in diagnosticul afectiunilor mediastinale are CT: precizeaza localizarea si apartenenta formatiunii la unul din organele mediastinale, raportul cu celelalte organe mediastinale, stadializeaza tumorile mediastino-pulmonare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate