Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Factorii prognosticisi folositi pentru a selecta terapia sistemica


Factorii prognosticisi folositi pentru a selecta terapia sistemica


Factorii prognosticisi folositi pentru a selecta terapia sistemica

1.1. Caracteristicile pacientului care nu tin de boala

1.1.1.Varsta

Varsta medie pentru diagnosticarea cancerului de san este intre 60 si 65 de ani .Unele dintre femeile mai tinere ( in special cele sub 35 de ani ) au o forma mult mai agresiva a acestei boli , caracterizata prin tumori mai mari si nivel ridicat de invazie vasculara .

Femeile mai in varsta (peste 70 de ani ) cu cancer de san , au frecvent proteine receptoare hormonale in tesuturile maligne .

1.1.2. Rasa

In contrast cu femeile albe care au cancer de san , cele de rasa neagra sunt diagnosticate cu cancer de san la varste mult mai fragede iar tumorile acestora sunt mult mai mari , iar un mic procentaj din pacientele de culoare neagra au receptori hormonali in tesuturle tumorii . Acesti factori contribuie la un prognostic nesatisfacator , dar oricum, tratamentul sistemic confera beneficii similare in ambele cazuri : atat a femeilor de culoare alba cat si a femeilor de culoare neagra[1] .

Caracteristicile bolii

1.2.1. Marimea tumorii

Mairmea tumorii are si ea o valore prognostica independenta : cu fiecare 1 cm de crestere, prognosticul se inrautateste . Unii experti cred ca o tumora mai mica de 1 cm are un prognostic excelent si nu necesita terapie sistemica adjuvanta , iar unii cred ca o tumora mai mare de 5 cm necesita terapie adjuvanta sistemica inainte de efectuarea mastectomiei sau a chirurgiei conservatoire a saului .

Tipul histologic

Pacientele cu tumori putin diferentiate au un prognostic prost .Cacinomul in situ este tratat prin urmarire atenta sau mastectomie bilaterala .Cancerele de tip inflamator : tratamentul initial este o terapie sistemica , de obicei chimioterapie, urmata de radioterapie . Desi aproximativ 2/3 din cancerele de san de tip inflamator sunt ER+ ( cu receptori hormonali estrogenici ) , rolul hormonoterapiei singura sau impreuna cu chimioterapia nu este bine definit .

1.2.3. Adenopatia axilara

Pentru pacientele care nu au ganglioni prinsi , rata de supravietuire asimptomatica la 10 ani depaseste 70% , iar rata de supravietuire globala depaseste 80% . Pentru pacientele cu afectare ganglionara , ratele anterioare sunt de de 25% , respectiv 40% . Prognosticul se inrautateste cu fiecare ganglion limfatic afectat descoperit in plus . Leziunile mai mari au probabilitate mai mare de a se insoti cu afectari ganglionare[2] .

Metastazele la distanta

Cancerul de san poate metastaza in aproape toate organele din corp Cel mai frecvent , el metastazeaza in plamani , ficat , os , ganglioni limfatici si piele. Cancerul de san este de asemenea o cauza frecventa a metastazelor in SNC si la nivelul scalpului . Deoarece metastazele apar de obicei dupa ani sau zeci de ani de la diagnostiul initial si de la tratarea cancerului de san , simptomele trebuie imediat evaluate .

Tratamentul metastazelor mareste media de supravietuire cu 3 pana la 6 luni . Chiar terapiile relative toxice ( de exemplu , chimioterapia ) amelioreaza simtomele si imbunatatasc calitatea vietii Pacientele care au un focar metastatic au intodeauna si altele , chiar daca acestea nu sunt evidente imediat dupa recidiva initiala . Astfel , majoritata pacientelor cu afectare metastatica sunt tratate cu terapie hormonala sistemica sau chimioterapie .

1.3. Indicatorii biologici

Indicatorii biologici sint indici masurabili din tesuturi , celule sau fluide , precum si pozitia receptorilor estrogenici si a celor progesteronici .

Promitatoarele studii experimentale ar trebui urmate de o faza de validare , in timpul careia testele alternative pentru indicatorii biologici sa fie evaluate de la capat la coada prin comparare iar valorile prognostice si predictibile sa fie studiate .

Capitolul II : Tratamentul medicamentos al cancerului de san

2.1. Consideratii generale

Anticanceroasele [Tabel I] sunt substante capabile sa reduca volumul tumorii , sa amelioreze starea clinica , sa prelungeasca supravietuirea sau sa induca vindecarea bolnavilor cu afectiuni canceroase[3].

Tabel I : Clasificarea medicamentelor utilizate in terapia anticanceroasa

Nr.crt.

CLASE

REPREZENTANTI

1.

Agenti alchilanti

Ciclofosfamida

Clorambucil

Melfalan

2.

Antimetaboliti

Antagonisti ai

acidului folic

Metotrexat

Antagonisti ai purinelor

6 - Mercaptopurina

Antagonisti ai

pirimidinelor

5 - Fluorouracil

Capecitabina

3.

Toxice ale fusului

de diviziune

Alcaloizi din plante
Vincristina

Vinblastina

Vinorelbina

Taxani

Paclitaxel

Docetaxel

4.

Antibiotice

Antracicline

Doxorubicina

Mitoxantrona

Altele

Mitomicina

5.

Alte antineoplazice

Derivati de platina

Cisplatina

Carboplatina

6.

Anticorpi monoclonali

Trastuzumab

Rituximab

Tabelul I ( continuare )

Nr. crt.

CLASE

REPREZENTANTI

7.

Agenti hormonali

Antagonisti ai rec. estogen

Tamoxifen

Raloxifen

Antagonisti ai rec.androgeni

Flutamid

Agonisti GRH

Goserelin

Steroizi

Androgeni

Estrogeni

Inhibitorii aromatazei

Anastrozol

Formestan

8.

Modificatori ai

Raspunsului biologic

InterferoniPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate