Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Restaurarea. Principii generale de confectionare


Restaurarea. Principii generale de confectionare
Restaurarea. Principii generale de confectionare

Obtinerea unor bune si adecvate lucrari protetice se va putea numai prin respectarea unor etape clinice obligatorii dar si a unor principii generale de confectionare in elaborarea acestora la nivel de laborator.

Orice lucrare protetica trebuie realizata numai dupa obtinerea unei stari de liniste parodontala dupa tratamentul afectiunilor inflamatorii ale parodontiului de invelis (gingia marginala) si a parodontiului de sustinere (decelarea si indepartarea placii bacteriene, detartraj, chiuretaj subgingival, tratament antiinflamator).

Din punct de vedere mecanic, biologic si functional s-au elaborat principiile cu acelasi nume de mare importanta practica si clinica.
1 Principiul biofunctional

Se refera la reconstructiile coronare care respecta forma fetelor vestibulare, dimensiunea dar si pozitia acestora in functie de antagonisti si vecini, factor ce va influenta aspectul fizionomic.

1.1.Fizionomia fonatia si masticatia

Acest principiu respecta conditiile utilizarii materialelor fizionomice, estetice ce redau atat culoarea cat si forma dintilor naturali inlocuiti de lucrarile protetice. Se redau inghesuirile si malpozitiile dentitiei naturale, treme si inaltimea corespunzatoare a coroanelor dentare. Culoarea se

poate reda numai in functie de nuanta omologilor si a vecinilor. Trebuie redate corect cele trei treimi ale fetei vestibulare, transparenta treimii incizale datorate lipsei dentinei subiacente. Incisivul lateral

este mult mai deschis la culoare ca nuanta iar caninul mai inchis. Coloratiile mai diverse din diferite cauze: imitatii de carii, pete tabagice de cafea, pigmentari pot fi imitate utilizand pigmentii ceramici. (3)

Fonatia se restabileste cel mai rapid prin respectarea curburii vestibulare, asigurarea spatiului pentru limba. Redand corect morfologia a fetelor orale si relieful convex-concav se asigura atat sprijinul pentru limba cat si protectia parodontiului marginal. Pentru obtinerea unui bun randament masticator se modeleaza fetele ocluzale tinand cont de antagonisti. Redarea morfologiei trebuie corelata cu tipul masticator: tocator, frecator ori mixt. Proiectia fortelor sa se faca in interiorul poligonului de sustentatie dento-parodontal. (3)

2 Principiul biomecanic

Acest principiu face referire la rezistenta mecanica pe care trebuie sa o aiba reconstructia protetica. Din punct de vedere al insertiei aceasta trebuie sa se insere si desinsere relativ usor dat fiind faptul existentei unei frictiuni intre bontul dentar si lucrarea protetica. Insertia nu trebuie sa fie fortata pe bontul dentar deoarece se dezvolta presiuni atat la nivelul interfetei metal-ceramica cu repercusiuni negative asupra acesteia dar si in cazul in care se insera in acest mod poate leza parodontiul marginal cat si ar putea deteriora pragul existent. (3)Lucrarea protetica trebuie sa fie nedeformabila odata inserata pe bontul dentar prin aplicarea fortelor masticatorii, sa prezinte si o stabilitate pe campul protetic, sa nu fie larga in asa fel incat odata cu procesul masticatiei sa nu se descimenteze de pe bontul dentar. (3)

Principiul bioprofilactic

Ca obiectiv principal il constituie crearea conditiilor pentru pastrarea cat mai indelungat timp a dintelui si a integritatii mucoasei si a osului subiacent protezei prin lipsa de nocivitate imediata si tardiva.

Parodontiu marginal trebuie menajat prin plasarea pragului, limitei cervicale a preparatiei juxta- ori supra gingival.

Ca parte integranta a profilaxiei tertiare prevede o protezare corecta si in timp util pentru prevenirea modificarilor de pozitie ale dintilor adiacenti edentatiei si a consecintelor acestora posibile asupra parodontiului, musculaturii si a ATM-ului.

Materialele din care este confectionata lucrarea protetica fixa trebuie sa fie compatibile cu tesuturile din cavitatea bucala cu care vin in contact pentru ca acestea sa nu influenteze in sens negativ tesuturile din aceasta zona pentru ca integrarea in structurile ADM si ATM sa se realizeze fara repercusiuni nefavorabile. Din punct de vedere social se prevede realizarea conditiilor necesare pentru continuarea nestanjenite a vietii sociale de catre pacient in vederea reluarii cat mai rapid a activitatilor sale socio-profesionale.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate