Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Adaptologia sugarului - adaptarea neuropsihica


Adaptologia sugarului - adaptarea neuropsihica


ADAPTOLOGIA SUGARULUI

ADAPTAREA NEUROPSIHICA

Perioada sugarului, se caracterizeaza printr-o dezvoltare neuropsihica importanta. Creierul creste in greutate cu cca 2,3 g-zi in primele luni, astfel ca inainte de implinirea varstei de un an el isi dubleaza greutatea de la nastere.

Desi sugarul are capacitati necesare supravietuirii extrauterine , acesta nu poate totusi supravietui fara o ingrijire speciala .

Se dezvolta o serie de capacitati neuropsihice de baza legate de identificarea increderii sau neincrederii, in relatiile cu mama,sau persoana care il ingrijeste. Sugarul poate tolera putine frustratii sau interziceri ale gratificarii - predomina narcisismul.Totusi, procesele de vedere, miscare, vocalizare, sunt mai bine controlate iar sugarul realizeaza unele adaptari la cerintele de mediu.

Urmatorul proces al dezvoltarii la sugari ca modalitate sociala, este cel al apucarii, initial aceasta este un act reflex, capatand ulterior un sens social important fata de parinti sau anturaj. Stimularea tactila este extrem de importanta in procesul consolidarii increderii sugarului. Sugarul invata sa apuce ceea ce doreste si astfel sa controleze mai usor mediul ambiant.

Dezvoltarea intelectuala este concurenta cu cea biologica, realizand in final adaptarea psihosociala.

In aceasta perioada, se initiaza mobilitatea voluntara si se dezvolta tonusul muscular ce permit sugarului sa adopte diferite pozitii posturale si sa treaca apoi la mersul biped.

Perioada de viata de pana la 24 de luni, descrisa prin mai multe stadii ale cognitiei senzorio-motorii:

-invatarea separarii sale de celelalte obiecte din mediul inconjurator

-realizarea conceptului de "permanenta" si realizarea faptului ca obiectele care se afla in campul vizual exista intr-adevar.

Formarea conceptului de permanenta trece prin 6 stadii:

-primul stadiu dureaza de la nastere -1 luna- stadiul reflexelor primare

-1- 4 luni -aparitia reactiilor circulare primare, marcata de inlocuireacomportamentului reflex cu acte voluntare cum ar fi apucarea deliberata.In acest stadiu, sugarul incorporeaza si adapteaza reactiile sale la ambianta si recunoaste stimulul care produce un raspuns.

al treilea stadiu dureaza de la -4 - 8 luni- si se caracterizeaza prin aparitia reactiei circulare secundare in care sugarul repeta,si prelungeste raspunsurile determinate de o stimulare. Apucatul si tinutul devin intense si se adauga scuturatul, lovirea,tragerea. Apar de asemenea 3 mari procese comportamentale : imitarea,jocul, afectul.

al patrulea stadiu dureaza intre -8-12 luni- este stadiul coordonarii schematice secundare si al aplicarii acestuia la noile situatii.Creste indemanarea motorie care permite o explorare mai mare a ambiantei , sugarul incepand sa descopere obstacolele si sa dezvolte observatia.Se dezvolta capacitatile senzitivo-senzoriale ca si procesele de cunoastere a propriei persoane, a celor din jur si a mediului ambiant. Apar primele mijloace de comunicare si se contureaza primele manifestari afective constiente.

si 6 - aceste stadii cuprind durata de viata a copilului mic .Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate