Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Clasificarea nevralgiilor - nevralgiile faciale atipice


Clasificarea nevralgiilor - nevralgiile faciale atipice


CLASIFICAREA    NEVRALGIILOR

Exista o multitudine de clasificari, bazate pe cele mai variate criterii. In functie de caracterul durerii si localizarea ei, C. Arseni clasifica nevralgiile in nevralgii tipice si nevralgii atipice.

Nevralgiile faciale atipiceSe caracterizeaza prin faptul ca durerea nu este limitata la un teritoriu precis delimitat, inervat de catre un singur nerv. De asemenea, durerile, chiar daca sunt de tip nevralgic (lancinante sau chiar paroxistice), exista pe un fond dureros constant, cu o durata mai lunga decat cea a paroxismelor din nevralgiile tipice.

De regula, nu exista zone declansatoare. Durerile sunt resimtite si descrise ca avand un caracter de durere profunda, nu net superficiala ca cele din nevralgiile tipice. Nevralgiile faciale atipice nu beneficiaza de un tratament medicamentos sau chirurgical specifice.

Intre formele clinice de nevralgii faciale atipice, doua sunt mai importante:

a.      nevralgia faciala psihogena (impropriu denumita 'durere faciala isterica'), survine in special la femei (70%) pe un fond de psihopatie minor sau major, care de regula au in antecedente o suferinta faciala organica (dentara, sinuzala) sau au vazut o astfel de suferinta la altcineva.

Durerile survin de regula in perioade depresive sau in situatii conflictuale minore, care pot juca rolul de factori declansatori putand fi denumite prin analogie cu 'trigger-zone' - 'emotional-trigger';

b.     nevralgia hemifaciala migrenoasa periodica, care este de fapt o faciocefalalgie migrenoasa si plasarea ei nosologica corecta ar fi in cadrul formelor particulare de migrena.

Cele doua forme de nevralgie faciala atipica raspund favorabil la psihoterapia judicios si competent condusa precum si la infiltratii locale cu solutie 1% xilina in aria sau ariile sensibile, dureroase la presiune.

O categorie aparte este reprezentata de durerile faciale atipice fara caracter nevralgic, care sunt induse de leziuni decelabile ale structurilor fetei: tumori osoase sau de parti moi, leziuni inflamatorii sinuzale, dentare, nazale, orbitare, leziuni chistice etc. Tot aici pot fi incluse durerile faciale referite, adica cele cu punct de plecare extrafacial. Astfel sunt durerile faciale din trombozele carotidiene si din anevrismele carotidiene intracavernoase, de unele tumori intracraniene, precum si durerile faciale cu punct de plecare la nivel reticular cervical superior.

Nevralgiile faciale tipice

Se definesc ca dureri resimtite superficial, cu caracter lancinant, cu localizare respectand criteriile anatomice si avand un tratament specific. Ele sunt considerate 'sindroame nevralgice faciale':

a.     nevralgia de nerv trigemen,

b.     sindromul paratrigeminal (Raeder),
c.      nevralgia faciala postherpetica (disestezia postherpetica),

d.     nevralgia de nerv glosofaringian,

e.      nevralgia de nerv intermediar,

f.      nevralgia de ganglion sfenopalatin (sindrom Sluder),

g.     nevralgia nazo-ciliara (sindromul Charlin),

h.     nevralgia de nerv etmoidal anterior,

i.       sindromul dureros de articulatie temporo-mandibulara (Costen-Hennebert),

j.       nevralgia de ganglion geniculat,

k.     nevralgia de nerv auriculo-temporal,

l.       nevralgia laringelui superior,

m.   nevralgia suboccipitala,

n.   glosodinia.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate