Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
PERSONALITATI ALE MEDICINEI VETERINARE DIN UNGARIA


PERSONALITATI ALE MEDICINEI VETERINARE DIN UNGARIA


PERSONALITATI ALE MEDICINEI VETERINARE DIN UNGARIA

Prima forma de invatamant superior veterinar in Ungaria a luat fiinta in anul 1787, iar in 1899 s-a infiintat Scoala superioara de medicina veterinara avand caracter universal.

Aladar Aujeszky (1869-1933) a absolvit medicina umana in 1892, iar in 1903 si-a luat si titlul de medic veterinar. Pe langa cercetarile facute privind tuberculoza si morva, s-a ocupat si de turbare, descoperind in timpul acestor studii o noua boala "pseudoturbarea sau paralizia bulbara infectioasa", denumita ulterior boala lui Aujeszky.

Datorita lui Aujeszky, vaccinarea antirabica a cainilor a devenit obligatorie in Ungaria, prevenind infectia populatiei cu rabie. Aujeszky a publicat numeroase lucrari stiintifice in tara sa si in strainatate, devenind cunoscut pe plan mondial.Joseph Marek (1868-1952) si-a luat diploma de medic veterinar la Budapesta in anul 1892. A studiat sistematic sindromul colicilor la cal si a clarificat obstructia arterelor intestinale cu referire la tromboembolie.

In 1907 a descris o noua boala la pasari "neurolimfomatoza sau paralizia infectioasa a gainilor" denumita apoi dupa numele sau "boala Marek".Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate