Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
DIACETOXISCIRPENOLUL


DIACETOXISCIRPENOLUL


DIACETOXISCIRPENOLUL

Aceasta fuzariotoxina a fost pusa in evidenta 1a Fusarium scirpi var. acuminatum, F. equiseti, F. avenaceum, F. bacterioides, F. tricinctum (Behringer, 1972).

Din punct de vedere chimic, diacetoxiscirpeno1ul este un diacetoxi-alcool, tetraciclic optic activ (C10H26O7) cu punctul de topire 1a 161,2C.

Substanta este hepatotoxica si dermonecrotica. Injectat la iepuri, diacetoxiscirpenolul provoaca apatie, respiratie prolungita, cianoza, diaree hemoragica, vomismente, tremuraturi, tahicardie si moarte dupa 1049 ore. DL50 in mg/kg in urma inocu1arii i.v. sunt: 12 pentru soarece; 1,3 pentru sobolan; 1 pentru iepure si 1,1 pentru caine. Dozele maxime tolerate, tot in mg/kg si pe aceeasii cale de inoculare, sunt: 6 pentru soarce, 0,55 pentru sobolan; 0,30 pentru iepure si 0,60 pentru caine. Diacetoxiscirpenolul este toxic pentru pastrav.Concentratiile minime ihibitoare, exprimate in mg/ml, pentru diferite bacterii si levuri sunt: 1 ( pentru M. pyogenes var. aureus, si B. subtilis, 32 pentru E. coli, circa 500 pentu C. albicans si circa 1000 pentru Sacch. cerevisiae.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate