Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
ERGOTISMUL


ERGOTISMUL


ERGOTISMUL

Este micotoxicoza produsa de sclerotii fungului Claviceps purpurea contamineaza spicele cerealelor (mai ales secara) si a unor graminee. Sclerotii secarei sau pintenul secarei) sunt sub forma de cornulete de culoare violet inchis pana la negru.

Toxinele din scleroli (peste 100, din 10 grupe diferite) fac parte din grupa ergotaminelor (alcaloizii ergotamina si ergozina), ergotoxinelor (ergocristina, ergocriptina si ergocornina), ergometrinelor (ergometrina sau ergobazina) s.a. Toti alcaloizii contin acid lisergic, deosebindu-se intre ei doar prin gruparile bazice. Sunt toxici numai izomerii levogiri ai acidului lisergic, pentru toate animalele, producand tulburari ale sistemului nervos central si modificari necrobiotice, datorate actiunii contractile a toxinelor asupra arteriolelor si musculaturii netede.Clinic, in forma acuta se observa excitatie nervoasa urmata de stare depresiva, salivatie, vomitari, ataxie, astazie, frisoane, contracturi, convulsii si avort la animalele gestante, datorita contractiei prelungite a uterului si a intreruperii circulatiei sanguine dintre mama si fat.

Intoxicatia cronica, cunoscuta si sub denumirea de forma gangrenoasa, apare in urma ingerarii toxinelor in cantitati mici, timp indelungat.

La porcine se constata aceleasi semne clinice, la care se adauga vomitarea; leziunile gangrenoase se intalnesc pe rat, urechi, coada, mai ales in forma subacuta si cea cronica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate